BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Seite 21 von 29 ErsteErste ... 11171819202122232425 ... LetzteLetzte
Ergebnis 201 bis 210 von 290

Archäologie / Ausgrabungen Albanien / Kosova / Mazedonien

Erstellt von Jean Gardi, 09.06.2012, 17:33 Uhr · 289 Antworten · 39.503 Aufrufe

 1. #201
  tetovë1
  Krass wusst ich nicht das von TE.

 2. #202
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  BULGARIAN ARCHAEOLOGISTS UNCOVER MAJOR ROMAN THERMAE

  Photo by Sozopol.Bulgaria  A Bulgarian team of archaeologists have discovered well-preserved remains of a Roman bath in the ancient Bulgarian town of Sozopol.
  The news was revealed by National Museum of History director Bozhidar Dimitrov.
  “The team, led by Sozopol Archaeology Museum director Dimitar Nedev has made the discovery as part of its digs in the area in front of Sozopol’s fortress walls,” said the historian.
  According to Dimitrov, the thermae building is 18 meters long and features an intricate water supply systems as well as numerous pools of various sizes.
  “Except for Roman baths in Hissarya and Varna, this is the best-preserved Roman bath in Bulgarian lands,” added he.
  Dimitrov expressed satisfaction at the string of discoveries made in Sozopol, which he said will make an attractive open-air exhibit once archaeological works are completed.
  Sozopol, founded by Greek colonists in the 5th century BC on what is now Bulgaria’s southern Black Sea coast, is now a popular resort town.  Bulgarian Archaeologists Uncover Major Roman Thermae | HAEMUS | Center for scientific research and promotion of the culture

 3. #203
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Macedonia Finishes Conserving Bronze Age Site

  Work on preserving the ancient observatory at Kokino in Macedonia will finish this year, the National Museum in Kumanovo announced.


  Megalithic Observatory in Kokino, Macedonia | Photo: Wikimedia Commons/Acer GER
  Conservation work at the archaeological site at Kokino, 30km from Kumanovo, in northern Macedonia, will include the sanctuary and the surrounding wall, experts said.
  "Works include the outer wall as well as the astronomical platform, which will be presented to the public so that visitors can understand what happened a long time ago in Kokino," the director of the National Museum in Kumanovo, Jovica Stankovski, told MIA News Agency.
  Stankovski described this as the final phase of research at the archeological site, which was discovered in 2001.
  The Bronze Age site is about 100 metres in diameter and is on two levels underneath the Tatikev Kamen mountain, at an altitude of 1,013 metres. Research suggests it was a sacred place and was used to observe celestial objects.
  Among the important findings are stone markers used to track the movement of the sun and moon, the winter and summer solstices, as well as the equinox.
  Artifacts from Kokino archeological site | Wikimedia Commons/Macedonian National Museum
  Excavations carried out on the upper platform have uncovered ceramic objects, animal bones, pyramidal weights and fragments of grinding stones.

  Stankovski said that after conservation work is finished, the site will be presented to scientists and experts. Several universities are already negotiating with the musem to visit Kokino.
  The director said that promotion of the archeological site was of great importance for the municipality of Staro Nagoricane.
  "In the past two years, the number of tourists in Kokino has increased, especially from abroad," he noted.
  Pozdrav

 4. #204
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Das "Kitino Kale" in Kicevo soll genauer erforscht werden

  Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

  април 3, 2013 Категории: Кичево, Слајдер


  Директорот на Заводот за заштита на културното наследство, Паско Кузман, најави истражување на Кичевското Китино Кале за кое се врзуваат многу неодговорени прашања, пишува денешна Нова Македонија. Китиното Кале од поодамна се врзува како една од неколкуте можни локации на која се наоѓал античкиот град Ускана.
  - Треба да почнеме со истражувања на кичевското кале, па ќе видиме што ќе дознаеме од таму, дали под него лежи Ускана или не. Инаку градот се споменува само во античките податоци, не е никогаш пронајден. Исто така, се претпоставува дека во него живеело илирското племе Пенести. Од сѐ што досега се знае, најмногу се алудира дека е под калето. Затоа ќе го истражуваме и очекуваме да добиеме добри резултати од тоа – вели Кузман.
  Свое мислење околу можноста да се пронајде Ускана дава и реномираниот професор Виктор Лилчиќ.
  - За научно да се докаже дека Кичево е Ускана се потребни многу години истражување. Притоа, ќе бидеме сигурни дека ќе ја погодиме целта само со некое спектакуларно откритие ако најдеме натпис Ускана, но многу е тешко тоа да се очекува – смета Лилчиќ.
  Но, како и секој научник, тој предупредува дека мотивите да се дојде до кое било сознание (во овој случај да се поврзе денешно Кичево со античка Ускана) не смеат да бидат политички.
  - Не треба да ја бараме Ускана за некој да докажува некакво историско право врз некое место, односно научните истражувања не треба да служат за да се произведуваат конфликти. Евентуалните резултати треба да им послужат на денешните генерации, како туристичка атракција и слично – категоричен е Лилчиќ.
  Китино кале никогаш не било истражувано. За него се археологот Иван Микулчиќ пишува:
  -Месноста „Кале” се наоѓа на источниот крај од централниот дел на Кичево. Претставува питомо ритче со кружна основа зарамнето озгора, високо до 20 м над источното подножје и реката (633 м н.м.). На западниот крај се поврзува преку ниско и широко седло со рамницата, во која се соединуваат рекичките Осојска, Зајаска и Темница формирајќи ја Велика. Тука израснало јадрото на средновековниот и денешен град Кичево.
  Најстари остатоци. Непосредно крај западното подножје на Калето поминувал прастариот пат од Скопје и Полозите кон Охрид на југ и Прилеп на исток (античкиот пат Скупи — Лихнид). Веројатно во римско време на Кале бил изграден крајпатен кастел за контрола на патот. Оваа тврдина постоела на крајот од антиката; најдени се монети — една остава закопана по средината на 3. век, потоа единечни парчиња од 4. и 6. век (во Археолошки музеј Скопје).

  Средновековни остатоци. Градот Кичава бил изграден врз постарите остатоци, на површината од околу 150 х 100 м. Во турско време покрај тврдината постоела и голема цивилна населба, која прераснала во денешниот град. На просторот на старата крепост денес е уреден градскиот парк. Археолошки ископувања тука не се вршени. Во 1929 г. најдени се 302 сребрени монети од 14. век (српски и венецијански; во Народниот музеј, Белград).
  Повеќе документи го спомнуваат Кичево. Во повелбата на Василиј II од 1020 г. стои „тен Китсавин”; — во 11. век — „кастрон Киттава”; — во 13. век — „тен Китсавин”, „тес Китсавеос”; „въ Кичаве”; во 1265 г. се споменува „от Кичаво”; — во 1300 г. — „от Кичаве”; во 1468 г. — „Кирчова” (турски). Кичава функционирала низ вековите како византиски кастрон (од 10. до 13. век), кој ги контролирал патиштата на периферијата на Царството, во насоката на честите српски упади од север. Во 1257 г. Србите за кусо време ја освоиле Кичава, а меѓу 1282 и 1297 г. Милутин за постојано ја одзел од Византија. Во ранотурско време во тврдината Кичава била сместена стража; во 1468 г. населбата броела 217 куќи, а тврдината 14 стражари; во 1519 г. имала 20 војници.

  Пишаните извори конкретно за ова место не даваат никаков навод дека Ускана е тука. На Кичево.МК веќе имаме пишувано за Ускана и за самото Китино Кале. Во градежните зафати кои се вршат последниве години на просторот околу калето (за жал) нема никакви сериозни наводи за постоење на некаква поглема урбана целина од постаро време. Повеќето остатоци упатуваат на развиен и доцен среден век, најмногу на османлискиот период ( 1. Откриен и скелет при реконструкцијата на главната улица 2. Откриени два бунари при реконструкцијата на главната улица 3. Фотографии од еден од откриените бунари 4. Петте средновековни цркви во Кичево)
  Предмети од постаро времесе пронајдени на просторот на Џума џамија – Султан Бајазид (средновековна црква Света Петка) пред повеќе од 2 децении од страна на археологот Гордана Спасовска Димитријоска.
  - Во гробот 1 во вториот откоп била откриена држалка од мал скифос, обоена со разреден црн фирнис која потекнува од хеленистичкиот период III и II век пред нашата ера. Камените плочи со својата големина како и наодот, држалка од скифос во еден момент биле основа за послободно размислување дека се работи за елементи од некоја разрушена хеленистичка односно, античка гробница. По извршените проверки, останува само како факт дека е пронајден фрагмент од хеленистичка керамика на територијата на градот – пишува тогаш Димитријоска.
  Античката Ускана се споменува како град кој постоел за време на Третата Македонско – Римска војна. Во градот живеело племето Пенести (точното потекло на ова племе е предмет на дискусија). Градот бил разрушен од последниот македонски крал Персеј во 168 година пред нашата ера, а населението (8 000-10 000) било одведено во ропство во Стибера. Оттогаш не се споменува. Научниците ја лоцираат Ускана во триаголникот Охрид-Дебар-Кичево.
  За постоење на антички град на територијата на Кичево, но под името „Скиртиена-Скиртијана“ зборува и англискиот патеписец Едмунд Спенсер кон средината на 19 век, но повторно без никакви сериозни наводи.
  Слични вести:

  1. Тврдина Кичевско (Китино) Кале
  2. Приказната за трите споменици од Китино Кале
  3. ФОТО: Заспаното Китино Кале
  4. ФОТО: Снежен поздрав од Китино Кале
  5. Каде се наоѓала Ускана?


  - - - Aktualisiert - - -

  Das "Kitino Kale" in Kicevo soll genauer erforscht werden

  Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

  април 3, 2013 Категории: Кичево, Слајдер


  Директорот на Заводот за заштита на културното наследство, Паско Кузман, најави истражување на Кичевското Китино Кале за кое се врзуваат многу неодговорени прашања, пишува денешна Нова Македонија. Китиното Кале од поодамна се врзува како една од неколкуте можни локации на која се наоѓал античкиот град Ускана.
  - Треба да почнеме со истражувања на кичевското кале, па ќе видиме што ќе дознаеме од таму, дали под него лежи Ускана или не. Инаку градот се споменува само во античките податоци, не е никогаш пронајден. Исто така, се претпоставува дека во него живеело илирското племе Пенести. Од сѐ што досега се знае, најмногу се алудира дека е под калето. Затоа ќе го истражуваме и очекуваме да добиеме добри резултати од тоа – вели Кузман.
  Свое мислење околу можноста да се пронајде Ускана дава и реномираниот професор Виктор Лилчиќ.
  - За научно да се докаже дека Кичево е Ускана се потребни многу години истражување. Притоа, ќе бидеме сигурни дека ќе ја погодиме целта само со некое спектакуларно откритие ако најдеме натпис Ускана, но многу е тешко тоа да се очекува – смета Лилчиќ.
  Но, како и секој научник, тој предупредува дека мотивите да се дојде до кое било сознание (во овој случај да се поврзе денешно Кичево со античка Ускана) не смеат да бидат политички.
  - Не треба да ја бараме Ускана за некој да докажува некакво историско право врз некое место, односно научните истражувања не треба да служат за да се произведуваат конфликти. Евентуалните резултати треба да им послужат на денешните генерации, како туристичка атракција и слично – категоричен е Лилчиќ.
  Китино кале никогаш не било истражувано. За него се археологот Иван Микулчиќ пишува:
  -Месноста „Кале” се наоѓа на источниот крај од централниот дел на Кичево. Претставува питомо ритче со кружна основа зарамнето озгора, високо до 20 м над источното подножје и реката (633 м н.м.). На западниот крај се поврзува преку ниско и широко седло со рамницата, во која се соединуваат рекичките Осојска, Зајаска и Темница формирајќи ја Велика. Тука израснало јадрото на средновековниот и денешен град Кичево.
  Најстари остатоци. Непосредно крај западното подножје на Калето поминувал прастариот пат од Скопје и Полозите кон Охрид на југ и Прилеп на исток (античкиот пат Скупи — Лихнид). Веројатно во римско време на Кале бил изграден крајпатен кастел за контрола на патот. Оваа тврдина постоела на крајот од антиката; најдени се монети — една остава закопана по средината на 3. век, потоа единечни парчиња од 4. и 6. век (во Археолошки музеј Скопје).

  Средновековни остатоци. Градот Кичава бил изграден врз постарите остатоци, на површината од околу 150 х 100 м. Во турско време покрај тврдината постоела и голема цивилна населба, која прераснала во денешниот град. На просторот на старата крепост денес е уреден градскиот парк. Археолошки ископувања тука не се вршени. Во 1929 г. најдени се 302 сребрени монети од 14. век (српски и венецијански; во Народниот музеј, Белград).
  Повеќе документи го спомнуваат Кичево. Во повелбата на Василиј II од 1020 г. стои „тен Китсавин”; — во 11. век — „кастрон Киттава”; — во 13. век — „тен Китсавин”, „тес Китсавеос”; „въ Кичаве”; во 1265 г. се споменува „от Кичаво”; — во 1300 г. — „от Кичаве”; во 1468 г. — „Кирчова” (турски). Кичава функционирала низ вековите како византиски кастрон (од 10. до 13. век), кој ги контролирал патиштата на периферијата на Царството, во насоката на честите српски упади од север. Во 1257 г. Србите за кусо време ја освоиле Кичава, а меѓу 1282 и 1297 г. Милутин за постојано ја одзел од Византија. Во ранотурско време во тврдината Кичава била сместена стража; во 1468 г. населбата броела 217 куќи, а тврдината 14 стражари; во 1519 г. имала 20 војници.

  Пишаните извори конкретно за ова место не даваат никаков навод дека Ускана е тука. На Кичево.МК веќе имаме пишувано за Ускана и за самото Китино Кале. Во градежните зафати кои се вршат последниве години на просторот околу калето (за жал) нема никакви сериозни наводи за постоење на некаква поглема урбана целина од постаро време. Повеќето остатоци упатуваат на развиен и доцен среден век, најмногу на османлискиот период ( 1. Откриен и скелет при реконструкцијата на главната улица 2. Откриени два бунари при реконструкцијата на главната улица 3. Фотографии од еден од откриените бунари 4. Петте средновековни цркви во Кичево)
  Предмети од постаро времесе пронајдени на просторот на Џума џамија – Султан Бајазид (средновековна црква Света Петка) пред повеќе од 2 децении од страна на археологот Гордана Спасовска Димитријоска.
  - Во гробот 1 во вториот откоп била откриена држалка од мал скифос, обоена со разреден црн фирнис која потекнува од хеленистичкиот период III и II век пред нашата ера. Камените плочи со својата големина како и наодот, држалка од скифос во еден момент биле основа за послободно размислување дека се работи за елементи од некоја разрушена хеленистичка односно, античка гробница. По извршените проверки, останува само како факт дека е пронајден фрагмент од хеленистичка керамика на територијата на градот – пишува тогаш Димитријоска.
  Античката Ускана се споменува како град кој постоел за време на Третата Македонско – Римска војна. Во градот живеело племето Пенести (точното потекло на ова племе е предмет на дискусија). Градот бил разрушен од последниот македонски крал Персеј во 168 година пред нашата ера, а населението (8 000-10 000) било одведено во ропство во Стибера. Оттогаш не се споменува. Научниците ја лоцираат Ускана во триаголникот Охрид-Дебар-Кичево.
  За постоење на антички град на територијата на Кичево, но под името „Скиртиена-Скиртијана“ зборува и англискиот патеписец Едмунд Спенсер кон средината на 19 век, но повторно без никакви сериозни наводи.
  Слични вести:

  1. Тврдина Кичевско (Китино) Кале
  2. Приказната за трите споменици од Китино Кале
  3. ФОТО: Заспаното Китино Кале
  4. ФОТО: Снежен поздрав од Китино Кале
  5. Каде се наоѓала Ускана?

 5. #205

  Registriert seit
  15.04.2012
  Beiträge
  5.783
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Das "Kitino Kale" in Kicevo soll genauer erforscht werden

  Се најавува истражување на Кичевското Китино Кале

  април 3, 2013 Категории: Кичево, Слајдер


  Директорот на Заводот за заштита на културното наследство, Паско Кузман, најави истражување на Кичевското Китино Кале за кое се врзуваат многу неодговорени прашања, пишува денешна Нова Македонија. Китиното Кале од поодамна се врзува како една од неколкуте можни локации на која се наоѓал античкиот град Ускана.
  - Треба да почнеме со истражувања на кичевското кале, па ќе видиме што ќе дознаеме од таму, дали под него лежи Ускана или не. Инаку градот се споменува само во античките податоци, не е никогаш пронајден. Исто така, се претпоставува дека во него живеело илирското племе Пенести. Од сѐ што досега се знае, најмногу се алудира дека е под калето. Затоа ќе го истражуваме и очекуваме да добиеме добри резултати од тоа – вели Кузман.
  Свое мислење околу можноста да се пронајде Ускана дава и реномираниот професор Виктор Лилчиќ.
  - За научно да се докаже дека Кичево е Ускана се потребни многу години истражување. Притоа, ќе бидеме сигурни дека ќе ја погодиме целта само со некое спектакуларно откритие ако најдеме натпис Ускана, но многу е тешко тоа да се очекува – смета Лилчиќ.
  Но, како и секој научник, тој предупредува дека мотивите да се дојде до кое било сознание (во овој случај да се поврзе денешно Кичево со античка Ускана) не смеат да бидат политички.
  - Не треба да ја бараме Ускана за некој да докажува некакво историско право врз некое место, односно научните истражувања не треба да служат за да се произведуваат конфликти. Евентуалните резултати треба да им послужат на денешните генерации, како туристичка атракција и слично – категоричен е Лилчиќ.
  Китино кале никогаш не било истражувано. За него се археологот Иван Микулчиќ пишува:
  -Месноста „Кале” се наоѓа на источниот крај од централниот дел на Кичево. Претставува питомо ритче со кружна основа зарамнето озгора, високо до 20 м над источното подножје и реката (633 м н.м.). На западниот крај се поврзува преку ниско и широко седло со рамницата, во која се соединуваат рекичките Осојска, Зајаска и Темница формирајќи ја Велика. Тука израснало јадрото на средновековниот и денешен град Кичево.
  Најстари остатоци. Непосредно крај западното подножје на Калето поминувал прастариот пат од Скопје и Полозите кон Охрид на југ и Прилеп на исток (античкиот пат Скупи — Лихнид). Веројатно во римско време на Кале бил изграден крајпатен кастел за контрола на патот. Оваа тврдина постоела на крајот од антиката; најдени се монети — една остава закопана по средината на 3. век, потоа единечни парчиња од 4. и 6. век (во Археолошки музеј Скопје).

  Средновековни остатоци. Градот Кичава бил изграден врз постарите остатоци, на површината од околу 150 х 100 м. Во турско време покрај тврдината постоела и голема цивилна населба, која прераснала во денешниот град. На просторот на старата крепост денес е уреден градскиот парк. Археолошки ископувања тука не се вршени. Во 1929 г. најдени се 302 сребрени монети од 14. век (српски и венецијански; во Народниот музеј, Белград).
  Повеќе документи го спомнуваат Кичево. Во повелбата на Василиј II од 1020 г. стои „тен Китсавин”; — во 11. век — „кастрон Киттава”; — во 13. век — „тен Китсавин”, „тес Китсавеос”; „въ Кичаве”; во 1265 г. се споменува „от Кичаво”; — во 1300 г. — „от Кичаве”; во 1468 г. — „Кирчова” (турски). Кичава функционирала низ вековите како византиски кастрон (од 10. до 13. век), кој ги контролирал патиштата на периферијата на Царството, во насоката на честите српски упади од север. Во 1257 г. Србите за кусо време ја освоиле Кичава, а меѓу 1282 и 1297 г. Милутин за постојано ја одзел од Византија. Во ранотурско време во тврдината Кичава била сместена стража; во 1468 г. населбата броела 217 куќи, а тврдината 14 стражари; во 1519 г. имала 20 војници.

  Пишаните извори конкретно за ова место не даваат никаков навод дека Ускана е тука. На Кичево.МК веќе имаме пишувано за Ускана и за самото Китино Кале. Во градежните зафати кои се вршат последниве години на просторот околу калето (за жал) нема никакви сериозни наводи за постоење на некаква поглема урбана целина од постаро време. Повеќето остатоци упатуваат на развиен и доцен среден век, најмногу на османлискиот период ( 1. Откриен и скелет при реконструкцијата на главната улица 2. Откриени два бунари при реконструкцијата на главната улица 3. Фотографии од еден од откриените бунари 4. Петте средновековни цркви во Кичево)
  Предмети од постаро времесе пронајдени на просторот на Џума џамија – Султан Бајазид (средновековна црква Света Петка) пред повеќе од 2 децении од страна на археологот Гордана Спасовска Димитријоска.
  - Во гробот 1 во вториот откоп била откриена држалка од мал скифос, обоена со разреден црн фирнис која потекнува од хеленистичкиот период III и II век пред нашата ера. Камените плочи со својата големина како и наодот, држалка од скифос во еден момент биле основа за послободно размислување дека се работи за елементи од некоја разрушена хеленистичка односно, античка гробница. По извршените проверки, останува само како факт дека е пронајден фрагмент од хеленистичка керамика на територијата на градот – пишува тогаш Димитријоска.
  Античката Ускана се споменува како град кој постоел за време на Третата Македонско – Римска војна. Во градот живеело племето Пенести (точното потекло на ова племе е предмет на дискусија). Градот бил разрушен од последниот македонски крал Персеј во 168 година пред нашата ера, а населението (8 000-10 000) било одведено во ропство во Стибера. Оттогаш не се споменува. Научниците ја лоцираат Ускана во триаголникот Охрид-Дебар-Кичево.
  За постоење на антички град на територијата на Кичево, но под името „Скиртиена-Скиртијана“ зборува и англискиот патеписец Едмунд Спенсер кон средината на 19 век, но повторно без никакви сериозни наводи.
  Слични вести:

  1. Тврдина Кичевско (Китино) Кале
  2. Приказната за трите споменици од Китино Кале
  3. ФОТО: Заспаното Китино Кале
  4. ФОТО: Снежен поздрав од Китино Кале
  5. Каде се наоѓала Ускана?

  Was ist das für eine Burg ?
  Hast du paar Infos z.B. wer der Erbauer war von wem sie später benutzt wurde, Alter etc.
  thx

 6. #206
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von dardanos Beitrag anzeigen
  Was ist das für eine Burg ?
  Hast du paar Infos z.B. wer der Erbauer war von wem sie später benutzt wurde, Alter etc.
  thx

  Kann keine infos auf deutsch/englisch finden.

  Mann geht davon aus das die Festung aus der Römerzeit stammt. Auch gehen manche davon aus das dies der Standort der antiken Stadt Uskana ist, ist aber bis heute nicht bewiesen.


  Китино Кале - Википедија

 7. #207
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Amerikaner am Skopje Flughafen festgenommen, Versuch makedonische Münzen außer Landes zu Schmuggeln  Американец сакал да прошверцува македонски стари монети (ФОТО)


  Царинската управа спречи нов обид за изнесување на 48 стари нумизматички монети кој датираат од од 2 век п.н.е до 4 век од н.е., како и монети од поново време (од 17 век од н.е.), со различно писмо, големина и ознаки од Македонија преку граничниот премин Делчево во Бугарија.

  И овој обид за изнесување културното богастсво на државата е извршен од страна на американски државјанин, кој пристигнал во Македонија во хуманитарна мисија во околните села на градовите Штип и Пробиштип.

  -Случајот е откриен на вчера, на граничниот премин Делчево, кога на царинската линија за излез од државата пристигнал автомобил Фолксваген Каравели со бугарски регистарски ознаки, управувано и во сопственост на осомничениот Џ.Б.Х. државјанин на американската држава Минесота. Поради сомневање во неговата изјава дека нема ништо да пријави за царинска конрола, царинските службеници од царинската испостава Делчево го селектирале за деталена контрола. При личен претрес во предниот десен џеб од тренерките пронајдени се 38 парчиња стари нумизматички монети во различна големина и ознаки и писмо кои биле завиткани во обична бела хартија, во предниот лев џеб од неговите фармерките биле пронајдени уште 8 монети во различна големина и различно писмо, а во личен багаж (левиот и десен џеб од патната торба спакивани во пластични зипер кеси) пронајдени се уште 2 монети. Пронајдените примероци претставуваат споменик на културата на Република Македонија кој осомничениот се обидел да ги изнесе во странство без дозвола на надлежен орган, соопштуваат од Царина.


  Инаку, осомничениот има привремено престојувалиште во Софија, Бугарија, а во Македонија пристигнал пред два дена каде по кратко време остварил средба со негов пријател, македонски државјанин кој живее во Штип и за кој знаел дека поседува и продава стари монети.

  Двајцата се договориле да се сретнат следниот ден на патниот правец Штип-Радовиш кај бензиската станица на Макпетролл каде пријателот му ги донел монетите. Потоа, пријавениот со својот автомобил, веднаш се упатил кон македонско-бугарската граница каде имал намера да ги изнесе монетите.

  Царинската управа против пријавениот поднесе кривична пријава за "Изнесување односно извезување во странство на добра под привремена заштита или културно наследство или природни реткости".

  Кривичната пријава, пријавениот и доказниот материјал се предадени на надлежен истражен судија кој по спроведената истражана постапка му одреди мерка притвор во трање од 30 дена.

 8. #208
  tetovë1
  Gibts da so krasse strafen wie in der Türkei?

 9. #209
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von A2D2 Beitrag anzeigen
  Gibts da so krasse strafen wie in der Türkei?
  kA, aber ich denke da wird nach dieser Europäischen Konvention verfahren. Hab kurz gegoogelt konnte das Strafmass in Bezug auf MK nicht finden

 10. #210
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Macedonian archaeological heritage presented in New York
  Tuesday, April 30, 2013 9:14 AM
  New York, 30 April 2013 (MIA) -Promotion of Macedonia's archaeological heritage, culture and tourism opportunities were presented in New York-based Scandinavian House late on Monday.
  Archaeological Institute of America executive director Peter Herdrich opened the exhibit, along with addresses by Culture Minister Elizabeta Kanceska-Milevska, Tourism Promotion Agency Jordan Trajkov and professor Dragi Mitrevski.
  "I believe we had an excellent promotion prepared together with the Archaeological Institute of America and "Archaeology" magazine. I referred to investments in archaeology and culture, the numerous artifacts found at Macedonia's sites, as well as protection and promotion of cultural monuments", said Minister Kanceska-Milevska.
  Visitors had the opportunity to follow video presentations of the most significant archaeological sites, accompanied by promotional brochures and CDs.
  Besides archaeology, the New York event also used for promotion of the country's culture, food and wine, including performances by New Jersey-based cultural-artistic club "Goce Delcev" and musician Vladimir Vasilevski-Cetkar. ik/9:11

Ähnliche Themen

 1. Albanien-Mazedonien 1:0
  Von Alketa im Forum Sport
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 14.06.2011, 12:05
 2. Mazedonien und Albanien
  Von Gentos im Forum Kosovo
  Antworten: 97
  Letzter Beitrag: 04.08.2010, 16:36
 3. Archäologie in Kosova
  Von MIC SOKOLI im Forum Balkan im TV
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 13.04.2009, 21:44
 4. Mazedonien hat Kosova auch anerkannt
  Von mrreli im Forum Kosovo
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 03.12.2008, 22:15