BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 39 von 52 ErsteErste ... 2935363738394041424349 ... LetzteLetzte
Ergebnis 381 bis 390 von 517

Cetniks

Erstellt von dinarac, 20.09.2011, 19:40 Uhr · 516 Antworten · 32.361 Aufrufe

 1. #381
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen
  Sam izraz nema veze sa Srbijom. Nastao je u Makedoniji za vreme Makedonske borbe za nezavisnost - zadnja trećina 19. veka pa do Balkanskih ratova. Dakle, ČETA, ČETOVANJE i - četnici.
  U Makedoniji je problem nastao gotovo odmah: SVI su se pojavili sa svojim četnicima: Srbi na Kosovu koje su se spremali da 'svete', odnosno otmu od Turaka i Makedoniju budući da su je smatrali Južnom Srbijom, Makedonci sa svojim koji su se nadali da će uspeti da se izbore za nezavisnost, Bugari sa svojim budući da su Makedoniju smatrali svojom, Grci takođe budući da su i oni smatrali... grčki izraz je ANDARTA, ANDARTES i doslovno znači isto - četnici.
  Ovde moram da ubacim malo geografije. Kosovo i Makedonija su još uvek turski. BiH je Austrougarska, Grčka je otprilike do Olimpa. Solun je u Turskoj i u njemu ima najmanje Grka, U Bitolju (Bitoli) je turska vojna akademija (koju je završio i Ataturk). I najvažnije, Makedonija se deli na tri glavne geografske celine: Pirinsku, Egejsku i Vardarsku. Vardarska je ova današnja, Egejsku su maznuli Grci i prostire se od linije istočna obala Halkidikija do grčko-albanske granice i na jug do Olimpa, tačnije grada Katerini. Pirinska Makedonija je najmanja, danas je u Bugarskoj otprilike u onom ćošku prema tromeđi Grčke, Bugarske i Makedonije pa na sever gotovo do Sofije.
  Da se vratim na četnike. Isti su se vrlo brzo, po starom dobrom balkanskom obicaju, podelili. Četnicki odredi u Makedoniji (mislim na celu, odnosno sve tri zajedno posto je to u tadašnjoj Turskoj bila celina - i nikada više) su se odmah podelili. Na one koji su za Bugarsku i njene interese koje je predstavljao Komitet za nacionalno oslobođenje (čitaj: mažnjavanje od Turske dela po mogućnosti što većeg) Makedonije - odatle izraz KOMITE (Komiti - pristalice komiteta), VMRO-ovce. Odreda (četa) je bilo na teritoriji CELE Makedonije uoči Balkanskih ratova: 110 VMRO, 108 grčkih, 30 srpskih i 5 vlaških, makedonski su bili razbijeni na promakedonske - VMRO i probugarske - takozvani Vrhovisti po Vrhovnom komitetu, a prosečna jačina je bila do 200 ljudi pod vođstvom mlađih oficira kada je o Srbima i Bugarima reč i lokalnih vođa kada je reč o Makedoncima. Zainteresovane vlade (srpska, grčka i bugarska) ih nisu formalno podržavale i priznavale budući da velike sile u to vreme nisu baš bile raspoložene za sranja. Čete su se toliko uspešno tukle i klale između sebe da Turcima to ni najmanje nije smetalo. Šta više neke bugarske i srpske su im aktivno pomagale u Mladoturskoj revoluciji 1906. godine kada je sultanova vlast bila bitno smanjena, a Turska krenula u modernizaciju.
  Jugoslovenska priča o četnicima počinje 1903. godine. Beogradski doktor Gođevac formira prvu četu koja se odmah potom prebacuje u Makedoniju. Ne na Kosovo koje je mnogo bliže jer četnicima koji su sa vojne tačke gledišta dobra zamisao - dejstva u pozadini, napadi na komunikacije i slično - treba podrška stanovništva, a toga na Kosovu naseljenom albanskom većinom nema - albanski ekvivalent su KAČACI (KAChAK, jednina). Ima ga zato u Makedoniji čije stanovništvo od svoje slovenske braće očekuje pomoć u oslobađanju od Turaka. Gođevac zatim formira Glavni odbor četnicke akcije poznat i kao Srpski komitet - ovde je Makedoncima već trebalo sve da bude jasno o pravom cilju.
  U Srbiji je vojska pokazala interes za tu vrstu akcija. U Balkanskim ratovima su četnici izveli nekoliko akcija uglavnom izviđačkog tipa, korisnih u svakom slučaju, ali su na nekoliko mesta gadno zabrljali kao kada je Lapski odred pod komandom vojvode Vojislava Tankošića napao turske karaule Reponja i Mirovci i zapleo se u teške borbe pa naterao 3. armiju da pre vremena angažuje Moravsku II i Šumadijsku I diviziju izazvavši pri tom zdravu skepsu kod aktivnih oficira koja se pokazala opravdanom.
  Makedonija je oslobođena ili 'oslobođena' kako se uzme, a u pripremama za Prvi svetski rat Srpska vrhovna komanda je planirala četnička dejstva u pozadini neprijatelja na sopstvenoj teritoriji koju bi isti zauzeo. Od toga nije bilo ništa, naravno, mada su se, istini za volju, četnicki odredi dobro borili i po pravilu trpeli velike gubitke, ali u sastavu regularne vojske i na samom frontu. Zbog velikih gubitaka su se po pravilu rasformiravali i utapali u redovnu vojsku. Sve je bilo gotovo pre početka povlačenja u Albaniju i to je kraj priče o pravim cetničima.
  Četnici su tada (mislim na kraj njihove vojničke karijere) stekli image romantičnih i malo 'razbarušenih' ratnika jer je prirodno da su čete i njihov način ratovanja i organizacije privlačili malo 'problematične' elemente što u vreme borbe sa KuK monarhijom i Nemcima nije toliko dolazilo do izražaja ali je kasnije posluzilo Draži i ostalima da se naslone na bas taj image.
  Kada smo kod razbarušenosti - važno: prvi ili originalni četnici su se brijali i šišali.
  Posle Prvog svetskog četnici postaju politička organizacija. Formira se Udruženje četnika sa Glavnim odborom u Beogradu, sa zadatkom da neguje četničku borbenu tradiciju, stara se o invalidima i porodicama poginulih. Brzo potpada pod Dvor i uticaj velikosrpskih krugova ali u atmosferi ugroženosti od spoljnjog neprijatelja dugo uspeva da održi i jugoslovenski karakter. Ima ih u Hrvatskoj, Split je glavni i vrlo aktivan centar.

  Übersetz bzw kürze mal was, wir sind schliesslich nicht alle Serben.

 2. #382
  Remzudin
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  jbt ko je to, nemogu prepoznat

  mußt du nicht wißen,-und ich glaube,daß du es auch ganz bestimmt
  nicht wißen willst.?

  es reicht wenn ich es weiß.

  Ich hoffe daß die Seele des Kriegverbrechers im Jenseits durch die Verfluchung
  weiter leidet.
  Als nächstes hole ich mir Seselj nochmal,dann den Legia(egal daß er im Knast ist)
  und noch paar andere ehrbare Helden.Später wenn ich Lust habe,steche noch paar
  alte Bilder von hier und gehe davon aus,daß es deren Nachkommen trifft.
  Wenn dann in Belgrad,einer mit einem MG amok läuft,dann hatt es einen getroffen.
  Das Experiment mit dem abgestürzten Hubschrauber in Crna Gora,wird
  selbstverständlich nochmal wiederholt.

  Es wird mir keiner glauben,aber ich bin tatsächlich und wirklich froh darüber
  daß es diese Cetniks gibt.Ich betrachte die nicht mehr als Versuchskaninchen.
  Ich hatte immer einen Gewißenskonflikt mit mir gehabt,wenn Ich Experimentaltests
  mit unschuldigen durchgeführt habe um die paranormalen Fähigkeiten auszuweiten.
  Dem Geiste des Universums sei dank,daß es mir Objekte zum testen gegeben hatt
  ohne mir moralische Gedanken und Fragen zu machen.
  Jeder Hobbywissenschaftler,hatt davon geträumt so was zu haben,um die
  paranormalen und übersinnlichen Fähigkeiten,als Waffe zu nutzen und auszubauen.

  Es leben die Cetniks,Ich habe keine Ahnung wieviele von denen umkommen werden
  bis ich die Kontrolle über die Elementarkraft erlangt habe.???

 3. #383
  Gast829627
  Zitat Zitat von Makedonier91 Beitrag anzeigen
  Übersetz bzw kürze mal was, wir sind schliesslich nicht alle Serben.
  sta bi ti ? bugarski?

 4. #384
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen
  sta bi ti ? bugarski?


 5. #385
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011
  Zitat Zitat von Ludjak Beitrag anzeigen
  A zasta su se borili isa ti ???
  U tome i jeste problematika ili tzv novomoderna politika Velesrba (nemislim na sve Srbe), to sto se fol ublazuju cetnici.
  Bili su seljaci blablabla - zna se sta su bili cetnici ili po cemu su poznati !

  Kroz tu "seljacku" pricu se opet stvara jedna vrsta herojstva ti govana a to opet vodi nesporazumu i neslaganju Nesrba i Srba . . .

  Kao sto ti znas sta su bili cetnici tako ce ti i jedan Hrvat navesti sta su bili Ustase ili jedan Bosnjak sta su bili Mudzahedini . . . mani se te glupe price i trazenje ublazivanja govana !

  Govno je govno, nebitno da li ga nazivas umjetnim gnojivom ili ga zapakujes u celofan papir . . . govno ostaje govno !
  Polako polako, to sto vi Cetnike danasnjim nacionalistima i ratnim zlocincima povezujete nije moja stvar, mada i vi niste krivi nego paravojni majmuni sto su pod nazivom "Cetnik" klali i ubijali. Ali pravi Cetnik je bio obican seljak i borio se protiv Turaka i to uspjesno da bi cuvao svoju familiju, djedovinu i na primer zene od turskog silovanja. Za razliku od Ustasa, Cetnici nisu osnovani da bi Hrvate i ostale Nesrbe klali, to da se zna.

  Draza je bio obrazovan cojek ali nazalost majmun i izdajnik, to priznajem.

 6. #386
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011
  Zitat Zitat von Makedonier91 Beitrag anzeigen
  Halts Maul, zieh die VMRO nicht in den Dreck, im Gegensatz zu euren Nazi's Kollaborateure (Cetniks) haben wir gegen die Osmanen gekämpft. Zusätzlich haben sie für ein freies Mazedonien gekämpft, dass ihr Serben und Bulgaren versucht hatten zu assimilieren. Ein Glück gab es die VMRO, die gegen die Unterdrücker gekämpft haben. Scheiss Okkupateure.


  Übrigens, 1990 wurde die VMRO DPMNE gegründet, damit wurde die VMRO wiederentdeckt.

  Diese Organisation wurde aber von Bulgaren gegründet und nicht von ethnischen Mazedoniern. Zu der Zeit hattet ihr noch keine Identität, während die meisten Balkanvölker schon wussten, welcher Nationalität angehören.

  Da wart ihr noch Bulgaren, Serben, Türken oder Griechen.

 7. #387
  Avatar von Гуштер

  Registriert seit
  07.06.2010
  Beiträge
  16.447
  Zitat Zitat von Hercegovac Beitrag anzeigen
  Diese Organisation wurde aber von Bulgaren gegründet und nicht von ethnischen Mazedoniern. Zu der Zeit hattet ihr noch keine Identität, während die meisten Balkanvölker schon wussten, welcher Nationalität angehören.

  Da wart ihr noch Bulgaren, Serben, Türken oder Griechen.
  Falsch wurde sie nicht, sie wurde von Mazedoniern gegründet, nur waren manche pro-bulgarisch gestimmt. Das mazedonische Erwachen begann Mitte des 19 Jahrhunderts vor der Gründung der VMRO.

  Wir waren nie Serben, Bulgaren, Griechen oder Türken ihr wolltet uns das nur immer weismachen um Gebietsansprüche zu stellen, der grossteil der mazedonischen Bevölkerung hatte GARKEIN Nationales Bewusstsein vor dem "mazedonischen Erwachen"

  Aber natürlich, wollte man vorallem um der Zeit nach 1913 die VMRO als bulgarisch abstempeln da sie gegen die serbische Okkupation war und Serbien die mazedonische Nation nicht anerkennte "Südserben"

  Svoboda ili s'mrt' za nezavisna Makedoniya.

  Warum sollten Bulgaren für sowas kämpfen, wenn sie doch das Gebiet für sich haben wollte ihn ihrem Reich?


 8. #388
  Gast829627
  guster und makedon69 ihr seid echt ne bruka für die makedonskis.......tako ni shiptar ne pljuje po srpstvu..........aber ok .....bugari nikad nas nisu voleli......pravi makedonci su nasa braca a vi ste bruka.....i sad ne smarajte nas vise bree......

 9. #389
  Avatar von Josip Frank

  Registriert seit
  14.02.2011
  Beiträge
  9.778
  in Skopje sollte man ein Denkmal aufstellen für Vlado Chernozemski

 10. #390
  Avatar von Гуштер

  Registriert seit
  07.06.2010
  Beiträge
  16.447
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen
  guster und makedon69 ihr seid echt ne bruka für die makedonskis.......tako ni shiptar ne pljuje po srpstvu..........aber ok .....bugari nikad nas nisu voleli......pravi makedonci su nasa braca a vi ste bruka.....i sad ne smarajte nas vise bree......
  Echte Mazedonier sind nicht eure Brüder sondern nur die Arschlecker von Srbomanen die auf ihre Vorfahren spucken indem sie euch in den Arsch kriechen.

Ähnliche Themen

 1. Stahlharte Cetniks
  Von Serbian Eagle im Forum Rakija
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 23.11.2011, 21:06
 2. Cetniks
  Von Krešimir im Forum Rakija
  Antworten: 137
  Letzter Beitrag: 02.01.2011, 02:49
 3. An die Islamhetzer, Cetniks, Modernisten usw...
  Von Atashirk im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 54
  Letzter Beitrag: 15.10.2010, 18:35
 4. Cetniks und die Kollaboration mit den Nazis...
  Von Metkovic im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 63
  Letzter Beitrag: 27.01.2006, 15:58