BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 62 von 89 ErsteErste ... 125258596061626364656672 ... LetzteLetzte
Ergebnis 611 bis 620 von 883

Alte Bilder aus Makedonien - Die Perle der Makedonier

Erstellt von LouWeed, 23.08.2009, 00:43 Uhr · 882 Antworten · 93.211 Aufrufe

 1. #611
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Makedonische Mutter aus Gostivar mit ihren Töchtern (geschossen von G. Popov)  Makedonier beim Tanzen eines Oros ,1918  Plakat vom Broadway ,New York 1957 (Klime Sadilo & Orchestar)


 2. #612
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.865
  Фото сеќавање: Разгледници од старо Скопје

  24.02.2013 - 13:09:55

  Секој град си има своја убавина. Таа е убавина е преточена во преубави разгледници кои го обиколуваат целиот свет. Уште во минатото во Скопје можело да се најдат различни разгледници со мотиви од одреден дел од градот. Во оваа прилика ве потсетуваме на дел од нив.

 3. #613
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  alte Fotos aus Veles


 4. #614
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Skopje 1963 (kurz nach dem Erdbeben)


 5. #615
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.865
  OLD POSTCARDS - BITOLA COLOR  Bitola / Битола
  Bitola / Битола


  Bitola / Битола  Bitola / Битола


  Bitola / Битола  Bitola / Битола, железничка

  Bitola / Битола, широк сокак


  Bitola / Битола


  Bitola / Поздрав од Битола
  Bitola / Поздрав од Битола  Bitola / Битола

 6. #616

 7. #617
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Strumicki Karneval ,1969


 8. #618
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Mazedonische Frauen aus Kukush ,1916  Tänzrin aus Thessaloniki ,1914-1918


 9. #619
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.865
  ФОТО: Старата скопска чаршија во минатото


  Сабота, 23 Март 2013 11:38

  Зборот чаршија потекнува од турскиот израз чарши, односно од персискиот, што означува крстопат или плоштад со приоди од сите четири страни.


  Скопската чаршија претставува посебен, многу значаен и интересен комплекс од турско-градска архитектура. И покрај тоа што во голема мерка го изменила својот изглед, таа е сочувана и денес. Скопската чаршија е од типот на ориентално-балканските чаршии и спаѓа во една од најголемите во Македонија.
  Во Скопје, град кој се развивал според ориенталните урбанистички принципи карактеристични се две посебни зони: првата зона ја сочинува чаршијата како средиште на занаетите, трговијата и сообраќајот, а втората зона ја сочинуваат маалата како станбени квартови. Чаршијата се развила во центарот на градот каде што се соединуваат патиштата од сите страни, а пак маалата се развиле на посебен простор подалеку од чаршиската врева каде што се подигале куќи за живеење, затворени кон улицата со пространи бавчи и богат внатрешен амбиент.
  За чаршијата биле важни и придружните објекти како што биле Безистенот, џамиите, ановите, караван-сараите, амамите, медресите и други објекти кои имале општ или религиозен карактер.
  Чаршијата се формирала од дуќани со лесна конструкција и била создадена околу цврсто изградениот безистен. Имено, најстарото јадро на чаршијата било тука.

  Во периодот помеѓу двете светски војни, како и порано, чаршијата била трговско-занаетчиски дел на градот. Таа го опфаќала исклучиво стопанскиот дел на дуќани и други јавни објекти, во прв ред анови и караван-сараи како патнички свратилишта.
  Како главни објекти во чаршијата, дуќаните биле поставени од двете страни на улиците. Тие биле со мали димензии, изградени од провизорен материјал со едноставни конструкции. Чаршиските улици имале карактеристичен изглед поради тоа што дуќаните се граделе еден до друг, на еднаква висина како да се под еден покрив.
  Старите скопјани дел од чаршијата ја викале покриена (капали) чаршија. До 1934 год., два дела од чаршијата биле покриени според османлиски трговски терк. Сите калдрмисани улички низ чаршијата биле покриени со ќерпички сводови или ламарина, а се осветлувале со карбитни светилки. Во чаршијата се влегувало од три влеза. Првиот влез бил од Даут-пашиниот амам каде што доминирал дуќанот на Теохар и Пане, “Европа”, вториот влез бил кај денешното кино “Напредок” и третиот каде што денес се наоѓа стоковната куќа “Илинден”. Во 1935 год. градоначалникот на Скопје, Јосиф Михаиловиќ, ја открил чаршијата и биле тргнати сите ќепенци со кои дотогаш таа била покриена. Чаршијата секогаш претставувала значаен градски локалитет со калдрмисани тесни и кривулести улички, со чешми, шадрвани, со голем број придружни објекти.
  Чаршијата како главно јадро на градот со него се развивала и стагнирала менувајќи го името од Безистен, Покриена чаршија, Турска чаршија, до денес- Стара чаршија.

  Извор: Скопје инфо

 10. #620
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Mazedonier aus Chaldiki (1916-1918)


Ähnliche Themen

 1. Makedonien, die Perle des Balkans!
  Von Mac3don im Forum Diskussionen Griechenland vs. Mazedonien
  Antworten: 253
  Letzter Beitrag: 27.02.2017, 11:45
 2. Makedonien, die Perle des Balkans!
  Von Mac3don im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 195
  Letzter Beitrag: 26.04.2012, 08:23
 3. Alte Bilder aus Bitola/Monastir (Makedonien)
  Von Albanesi2 im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.12.2005, 21:31
 4. Alte Bilder aus Makedonien
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 15.07.2005, 20:57