BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 5 von 36 ErsteErste 12345678915 ... LetzteLetzte
Ergebnis 41 bis 50 von 355

Banja Luka pred "navodnim" padom i predaje teritorija !

Erstellt von Dinarski-Vuk, 05.06.2007, 23:15 Uhr · 354 Antworten · 38.819 Aufrufe

 1. #41
  Gast829627
  Zitat Zitat von mujo Beitrag anzeigen
  das werden wir nie erfahren

  da würde ich dir teilweise sogar recht geben.....

  mein persönlicher eindruck war damals ,das es unmöglich sei aber schiss hatten die meisten trozdem.........es war ne komische situation....irgendwie unwirklich!!

 2. #42
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  Nakon sto me jedan clan ovog foruma (koji je iz tog kraja) zamolio da opsirnije napisem tadasnju situaciju iz 95 oko Banja Luke, odlucio sam, da opsirnije razjasnim tadasnju ratnu situaciju !

  * Prvo i stalno postavljeno pitanje, da li je Banja Luka bila pred padom ?
  Dosta odgovora na to pitanje sam vec dao na prvoj i trecoj stranici, i ponavljam, nije bila pred padom (ko ima drugo misljenje neka slobodno iznese, samo bez tipa, "pa mogla je", bez ikakvih argumenata) !

  *Dakle, nije pala ni Bosanska Gradiska (nisam siguran dali se zove danas samo Gradiska), Bosanski Novi (danasnji Novi Grad) i Prijedor !!

  *Kao prvo bi se osvrnuo na Richarda Hoolbruka (bivsi americki izaslanik za Balkan) , sta je njegov stav u vezi moguceg pada Banja Luke !

  *On u svojoj knjizi "To end a war" navodi, da vodstvo Srba iz Republike Srpske nije uopste shvatilo, u kojoj se situaciji nalazi.
  Drugo, on takodjer navodi, da je u "jednom momentu" kontrolirao svu elektricnu struju, i da to srbi nisu mu povjerovali i on nazvao Antu Gotovinu, da iskljuci struju iz hidrocentrale u Jajcu !!!
  Kao trece, on navodi, da su hrvati svoje vojne akcije odmah zaustavili kada je Bill Clinton zaprijetio, da se Banja Luka ni po koju cijenu nesmije dirati !

  *Razlog zasto je to napravio Clinton, navodi Hoolbrook da sprijeci novi val vise stotina hiljada izbjeglica prema Srbiji.
  E sad, knjiga kao i svaka knjiga, jeli joj vjerovati ili ne, to sve zavisi sa kog pogleda se to sagleda, moje misljenje, da Hoolbrook nije uopste objektivan i mnogo stvari mu ja nemogu vjerovati, a njegovu objektivnost je vec vise puta izkazao tokom 90-ih !

  Dakle ove sto sam napisao, odnosi se samo na Hoolbrooka !


  E sad da ja napisem nesto sa mog pogleda ...

  *Prvo bi nesto napisao u vezi te hidrocentrale (koju je takodjer Hoolbrook opisao).
  Hidrocentrale na Vrbasu/Plivi (sve oko Jajca), davali su Banja Luci otprilike 15 % potrebne struje !
  Hoolbrook nije naveo da su postojale tri centrale, dvije oko Jajca i jedna u Boccu !!!

  *Dakle Hoolbrook je naveo, da je Gotovina iskljucio struju za Banja Luku, ali u tom periodu to nije bila nikakva novost, i onako je skoro svakih 1-2 mjeseca nestajala struja, tako da se iskljucivanje struje od strane Gotovine nije uopste primjetilo u Banja Luci !

  A sad de napisen nesto u vezi ratnog terena na tom podrucju !

  *5. korpus ArmijeBiH je na pravcu Prijedora sve preko Grmeca (i dolinom Sane) djelovao, tamo nisu bili prisutni HVO ili HV !
  HV je nekoliko puta pokusala da se probije preko Une/Save, ali tu nisu bas "dobro" prosli (i na to cu se osvrnuti malo kasnije)

  *Dalje, podrucije koje je zauzela HV/HVO i Prijedora, to je zaista i bila tzv."zona odgovornosti tog "silnog" 5.korpusa ABiH".

  *E sad plan svega toga je bio, da 5.KorpusABiH odma nakon osvajanja Bosanske Krupe zauzme Novi Grad (tadasnji Bos.Novi).
  A drugi dio plana, da HV dalje forsira preko Une/Save na sva ta okolna mjesta (Novi Grad, Gradiska, Koz.Dubica itd.)
  Posto je Legija iz tog podrucija, zna u cemu je stvar i od koje je vaznosti to podrucije !

  *Na njihovu nesrecu, "silni" 5.korpus je ipak zaustavljen na samom ulazu za Novi Grad.
  Sto se tice Prijedora, nakon toga svega, jedino je mozda mogao Prijedor ugroziti 5.korpus (ali samo dolinom Sane).
  Prijedor jeste bio granatiran, to jeste cinjenica, i to zahvaljujuci napredovanjem bas tom dolinom Sane (kljucna tacka u tom napredovanjem, bilo je selo Ostra Luka) !

  *Naravno treba i priznati, da situacija sigurno nije bila jednostavna za nas, i to nekoliko dana, ali se situacija ipak za nas popravila, posto su jedinice sa istoka opet vraceni na ovaj teren ratista (znaci radi se o svim znacajnim brigadama iz 1.krajiskog korpusa koje su stalno bile na Koridoru i u istocnom djelu Bosne,tj. na Podrinju) !
  Cak smo izveli nekoliko (nazalost samo ogranicenih) kontranapada prema Kljucu i Sanskom Mostu !!!!

  *Naravno, kod nasih jedinica nisu kao i nigdje u ratu, stalno "cvijetale ruze", pasivno posmatranje najboljih jedinica Vojske Republike Srpske (dvije najbolje brigade nisu bile ukljucene za odbranu)!
  Kriza za VRS nastala je, kada je ABiH probila na Ozren planinu (bitke oko Vozuce), i moze se zasigurno reci, da su tih dana tamo vodjene najzesce bitke !

  *Cinjenica je takodjer, da su hrvati zauzeli Mrkonjic Grad i Jajce (djelomicno su ugrozavali iz tog pravca VRS) !

  *A sto se tice angazovanja Srbije u rat, u slucaju pada Banja Luke, dali bi se Vojska Jugoslavije umjesala u sukobe ?
  Moje misljenje je da se nebi umjesala, tada su neki generali iz VJ dolazili (i to oko Ljubaceva, oni koji su iz tog kraja znaju dje se nalazi) u vezi artilerije.
  Stalno su kruzili price tipa, "Slobodan Milosevic je prijetio bombardovanjem Vinkovaca, Osijeka, Tuzle itd."
  VJ jeste bila mobilisana, ali treba i sagledati sta znaci "dignuti sve jedinice", izvrisiti transport preko 200/300 km, sve je to vise kruzilo zbog morala vojnika i cjelokupne vojske !!!

  *Uspjesno smo takodjer odbili daljna dejstva 5. & 7.korpusa ABiH.
  Neki dio 2.krajiskog korpusa je odmah, nakon sto su se 5. & 7.korpus ABiH spojili (i to iz pravca Sanskog Mosta) uspio da izbije na vaznu komunikaciju
  "Kljuca-Bos. Petrovca; tj. Bravsko Polje", Kljuc se nasao u poluokruzenju, ali kao i uvjek, opet je zaustevljena akcija !

  Nesto da nadodam za kraj, kada su izbile neprijateljske snage u Cadjavci (nalazi se na Manjaci), samo tada je bila Banja Luka na artilerijskom nisanu (za one koji neznaju; nisan=Zielscheibe) !!!!
  Tada nije doslo do artilerijskog dejstva od strane neprijatelja ...

  Toliko od mene u vezi Banja Luke !

 3. #43
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen
  ich kann den beitrag voll und ganz bestätigen....ich war 95 unten und habe es selbst mitbekommen...ob ihr mir glaubt kratzt mich n a.rsch....ihr glaubt nichtmal quellen oder wat weiss ich was.....aber es war so wie es im berricht steht.....der befehl lautet rückzug bis zum fluss vrbas ...daraufhin haben sich die meisten wiedersetzt und einige offiziere in kostajinica ,dubica und brod haben das kommando übernommen ..daraufhin wurden einige noch ganz gebliebene brücken am fluss una in die luft gesprengt und schützengräben entlang der una gegraben wo sich armee wie auch freiwillige auf den empfang der oluja vorbereitet haben...die gefechte dauerten einige stunden und danach sah man ne menge leichen am fluss schwimmen.....die kroaten haben versucht mit allen mitteln den fluss zu überqueren sogar mit fischerbooten so kleinen holzdingern die man überall entlang der una sieht...da waren sie das erste mal richtig am kämpfen dh prs u prsa fast ,wenn der fluss nicht dazwischen gewesen wäre.....der angriff wurde erfolgreich zurückgeschlagen mit ner menge verluste auf beiden seiten...dies alles wird und wurde verheimlicht seitens der westlichen medien sowie aber auch von den serbiens....in der rep srpska war es ein offenes geheimniss....

  Nesto bi nadodao u vezi toga Legija sto si ti napisao.
  Ta njihova operacija "Una 95" je bila bas totalni promasaj !!!
  Ali, da je ta akcija slucajno prosla, Banja Luka bi se tek tada nasla u teskom polozaju !!

  *Samouvjerenje pojedinih komandanata HV je skupo kostalo njihove "bojovnike" !!
  Sad zamisli vise od 50 poginulih u samo nekoliko sati izvedene borbe ... katastrofalno izvedena akcija !!!
  Njihova 1. & 2. gardijska brigada, jedino je uspjela da izbije kod Dubice i nesto kod Novog ... kod Gradiske pa i same Kostajnice nisu uopste nista uspjeli !!!

  *Dakle da svi znaju u cemu je stvar, hrvatska vojska je septembra 95 pocela sa napadom na zapadnu Republiku Srpsku, to znaci na sve cetiri opstine (Koz. Dubica, Gradiska, Kostajnica i Novi Grad) !
  U tim napadima bile su te dvije gardijske brigade i njihovi "Tigrovi" !
  Prvi dan, branili su se herojski uglavnom civili, drugi dan stigla je 11.kozarska brigada i neke druge cete (sa juga) !

  Nakon njihovog "dicenja" i "pokazanog herojstva tokom Oluje", mislili su takoreci "usetati u te cetiri opstine".
  Puno hrvatskih "bojovnika" je utonulo u Uni, taj desant njihov je bio pravi promasaj !
  Civila je tada dosta stradalo, najvise mi se cini u Kozarskoj Dubici, tamo kod fabrike "Knezopoljke", tzv. "Crne Mambe" pocinili su teske zlocine !!!

  * Od Novog Grada do Koz. Dubice djelovali su zloglasni zagrebacki "Tigrovi" i njihovi "Gromovi" !
  (Legija, mozes li potvrditi da je komandant odbrane Koz. Dubice bio Pantelija Curgoz, nisam bas sasvim siguran da je on) !
  Vise stotina srpskih civila je stradalo, "zahvaljujuci" ustaskog generala Vinka Vrbanca !!!
  Medju civilima je bilo dosta zena i djece !

  *Zlocini nedje na putu od Novog Grada-Kostajnice pocinili su pripadnici "Tigrova", pobili na zvjerski nacin vise od 25 civila !!!

  *Tukli su artilerijom kolonu civila (pravo "herojski"), koja se bas izvlacila iz Novog Grada !!!

  *Sami napad na Srpsku Kostajnicu VRS je lako zaustavila !!!
  A Una puna "bojovnika" !


 4. #44
  Gast829627
  potpukovnik Pantelija Ćurguz!!


  "Na potezu od Novog Grada do Kozarske Dubice zagrebački 'Tigrovi' su polomili zube, a 'Gromovi' su, da tako kažem, naprosto sprženi. Ovdje su potučene i 'Crne mambe'", rekao je Ćurguz.


  u pravu si vuce

 5. #45
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  wie wär´s mal mit paar karten,damit man sich das ganze besser vorstellen kann?

 6. #46

  Registriert seit
  15.01.2006
  Beiträge
  12.080
  Meine Freundin kommt aus Banja Luka moje srce

 7. #47
  hahar
  Zitat Zitat von KoSova-KuSho Beitrag anzeigen
  Meine Freundin kommt aus Banja Luka moje srce

  loooooool eher um BL(radius von 50 km)

 8. #48
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.089
  Zitat Zitat von mujo Beitrag anzeigen
  loooooool eher um BL(radius von 50 km)
  Ja das ist immer so... Alles was im Radius von 100km herumliegt ist für die meissten lebenden dort "Banja Luka". Finde ich immer wieder lustig, wenn ich jemanden solchen kennenlerne und ihn anschliessend frage wo diese Person genau wohne (meisstens frage ich nach dem Stadtviertel), und dann kommen irgendwelche Käffer zum Vorschein, weile weit weit weit von der Stadt entfernt sind.

  Tja... Alle würden gerne Stadtmenschen sein

 9. #49
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  @Cigo

  Vidjecu kakve karte prilice ovoj temi, pa cu ih zakaciti za ovaj topic !

  Sto se tice tih famoznih "23 km vazdusne linije od Banja Luke" itd.
  To uopste nista nije znacilo, ako sagledamo druge gradove koji su bili znatno ugrozeniji od Banja Luke (Sarajevo, Bihac, Osijek, Mostar, Zadar, Dubrovnik, Gospic, Teslic ili Zvornik) !

  Sto se tice prodaje teritorija ...
  Dje god se Karadzic pojavljivao, drugi dan je grad pao u neprijateljske ruke (radi se o zapadno-krajiskim opstinama; Bos.Petrovac, Drvar, Kljuc, Sipovo, Sanski Most, Jajce itd. ), a zna se da je tada i bio u sukobu sa Mladicem !!!

  A da nepricam za prodaju municije (iz Srbije) za "neprijatelja" 5.korpusa ABiH (od strane Drzavne Bezbednosti Srbije) !!!

  PS: Bitte haltet euch an das Thema !

 10. #50

  Registriert seit
  21.09.2007
  Beiträge
  903
  Ja sam bas cuvo od ljudi koji su iz Dubice da su ih bas avioni iz BL spasili....
  Kaze se da nebi bilo galebova koje su napali vojne kolone, pala bi dubica!
  Vuce jer mislis selo Ljubacevo koje se nalazi prema putu ka Knezevu?

Seite 5 von 36 ErsteErste 12345678915 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Tadic in Banja Luka "rausgeworfen"
  Von Kingovic im Forum Politik
  Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 02.12.2011, 13:02
 2. Mandela predaje "zlatnu boginju"?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 07.07.2010, 13:30
 3. I Pevec Banja Luka pred ste?ajem
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.12.2009, 16:00
 4. Banja Luka: Zatvoren centar "Pevec"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.11.2009, 12:00
 5. Kolubari "Banja Luka kup 2009"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 31.08.2009, 01:00