BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

95. Jahrestag der Schlacht von Cer

Erstellt von Singidun, 24.08.2009, 00:06 Uhr · 3 Antworten · 1.845 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Singidun

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.113

  95. Jahrestag der Schlacht von Cer

  95. Jahrestag der Schlacht von Cer 23.08.09 17:08
  Im Dorf Tekeris im Westen Serbiens wurde der 95. Jahrestag der Schlacht von Cer begangen, was der erste große Sieg der Aliierten der Triple Entente im Ersten Weltkrieg war. Ans Denkmal für die serbischen Kämpfer wurden Kränze niedergelegt und es wurden alle hohen staatlichen und andere Ehren erwiesen. Im Namen der Regierung legte der Verteidigungsminister Dragan Sutanovac einen Kranz nieder, und Kränze wurden auch von militärischen und staatlichen Vertretern Österreichs, Ungarns, der Slowakei, der Tschechischen Republik, Russlands, Frankreichs und Großbritanniens niedergelegt. Die Schlacht von Cer ist eine der wichtigsten Schlachten und Siegen der serbischen Armee im Ersten Weltkrieg. Sie begann am 12. August 1914 und endete mit dem Rückzug der besiegten österreich-ungarischen Kräfte in der Nacht zwischen dem 19. und 20. August 1914. Auf der serbischen Seite starben mehr als 16.000 Soldaten, während die österreich-ungarische Armee einen Verlust von 25.000 Soldaten hatte. Stepa Stepanovic, Kommandant der serbischen Zweiten Armee, wurde wegen seiner Verdienste zum Herzog promoviert.


  недеља, 23. авг 2009, 11:12 -> 18:12  Сећање на церске јунаке
  Поводом 95. годишњице Церске битке, прве победе савезничке војске у Првом светском рату, на Споменик српским јунацима у Текеришу, положени су венци и одате високе државне и војне почасти. Србија је посвећена миру и добросуседским односима, рекао је министар одбране Драган Шутановац који је положио венац у име Владе Србије. Почаст церским јунацима одали су и дипломатски и војни представници.
  На данашњи дан пре 95. година српска војска у Церској бици, однела је прву победу савезничке војске у Првом светском рату. Крај Споменика српским јунацима у Текеришу код Лознице, положени су венци и одате високе државне и војне почасти.
  Полагање венаца на Споменик српским јунацима и изјава министра Шутановца


  Венац је у име Владе Србије положио министар одбране Драган Шутановац а венце су положили и дипломатски и војни представници Аустрије, Мађарске, Словачке, Чешке, Русије, Француске и Велике Британије, као и Града Лознице и организација за неговање ослободилачких ратова од 1912. године до 1918. године.
  Присутне је у име Града Лознице поздравио градоначелник Лознице Видоје Петровић, а о историјском значају битке говорио је министар Шутановац сап оруком да Србија жели своје интересе да штити мирним и дипломатским путем.
  "Посвећени смо миру и желимо да више никада не дође до ратних дешавања на просторима Балкана и да грађани Србије имају миран и просперитетан живот", рекао је Шутановац.
  Обраћајући се представницима савезничких војски из држава у Првом светском рату, али и "тадашњим непријатељима, а садашњим пријатељима Србије", Шутановац је истакао да је опредељење Владе да Србија буде просперитетна, демократски развијена земља и чланица Европске уније.
  "Уверавам вас да Влада Србије чини максималне напоре у томе, а ваш долазак данас на ово светиште из Првог светског рата указује да делимо исте вредности - да желимо да Србија буде члан тог друштва", рекао је Шутановац.
  Обраћајући се амбасадорима и представницима Аустрије, Чешке, Словачке, Белике Британије, Русије и Француске министар је навео да су "савремени изазови, ризици и претње који прете безбедности Србије по правилу међународни и да се не могу решавати уколико не гајимо добросуседске односе, као и добре односе са свим државама региона".
  Према његовим речима, Србија жели добре односе не само са свим суседима, државама региона и Европе, већ жели да има пријатеље и ван граница Европе.
  Историја ратовања не сме да се понови
  "Имамо обавезу да и своје потомке учимо историји, да им причамо о српским херојима који су дали живот за отаџбину, не само да се не би заборавили, већ да се та историја више никада не би поновила", рекао је министар.
  Шутановац је нагласио и да су се у Текеришу сви окупили како би освежили сећање и одали почаст борцима славне битке - свима онима који су извојевали прву победу савезничких снага над Аустроугарском војском у Првом светском рату.
  Подсетио је да су тада за само недељу дана српске армије под вођством великих војсковођа Војводе Путника и његових генерала Степе Степановића, Живојина Мишића и осталих извојевали победу и протерали окупаторе.
  "Иако смо остварили победу погинуло је 16.000 припадника Војске Србије и 24.000 припадника аустроугарске војске", рекао је додајући да се српска војска тиме уписала у историју ратовања целог света.
  Шутановац је навео и да је та победа ставила у први план и питање да ли је било довољно мудрости, да ли је неко мислио да нападом на Србију може да реши проблеме који су тада имали Србија и Аустроугарска.
  "Слава свим церским војницима! Живела Србија", рекао је Шутановац на крају говора.
  Церска битка је једна од најзначајнијих битака и најважнијих победа српске војске у Првом светском рату.
  Почела је 12. августа 1914. године, а завршена је повлачењем поражених аустроугарских снага у ноћи између 19. августа и 20. августа те године.
  Српске снаге изгубиле су више од 16.000 војника, а аустроугарска војска претрпела је губитак од 25.000 војника.
  Због заслуга у командовању битком командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе.

 2. #2
  Avatar von Drobnjak

  Registriert seit
  20.08.2008
  Beiträge
  2.975
  Neka im je vecna slava.

 3. #3
  Stanislav
  Nek him je tvrd kurac.

 4. #4
  Avatar von Drobnjak

  Registriert seit
  20.08.2008
  Beiträge
  2.975
  Zitat Zitat von Bošnjanin Beitrag anzeigen
  Nek him je tvrd kurac.
  haha sehr lustig

Ähnliche Themen

 1. Schlacht von Nikopolis
  Von MaxMNE im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 30
  Letzter Beitrag: 05.10.2011, 19:58
 2. 205. Jahrestag der Schlacht am Misar
  Von dragonfire im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 15.08.2011, 21:05
 3. Die schlacht an der Neretva.
  Von Šaban im Forum Balkan im TV
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 23.05.2008, 22:28
 4. Schlacht an der Maritza
  Von Popeye im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 06.01.2007, 23:08