BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Ergebnis 1 bis 2 von 2

Danas je otvaranje Festivala tolerancije u Rijeci (09/06/2014)

Erstellt von Marcin, 17.06.2014, 16:05 Uhr · 1 Antwort · 357 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Marcin

  Registriert seit
  14.01.2012
  Beiträge
  2.662

  Danas je otvaranje Festivala tolerancije u Rijeci (09/06/2014)

  Danas je otvaranje drugog po redu Festivala tolerancije u Rijeci. U Art-kinu Croatia, tijekom dva dana trajanja Festivala, riječkoj publici prikazat ćemo sedam filmova probranih sa zagrebačkog izdanja Festivala.

  Današnji program započinje u 19 sati projekcijom dokumentarnog filma hrvatske produkcije Neke stvari ne treba sakriti, koji se u Rijeci prikazuje odmah nakon zagrebačke premijere. Film prati istraživanje Nives Jagodić o njezinu djedu, dr. Jozi Jagodiću, doktoru u bjelovarskoj općoj bolnici koji je posthumno dobio priznanje „Pravednik među narodima“. Kroz njezina putovanja i razgovor s čovjekom kojemu je dr. Joza Jagodić spasio život, saznajemo kakvom se riziku izlagao kroz čitav Drugi svjetski rat kako bi spašavao civile od sigurne smrti. Njegov život otkriva što je to u ljudima zbog čega u jednom trenutku naprave nešto plemenito i pravedno pa i po cijenu vlastitog života.


  Odmah potom, na rasporedu je Slomljena tišina, film u kojem romski radio reporter Orhan Galjus, rođen na Kosovu, s filmašem Bobom Entropom, putuje kroz Njemačku, Poljsku i Kosovo. Oni pokušavaju otkriti zašto su Sinti i Romi šutjeli o genocidu počinjenom nad njihovim ljudima. Tijekom Drugog svjetskog rata, pola milijuna ih je ubijeno. Korak po korak, Orhan otkriva da je taj dio povijesti Sinta i Roma skriven i boji se da će buduće generacije postati otuđene od svojih korijena. Što ovi ljudi koji već stoljećima žive u Europi moraju učiniti da bi ih se shvatilo ozbiljno? Zašto negiraju svoje podrijetlo, kao onomad i Picasso i Charlie Chaplin? Što je sa sadašnjim generacijama takozvanih “Cigana”? Vide li oni poveznice između progona u prošlosti i isključenja i diskriminacije danas? Ponavlja li se povijest?


  U 21 sat održat će se službeno otvaranje Festivala u sklopu kojeg će se prisutnima obratiti direktorica Festivala Nataša Popović, nakon čega prikazujemo film Kardinal Židov koji je otvorio zagrebačko izdanje. The Hollywood Reporter ga je opisao kao “fascinantno djelo ispričano s nesvakidašnjom dubinom i nijansama”. The Independent je naveo da je riječ o “snažnom, iznimno dobro produciranom filmu s nevjerojatnom glumačkom postavom”. Film se temelji na istinitoj priči o Jean-Marie Lustigeru, poljskom Židovu, koji se pridružio katoličkom svećenstvu te je imenovan pariškim biskupom. Njegovo otvoreno isticanje dvostrukog identiteta kao „katolika Židova“ donijelo mu je prijatelje i neprijatelje iz obje religije. Lustigerova religijska podijeljenost nalazi se na velikom testu kad skupina časnih sestara karmelićanki odlučuje sagraditi samostan na rubu Auschwitza. Kako će se Lustiger postaviti?

  rsz_img_0376.jpg

  Festival tolerancije | Danas je otvaranje Festivala tolerancije u Rijeci

 2. #2

  Registriert seit
  18.07.2011
  Beiträge
  1.247
  Geldverschwendung ...
  braucht keiner ...

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 04.06.2010, 20:09
 2. Antworten: 79
  Letzter Beitrag: 11.06.2009, 01:59
 3. Danas je Đurđevdan
  Von danijel.danilovic im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 06.05.2009, 10:44
 4. DANAS JE SVETI TRIFUN I SVETI VALENTIN
  Von Gast829627 im Forum Rakija
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 14.02.2006, 17:00
 5. Danas je svjetski dan Roma
  Von Krajisnik im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.04.2005, 16:24