BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 76 123451151 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 757

Bosniaken in der Türkei / Türkiye deki Boşnaklar / Bošnjaci u Turskoj

Erstellt von DZEKO, 15.05.2010, 23:34 Uhr · 756 Antworten · 106.310 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648

  Bosniaken in der Türkei / Türkiye deki Boşnaklar / Bošnjaci u Turskoj

  Es gibt ungefähr 8-10 Millionen Bosniaken auf der Welt nach Bosnischen Organisationen die erfasst werden konnten, und überall findet eine Rückbesinnung statt bei jenen die ihre Herkunft fast vergessen haben.

  In der Türkei leben ungefähr 4 Millionen Bosniaken, was selbst von Türkischen Agenturen bestätigt wird sowie von Bosnischen.

  Die meisten Leben in der Region um Bursa, an die 70.000.

  Die meisten sind in die Türkei eingewandert als Österreich-Ungarn im Vormarsch nach Bosnien war, man befürchtete grausames da man ja ein Teil des Osmanischen Reiches war, aber auch viele Muhadzirs vorallem aus der Krajina und dem Mittleren Bosnien.

  Viele haben aber die Bosnische Sprache verlernt aber nicht was sie sind und woher sie kommen, jetzt nach dem fürchterlichen Krieg 92-95 besinnen sich die Leute wieder mehr an ihre Indentität.


  Najbogatiji Bošnjak na svijetu je Šarik Tara sa 4,1 milijarde dolara. Po Forbes'ovoj listi Tara se nalazi na 256. mjestu na svijetu i na 2. mjestu u Turskoj.


  Niko pouzdano ne zna koliko danas u Turskoj živi Bošnjaka. Procjenjuje se oko četiri miliona. Jedan diplomata, Bošnjak, na službi u Ankari, dobar poznavalac tih prilika, smatra da ih je i do šest miliona.
  Najviše ih je u Inegolu, opštini nadomak Burse, oko 70 hiljada.
  Prvi i najveći val iseljavanja Bošnjaka iz BiH u Tursku, bio je nakon dolaska Austro-Ugarske, 1878. godine. Prvi muhadžiri su krenuli iz Bosanske Krajine, potom iz Hercegovine i središnje Bosne. Na putu za Tursku dosta familija se zadržalo u Sandžaku, Makedoniji i Albaniji.
  Iz Sandžaka su nešto kasnije uslijedila iseljavanja, pošto je tu Turska uprava ostala nešto duže. Iz Sandžaka se iseljavanje nastavilo sve do današnjih dana.
  Najviše ih se iselilo da bi sačuvalo živu glavu. Neki su smatrali da im nije džaiz ostati izvan muslimanske jurisdikcije. Bilo je i onih koji su krenuli u Tursku u namjeri da sačuvaju blago i poziciju. U muzeju u Inegolu, među eksponatima su i dragocjenosti familija iz Mostara, slike uspješnih građana među kojima je veliki broj Bošnjaka. Nerijetki su bili i začetnici određenih zanata u ovom gradu, kao što je h. Ešref Ćilek - bakrdžija, čiji su današnji nasljednici najpoznatiji proizvođači namještaja u Turskoj. Bilo je i visokih dužnosnika, parlamentaraca, načelnika općine i sl.


  Danas Bošnjaci žive na 80 % teritorije Republike Turske. U ovom trenutku je situacija sasvim drugačija. Agresijom na BiH i kod njih se počela buditi svijest o vlastitom identitetu. Ko su i odakle su? Formiraju se udruženja - Derneci. Ima ih 23 na području Turske. Krovna je Federacija kulture BiH u Turskoj. Prvi predsjednik Tursko-bosanske federacije kulture je bio Fehmi Arazli, drugi Ahmet Kemal Baysak, počasni konzul BiH u Izmiru i sada je Džemal Šanel.

  U dernecima se sastaju, pomažu, organizuju kulturne sadržaje, obnavljaju bosanski jezik.

  Za razliku od gradova, u selima su "kahve" jedina mjesta društvenog okupljanja. Iako ih zovu kahve u njima se uglavnom pije čaj, pa bi prikladniji naziv bio čajdžinice. U njima sjede samo muškarci.

  Različito od mjesta do mjesta, da li žive u gradovima ili na selima, Bošnjaci su se i različito snašli. Jedni su bogatiji, drugi siromašniji. Pojedini izuzetno bogati i na visokoj društvenoj ljestvici. U selima se nailazi od zemljanih kuća do onih najluksuznijih, na kojim su satelitske antene i solarne ploče. Svima je san Istanbul, kao i većini Turaka.

  POLATLI je mjesto nadomak Ankare. U samom centru, u blizini gradske pijace je „Kahva" koju drži Bošnjak i gdje se najčešće mogu sresti Bošnjaci. Naročito pazarnim danom, kada i iz nekoliko okolnih sela, u kojim uglavnom žive Bošnjaci, i oni silaze na pazar u čaršiju.

  Nasred kafane je ogromna furuna. Dobro zagrijava. Nekolicina njih ispija čaj, igra domine i karta se. Poneko lista novine. Vanjskim izgledom podsjećaju na Bošnjake. Nisu baš zainteresirani za razgovor, a i jedva poneko od njih da zna po koju bosansku riječ. Stiče se utisak da ne znaju odakle su njihovi preci doselili, i da ih to toliko i ne zanima.

  Čaj poslužuje mlađi čovjek, tamnije puti. Njegovi su porijeklom iz Bugarske. Nismo ni dopola ispili čaj, a on već nudi slijedeći. Jedan od njih pita da li smo iz Jugoslavije.

  „Ne, Jugoslavije više nema. Iz BiH smo." Razgovor je na turskom.

  Sedad Gungor je vlasnik kafane. Sami je njegov rođak, amidžić. Iz sela su Avšar koje broji 40 kuća. Kažu da u okolini Polatlija Bošnjaci žive i u selima Ćimenđeiz i Ordek Golu. Ova dva sela imaju po dvadesetak kuća. Sedad Gungor kaže da se njihovo selo u početku zvalo Selmije. Pretpostavlja da su se njegovi preci doselili iz Sarajeva i da su se prezivali Terzići. Iz pomenutih sela mnogi su odselili u Izmir.

  U kafanu ulazi čovjek srednjih godina. Naziva selam. Zekaji Terzić Aktan. On unosi vedrinu u razgovor. Priča bosanski. Penzioner je. Vrlo rado je pristao, čak i sam predložio da nas odvede u okolna sela.  U bošnjačkoj kahvi u Palatiju, Zekaj Aktan Terzić s rođacima  Bekir Čevlik i njegova supruga Turkinja grade novu kuću u selu Ćimendžeizu (Palati)  Džamija u Palatiju kod Ankare  Džamija u selu Ćimendžeizu (Palati)  Husnija Dinler, Fatima Ćetin i Aiša Demirel, selo Ordekgolu  Džamija u Ordekgolu, selu u okolini Ankare  Stara kuća u Ordekgolu  Jetrve Safija (70) i Kadrija (85), Palatli kod Ankare  Džamija u Demirkoyu  Hodža Hajrulah Yalčinsoy Hajrović - Demirkoy  Hodža Hajrulah Yelčinsoy u džamiji u Demirkoyu  Na imanju Ešrefa Sevdika Kurtovića, selo Trula  Stara kuća u selu Trula  Kahva u selu Trula (Hamdibey)  U jednoj bošnjačkoj kući u Truloj (Hamdibey)

 2. #2

  Registriert seit
  01.05.2010
  Beiträge
  607
  die sind in der Türkei herzlich willkommen

 3. #3
  Bushido
  allein in pendik lebt die hälfte meiner familie.. pendik, bayrampasa, gaziosmanpasa, kadiköy, alles voller sandzos.. ich liebe meine türkei <3

 4. #4
  PašAga 5. #5

  Registriert seit
  04.03.2010
  Beiträge
  18.841

 6. #6

  Registriert seit
  01.05.2010
  Beiträge
  607
  Zitat Zitat von SrbijaBoy Beitrag anzeigen
  platz dir der kragen?
  keine sorge ich habe die serben natürlich auch sehr lieb

 7. #7

  Registriert seit
  26.11.2009
  Beiträge
  2.501
  die meisten von ihnen tragen ziemlich albanisch klingende namen.
  tara ist beispielsweise ein albanischer nachname und bedeutet "beim nussbaum"

 8. #8

  Registriert seit
  01.05.2010
  Beiträge
  607
  Zitat Zitat von Flamurtar Beitrag anzeigen
  die meisten von ihnen tragen ziemlich albanisch klingende namen.
  tara ist beispielsweise ein albanischer nachname und bedeutet "beim nussbaum"
  und damit willst du uns was mitteilen?

 9. #9
  VisSon
  bosniaken fallen in der tr gesellschaft als anders gar nicht auf. sie sind welche von uns. hat sicherlich auch viel mit der religiösen zusammengehörigkeit zu tun. ich persönlich kenne einige "türken", die eigentlich bosniaken sind-das stellte ich immer später fest.
  leider sprechen jedoch die meisten ihre sprache nicht mehr.finde ich pers schade...

 10. #10
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648
  Zitat Zitat von Flamurtar Beitrag anzeigen
  die meisten von ihnen tragen ziemlich albanisch klingende namen.
  tara ist beispielsweise ein albanischer nachname und bedeutet "beim nussbaum"

  Gibt ja auch viele Albaner dort, aber es beginnt eine verstärkte besinnung auf das Bosniakische.

Seite 1 von 76 123451151 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 4126
  Letzter Beitrag: Heute, 02:32
 2. shqiptaret e turqise......türkiye deki arnavutlar
  Von rockafellA im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 23.05.2012, 11:45
 3. Wirtschaft der Türkei - Türkiye Ekonomisi - Economy of Turkey
  Von Kelebek im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 680
  Letzter Beitrag: 29.05.2011, 15:16
 4. Türkiye'deki Masonlar
  Von Carlito im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 12.05.2011, 08:03
 5. Antworten: 543
  Letzter Beitrag: 15.04.2011, 17:52