BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 8 von 8 ErsteErste ... 45678
Ergebnis 71 bis 78 von 78

Was hat es mit dem Sandzak/Raska-Oblast und seiner Geschichte aufsich

Erstellt von Zivan, 12.05.2010, 08:36 Uhr · 77 Antworten · 17.710 Aufrufe

 1. #71
  Kelebek
  Zitat Zitat von Cpt.Luv Beitrag anzeigen
  ja wen pech hast kriegst von paar arbeitslosen fanatikern ein reingeschlagen, was in istanbul wohl der gleich fall sein würde


  was vermischt du idiot eigentlich religion und nationalität?
  du muslimischer hassprediger
  Tu ich nicht. Ein muslimischer Russe, Franzose, Deutscher, Spanier, Amerikaner, Kongolese, Mexikaner oder sonstwerner kann man sich gut vorstellen, aber ein musl. Serbe niemals. Der Islam ist in Serbien am verhasstesten. Du weiß das und ich weiß das auch .

 2. #72
  CHE_vape
  Zitat Zitat von CAPO Beitrag anzeigen
  Tu ich nicht. Ein muslimischer Russe, Franzose, Deutscher, Spanier, Amerikaner, Kongolese, Mexikaner oder sonstwerner kann man sich gut vorstellen, aber ein musl. Serbe niemals. Der Islam ist in Serbien am verhasstesten. Du weiß das und ich weiß das auch .

  ja genau deswegen is auch in belgrad das burka/kopftuch verbot ^^

 3. #73
  Kelebek
  Zitat Zitat von Cpt.Luv Beitrag anzeigen
  ja genau deswegen is auch in belgrad das burka/kopftuch verbot ^^
  Man führt kein Verbotsgesetz ein, wenn es diejenige Gruppe dort gar nicht gibt^^, ok lassen wir es dabei...jeder hat seine Meinung.

 4. #74
  CHE_vape
  Zitat Zitat von CAPO Beitrag anzeigen
  Man führt kein Verbotsgesetz ein, wenn es diejenige Gruppe dort gar nicht gibt^^, ok lassen wir es dabei...jeder hat seine Meinung.

  geh in frieden :eek:

 5. #75
  Avatar von Viljuška

  Registriert seit
  14.04.2010
  Beiträge
  5.284
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Hör mal zu, bevor die Slawen kamen lebten dort Awaren und Kelten und Ilyyrer, die Slawen vermischten sich mit diesen Menschen und Assmilierten sie zum grosteil, nur gab es in Serbien andere Vermischungen als in Bosnien, da die Slawen auf ein anderes gemisch der Völkerstrukturen antrafen.

  Wir leugnen nicht das wir Slawen sind, heute ist es halt so das sie den Grossteil ausmachen wegen Sprache usw.

  Aber Serben sind wir nie und nimmer, da bei euch auch erst später ein Nationalbewusstsein entwickelte.
  Hab ich auch nie behauptet.

 6. #76
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648
  Bosna u historijskim izvorima

  Raspadom Ilirije od strane Rimljana i asimilacijom od strane slovenskih doseljenika u ogromnoj mjeri je doprinio gubljenju tadašnjih Ilira koji su živjeli na našim prostorima, a naročito u Bosni i Sandžaku gušće nego u drugim dijelovima. Raspadom Rimskog carstva mnogi narodi su se dali organizovati i formarati svoje države i državice. U velikoj mjeri asimilirani Iliri, kojih je bilo na prostorima današnje Bosne ponajviše, a zatim i na drugim okolnim prostorima među kojima se ističe i Sandžak, su se počeli nacionalno rehabilitovati. Naročito Iliri Bosne, jer su oni po najviše izdržali dugotrajnu asimilaciju. Oni, prema historičaru i caru Konstantinu Porfirogenetu osnivaju državu Bosnu, a evo šta on kaže:

  “U krštenoj Srbiji su naseljeni gradovi Destikon,Tzernabouskei… (ukupno 6 gradova), a u Bosni Katera i Desnik .”

  Vidimo da car za Srbiju kaže da je krštena, tj. da je vladar primio kršćanstvo, dok za Bosnu to ne spominje. S obzirom da Konstantin pored Bosne i Srbije spominje i Zahumlje, Travuniju, Paganiju i Hrvatsku, na isti način, pobornici Velike Srbije među historičarima insistiraju na to da su to sve srpske zemlje pod srpskim vladarima, kao i za Bosnu, konkretno što on nju spominje u istoj rečenici sa Srbijom, pa čak i neki od njih prevode da je to dio Srbije sa ta dva grada, koristeći krivi latinski jezik gdje se umjesto “u bosni” prevodi “ka Bosni”. Naravno, oni zbog njihovih ciljeva zanemaruju činjenice kao što su:

  Konstantin je nabrajajući uvijek spominjao državu pa gradove u njoj. On od toga nije odstupao. Tako, Bosna je država.

  Konstantin je spomenuo da su Srbi živjeli u Srbiji prije svega, zatim u Zahumlju, Travuniji i Paganiji, pa čak i u Hrvatskoj. A i to što spominje koristi riječ “Servus” što znači “rob”. Pa se prema tome može to odnositi i na Slovene uopšte. Ali, ne spominje da je u Bosni bilo Srba.

  Pored ovih neistina o Bosni postoji ih još, kao na primjer tumačenje “Anala” francuskog hroničara Anharda. Gdje je navodno “Ljudevit Posavski pobjegao na jug među Srbe” i to po njihovim tvrdnjama pobjegao je u Bosnu. Ali poznata historičarka sa Zagrebačkog univerziteta dr. Nada Klaić je naučno dokazala u svojoj knjizi “Srednjovijekovna Bosna” da Ljudevit nije pobjegao u Bosnu, i nikakvim Srbima, već je pobjegao iz posavske Hrvatske u mjesto zvano Srb (današnja Lika), koje se zvalo još od Rimljana, a koje se i dan danas tako zove.

  O Bosni, njenoj samostalnosti i njenim vladarima detaljnije opisuje “Ljetopis popa Dukljanina”. On spominje da je Bosna povremeno osvajana od srpskih i hrvatskih vladara. To ne daje nikakvo pravo Srbiji ili Hrvatskoj nad Bosnom, jer ona u njihovom sastavu nije bila više od desetak godina, i opet je postajala nezavisna država, kao ni tim osvajanjima nije mijenjana demografska slika Bosne.

  Bošnjak u vladarskim dokumentima

  Bošnjak, spomenut u mnogo dokumenata iz srednjeg vijeka je naziv koji označava nacionalnu pripadnost, isto kao što i riječ Sebar, Sebr ili Srbin. Srpski historičari su već uspješno dokazali utemeljenost njihovog naziva kroz razna dokumenta i povelje, pa čak su pokušali i ugrozit utemeljenost naziva drugih naroda, naročito Bošnjaka.

  Riječ Bošnjak ima itekakvu utemeljenost u srednjovijekovnim izvorima. Ako pogledamo porijeklo te riječi, ono vodi od srednjovijekovnog naziva Bošnjanin, koji često ima ispred sebe pridjev „dobri“ . To je naziv i nacionalna odrednica za Bošnjake srednjeg vijeka i navest ćemo više dokaza u kratkim crtama:

  Povelja Dubrovčanima bana Stjepana II Kotromanića iz 1332.:

  “Ako Bošnjanin bude dužan i pobjegne – da mu nije vjere ni ruke od gospodina Bana. (…) Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na Bošnjaninu – da ga pozove pred gospodina Bana…”

  Povelja bosanskog kneza Vladislava Stjepanovića iz 1353.:

  „Na to su mu vjeru dali i prisegli! A tojzi vjeri i prisesi svjedoci – Dobri Bošnjani”

  Jelena Kotromanić iz 1354.:

  “…prisegla je gospoja Bana mati i njen sin gospodin Ban Tvrtko dumanadesete Dobri Bošnjane…”

  Povelja kralja Tvrtka iz 1366.:

  “A tomu svjedoci Dobri Bošnjane : Vojevoda Vlkac, Zupan Crnul, Knez Bogad, Tepcic Belhan, Knez Branko Prinić.”

  Povelja kralja Tvrtka II Dubrovčanima iz 1405.

  “Tko godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovčaninu… (…) A što je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinović, volja ini Bošnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga…“

  Pismo Stjepana kralja Tomaševića papi iz 1461.

  “Jere, ako Bošnjani budu vidjeli da u ovoj rati neće biti sami i da će im mnogi ini pomioći – hrabrije će u rat iti i vojevati…”

  Bosanski kraljevski rodoslov iz 1482.

  “…za slavu Bosansku i svakoga vridnoga Bošnjanina, dokole Bog dopusti i njegova sveta volja izvrši…”

  Literatura:


  1. /Sandžak, porobljena zemlja/, Harun Crnovršanin, Nuro Sadiković
  2. /Kako se kalio Sandžak/, Harun Crnovršanin, Nuro Sadiković
  3. /Bosna, historija, izvori i srpsko-hrvatsko svojatanje Bosne/, Shmajser.Wordpress.com
  4. /Bošnjani i Sabri u srednjem vijeku/, Medresa.net
  5. BS.Wikipedia.org

  Das kann man alles in einem Museum in sarajevo besichtigen und mehr.

 7. #77
  Magic
  Deki(Zivan)auch wieder gesperrt,find ich scheisse

 8. #78
  Tigri93
  Zitat Zitat von ersguterjunge Beitrag anzeigen
  du redest sicher von den sandzaklije aus priboj, prijepolje, nova varos und umgebung..

  bujrum brate, dodji dole kod nas u pazar, u tutin, u senicu, povescu te na pester, die alten leute können alle albanisch, mein opa auch.. oder plav i gusinje.. videces brate da svaki drugi kaze: vala i moji su shiptari...
  allein die sprache sagt schon alles... ich rede nicht von allen sandzaklije, nur von den teilen die ich dir aufgezählt hab.. aber ihr verallgemeinert alle, und damit haben wir ein problem.. i na televizije je pocelo da se prica da smo ilirskog porekla...
  Ich freu mich, dass endlich jemand die Wahrheit rausbringt! Es wird immer von Bosniaken, Serben etc. geredet und nie von Albanern, doch wie du schon sagtest dort sprechen alle alten Leute noch albanisch, es gibt auch Feier und Vorführungen mit albanischer Volksmusik & Traditionsklamotten.

  Die meisten der assimilierten Albaner des Sandschaks stammen von den katholischen Albanern aus Nord-Albanien (Shkodra), und die Nachnamen wurden mit einem -vic versehen.

  UKIC
  LAJIC
  DJEKIC
  MURIC
  DACIC
  KOLENOVIC
  UGLANIN
  NIKOCEVIC
  GJONBALIC
  SHKRRELJ
  LEKIC
  LEKOVIC
  BALOVIC
  VULIC

  Und viel mehr .. aber ich hoffe dass es nicht weiterhin so verschwiegen wird sondern dass ganz Sandschak und alle Bosniaken es wissen dass der Sandschak mehrheitlich albanisch ist. Und was ihnen angeht, sie wissen selber kaum was über den Sandschak, hauptsache sie kriegen sie irgendwie assimiliert.

  Pozdrav - Pershendetje

Seite 8 von 8 ErsteErste ... 45678

Ähnliche Themen

 1. Raška Oblast(Sandzak) - Serbien/Montenegro -- Bilder/Info
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 56
  Letzter Beitrag: 16.08.2014, 15:08
 2. Geschichte der Familien im Sandzak
  Von hamza m3 g-power im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 92
  Letzter Beitrag: 01.03.2011, 00:07
 3. Plav & Gusinje: Geschichte und Herkunft seiner Bevölkerung
  Von Malesori im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 140
  Letzter Beitrag: 13.05.2010, 22:57
 4. Plav / Gusinje: Geschichte und Herkunft seiner Bevölkerung
  Von Malesori im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 13.05.2010, 18:02