BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 11 ErsteErste 1234567 ... LetzteLetzte
Ergebnis 21 bis 30 von 105

Archäologie / Ausgrabungen in Makedonien und makedonische Funde weltweit

Erstellt von Zoran, 13.03.2014, 16:26 Uhr · 104 Antworten · 10.998 Aufrufe

 1. #21
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Beim Kloster Treskavec wurde eine Frühantike Siedlung entdeckt.

  „Трескавец“ бил култно место и во раната антика

  Labels: Antike, Archäologie, Македонски

  Иако досега фрагментарно имало ископувања во три наврати во 1953, во 2005 и во 2008 година, сепак годинашните истражувања се многу значајни и фрлаат нова светлина на овој комплекс од повеќе аспекти, археолошки, историски, вели археологот Бранислав Ристески од прилепскиот Завод и музеј

  Се копаше на три сектори - црква, трпезарија, конаци
  Нови сознанија за манастирот
  Манастирот „Трескавец“ имал значајно култно и религиско место во науката, место уникатно на Балканот, каде што имало живот во 17 етапи од вториот век пред нашата ера до 19 век. Ова го потврдија најновите системски археолошки истражувања што ги заврши деновиве екипата од прилепскиот Завод и музеј, предводена од Бранислав Ристески. Според него, со истражувањата што траеја 60 дена се разоткрила енигмата за „Трескавец“ за место што постоело од раната антика, па сѐ до 19 век.
  - Нашите истражувања беа опсежни и многуслојни. Не беа само заштитни туку и системски, досега единствени од ваков обем со кој е истражен простор од 80 до 90 отсто од пределот околу манастирот. Иако досега фрагментарно имало ископувања во три наврати во 1953, во 2005 и во 2008 година, сепак годинашните истражувања се многу значајни и фрлаат нова светлина на овој комплекс од повеќе аспекти, археолошки, историски - вели археологот Ристески.  Се копаше на три сектори - црква, трпезарија, конаци. Откриени се населба, бедем, градежни слоеви во кои се среќаваат предмети за секојдневно живење (алатки, керамика), место за погребување, односно 80 гроба (пет вида) посветени на заслужени граѓани исклесани во камен со сложена конструкција што максимум го зголемува ексклузивитетот на „Трескавец“.
  - Овие сознанија го потврдуваат континуитетот на користење на просторот од 2 век пред нашата ера до 19 век, со посебен акцент на 12-14 век, со потврда на манастирски комплекс. Има континуитет за култна намена, бидејќи култниот карактер е константен. Во антиката еден култ, во средновековието - христијанството, тоа е константна потврдена со материјални докази - додава археологот.
  Најраната населба Колобаиса е од вториот век пред нашата ера со можно постоење на храм на Артемида и Аполон, потоа втората фаза е доцноантичкиот период со антички бедем, а по неа е средновековниот сегмент од 12 до 14 век.
  - Особено важен е периодот од крајот на 13 до почетокот на 14 век, кога манастирот го имал најголемиот процут во средновековниот период. Сознанијата од 5-6 век преку откриени остатоци од базилика ни го сугерираат раното христијанство - додава Ристески.
  Тој истакнува дека целиот простор околу „Трескавец“ што го зафаќа делот околу Златоврв, преку Бунар и Гумење, треба комплетно да се доистражи и проектот за манастирот да прерасне во капитален за држава.
  Истражувањата се дел од целосниот проект за реконструкција на манастирскиот простор, за кој се одделени 15 милиони денари.
  - Археолошките истражувања се дел од големиот проект за реконструкција на „Трескавец“. Направени се корекциите на доставениот проект, во делот на статиката, кој е испратен до комисијата на одобрување. Паралелно работиме на проектите за конзервација на црквата, на трпезаријата, магерницата и конаците, а треба да следуваат и истражувања за амбиент-вибрации - вели Гордана Д. Спироска, директорка на прилепскиот Завод и музеј, истакнувајќи дека полека се разоткрива енигмата за манастирот „Трескавец“.  QUELLE
  Mein Makedonien: ??????????? ??? ?????? ????? ? ?? ?????? ??????
  Pozdrav

 2. #22
  Avatar von Dr. Gonzo

  Registriert seit
  29.04.2012
  Beiträge
  10.859
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Beim Kloster Treskavec wurde eine Frühantike Siedlung entdeckt.  Pozdrav

  Kann ich nicht lesen, diese sprache.

  pozdrav

 3. #23
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von DocGonzo Beitrag anzeigen
  Kann ich nicht lesen, diese sprache.

  pozdrav
  https://translate.google.com/

  Pozzzz

 4. #24
  Avatar von Dr. Gonzo

  Registriert seit
  29.04.2012
  Beiträge
  10.859
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Stimmt.

  pozdrav

 5. #25

  Registriert seit
  28.09.2008
  Beiträge
  23.630
  Zitat Zitat von DocGonzo Beitrag anzeigen
  Kann ich nicht lesen, diese sprache.
  pozdrav
  Meine Base, die Makedonin, hat Bulgarisch gelernt, sie meint, daß diese Sprache Bulgarisch schön klinge.

 6. #26
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von Amphion Beitrag anzeigen
  Meine Base, die Makedonin, hat Bulgarisch gelernt, sie meint, daß diese Sprache schön klinge.

  Natürlich ist sie schön die Sprache, sie hat in Makedonien ihre Heimat.


  Pozdrav

 7. #27
  Avatar von Bacerll

  Registriert seit
  07.12.2012
  Beiträge
  4.514
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Natürlich ist sie schön die Sprache, sie hat in Makedonien ihre Heimat.


  Pozdrav
  Hellenisch?

  Βάρβαρε.

 8. #28

  Registriert seit
  28.09.2008
  Beiträge
  23.630
  Zitat Zitat von Bacerll Beitrag anzeigen
  Hellenisch?

  Βάρβαρε.
  Mancher dürfte uns alsbald indische Dialekte als Makedonische verkaufen.

 9. #29
  Avatar von Dr. Gonzo

  Registriert seit
  29.04.2012
  Beiträge
  10.859
  Zitat Zitat von Amphion Beitrag anzeigen
  Mancher dürfte uns alsbald indische Dialekte als Makedonische verkaufen.
  noch schlimmer, paschtunische.

 10. #30
  Avatar von Allissa

  Registriert seit
  07.08.2009
  Beiträge
  44.232
  Zitat Zitat von Amphion Beitrag anzeigen
  Mancher dürfte uns alsbald indische Dialekte als Makedonische verkaufen.

Seite 3 von 11 ErsteErste 1234567 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Funde in Makedonien begeistern Archäologen
  Von Macedonian im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 12.11.2011, 01:08
 2. Unfall in Makedonien, Ablauf, Klaerung und Reparatur
  Von Nobla im Forum Autos, Motorräder und sonstiges mit Motor
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.06.2009, 16:13
 3. Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 01.09.2006, 17:30
 4. Makedonien investiert in Energiesektor und Infrastruktur
  Von Makedonec_Skopje im Forum Wirtschaft
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 20.07.2006, 03:36