Na današnji dan, pre 70 godina, nacistička Nemačka bombardovala Beograd, što je označilo početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji. U ratu, život izgubilo više od milion i po ljudi.
U Srbiji se obeležava 70 godina od napada nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju. Na današnji dan 1941. godine, nemački avioni su najpre bombardovali prestonicu Beograd, a zatim i Kraljevo, Niš i druge gradove.


Napad armade Hitlerovog Trećeg Rajha počeo je bez objave rata, a prve bombe pale su na Beograd u 6.30, dok je ogromna većina stanovnika još spavala.
Nemački bombarderi su istog dana, u četiri navrata, razornim i zapaljivim bombama zasuli grad, a oko 16 časova iz pravca Rumunije doletelo je tridesetak zloglasnih bombardera, "štuka", iz kojih se pucalo po kolonama izbeglica, dok su panično napuštale razoreni grad.
Avioni su poletali sa aerodroma iz Beča, Graca i Arada. Tadašnja prestonica Jugoslavije ponovo je napadnuta 11. i 12. aprila. Napadi su trajali i noću, a na grad je izručeno 440 tona smrtonosnog tovara.
Tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen.
Na spisku poginulih u Beogradu, koji je tada imao 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građanina, ali neke procene govore o blizu 4.000 stradalih.Grad je pretrpeo neprocenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714 zgrade, teže oštećeno 1.888 zgrada, a delimično oštećeno 6.829, među njima i zgrada Starog dvora, čija je kupola srušena.
Gađane su gusto naseljene četvrti, bolnice, Učiteljski dom, Kalenić pijaca, Železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom.
U porti Vaznesenjske crkve, prvog dana agresije, pobijeno je i ranjeno nekoliko stotina civila, a više stotina građana je stradalo kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku.
Potpuno je uništeno zdanje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, podignuto 1832. godine.
Bila je to jedina nacionalna biblioteka koja je namerno napadnuta i uništena tokom Drugog svetskog rata, a u požaru posle bombardovanja nestao je ceo fond sa 350.000 knjiga, uključujući i srednjovekovne spise neprocenjive vrednosti.
Biblioteka je imala i zbirke turskih rukopisa, više od 200 starih štampanih knjiga od 15. do 17. veka, starih karata, gravira, umetničkih slika i novina, kao i sve knjige štampane u Srbiji i susednim zemljama od 1832. godine.
Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je posle vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček.


Na demonstracijama su uzvikivane parole: "Bolje rat, nego pakt" i "Bolje grob, nego rob".
To je razljutilo Hitlera, jer je poremetilo njegove planove o napadu na Sovjetski Savez, pa je istog dana, na osnovu njegove naredbe, u operativnom štabu Nemačke armije doneta odluka (Direktiva 25) da se, osim Grčke, i Kraljevina Jugoslavija uništi kao država.
Komanda nemačke Četvrte vazdušne flote razradila je plan napada pod nazivom "Kaznena odmazda", kojim je predviđeno i bombardovanje Beograda, a operacijom je komandovao general Aleksandar Ler.
Braneći slobodno nebo Beograda, poginulo je 11 pilota Šestog lovačkog puka, kojima se grad odužio sa velikim zakašnjenjem, tek 1997. godine, otkrivanjem spomenika na Zemunskom keju kod hotela "Jugoslavija".I Kraljevo je napadnuto 6. aprila, a u napadu na Niš, 8. aprila, poginulo je oko 600 ljudi.
Jugoslavija je kapitulirala za samo 11 dana, a kralj i vlada napustili su zemlju tri dana ranije. Zemlja je raskomadana i podeljena između Nemačke, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage.
Sedam dana pre nego što je okončana invazija, 10. aprila 1941. godine, Hrvati, sa ustaškim liderom Antom Pavelićem na čelu, a uz podršku Musolinijeve Italije, proglasili su Nezavisnu Državu Hrvatsku, kojoj su pripojene Bosna i Hercegovina i Srem.
Ta nacistička tvorevina priključila se u Drugom svetskom ratu Silama osovine i stvorila sistem logora smrti u kojima je likvidirano više od 600.000 pravoslavnih Srba, 80.000 Roma i 48.000 Jevreja.
Prema prof. dr Dragoljubu Živojinoviću, u šestoaprilskom ratu je stradalo oko 20.000 ljudi, a tokom četvorogodišnjeg rata život je izgubilo više od 1,5 miliona ljudi.