Bušatlić: Prošla tri kola

Skandalozno
Belma Bušatlić vratila se sa EP u stonom tenisu za mladeOdustala u šesnaestini finala jer nije bilo novca za još jednu noć u hotelu


Neka nam država napokon otvoreno kaže da je sport više ne interesuje, da se više ne brukamo, kaže direktor reprezentacijeBelma Bušatlić napravila je najveći uspjeh od svih bh. stonotenisera na Evropskom prvenstvu za mlade u Slovačkoj ulaskom među 32 najbolje kadetkinje.
Čak se mogla boriti i za ulazak u osminu finala, možda i dalje, ali se na putu perspektivne igračice iz Bugojna, koja je već debitirala i u seniorskoj selekciji, ispriječila nesavladiva prepreka.
Šok za djecu


Ne, to nije bio igrački vunderkind iz neke druge države, već užasna bh. sportska svakodnevica u kojoj je moguće i to da naši igrači predaju mečeve zbog toga što reprezentacija nema novca da za još jedan dan produži boravak na takmičenju!
Tako se Belma, nakon što je prošla tri kola, umjesto da igra šesnaestinu finala protiv Ruskinje Jane Noskove, s ekipom vratila kući u BiH.
- Kakvu budućnost ima bh. sport kad djeci priređujemo ovakve šokove. Neka nam država napokon otvoreno kaže da je sport više ne interesuje, da se više ne brukamo - kaže ogorčeno Anes Alić, direktor stonoteniske reprezentacije BiH.
Smanjenje troškova


On dodaje kako je u Slovačku trebalo putovati ukupno 16 mladih igrača i četvorica trenera, dok iz rukovodstva Saveza na međunarodna takmičenja odavno niko ne putuje zbog smanjenja troškova.
- Međutim, dvojica igrača i jedan trener su otkazali. Kako su već bili prijavljeni, organizatori su tražili da se plati boravak i za njih, a kad je naš tim to uradio, više nije bilo novca za još jedno noćenje u Bratislavi kako bi Belma mogla nastaviti učešće na Prvenstvu - pojašnjava Alić.
E. J.

Nedostajalo 500 eura


Prema Alićevim riječima, da je bilo barem malo dobre volje kod nadležnih državnih institucija u BiH, blamaža u Slovačkoj mogla se spriječiti.
- Većinu troškova snosili su klubovi, jer niti jedna institucija kojoj smo se obratili nije pokazala razumijevanje. Da jeste, ekipa bi vjerovatno imala nešto novca u rezervi, riječ je o sumi od oko 500 eura, i ovo bi se izbjeglo - rekao je Alić.