BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 15 von 76 ErsteErste ... 51112131415161718192565 ... LetzteLetzte
Ergebnis 141 bis 150 von 757

Bosniaken in der Türkei / Türkiye deki Boşnaklar / Bošnjaci u Turskoj

Erstellt von DZEKO, 15.05.2010, 23:34 Uhr · 756 Antworten · 106.355 Aufrufe

 1. #141
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.650
  [quote=Fatah_88;1830560]
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Nein, hättest dir den Thread ein bisscchen durchlesen können.

  Hier Bosniaken im Türkischen TV, kenne auch einige Türken aus der Region, habe nichts schlechtes gehört.


  Naja, wo ich lebe sind nur Konja Türken und die hassen Atatürk und seine Anhänger. Ich persönlich habe so festegestellt, dass es gravierente Unterschiede zwischen Marmara Türken und Anatol Türken gibt.

  Ja aber auch nicht alle Bosniaken mögen Atatürk, das ist aber nicht relevant für die guten bezihungen zwischen uns.

  Aus welchem land kommst du ?

 2. #142

  Registriert seit
  30.04.2010
  Beiträge
  1.780
  Mein Urgroßvater war Bosniake und weil er im Osmanischen Reich als Soldat gediente und tapfer gekämpft hat hat er bisschen land in Anatolien bekommen(Was wir noch heute besitzen). Viele Bosniaken wie er sind umgezogen.

  Wieviele bosniaken in der türkei leben weiss niemand. Man müsste in alte Osmanische Dokumente schauen.

 3. #143
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.650
  Zitat Zitat von LION Beitrag anzeigen
  Mein Urgroßvater war Bosniake und weil er im Osmanischen Reich als Soldat gediente und tapfer gekämpft hat hat er bisschen land in Anatolien bekommen(Was wir noch heute haben). Viele Bosniaken wie er sind umgezogen.

  Wieviele bosniaken in der türkei leben weiss niemand. Man müsste in alte Osmanische Dokumente schauen.

  Hab gelesen dass das Türkische Ministerium von bis zu 4 Millionen ausgeht.

 4. #144

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141
  Turkiye je Bosnia

 5. #145

  Registriert seit
  30.04.2010
  Beiträge
  1.780
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Hab gelesen dass das Türkische Ministerium von bis zu 4 Millionen ausgeht.
  Die Bosnier und andere Nationalitäten die in die türkei ausgewandert sind nannte man "Muhadschir".

  "die Bosnier und sonstige – vor allem slawische – Balkan-Muslime, die nach dem Zusammenbruch der osmanischen Herrschaft 1878 ebenfalls in die Türkei flohen und sich in Anatolien niederließen"

  Muhadschir ? Wikipedia


  Nicht nur Bosnier haben sich in der türkei niedergelassen. Albaner, Serben ja sogar Polen. Bestes beispiel ist zum Beispiel der höchste türkische General der albanische Wurzeln hat...

 6. #146
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.650
  Zitat Zitat von LION Beitrag anzeigen
  Die Bosnier und andere Nationalitäten die in die türkei ausgewandert sind nennte man "Muhadschir".

  "die Bosnier und sonstige – vor allem slawische – Balkan-Muslime, die nach dem Zusammenbruch der osmanischen Herrschaft 1878 ebenfalls in die Türkei flohen und sich in Anatolien niederließen"

  Muhadschir ? Wikipedia

  Ja wobei die meisten Flüchtlinge sind soweit ich weiss, als die Österreichisch-Ungarische Armee Bosnien Angegriffen und erobert hatte.

 7. #147
  Kelebek
  Vlasi i Turkovi  Na 160 kilometara od Izmira, u selu Kučukoj, od 1913. godine naseljene su porodice Bošnjaka


  Posle pada Otomanske imperije na Balkanu, brojne muslimanske porodice iz Sandžaka, poslednjeg uporišta turskog carstva, zajedno sa turskom vojskom, napuštale su ove prostore i selile se u Tursku.
  U Kučukoju, između grada Ajvalika i turističkog mesta Sarimsaklija, selu sa više od 4 000 stanovnika, i danas žive samo Bošnjaci koji su poreklom sa severa današnje Crne Gore.
  Stanovnici ovog sela poreklom iz Bijelog Polja, Kolašina, Nikšića, Pljevalja, i drugih delova severne Crne Gore, doseljavali su se između 1913. i 1927. godine u ovaj kraj, bogat maslinjacima, vinogradima i rudnim bogatstvima.
  Potomci muslimanskih porodica Rapovića, Muslića, Đurđevića, Memića, Đihića, Sadikovića, i drugih i danas pokušavaju da zadrže stari jezik i tradiciju kraja koji su napustili u prvoj polovini 20. veka.
  Davut Buluš, najstariji stanovnik Kučukoja (9 8, imao je desetak godina kada je njegova porodica 1913. godine rešila da napusti rodno selo Starčane iz okoline Pljevalja i krene za Tursku.
  "Hteli smo samo pod turski barjak da stanemo, a da smo ostali, Vlasi bi nam zulum činili", priča mršavi starac, sa belom bradom i zelenom kapom koja mu prekriva izbrijanu glavu.
  Davut koji govori čistijim jezikom od mlađih generacija, manje pomešanim sa turskim izrazima, kaže da se seća kada su iz sela, "neki na konjima a neki pešice", krenuli za Bar gde je trebalo da se ukrcaju na brodove i krenu za Tursku.

  Pronalazak
  "Čudo naroda je išlo u koloni koja se usput stalno popunjavala. Bilo je i onih koji su ostali, jer im je bilo žao njive i krave, ali je većina odlučila da ide sa Osmanlijama", priča starac. Iseljenici su u Baru proveli nekoliko dana, gde su im Crnogorci "dali leba da jedu i sačinili im šatore".
  "Došao je vapor (brod) i kada smo stigli do Turske, danima su nas vozali pored obale da bi nas posle toga iskrcali u Ajvaliku", kaže Davut. On dodaje da su ih Turci "lepo dočekali" i dali im "zejtin, zemlju i volove da oru".
  "U početku nije bilo problema, ali su nam kasnije 'Turkovi' mnogo jada zadavali, pljačkali nas i napadali nam žene, ali kada smo im ubili jednoga niko nas više nije dirao", kaže starac Davut.
  Bošnjaci su, kako navodi, "lepo živeli" sa domicilnim grčkim stanovništvom, sve do bilateralnog sporazuma o razmeni stanovništva između Turske i Grčke 1923. godine, kada su Grci napustili Tursku.
  Davut Bulut, kojem prezime na turskom znači 'pronalazak', kaže da se nekada prezivao Đihić i objašnjava da su sve porodice Bošnjaka, posle 1933. godine promenile staro prezime u tursko, jer su se Turci "bunili što ne razumeju bošnjačka prezimena".
  Starac priča da su pre pet kolena njegovi bili "hristijani" i da su "zbog velikih turskih nameta prešli na islam".
  "Jedan naš redžo, pop, nije hteo da plaća namet i prešao je u islam. Kada su Turci došli da mu naplate porez, rekao im je da mu ništa ne mogu, jer ga je i on obrezao", priča Davut i dodaje da je "posle popa celo selo prešlo u islam".
  Davutov zet, Feriz Klć (KILIC), čije prezime na turskom znači sablja, ima 74 godine i vodi poreklo od Rapovića.
  Na jeziku koji je pomešan sa turskim, Feriz ocenjuje da su Bošnjaci, bez obzira na godine koje su proveli u Turskoj "uspeli da sačuvaju tradiciju i prenesu je na mlađe generacije".
  "Turci su rasuli Bošnjake po celoj Turskoj, tako da naših ljudi, pored Ajvalika, ima i u Izmiru, Bergami, Dikiliju, Urli, Samsunu...", navodi Feriz i dodaje da "proces naseljavanja Bošnjaka traje i danas".
  Na pitanje kako komentariše ratove u poslednjih deset godina na Balkanu, Feriz kaže da je sedamdesetih godina bio u Sarajevu i da je "još tada znao šta će se dogoditi".

  I radnik i gazda
  "Lepo sam im rekao da će dobro živeti sve dok im je Tite (Josipa Broza) a da će se posle toga sve srušiti. Nije moglo tako, svaki radnik je bio i radnik i gazda. Veliki je to belaj", ocenjuje Feriz.
  Prema njegovim rečima, Bošnjaci iz Kučukoja su mnogo naučili od Grka, jer su grčke porodice iz Ajvalika bile na "visokom kulturnom nivou".
  "Svaka kuća u Ajvaliku, koji je u ono vreme imao 1.000 parnih mašina, imala je klavir, a kada sam 1949. godine otišao u Ankaru u vojsku, neki ljudi su tamo još uvek živeli u kućama od zemlje", priča Feriz.
  Semi Klć (28, unuk starog Davuta, jedan od devetoro Ferizove dece, koji sa partnerom vodi lokalnu turističku agenciju u Sarimsakliju, kaže da su Bošnjaci "nezgodni" i da se "Turci plaše da dođu u Kučukoj". "Ne valja u Kučukoju, samo piju, puše hašiš i biju se. Sede, lepo pričaju i jedan ustane, vrati se i ubije drugoga. Ali, kada neko drugi napadne na Kučukoj onda svi zajedno idu", priča mladić i dodaje da se zato "Turci jako retko zameraju Bošnjacima".
  Semi, koji je po struci učitelj, živi u Sarimsakliju, mestu kroz koje, u turističkoj sezoni prođe blizu sto hiljada turista, i u kojem se zatiču natpisi kao što su: "Taksi Bosna", "Hotel Sarajevo" i slično, kaže da ga je ceo život "srce vuklo u Jugoslaviju".
  "Uvek sam pričao da ću se oženiti samo našom devojkom, ali kada sam došao u Novi Pazar, video sam da tu nije onako kako sam zamišljao", navodi Semi i dodaje da je "ipak, zahvalan dedovima što su došli u Tursku".
  Semi, koji više voli da ga zovu po bošnjački "Semo", kaže da su se njegovi "iselili iz političkih, ali i ekonomskih razloga".
  "Sve je politika i ekonomija. Mi smo muslimani jer nismo hteli da plaćamo Turcima kao 'hristijani', onda su Turci izgubili i mi došli za njima u Tursku i kako god da okreneš, uvek dobiješ politiku i ekonomiju", kaže Semi.
  U Kučukoju, selu sa uskim uličicama od kaldrme i starim prizemnim grčkim kućama, čija su dvorišta opasana visokim zidovima, u nekoliko kafana koje okružuju mali seoski trg, sede samo muškarci i piju kafu, čaj i jeftino vino.
  Iznad seoske čaršije, izdiže se minaret jedine džamije koja je, pre dolaska Bošnjaka, bila grčka crkva, a iznad sela, na obroncima brda, dominira veliki natpis "Kučukoj" sa nacrtanim mesecom i zvezdom.

  ALEKSANDAR RELJIĆ

  NIN / Vlasi i Turkovi

 8. #148
  Avatar von Duušer

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  4.820
  Zitat Zitat von Albanischer Patriot Beitrag anzeigen
  Turkiye je Bosnia
  Ich bete dafür.

 9. #149
  Bushido
  achh was für ne geile geschichte, danke Capooo

 10. #150
  Kelebek
  Zitat Zitat von Sandzak_Tarik Beitrag anzeigen
  achh was für ne geile geschichte, danke Capooo
  Wenn euch das so sehr interessiert, kann ich euch hier mit sowas volldröhnen

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 4182
  Letzter Beitrag: Heute, 19:49
 2. shqiptaret e turqise......türkiye deki arnavutlar
  Von rockafellA im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 23.05.2012, 11:45
 3. Wirtschaft der Türkei - Türkiye Ekonomisi - Economy of Turkey
  Von Kelebek im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 680
  Letzter Beitrag: 29.05.2011, 15:16
 4. Türkiye'deki Masonlar
  Von Carlito im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 12.05.2011, 08:03
 5. Antworten: 543
  Letzter Beitrag: 15.04.2011, 17:52