BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 9 von 17 ErsteErste ... 5678910111213 ... LetzteLetzte
Ergebnis 81 bis 90 von 165

30.000 katholische Serben in Albanien

Erstellt von Sazan, 19.07.2013, 09:25 Uhr · 164 Antworten · 8.674 Aufrufe

 1. #81

  Registriert seit
  15.03.2012
  Beiträge
  12.950
  Ja Djordje halt, Georg. Wer darf diesen Namen für sich beanspruchen??
  UNd ja, alles Serben aus dem KOsovo, orthodox.

 2. #82
  Avatar von Rockabilly

  Registriert seit
  27.01.2011
  Beiträge
  15.863
  Gjokë ist eine albanische Variante des Namens Jakob. Der Name leitet sich vom französischen Jacques ab.
  Der Buchstabe ë wird nicht ausgesprochen.

  Da Gjokë von Jakob kommt bedeutet der Name der Nachkömmling, Fersenhalter oder auch Gott schützt bzw. Gott möge schützen.


  Albanisch: Gjok, Gjek, Jak (kath.), Jakup (musl.)
  Bosnisch (muslimisch): Jakub
  Kroatisch: Jakov, Jako
  Serbisch: Jakov 3. #83
  Gast829627
  Đokovići potiču sa Čeva na Cetinju, odakle je njegov prvi predak Đoko Damjanović, nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna s Turcima, prebegao u Nikšić. U ovim krajevima linija predačke krvi i porodičnog duha čuva se u imenima od pretka Đoke, po kome su nastali Đokovići. Prvi Novak Đoković bio je unuk deda Đoke, a sad u Jasenovom polju živi njegov sin, deda Radonja (85).
  - Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom – jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik - kaže deda Radonja.

 4. #84

  Registriert seit
  15.03.2012
  Beiträge
  12.950
  Djoka sagt man auch für Qrac

 5. #85
  Diametralis
  Jedan problem na ovim diskusijama je cesto jadno i iz samog starta napadno izrazavanje raznih, bez trunke respekta - prema sebi i "sagovornicima" - uz ocekivanje da im se uzvrati na prijatan nacin..


  Marko A. Gjokaj 16/03/2013 at 10:54
  Kada govorimo o necijem poreklu zaista ovde na Balkanu dominira nekakav, ako mogu da kazam, primitivan stav, a to je da se odjednom nekom nalazi poreklo kad postane popularan, a onda slede prepucavanja medju balkanskim narodima ko je čiji. Prosto ne mogu da verujem da postoji toliki broj ljudi na Balkanu koji ne mogu da shvate da svaki čovek ima više identiteta i da nije svako ukazivanje na jedan od identiteta “prisvajanje” ili “svojatanje”. Neka od tih ukazivanja imaju za cilj samo naglasiti da svaki čovek ima više identiteta, a usput boriti se protiv ksenofobije medju Balkancima koa je u ovom regionu i dalje raširena kao kuga. Npr. Branislav Nušić jeste Srbijanac, i to poznati, ali je i Cincar, jer mu je pravo ime Alkibijad Nuša. O učešću albanaca u etnogenezi Crnogoraca ( io brnuto!) može da ne zna samo neko ko je stvarno neupućen, a najpoznatiji primeri te etnogeneze u Crnoj Gori su klanovi Kuči, Palibarda, Kilibarda, Vasojevići , Piperi, Cuce, i svakako Marko Miljanov, pola Albanac, sa majčine strane. Karađorđe također kažu praporeklom potiče od Klimenta, tj Kelmendija ( sve ovo imate na wikipedia i dr.stranicama interneta, lako je proveriti u izvorima). A postoji i veliki broj Albanaca koji su potpuno ili delom srpskom porekla. Npr. majka Albanskog knjaza Đurađa Kastriota Skenderbega bila je crnogorska/srpska kneginja Vojislava, itd.itd itd…Ali čak ni ova poznata istorija nije najači dokaz o tome da mnogi današnji Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci itd. imaju neko drugo poreklo. Po meni je lingvistika najači dokaz, tj. ono što se krije u prezimenu. To se najbolje vidi u prezimenima koja se mogu prevesti na neke jezike, npr. “čuveno” albansko prezime “Krasnići” je etimološki slavensko a ne albansko. S druge strane “Đoka” u srednjovekovnim spisima je tipičnije albansko nego slavensko ime, pa otud je i prezime Đoković ( u albanskoj verziji Đokaj) i dan danas češće kod Albanaca nego kod Slavena. ZAKLJUČAK: Apsolutno me ne bi čudilo svetska teniska zvezda Novak Djoković, za kojeg evo vidimo da vuče poreklo od crnogorskih Đokovića, možda praporeklom potomak albanskih Gjokaja. Da odmah bude jasno, ne svojatam ga, već napominjem da je to moguće, jer opet ponavljam, svaki čovek ima više identiteta. E sad, drugi je problem što mnogi na Balkanu i dan dans, evo u 2013 godini posle Hrista boluju od ksenofobije, ili možda namernog obezvređivanja onog “drugog” naroda, koji god to bio.
  Da, i još nešto, mislim da je nekako logičnije reći da su današnji Crnogorci, Hrvati i Bošnjaci Slaveni a ne Srbi, bar jezički, a o običajima tradiciji a naročito političkoj ideologiji oni sami ne žele da budu jedasn narod, prema tome to je njihova volja, a volja većine treba da se poštuje, kada ne ugrožava nikoga. Nametanjem, nasiljem i mržnjom niko nikada ništa nije rešio, ma ko on bio i iz ma kojeg naroda dolazio.
  Mir svima
  Marko

  Podržavam (18) Ne podržavam (5)
  Reply
  Marko A. Gjokaj
  16/03/2013 at 11:09
  Da ponovim još jednom da me ne bi neko pogrešno razumeo – Ne razumem zašto na području bivše SFRJ ima tako mnogo isključivih i kategoričnih ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji dožive šok pri samoj pomisli da bi neki popularni ili poznati predstavnik njihovog naroda mogao da ima bilo kakve veze sa nekim drugim narodom, pogotovo onim “neprijateljskim” ( ovo vredi za sve narode, ne mislim na bilo koji konkretno).
  Zar sama učestalost te pojave ( ta nacionalistička isključivost i kategoričnost) ne govori koliko smo zaostali kao region? Pravo je čudo da se u takvoj sredini i stvori jedan Novak Đoković, koja je svetla tačka celog regiona i na kojeg bi trebali da budu ponosni svi u regionu pre svega zbog njegove marljivosti i posvećenosti onome čime se bavi. Za mene je Novak Đoković pre svega svetski teniser i ponosam sam na njega iz mnogo razloga-da, između ostalog i zato što njegovo prezime podeseća na moje, ali najviše zato što znam da je čovek Odgovoran u svom poslu, a upravo je ovo ključna reč-ODGOVORNOST. Odgovoran čovek pazi da ne učini štetu bilo kome na bilo koji način, rečima ili delima. Odgovornsot za ono što govorima i radimo je najvažnija razlika među ljudimai samo Odgovornost može da izvuće ovaj region iz g…. a ne isključivost (bilo nacionalistička bilo opšta)… a bojim se da je manje onih Odgovornih…

  Pozdrav
  Marko
  Ja npr. ne bih znao zasto bih se s'ovim covjekom prepirao.

 6. #86
  Avatar von Rockabilly

  Registriert seit
  27.01.2011
  Beiträge
  15.863
  Zitat Zitat von Babsi Beitrag anzeigen
  Djoka sagt man auch für Qrac
  Gjoka heisst der Jakob. Gjok ist Jakob. Das ihr ne komische Sprache habt wissen wir.

 7. #87

  Registriert seit
  15.03.2012
  Beiträge
  12.950
  npr. “čuveno” albansko prezime “Krasnići” je etimološki slavensko a ne albansko.


  oha

 8. #88
  Nonqimi
  Es ist doch kein Geheimnis das es Katholische Serben in Albanien gibt die meisten Albanerinnen aus Al die mit Serben heiraten sind auch eig Serbinnen und es ist ein Ort in Al voller solchen Serben hab den Namen vergessen wie der Ort heisst muss nochmal meinen Onkel fragen.

 9. #89
  Gast829627
  Zitat Zitat von Diametralis Beitrag anzeigen
  Jedan problem na ovim diskusijama je cesto jadno i iz samog starta napadno izrazavanje raznih, bez trunke respekta - prema sebi i "sagovornicima" - uz ocekivanje da im se uzvrati na prijatan nacin..
  Ja npr. ne bih znao zasto bih se s'ovim covjekom prepirao.
  pusti ga jede govna.....marko albanac gjokaj .....auch durch das hintertürchen erkennt man seine verschlingende art...........aber schön wie er serbisch kann............
  hier die fortsetzung des eigentlichen artikels aus dieser quelle......  Seća se kako je 1941. s Kosova, pod naletom Šiptara, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku “Trepča” i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme “Tehnopromet” za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.
  Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta.
  Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:
  - Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.
  Deda Radonja, iako nije uspeo da pod stare dane ovlada pravilima tenisa, kaže da prati gotovo svaki Novakov meč i da je jako ponosan, jer to je “ugled za svet, a ne za porodicu“.

  NEVEROVATNO OTKRI

 10. #90
  Avatar von Sazan

  Registriert seit
  27.05.2009
  Beiträge
  13.046
  Zitat Zitat von Dr. Eisenhower Beitrag anzeigen
  Es ist doch kein Geheimnis das es Katholische Serben in Albanien gibt die meisten Albanerinnen aus Al die mit Serben heiraten sind auch eig Serbinnen und es ist ein Ort in Al voller solchen Serben hab den Namen vergessen wie der Ort heisst muss nochmal meinen Onkel fragen.
  Shkodra.

Seite 9 von 17 ErsteErste ... 5678910111213 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Römisch-katholische Kirche in Albanien
  Von ardi- im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 01.02.2010, 16:42
 2. Serben befreien Albanien von Osmanen
  Von BalkanPower23 im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 46
  Letzter Beitrag: 09.05.2009, 01:35
 3. kosovo-serben partei: albanien sorgt für
  Von MIC SOKOLI im Forum Kosovo
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 09.01.2009, 13:22
 4. Wieviele Serben leben in Albanien?
  Von Vasile im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 20.10.2007, 11:12