BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 25 von 29 ErsteErste ... 15212223242526272829 LetzteLetzte
Ergebnis 241 bis 250 von 290

Archäologie / Ausgrabungen Albanien / Kosova / Mazedonien

Erstellt von Jean Gardi, 09.06.2012, 17:33 Uhr · 289 Antworten · 39.140 Aufrufe

 1. #241

  Registriert seit
  04.08.2010
  Beiträge
  3.777
  Die Makedonier sind also Ägypten

 2. #242
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Marvinci/Makedonien ß etliche Bronzegegenstände gefunden, ca. 3000 Jahre alt  НОВИ БРОНЗИ СТАРИ 3.000 ГОДИНИ ПРОНАЈДЕНИ НА МАРВИНЦИ

  Четири богати гроба со пајонски бронзи од железно време открија археолозите на некрополата Лисичин Дол на археолошкиот локалитет Исар, кај валандовското село Марвинци.Фантастичните бронзени предмети – афионови чашки, сончеви дискови, птици, животни слични на коњи и елени, различни висулци и разводници, ѓердани што жителите на овие простори ги создале меѓу 8 и 6 век пред новата ера се слични на тие пронајдени во 1997 година, кога на иста локација археолозите го открија фамозниот гроб на пајонската свештеничка. Во „новите“ гробови не биле погребани свештенички, но тие се исто толку богати.Археолозите истражуваат на Лисичин Дол два и пол месеца. Истражуваат родовска некропола каде што биле закопувани поголеми фамилии од железно време, од 8 до 5 век пред нова ера. Откриле богати јами, со постари пајонски бронзи, а тоа е всушност најстариот хоризонт на погребување на локалитетот.Живееле во демократија
  Истражувачите за Пајонците знаат една реченица – го обожувале сонцето и носеле диск на стап како реликвија. Затоа тогаш претпоставиле дека е свештеничка. Но, според Видески, оваа хипотеза може да се измени со оглед на тоа што во новите гробови, во женските скелети пронашле и коски од бебиња.
  - Тоа се жени што умирале при породување или биле бремени кога починале. Во тоа време немало повидни луѓе, уште родовски се организирани. Нема кнежевски гробници, како што се среќаваат во Србија, во Босна и Херцеговина. Овде има некаква демократија – сите се скоро исто погребани, со тоа што некои жени отскокнуваат, имаат повеќе накит. Мажите ги закопувале само со две грниња, копје и нож. Немало богати поединци. Веројатно живееле во матријархат, иако општеството с` уште не било раслоено.
  Лееле самороден бакар
  Луѓето во железно време не живееле во хиерархија, но имале големи познавања за технологијата на обработување метал. Kонцентрацијата на големи некрополи на толку мал простор покажува дека имало експанзија во тоа железно време на овие простори. Што работеле тие луѓе, од што се издржувале?
  За земјоделство нема многу плодна земја, за сточарство нема многу пасишта. Значи единствена стопанска гранка што би издржувала толкава голема концентрација на народ е некаква металургија. Со мали количини можеш многу да заработиш
  Повеќе на - Дневник

 3. #243
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Chief Inspector: Macedonian treasure hunters make diggings on Bulgarian territory and vice versa


  Picture: МВР
  14 July 2013 | 10:46 | FOCUS News Agency
  Home / Bulgaria
  Sofia. Signals that citizens from the Republic of Macedonia carry out treasure hunting activities on our territory become more frequent as well as Bulgarian treasure hunters are making illegal excavations in Macedonia. That is what Chief Inspector Angel Papalezov, head of Cultural-Historical Values with the Ministry of Interior said in an interview for FOCUS News Agency.
  In his words it should be paid more attention for termination of this activity.
  “The Balkans are rich in cultural artifacts and movable cultural values that are kept in museums, galleries and private collections. After Bulgaria’s accession to the European Union, there is no customs control on the borders with Romania and Greece this allows many treasure hunters and criminal contingent to move freely from one country to another where they can carry out illegal excavations or smuggle cultural artifacts,” Angel Papazelov stated.

  - - - Aktualisiert - - -

  БУГАРИТЕ ЈА КОПААТ МАКЕДОНИЈА, МАКЕДОНЦИТЕ – БУГАРИЈА!

  Диви копачи од Македонија шетаат низ нашата држава, а нашинци пак ја прекопуваат земјата на Александар Велики барајќи богатства, тврди Ангел Папалезов, главен инспектор и началник на секторот за културно-историски вредности во бугарската полиција, во изјава за бугарскиот “Фокус”.Археолошките локалитети во двете држави секогаш биле плен на дивите копачи, Папалезов вели дека се зачестени сигналите за бугарските археолошки локалитети кои се плен на македонските копачи и обратно, и смета дека треба да се зајакне контролата, бидејќи злосторствата почнале да се претвораат во епидемија.- Кризата во последните неколку години принуди многу од луѓето кои имаа друга работа, како гастарбајтери или градежни работници, да се занимаваат со ископување на културно наследство. Бугарија, како држава со многу историја, и со многу археолошки споменици може да се пофали со многубројни, богати археолошки локалитети, вели Папалезов.Папалезов посочува дека луѓето не го перцепираат копањето на богатство како кој знае каков прекршок и си мислат дека дури и ако ги фатат, ќе си поминат лесно, па затоа без двоумење се препуштаат на незаконско собирање на вредности.Последните кражби во црквите покажаа дека крадците точно знаеле што треба да украдат, па така некои икони стари по десетина години останаа недопрени додека оние до нив, стари и по три века беа украдени.Полицијата тоа не може да го потврди исто како и неофицијалните информации дека голем дел од украденото национално богатсво преку Албанија завршува токму во Грција како што тврди и бугарскиот инспектор каде се продава на аукции и достигнува цени и до стотина илјади евра.Повеќе на – Вечер

 4. #244

  Registriert seit
  02.11.2011
  Beiträge
  3.316
  Zitat Zitat von dardanos Beitrag anzeigen
  Da liegt noch sehr viel vergraben
  Apollonia z.B. wurde gerade mal zu 5% ausgegraben
  dort gibt es mit Sicherheit noch sehr viel zu finden.
  Geschichte[Bearbeiten]


  In Apollonia geprägte Drachme 2. oder 1. Jahrhundert v. Chr.


  588 v. Chr. wurde Apollonia von dorischen Siedlern aus Korfu und Korinth gegründet. Herodot zufolge nahm 480 v. Chr. ein Kontingent aus Apollonia an der Schlacht von Salamis teil, der größten Seeschlacht in der Geschichte des Altertums. Um 460 v. Chr. geriet die Stadt in Konflikt mit den benachbarten illyrischen Amantiern, aus dem sie jedoch siegreich hervorging. 436 v. Chr. unterstützte Apollonia zusammen mit anderen griechischen Städten die demokratische Partei in Epidamnos (lat. Dyrrhachium), die daraufhin die Aristokraten besiegte und die Macht übernahm. Mitte des 4. Jahrhunderts v. Chr. wurde die Stadt in die militärischen Auseinandersetzungen zwischen dem illyrischen König Bardylis und Philipp II. von Makedonien verwickelt. Etwa zur selben Zeit begann man mit der Prägung von Silbermünzen. Ab 314 v. Chr. lag Apollonia mit dem illyrischen König Glaukias im Krieg und war mit Kassander von Makedonien verbündet. Der Sieg über Glaukias 312 v. Chr. brachte der Stadt die volle politische Autonomie. Zeitweise gehörte Apollonia zum Reich des Pyrrhos', konnte aber nach dessen Tod 272 v. Chr. die Unabhängigkeit wiedererlangen.

  Die Via Egnatia und Apollonia


  Seit 229 v. Chr. stand Apollonia unter römischem Schutz. Die Stadt war in den folgenden Kriegen gegen Makedonien die wichtigste Basis der Römer auf der Balkanhalbinsel. 211 und 205 v. Chr. konnten Angriffe Philipps V. erfolgreich abgewehrt werden. 148 v. Chr. wurde Apollonia Teil der römischen Provinz Macedonia und musste von da an Steuern an die Römer zahlen. Später gehörte die Stadt zur Provinz Epirus. Während des 1. Jahrhunderts v. Chr. besuchten verschiedene bedeutende römische Politiker, unter anderem Sulla und Cicero die Stadt Apollonia. 44 v. Chr. studierte der spätere römische Kaiser Augustus in der griechischen Stadt. Im Bürgerkrieg zwischen Pompeius und Caesar stand Apollonia auf Caesars Seite; 48 v. Chr. wurde sie von Marcus Iunius Brutus eingenommen. Wenig später befestigte Marcus Antonius den strategisch wichtigen Ort.
  Die freundliche Haltung der Stadt gegenüber Caesar und Augustus zahlte sich politisch aus: Apollonia wurde freie Stadt (lat. civitas libera) und musste keine Steuern mehr nach Rom abführen. Dieser bevorzugte Status blieb während der gesamten Epoche des Prinzipats erhalten und sorgte mit dafür, dass Apollonia prosperierte. Neben der ertragreichen Landwirtschaft in der Umgebung bildeten exportorientiertes Gewerbe (vor allem Töpferei) die Basis für den Reichtum der Stadt.

  Das Kloster Shėn Meri mit Blick Richtung Süden


  Der Verfall des Handelszentrums begann im 4. Jahrhundert, als ein Erdbeben den Lauf des Flusses Vjosa änderte und der Hafen Apollonias verlandete. Früh fand das Christentum Eingang in die Stadt. Bischöfe von Apollonia waren auf den Konzilien von Ephesos (431) und Chalcedon (451) zugegen. Unter Kaiser Justinian I. wurden die Befestigungen der Stadt zum letzten Mal erneuert; spätestens Ende des 6. Jahrhunderts ist der Ort aber wegen der veränderten topographischen Bedingungen verlassen worden.
  Im 9. Jahrhundert ist das Kloster Shėn Meri in den Ruinen der Stadt gegründet worden. Im 14. Jahrhundert wurde die bis heute existierende Klosterkirche errichtet. In den Mauern des Klosters sind heute die bei archäologischen Grabungen geborgenen antiken Funde ausgestellt. Ein Teil der Funde befindet sich auch im archäologischen Museum der Hauptstadt Tirana. Während der Wirren, die 1990 der Zusammenbruch des kommunistischen Regimes in Albanien auslöste, wurde die archäologische Sammlung von Apollonia geplündert. Über längere Zeit kam es auch zu Raubgrabungen auf dem Gelände der Ruinenstätte.

 5. #245
  Avatar von Afro

  Registriert seit
  30.03.2013
  Beiträge
  4.871
  Zitat Zitat von Apache Beitrag anzeigen
  Geschichte[Bearbeiten]


  In Apollonia geprägte Drachme 2. oder 1. Jahrhundert v. Chr.


  588 v. Chr. wurde Apollonia von dorischen Siedlern aus Korfu und Korinth gegründet. Herodot zufolge nahm 480 v. Chr. ein Kontingent aus Apollonia an der Schlacht von Salamis teil, der größten Seeschlacht in der Geschichte des Altertums. Um 460 v. Chr. geriet die Stadt in Konflikt mit den benachbarten illyrischen Amantiern, aus dem sie jedoch siegreich hervorging. 436 v. Chr. unterstützte Apollonia zusammen mit anderen griechischen Städten die demokratische Partei in Epidamnos (lat. Dyrrhachium), die daraufhin die Aristokraten besiegte und die Macht übernahm. Mitte des 4. Jahrhunderts v. Chr. wurde die Stadt in die militärischen Auseinandersetzungen zwischen dem illyrischen König Bardylis und Philipp II. von Makedonien verwickelt. Etwa zur selben Zeit begann man mit der Prägung von Silbermünzen. Ab 314 v. Chr. lag Apollonia mit dem illyrischen König Glaukias im Krieg und war mit Kassander von Makedonien verbündet. Der Sieg über Glaukias 312 v. Chr. brachte der Stadt die volle politische Autonomie. Zeitweise gehörte Apollonia zum Reich des Pyrrhos', konnte aber nach dessen Tod 272 v. Chr. die Unabhängigkeit wiedererlangen.

  Die Via Egnatia und Apollonia


  Seit 229 v. Chr. stand Apollonia unter römischem Schutz. Die Stadt war in den folgenden Kriegen gegen Makedonien die wichtigste Basis der Römer auf der Balkanhalbinsel. 211 und 205 v. Chr. konnten Angriffe Philipps V. erfolgreich abgewehrt werden. 148 v. Chr. wurde Apollonia Teil der römischen Provinz Macedonia und musste von da an Steuern an die Römer zahlen. Später gehörte die Stadt zur Provinz Epirus. Während des 1. Jahrhunderts v. Chr. besuchten verschiedene bedeutende römische Politiker, unter anderem Sulla und Cicero die Stadt Apollonia. 44 v. Chr. studierte der spätere römische Kaiser Augustus in der griechischen Stadt. Im Bürgerkrieg zwischen Pompeius und Caesar stand Apollonia auf Caesars Seite; 48 v. Chr. wurde sie von Marcus Iunius Brutus eingenommen. Wenig später befestigte Marcus Antonius den strategisch wichtigen Ort.
  Die freundliche Haltung der Stadt gegenüber Caesar und Augustus zahlte sich politisch aus: Apollonia wurde freie Stadt (lat. civitas libera) und musste keine Steuern mehr nach Rom abführen. Dieser bevorzugte Status blieb während der gesamten Epoche des Prinzipats erhalten und sorgte mit dafür, dass Apollonia prosperierte. Neben der ertragreichen Landwirtschaft in der Umgebung bildeten exportorientiertes Gewerbe (vor allem Töpferei) die Basis für den Reichtum der Stadt.

  Das Kloster Shėn Meri mit Blick Richtung Süden


  Der Verfall des Handelszentrums begann im 4. Jahrhundert, als ein Erdbeben den Lauf des Flusses Vjosa änderte und der Hafen Apollonias verlandete. Früh fand das Christentum Eingang in die Stadt. Bischöfe von Apollonia waren auf den Konzilien von Ephesos (431) und Chalcedon (451) zugegen. Unter Kaiser Justinian I. wurden die Befestigungen der Stadt zum letzten Mal erneuert; spätestens Ende des 6. Jahrhunderts ist der Ort aber wegen der veränderten topographischen Bedingungen verlassen worden.
  Im 9. Jahrhundert ist das Kloster Shėn Meri in den Ruinen der Stadt gegründet worden. Im 14. Jahrhundert wurde die bis heute existierende Klosterkirche errichtet. In den Mauern des Klosters sind heute die bei archäologischen Grabungen geborgenen antiken Funde ausgestellt. Ein Teil der Funde befindet sich auch im archäologischen Museum der Hauptstadt Tirana. Während der Wirren, die 1990 der Zusammenbruch des kommunistischen Regimes in Albanien auslöste, wurde die archäologische Sammlung von Apollonia geplündert. Über längere Zeit kam es auch zu Raubgrabungen auf dem Gelände der Ruinenstätte.
  Kalos ton Apache epitelos girises

 6. #246
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Silbermünzen aus dem Museum in Veles gestohlen


  Украдени сребрени монети од Народниот музеј во Велес  Во периодот од минатиот до овој месец бил ограбен „Народниот Музеј“ во Велес.
  Непознат сторител влегол во музејот и успеал да земе две сребрени монети - Тетрадрахма од времето на Александар Македонски и една сребрена филигранска белегзија.
  По грабежот сторителот веднаш го напуштил местотот на настанот.
  Полицијата превзема мерки за негово пронаоѓање.
  ФОТО: Кајгана
 7. #247
  Avatar von Night0233

  Registriert seit
  09.05.2012
  Beiträge
  309
  @Zoran du weißt bestimmt in welche länder die gehen werden^^in den die keine Geschichte habne mit dem alten Makedonien,und so mit vollen stolz der Welt eine gestohlene Zeigen die nicht in gehört!!
  Diese Länder brauchen eine gestohlene geschichte für ihre Hybrid Menchen die so stolz tuenund in wirklichkeit staatenlos sind, uns so teile von makedonien vor 100jahren Okkupiert haben.

 8. #248
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  In einer Fundstätte bei Demir Kapija das eine antike Heilige Stätte gewesen sein soll wurden Terrakotta Figuren gefunden die vermutlich Göttinnen darstellen.


  „ДНЕВНИK“ УЧЕСТВУВАШЕ ВО АРХЕОЛОШKО ИСТРАЖУВАЊЕ
  ОТКРИЕНИ ТЕРАКОТНИ БОЖИЦИ ВО АНТИЧКО ПЕШТЕРСКО СВЕТИЛИШТЕ КАЈ ДЕМИР KАПИЈА

  Археолозите деновиве пронајдоа фигури на божици, во чија чест, но и за сопствена среќа, поклониците жртвувале животни. Во единственото античко пештерско светилиште во Македонија има остатоци од ритуали и од поново време
  Единственото пештерско античко светилиште во Македонија се наоѓа во пештерата Горен Змејовец кај Демир Kапија, место што се поврзува со култни дејства поврзани со плодноста. Доказ за тоа се теракотните фигури на женски божици што деновиве беа откриени во пештерата. Се претпоставува дека во антиката овде доаѓале главно припаднички на понежниот пол кои негувајќи го култот кон одредена божица изведувале ритуали за плодност. Тие верувале дека божествата ќе им помогнат, вели археологот д-р Марјан Јованов, кој ја предводеше истражувачката екипа.

  Фигури како човечки глави

  - Покрај огромниот керамички материјал што го пронајдовме, откривме и коски од животни, најверојатно од говеда и кози. Животните сигурно биле жртвувани во самите обреди кои се спроведувале во пештерата - објаснува Јованов.

  Но, во пештерата може да се видат и ритуални облици, најверојатно за пород, кои потекнуваат од поново време.

  - Еве, овој конец врзан овде во пештерата, јасно говори за верувањата кај луѓето дека одредени ритуали може да им помогнат да дојдат до посакуваната среќа - вели тој.

  Природата богато ја надарила пештерата. Воодушевувачки се прекрасните пештерски украси во неколку галерии, таванот по кој водата која се слева оставајќи жолти траги како да се работи за течно злато. Тука се и извонредните камени фигури кои личат на човечки глави, животни, мајка со дете и друго.

  Доцентот Јованов од Институтот за историја на уметноста со археологија при Филозофскиот факултет во Скопје призна дека го почнале проектот со сомнеж, дека богатиот археолошки материјал е уништен бидејќи имале сознанија од демиркапиското население оти ловците по богатства ја посетувале пештерата.

  - Сондажните испитувања што ги направивме со финансиска поддршка на Министерството за култура и во соработка со Домот на културата „Мирка Гинова“ од Демир Kапија покажаа голем археолошки потенцијал. Би сакале проектот да продолжи во наредната година оти очекуваме значајни научни резултати. Досега овој објект е недоволно истражен во археолошка и спелеолошка смисла. Локалитетот има огромен културен и туристички потенцијал и неверојатна убавина. Претставува спој на природна реткост со прекрасни пештерски украси и извонредна археолошка приказна која може да биде магнет за домашните, но и за странските туристи - нагласи Јованов.

  Тој беше дециден дека надлежните треба да инвестираат во истражувањето на објектот чие приближување до пошироката јавност може да донесе туристички ефект. Тоа мора да биде и археолошко и спелеолошко.

  - Мора да се размислува за инвестирање во патот до пештерата. Без соодветен пат, таа останува отсечена од светот и до неа може да дојдат само најупорните и најхрабрите што немаат намера да се штедат. Не е познато дали во минатото до пештерата имало некоја населба, но ако зборуваме за денешни услови, јасно е дека со оглед на непроодноста, некој мора да има ептен голема мака, па да помине толку пат за да го посети ова некогашно светилиште. Маката ги тера луѓето да веруваат во чуда - вели професорот.

  Непристапен терен

  За да се стигне до пештерата која е „на Господ зад грбот“ треба да се помине река од камења, голема нагорнина, патека обрасната со дрвја, грмушки и други пречки. До убавицата на ридот Kраставец кај Демир Kапија се потребни 4 часа „новинарско одење“ по непристапен и тежок терен, плус два часа пешачење назад. Додека надвор беше пекол, во пештерата температурата изнесуваше 12 Целзиусови степени. Тие што се впуштаат во една ваква авантура, со себе мора да понесат храна, вода, алишта и добри обувки. Јованов вели дека ова е најтешкиот терен на кој работел, но сепак бил предизвик за него.

  Екипата на „Дневник“ до пештерата стигна по вториот обид, откако првиот пропадна бидејќи на половина пат, еден член на археолошката група доживеа мозочен удар, па истражувањето беше откажано за да му се помогне на несреќниот член на екипата, за кој настан пишувавме деновиве.

 9. #249

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141

 10. #250
  Avatar von Arbanasi

  Registriert seit
  14.10.2009
  Beiträge
  6.534
  Mal wieder Albanski-Stajll  - - - Aktualisiert - - -
  - - - Aktualisiert - - -

  Durrės, dėmtohet bazilika 1500 vjeēare nė Gjuricaj tė Ishmit

  Arkeologėt kėrkojnė ndihmėn e banorėve pėr ta mbrojtur  Ėshtė 1500 vjeēare dhe hajdutėt e vizitojnė herė pas here.
  Struktura murale ėshtė dėmtuar.
  Kolllonat e mermerta janė rrėzuar.
  Bazilika mesjetare nė fshatin Gjuricaj tė komunės Ishėm nė Durrės po humbet identitetin e saj.
  Eda Ēekrezi, arkeologe pranon gjendjen, dhe rendin edhe faktoret e shkaterrimit
  Inventari arkeologjik i kėsaj qendre historike ėshtė i pasur.
  Gjatė gėrmimeve tė para u gjeten materiale me vlera tė rralla te cilat tregonin per nje qendėr te rėndėsishme tregtare ne lidhje lidhje me portin e Shufadasė, rreth 8 km mė larg derdhjes tė lumit Ishėm.
  Por per te mbrojtur e ruajtur kete pasuri historike, Ēakrezi kerkon ndihmen e cdo banori.
  Pėr turistėt, kjo bazilikė qė daton qė nga shekulli i 5-6- tė dhe e zbuluar nė vitin 1980, ėshtė e panjohur. Aktaulisht ajo vizitohet vetėm nga bagėtitė e banorėt e zonės. Pėr pranine e bazilikes, ende mungojnė tabelat treguese pėrgjatė aksit rrugor. Specialistėt justifikohen me grabitjet apo dėmtimin nga banorėt e zonės.

  http://abcnews.al/lajme/kulture/4/29616

  - - - Aktualisiert - - -  - - - Aktualisiert - - -

  Es gibt auch paar gute Nachrichten..  - - - Aktualisiert - - -  - - - Aktualisiert - - -

  Zbulohen rrėnojat e njė tjetėr kalaje nė Elbasan:

  Elbasan, 12 korrik - Ministria e Kulturės: Gėrmoni rrėnojat e kalasė sė dytė te Elbasanit. Pak kohė mė parė nė afėrsi tė sheshit tė
  Namazgjasė nė Elbasan u zbuluan rastėsisht rrėnojat e njė muri, qė sipas arkeologėve i pėrket periudhės osmane.
  Ky zbulim ngjalli interesin e jashtėzakonshėm tė arkeologėve, tė cilėt kanė vendosur qė ta ndjekin nga afėr ecurinė e punimeve
  pėr zbulimin e rastėsishėm.
  Fillimisht, specialistėt dyshuan se ato ishin rrėnoja tė xhamisė sė vjetėr tė Namazgjasė. Por pas verifikimeve tė para tė tyre, rezultoi se
  rrėnojat janė pjesė e njė muri kalaje dhe po studiohet teza e lidhjes sė tyre me kalanė nė qendėr tė qytetit tė Elbasanit.
  Pėr zbulimin e rrėnojave tė murit tė periudhės osmane u njoftua menjėherė edhe Ministria e Kulturės. Ekspertėt e saj pasi e inspektuan sė fundi
  nga afėr, kanė vendosur pėr trajtimin nė vazhdim tė kėtij zbulimi si dhe pėr mundėsinė e vazhdimit tė punimeve nė rrugėn qė po rikonstruktohej.

  Zbulimi nė fjalė, qė dyshohet se i pėrket murit tė njė kalaje tė vjetėr, u bė gjatė punimeve pėr rikonstruksionin e rrugės "Thoma Kalefi" nė
  qytetin e Elbasanit, raporton BW. Kryebashkiaku Qazim Sejdini nga ana e tij e ka cilėsuar atė, njė tjetėr gjurmė tė rėndėsishme tė lashtėsisė
  sė kėtij qyteti. Sipas tij, do tė bėhet gjithēka e mundur qė ky zbulim tė jetė sa mė i plotė. Nga ana e ekspertėve tė fushės sė arkeologjisė ėshtė gjykuar qė nė varėsi tė ecurisė sė punimeve tė mėtejshme do tė merren vendime qoftė pėr konservimin e zbulimit mė tė fundit arkeologjik, ose pėr ruajtjen e tij. Por gjithsesi e rėndėsishme ėshtė qė punimet kanė rinisur dhe gjithēka tjetėr qė do tė mund tė zbardhet mė tej, do hedhė edhe mė shumė dritė rreth mistereve qė mban ende nė vetvete ky zbulim deri diku i rastėsishėm.

Ähnliche Themen

 1. Albanien-Mazedonien 1:0
  Von Alketa im Forum Sport
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 14.06.2011, 12:05
 2. Mazedonien und Albanien
  Von Gentos im Forum Kosovo
  Antworten: 97
  Letzter Beitrag: 04.08.2010, 16:36
 3. Archäologie in Kosova
  Von MIC SOKOLI im Forum Balkan im TV
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 13.04.2009, 21:44
 4. Mazedonien hat Kosova auch anerkannt
  Von mrreli im Forum Kosovo
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 03.12.2008, 22:15