BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 10 von 10

Hronika Rep.Srpske Krajine 1991-1995

Erstellt von shvaler, 31.07.2006, 15:33 Uhr · 9 Antworten · 4.204 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von shvaler

  Registriert seit
  03.06.2006
  Beiträge
  280

  Hronika Rep.Srpske Krajine 1991-1995

  HRONIKA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE  1989. GODINA


  28.02. U Kninu održan srpski miting upozorenja
  O1.04. U Osijeku eksplodirala bomba ispod prozora Dopisništva "Politike".
  08.07. U Kistanjama održana Osnivačka skupština SKDa "Zora"
  09.07. Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, obilježena 600-godišnjica Kosovske bitke. Po nalogu hrvatskih vlasti prekinut je kulturno umjetnički program. Uhapšeno je 20 Srba i sprovedeno u šibenski zatvor.
  11.07.Uhapšen Jovan Opačić, predsjednik SKD_a "Zora", što je bio signal upozorenja za srpski narod.
  25.11.0držana Druga osnivačka skupština SKD_a "Zora" u Plavnu. Tek poslije ove skupštine vlasti su dozvolile registraciju.  1990. GODINA


  04.0l.Predsjednik KUD "Zora" Jovan Opačić potpisao protestno pismo povodom fizičkog napada na književnika Zdravka Krstanovića.
  07.01. Trojica maloljetnika li Šibeniku provalili u Pravoslavnu crkvu Presvete Bogorodice,
  uzeli zastavu SPC i zapalili na Tvrđavi Sv. Ane.
  13.01.U Topuskom formiran Inicijativni odbor za osnivanje SKUD "Sava Mrkalj."
  15.01.Republički sekretarijat za pravosuđe i upravu SRH odobrio upis Srpskog kulturnog društva "ZORA" u registar društvenih organizacija.
  22.01.Hrvatska i slovenačka delegacija napustile 14. Vanredni kongres SKJ
  30.01.U Donjem Lapcu (Motel Kamensko), održan politički skup na kojem se razgovaralo o političkom organizovanju srpskog naroda. Skupom je rukovodio akademik Jovan Rašković. Zaključeno je da se osnuje politička stranka koja će biti povezana s nekom strankom u Srbiji opšte jugoslavenske orijentacije. Spomenuto je vezivanje za najavljenu Demokratsku stranku Srbije.
  03.02.U Beogradu održana Osnivačka skupština Demokratske stranke Srbije.
  11.02.U Vojniću održana Osnivačka skupština Jugoslavenske samostalne demokratske stranke. Za predsjednika je izabran mr Mile Dakić, za potpredsjednike: dr Milan Vujnović i ing. Mirko Zorić, za generalnog sekretara Vukašin Zorić.
  15.02.0držan Zbor Srba u Karlovcu. Prilazi s Korduna su bili blokirani. Do sukoba i fizičkih obračuna došlo je u Cerovcu i na Slunjskim Brdima. Na Zboru su govorili: Miloš Vučković i Milić Knežević.
  17.02.U Kninu formirana Srpska demokratska stranka. Za predsjednika je izabran akademik Jovan Rašković.
  18.02.U Zagrebu osnovan ogranak Jugoslavenske samostalne demokratske stranke. Za predsjednika je izabran dr Milan Galogaža.
  24.02.U Zagrebu, predsjednik HDZ-a dr Franjo Tuđman izjavio: "Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda".
  26.02.U Srbu osnovan Mjesni odbor SDSa. Za predsjednika je izabran David Rastović
  04.03.0držan miting srpskog naroda na Petrovoj gori. Govorili su: Dmitar Obradović, predsjednik SO Vrginmost, Dušan Pekić, general pukovnik Jandre Bjelivuk i Milka Kufrin, predstavnica SUBNORa Hrvatske.
  07.03.U Rijeci održana osnivačka skupština Narodne radikalne stranke, kao ogranak iste
  stranke u Beogradu, čiji je predsjednik Veljko Guberina. .
  09.03.U Zagrebu u prostorijama Kulturno informativnog centra akademik Jovan Rašković predstavio Srpsku demokratsku stranku. Za predsjednika zagrebačkog ogranka SDSa izabran je advokat VladoIvković.
  17.03.U Topuskom formirano SKUD "Sava Mrkalj". Govorili su Nebojša Devetak, Anđelko
  Anušić, Jovan Radulović, Stanko Korać i drugi. Za predsjednika je izabran Mile Bosnić
  Pokrenuta je inicijativa o izdavanju "Srpskog glasa".
  l8.03.U Benkovcu, na Osnivačkoj skupštini HDZa, Boško Čubrilović uperio pištolj plašljivac u Dr Franju Tuđmana. Ovaj incident je zaoštrio međunacionalne odnose u Hrvatskoj.
  24.03.U Glini osnovan Opštinski odbor SDSa. Za predsjednika je izabran Petar Kralj. Govorio je akademik Jovan Rašković.
  25.03.Prethodne noći u Iloku nepoznate osobe oštetile 17 nadgrobnih srpskih spomenika.
  31.03.Na zidovima pravoslavne crkve u Splitu osvanule parole: "Pravoslavni gubite se !" i " Kurvini sinovi".
  10.04.U Kninu donesena Odluka o zaključivanju Dogovora o udruživanju opština dalmatinskog područja i osnivanju Koordinacije, što je značilo početak srpskog autonomnog organizovanja
  20.04.U Kninu održan predizborni miting komunista i socijalista na kojem je govorio
  Borislav Mikelić, član CK SKJe.
  22.04.0držan prvi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Najveći broj glasova dobiva HDZ. U Kninu SDS osvaja 83% glasova za odbornička mjesta i 3 poslanička mjesta u Saboru Hrvatske (Jovan Opačić, Dušan Zelenbaba i Radoslav Tanjga).
  06.05.0držan drugi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Pobijedila je antisrpski opredeljena HDZ, na čelu s dr Franjom Tudmanom, koja je osvojila 41,5% glasova.
  18.05.U Benkovcu izboden nožem Miroslav Mlinar, predsjednik Mjesnog odbora SDS, poslije čega su zamrznuti odnosi sa Saborom Hrvatske.
  Na godišnjoj skupštini "Solidarnosti" u Beogradu Vuk Drašković izjavio: "Još jednom apelujemo na razum Hrvata i pozivamo ih da se uljude".
  06.06.S0 Knin donijela Odluku o pokretanju inicijative za formiranje Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like.
  10.06.U Vukovaru osnovan Opštinski odbor SDSa. Govorio je dr Jovan Rašković.
  27.06.S0 Knin donijela Odluku o formiranju Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like.
  01.07. Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, proglašena Zajednica opština Sjeverne Dalmacije i Like.
  03.07. Radnici SUPa Knin poslali protestno pismo Saveznom i Republičkom SUPu da ne prihvataju "šahovnicu" za svoj simbol.
  Privremeno predsjedništvo ZO Sjeverne Dalmacije i Like uputilo poziv svim opštinama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo da se priključe ZO Like i Dalmacije.
  05.07.U Knin došli predstavnici SUPa Šibenik da "urazume" miliciju da moraju prihvatiti "šahovnicu". Narod i radnici SUPa Knin. na čelu s Milanom Martićem, održavaju miting podrške svojoj miliciji, oko zgrade Stanice javne bezbjednosti. Odlučeno je da se odbace svi pritisci uvođenja srbofobične simbolike u Kninu.
  14.07.Počeli "Dani srpske kulture u Kninskoj Krajini", koji su trajali do 28. jula. Na Kninskoj tvrđavi je posebno zapažen govor Matije Bećkovića.
  25.07.U Srbu održan Veliki srpski sabor na kojem su govorili: akademik Jovan Rašković, Jovan Opačić, mr Mile Dakić i dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o.suverenosti i autonomiji srpskog naroda i Odluka o formiranju Srpskog nacionalnog vijeća.
  Sabor Hrvatske donio Odluku da "šahovnica" postaje državni simbol Republike Hrvatske. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo srpskog naroda jer su pod tim simbolom u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske klana srpska djeca i srpsko civilno stanovništvo.
  27.07.U Okučanima održana Osnivačka skupština SDSa.
  08.08.Skupština SFRJ usvojila amandmane na Ustav po kojima se uvodi višestranački sistem. 10.08.U Vinkovcima Molotovljevim koktelom zapaljena knjižara Branke Erić.
  l3.08.Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović primio delegaciju Srba iz Knina u kojoj su bili Milan Babić, David Rastović i Bogoljub Popović.
  I7.08.MUP Hrvatske poslao policajce u više srpskih opština Sjeverne Dalmacije i Like s ciljem da oduzmu oružje rezervnog sastava milicije i onemoguće pripreme i sprovođenje prvog srpskog plebiscita. Srbi su odgovorili podizanjem barikada.
  Predsjednik SO Knin dr Milan Babić proglasio ratno stanje, zbog učestalih hrvatskih napada na srpski narod i zavođenja državnog terora.
  24.08.Za člana Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske izabran, umjesto Stipe Šuvara, Stjepan Mesić. 27.09.Počeli srpski nemiri na Baniji zbog pokušaja dislokacije naoružanja teritorijalne odbrane iz milicijskih stanica. Specijalne jedinice MUPa Hrvatske hapse 360 Srba. Srbi Petrinje se sklanjaju u kasarnu JNA. Dramatični događaji su trajali do 30. septembra. 30.09.Srpsko nacionalno vijeće, na osnovu plebiscita, proglasilo srpsku autonomiju.
  03.10.Blokirani su svi cestovni prilazi prema Kninu, a obustavljen je i željeznički saobraćaj.
  22.10.Jugoslavenska samostalna demokratska stranka podnijela tužbu Raselovom sudu protiv Republike Hrvatske i njenog vrhovništva zbog priprema genocida nad srpskim narodom u Hrvatskoj.
  U oktobru održan sastanak u manastiru Krupi, kod Obrovca. Učestvovali su predstavnici TO Obrovca, Knina, Benkovca, Donjeg Lapca, Gračaca i predstavnici SDSa. Predloženo je formiranje vlastite krajiške oružane sile, čemu su se suprotstavili Milan Babić i Pero Štikovac.
  20.12.Skupština opštine Vojnić usvojila Zaključak o neprihvaćanju Nacrta Ustava Republike Hrvatske u kojem srpski narod gubi istorijsku poziciju političkog naroda.
  21.12.Srpsko nacionalno vijeće i Privremeno predsjedništvo Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like usvojili Statut SAO Krajine i proglasili Srpsku Autonomnu Oblast Krajinu.
  22.12.Hrvatski sabor u Zagrebu usvojio Ustav kojim je srpski narod u Hrvatskoj stavljen u poziciju nacionalne manjine.
  26.12.Skupština Slovenije proglasila samostalnost ove republike.
  Statut SAO Krajine usvojile SO: Knin, D.Lapac, Gračac,Obrovac,Benkovac, Korenica i Vojnić.
  1991. GODINA


  04.01 .Izvršno vijeće SAO Krajine formiralo SUP Krajine. Za sekretara je imenovan Milan Martić. U Zagrebu osnovano Vijeće za zaštitu ustavnog poretka RH u kojeg su imenovani: Josip Manolić, Stjepan Mesić, Žarko Domljan, Milan Ramljak, Franjo Gregorić, Martin Špegelj, Josip Boljkovac, Franjo Golem i Hrvoje Šarinić.
  Simo Rajić podnio ostavku na funkcije: potpredsjednika Sabora, predsjednika Saborskog odbora za pravosuđe i upravu i zastupnika u Saboru Hrvatske.
  07.01. U Šidskim Banovcima formirano Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem.
  08.01. Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić obavijestio Sabor i Vladu Hrvatske da predstavnici opština SAO Krajine neće dolaziti u Zagreb.
  09.01. Predsjedništvo SFRJ donijelo Odluku kojom se naređuje rasformiranje svih paravojnih formacija u Jugoslaviji. Hrvatska i Slovenija odbile sprovođenje ove odluke.
  10.01.Predsjednik Izvršnog vijeća opštine Glina i predsjednik SO Kostajnica razgovarali u Zagrebu, suprotno stavovima predsjednika SAO Krajine.
  Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine podržali Naredbu Predsjedništva SFRJ o razoružanju svih paravojnih formacija.
  12.01.U Titogradu osnovano Udruženje Srba iz Hrvatske. Za predsjednika je izabran Velimir Radinović. Skup je pozdravio u ime CK SK Crne Gore Drago Šofran izjavivši: "Bilo šta da se dogodi, Knin nije bio niti će biti sam".
  Povodom hapšenja petorice građana srpske nacionalnosti u Karinu, Izvršno vijeće i Predsjedništvo SO Obrovac zatražili zaštitu od JNA.
  Opštinski odbor SDS Karlovac uputio javni protest povodom napada na člana SDSa Iliju Šaulu. Počela koncentracija hrvatske policije na granicama SAO Krajine. Mjestimično je došlo do otvaranja vatre između hrvatske policije i srpskih seoskih straža.
  17.0 1. Ustavni sud Jugoslavije osporio Odluku Vlade Republike Hrvatske o plaćanju posebnih taksa na imovinu građana koji žive u Srbiji.
  MUP Hrvatske formulisao stav da svi policajci potpišu posebnu izjavu ako žele dobiti lični dohodak. To je bio način masovnog otpuštanja s posla za policajce srpske nacionalnosti. U 01 sat počeo rat između SAD i Iraka vazdušnim napadom SAD.
  U Obrovcu održan srpski protesni miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković i upozorio da : "Prijetnje i hapšenja Srba nisu osnova za zajednički život"
  U Šibeniku uhapšena ekipa RTV Beograd (Krste Bijelić, Tefik Zujović i Damjan Popadić). Uhapšeni su i trojica advokata: Radomir Kužet, Milan Dupor i Savo Štrbac.
  U Vukovaru se sastali ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije: Josip Boljkovac i Radmilo Bogdanović.
  19.01.Dobrica Ćosić izjavio u Kruševcu: "Ideja o konfederaciji Jugoslavije je vulgarno i političko lukavstvo"
  21.01. U nekim selima Korduna izvršen referendum za izdvajanje srpskih sela iz opština Karlovac i Duga Resa.
  Stanovnici Okučana se izdvojili referendumom iz sastava opštine Nova Gradiška i pripojili opštini Pakrac.
  22.01..Bezbjednosni organi JNA uhapsili Đuru Dečaka zbog ilegalnog uvoza oružja u Hrvatsku. U Beogradu vođeni razgovori između Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića. Istaknuta
  je puna saglasnost da se sačuva Jugoslavija.
  23.01.Savezni sekretarijat za narodnu odbranu izdao saopštenje da će JNA razoružati sve paravojne formacije, ako to odmah ne učine vlasti u Hrvatskoj.
  Predsjednik Srbije Slobodan Milošević u Beogradu razgovarao s predsjednikom i potpredsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća dr Milanom Babićem i mr Milom Dakićem. 24.01.Vojne vlasti uhapsile veći broj lica li Hrvatskoj koja su osumnjičena da su naoružavali paravojne formacije u Hrvatskoj.
  U Beogradu razgovarale delegacije Srbije i Slovenije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i Milanom Kučanom.
  Predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman izjavio na sjednici Hrvatske vlade da će Sabor suspendovati sve savezne propise.
  25.01.Predsjedništvo SFRJ izdalo saopštenje o obaveznoj demobilizaciji rezervnog sastava milicije u Hrvatskoj. Istog dana je emitovan film o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku pod vodstvom Martina Špegelja, ministra odbrane Republike Hrvatske.
  Sobranje Makedonije usvojilo Deklaraciju o nezavisnosti Republike Makedonije.
  U Beogradu razgovarale delegacije Hrvatske i Srbije, koje su predvodili dr Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.
  U Sarajevu razgovarale delegacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje su predvodili Alija Izetbegović i Momir Bulatović.
  Srpsko nacionalno vijeće Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema uputilo zahtjev i podršku Slobodanu Miloševiću da svi Srbi ostanu u jednoj državi.
  26.01.U Borovu Naselju pronađen mrtav krunski svjedok o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku, Zvonko Ostojić, koji je u filmskoj emisiji teško optužio HDZ I Martina Špegelja. Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća dr Milan Babić izjavio da je kapitulirala lažna demokratska politika HDZa.
  Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac izjavio: "Mi ćemo upotrebiti sva sredstva i oružje i Srbi više nikada u Hrvatskoj neće biti ono što su bili dok bude nas". 28.01.Martin Špegelj izjavio da Hrvatska neće sprovesti Odluku Predsjedništva SFRJ od 9.
  1. 1991. godine. .
  30.01.U Ljubljani razgovarale delegacije Crne Gore i Slovenije koje su predvodili Momir Bulatović i Milan Kučan.
  Alija Izetbegović izjavio u Sarajevu, da ako se izdvoje Slovenija i Hrvatska, da će organizovati referendum u Bosni i Hercegovini o izdvajanju ili ostajanju Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije.
  31.01.Vojni sud u Zagrebu izdao nalog za privođenje Martina Špegelja zbog ilegalnog uvoza oružja.
  Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća dr Milan Babić izjavio u intervju u "Politici" da dok postoji HDZ da se politička kriza u Hrvatskoj ne može riješiti mirnim putem i da srpskohrvatski odnosi ne mogu biti u nadležnosti MUPa Hrvatske.
  U Splitu najavljeno formiranje "Ustaške mladeži". Radnik Splitskog brodogradilišta Velimir Ronkulin izjavio: "Došlo je vrijeme da se skine hipoteka zločinstva sa imena ustaša". Stranka demokratskih promjena u Zagrebu dala saopštenje u kojem ističe da ne prihvata da
  je Martin Špegelj politički odgovoran, a ako jeste da odgovara samo Hrvatskom saboru. Predsjednik Hrvatske vlade Josip Manolić izjavio da Martin Špegelj neće biti hapšen.
  01.02.Jedanaest zastupnika Sabora Hrvatske srpske nacionalnosti: Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Slavonije napustilo učešće u radu Sabora Hrvatske.
  Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović uputio telegram Franji Tuđmanu u kojem kaže da će se "u sprovođenju Naredbe Predsjedništva Jugoslavije ići do kraja".
  02.02.U Kninu održan protestni miting zbog ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj, pod naslovom" Za slogu i jedinstvo svih Srba", na kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Govorili su: Jovan Opačić, Zdravko Zečević, Marko Atlagić, David Rastović, Velibor Matijašević, Mirko Rađen i Ljubica Šolaja.
  03.02.U Gospiću održan protestni miting srpskoga naroda, pod naslovom: "Miting svih Srba Like i svijeta". Prisustvovalo je oko S.OOO ljudi. Govorili su: Rade Čubrilo i dr Nikola Varićak.

  U opštini Vrginmost organiziran referendum o priključenju SAO Krajini.
  U Lipiku održano zasijedanje Regionalne skupštine SDSa za područje Slavonije i Baranje ( 26 opština ).
  04.02.U Karlovcu srpski stanovi, u toku protekle noći obilježeni krstićima, što je izazvalo srpski revolt i zabrinutost.
  Republički sekretar za unutrašnje poslove Srbije Radmilo Bogdanović izjavio: " Srbija će voditi računa o svom narodu, ma gde živeo i radio".
  05.02.Predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman odgovorio na pismo Borisava Jovića u kojem kaže, da Martin Špegelj može odgovarati samo Vladi Hrvatske.
  06.02.Predsjednik SDSa BiH dr Radovan Karadžić, na konferenciji za štampu izjavio: "Hrvatski državotvorci izgleda ne mogu da zamisle svoju državu bez genocida".
  06.02.Vojo Nenadić uložio sredstva s Jugopetrolom i preuzeo benzinsku pumpu u Kninu.
  08.02.U Beogradu zasjedalo Predsjedništvo Jugoslavije. Predstavnik Hrvatske nije doputovao, a predstavnik Slovenije napustio sjednicu. Milošević je izjavio: "O Jugoslaviji treba da odlučuju oni koji u njoj žele da ostanu, a ne oni koji hoće da je napuste".
  10.02.0bjavljena vijest da Vatikan namjerava dati Hrvatskoj kredit od 4 milijarde dolara da pomogne HDZ i raspad Jugoslavije.
  11.02.U Kninu odlučeno da će se mijenjati imena ulica. Predloženo je da se glavna Ulica maršala Tita zove Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca.
  12.02.MUP Hrvatske pokušao uspostaviti milicijsku stanicu na Plitvicama, alije u tome spriječen.
  15.02.Redarstvenici Hrvatske okupirali Plitvice. Sekretar SUPa Krajine Milan Martić zatražio da odmah napuste područje Korenice. To je zatražilo i Predsjedništvo Jugoslavije, pa su se redarstvenici povukli.
  16.02.U Donjem Lapcu usvojena Deklaracija o položaju i pravima srpskog naroda u Hrvatskoj.
  17.02.Karlovac blokirala hrvatska policija u kojem je trebalo održati protestni miting srpskog naroda.
  18.02.Predsjednik i sekretar SDSa u Karlovcu, Momir Lazić i Nikola Vučinić privedeni u
  stanicu policije na informativni razgovor. .
  19.02.U Kninu održan miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković.
  21.02. Sabor Hrvatske donio Odluku da savezni zakoni ne važe u Hrvatskoj.
  U Zagrebu počelo zasijedanje Sabora Hrvatske na kojem su suspendovani svi savezni zakoni koji nisu u skladu s Hrvatskim ustavom.
  25.02.Pred Komisijom za ljudska prava UN u Ženevi govorio predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić.
  26.02.Srpsko nacionalno vijeće Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema usvojilo Deklaraciju o suverenoj autonomiji srpskog naroda.
  Vojni tužilac JNA podigao optužnicu protiv ministra odbrane Hrvatske Martina Špegelja za krivično djelo oružane pobune.
  28.02.U Kninu, Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine usvojili Rezoluciju o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine, koja ostaje u državi Jugoslaviji. Akademik Jovan Rašković iz Knina preselio za Beograd, gdje je izabran za direktora Naučno istraživačkog centra "Sv. Sava".
  Na sjednici SO Knin vođena žestoka polemika o nazivu ulica. Donesena je i Odluka da se prekine s uplaćivanjem osnovnog poreza na promet Republici Hrvatskoj.
  Skupština opštine Kostajnica smijenila predsjednika Vinka Miočevića i predsjednika Izvršnog vijeća Nikolu Rajčića
  Jovan Opačić izjavio u Kninu: "Demokratija, koja se pravi samo za jedan narod i to na račun drugih naroda, nije ništa drugo nego fašizam".
  Održan zbor Srba u Plaškom, na kojem je rečeno: "Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi". Govorili su Nikola Medaković i Miloš Vučelić. Donesena je Odluka o izdvajanju Mjesne zajednice Plaški iz sastava opštine Ogulin i priključenju SAO Krajini.
  0l.03.Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić održao konferenciju za štampu u Međunarodnom
  pres centu Beograd. Izjavio je da srpski narod SAO Krajine želi ostati u Jugoslaviji i da nema sukoba s akademikom Jovanom Raškovićem.
  Na konferenciji za štampu u Novom Sadu predstavnici SNV Slavonije; Baranje i Zapadnog Srema objelodanili Deklaraciju o proglašenju SAO Krajine Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Istaknuto je da u koliko prestane postojati Jugoslavija ili ako se preobrazi u skup zajedničkih država, da će srpska autonomija ući u sastav matične države srpskog naroda.
  Predsjednik SDSa akademik Jovan Rašković izjavio da nije bio na proglašenju razdruživanja SAO Krajine i Hrvatske, ali da to pozdravlja i da je u Kninu bio sa srcem. Dodao je da bi Krajina mogla imati velike neprijatnosti, čak dotle da oružjem brani svoj suverenitet.
  02.03.Sukob hrvatske policije i srpskog naroda u Pakracu. Zbog nasilja održane su brojne demonstracije u srpskim opštinama, a posebno u Pakracu i Dvoru na Uni. Istoga dana u Pakrac su ušle i jedinice JNA, a intrevenisalo je i Predsjedništvo Jugoslavije. Mupovci su se povukli, ali su ostavili pustoš u zgradi SO Pakrac i u Vladičinom dvoru.
  03.03.Na Ušću, u Beogradu održan miting za mir i slobodan život. Otvorio ga je dr Mihajlo Milojević. Govorili su: Gordana Rujević, Dušan Matković, Radovan Pankov i Antonije Isaković.
  U hrvatskom selu Kijevo, kod Knina hrvatski civili napali automobil u kojem su bili predsjednik Izvršnog vijeća SO Knin, Veljko Popović i predsjednik Vijeća udruženog rada Nebojša Mandinić.
  U Karlovcu, kristalna dvorana Hotela Korana, održan javni protestni skup srpskih intelektualaca iz Banije, Korduna, Gorskog kotara i Bele Krajine. Govorilo se o položaju srpskog naroda kroz istoriju u Hrvatskoj i u novonastalim okolnostima. Uvodno su govorili: Uroš Funduk, Jovo Bižić, Jovica Radojčić, Janko Veselinović i drugi.
  04.03.U Pakracu boravili članovi Predsjeništva SFRJ: Stipe Mesić, Nenad Bućin i Bogić Bogićević. Bili su prisutni: savezni sekretar za unutrašnje poslove Petar Gračanin, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac i načelnik Štaba 5. vojne oblasti general potpukovnik Praščević.
  Borci l.hrvatskog korpusa NOV u Zagrebu održali skup (oko 500 prisutnih) na kojem su istakli da niko nema pravo na rasprodaju Jugoslavije.
  O5.03.Policija SAO Krajine uklonila barikade koje su postavili Hrvati sela Kijeva.
  U Karlovcu boravio američki konzul Majki Ainik. Vodio je razgovore s predstavnicima HDZa i SDSa.
  Hrvatski specijalci zaposjeli most na rijeci Savi kod Jasenovca.
  06.03.U Zagrebu Franjo Tuđman najavio formiranje Odreda narodne zaštite.
  06.03.Predsjednik Hrvatske vlade Josip Manolić uputio protestnu notu predsjedniku Srpske vlade u kojoj se odbacuju stavovi vlade Srbije o događajima u Pakracu.
  Uspostavljena direktna autobusna linija Janjevo - Zagreb kojom mladi Janjevci odlaze u redove MUPa Hrvatske.
  Predsjednik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga dostavio službeni zahtjev Saboru Hrvatske da se posmrtni ostaci dr. Ante Pavelića prenesu iz Madrida u Zagreb.
  07.03. Noću 6. na 7. marta u Daruvaru eksplozivom raznesen kiosk "Politike".
  Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Banije, Pokuplja i Žumberka istakao da Vojna krajina nikada nije bila hrvatska zemlja.
  U Splitu formirana stranka Nezavisna Država Hrvatska.
  11.03.Patrijarh Pavle posjetio Pakrac.
  14.03.Predsjedništvo SFRJe, poslije trodnevne rasprave nije usvojilo, Prijedlog Štaba vrhovne komande JNA o podizanju borbene gotovosti JNAe. Protiv su glasali: Janez Drnovšek, Vasil Tupurkovski , Stjepan Mesić i Bogić Bogićević. Time je Jugoslavija gurnuta u kaos međunacionalnog i vjerskog rata.
  Masovno okupljanje naroda oko zgrade SO Vrginmost Narod, predvođen s SDS-om traži smjenu predsjednika Dmitra Obradovića i zabranu unošenja šahovnice na područje opštine Vrginmost.
  Delegacija SDSa Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema pregovarala s Franjom Tuđmanom u Zagrebu.
  I5.03.Predsjednik SO Sinj Jerko Vukas razgovarao u Kninu s Milanom Babićem.
  U Kostajnici izabran predsjednik SO Vaso Obrenović.
  16.03.U Gračacu formiran SDS Krajine, čime je akademik Jovan Rašković i formalno prestao biti glavnim liderom SDS na području SAO Krajine, kojeg je formirao Nenad Bućin podnio ostavku na članstvo u Predsjedništvu Jugoslavije zbog nemirenja s procesima svjesne razgradnje Jugoslavije. Istoga dana ostavke su podnijeli Borisav Jović i Jugoslav Kostić. Oni su izjavili da više ne žele učestvovati u radu Predsjedništva SFRJ.
  U Zagrebu održan miting protiv svađa i podjela. Govorila je Miljana Jakelić, predsjednica 10 SK PJ.
  16.03.Član Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio "Ova zemlja mora biti savez suverenih država."
  17.03.Prosvjetni radnici SAO Krajine u Kninu zaključili daje zvanični jezik u SAO Krajini srpskohrvatski.
  U Zagrebu održan 1. kongres Socijal demokratske stranke Hrvatske na kojem je zaključeno da ova stranka podržava otcjepljenje od Jugoslavije.
  Predsjednik SDS BiH dr Radovan Karadžić izjavio: Vrijeme je da se svi Srbi i sve srpske stranke ujedine na poslu spašavanja srpske budućnosti.
  18.03.Skupština opštine Knin, na osnovu Rezolucije o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine, koju su donijeli Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine, donijela Odluku o primjeni zakona i drugih propisa na području SAO Krajine. Odlukom je precizirano da se u SAO Krajini primjenjuju zakoni i propisi savezne države i SAO Krajine. Na istom zasijedanju je donesena i Odluka o odvajanju od Republike Hrvatske.
  Na konferenciji za štampu SPS u Beogradu, akademik Mihajlo Marković i Vladimir Štambuk istakli, da je Srbija za modernu federaciju.
  Na vanrednoj sjednici SO Knin, dr Milan Babić izjavio, da će SAO Krajina priznati Republiku Hrvatsku, ako ona prizna SAO Krajinu.
  Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem najavilo razdruživanje s Republikom Hrvatskom.
  09.03.Sve opštine SAO Krajine potvrđuju Rezoluciju o razdruživanju s Republikom Hrvatskom.
  General Stevan Mirković u Prokuplju izjavio da u Jugoslaviji neće biti građanskog rata.
  20.03.Na vanrednim sjednicama SO Benkovac i Obrovac usvojene su odluke o izdvajanju
  iz sastava Hrvatske. Rečeno je: Narod Krajine koristi prirodno pravo na samoopredeljenje kao akt samozaštite i odgovornosti prema sebi i zemlji u kojoj živi.
  Na inicijativu SKD Prosvjeta u Zagrebu ponovo osnovan Privrednik koji je prestao radom 1947. godine. Zaključeno da će mu biti osnovni zadatak da objedini kapital Srba u Hrvatskoj i da ga plasira u razvoj srpskih nerazvijenih krajeva.
  21.03.Na konferenciji za štampu u Kninu dr Milan Babić rekao da će Srbi Krajine ići svojim putem. Babić je kritikovao Vuka Draškovića rekavši: "Izjavom daje izdvajanje Krajine opasan i nepromišljen potez Vuk Drašković je još jednom pokazao lažno srboljublje i od SPO ćemo tražiti da se izjasni o izjavi svoga lidera".
  23.03.S0 Vojnić donijela Odluku o izdvajanju iz sastava Hrvatske.
  26.03.Evropska zajednica objavila Deklaraciju u kojoj je rečeno da "Ujedinjena i demokratska Jugoslavija" ima najbolje šanse da se integriše u Evropu.
  U Zagrebu, američki parlamentarci, koji su došli u organizaciji Helsinške komisije za ljudska prava, razgovarali s predstavnicima Srba iz Hrvatske. S američke strane bili su: Denis Dekosini, Helen Delić Bentli, Robert Doran, Bob Maks Even, Bil Ričardson i Kej Šo. Srpsku stranu su zastupali predstavnici SDSa. akademik Jovan Rašković, Lazar Macura, Petar Džakula, Ilija Sašić i Milan Vujnović, predstavnici JSDSa: mr Mile Dakić, potpredsjednik SNV SAO Krajine i Vukašin Zorić, generalni sekretar JSDS, kao i dvojica intelektualaca iz Zagreba: Simo Rajić i dr Drago Roksandić.
  U Zagrebu završena istraga protov Željka Ražnjatovića Arkana, Dušana Bandića, Zorana Stefanovića i Dušana Carića, koje optužnica tereti za za pripreme oružane pobune u Hrvatskoj.
  Kraj rudarskog okna u Modrinom Selu, kod Knina, eksplodiralo 500 kg dinamita, što je nanijelo veliku štetu okolnim selima.
  Skupština opštine Dvor na Uni donijela Odluku o izdvajanju iz Republike Hrvatske.
  27.03.U Kninu boravio ministar za Srbe van Srbije Stanko Cvijan Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić uputio otvoreno pismo dr Franji Tuđmanu, u kojem kaže da je veoma iznenađen, da kao domaćin sastanka u Splitu nije pozvao predsjednika SAO Krajine.
  28.03.U Splitu održan prvi od šest najavljenih sastanaka predsjednika jugoslavenskih republika. Uoči sastanka učesnici su dali kratke izjave: Milošević: "Dogovor, ali ni na čiju štetu", Tuđman: "Samo konfederacija ili miran razlaz", Bulatović: "Split- početak raspleta", Kučan: "Ubrzati postupke u razdruživanju", Izetbegović: "Jugoslavija može opstati bez Slovenije, ali ne bez Hrvatske", Gligorov: "Izbjegavati oštre i jednostrane ocjene"
  U Novoj Pazovi održan zbor podrške otcjepljenju SAO KIajine. Govorili su Jovan Rašković, Mirko Jović, Milan Paroški i Miroljub Pavlović. Rašković je rekao: "Stvaranje SAO Krajine je gromobran koji i dalje stoji i pod kojim se Srbi lagodno i zaštićeno osjećaju ".
  29.03.Skupština opštine Knin donijela zaključak da se u posjetu Knina pozove predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
  31.03.Specijalci MUPa Hrvatske napali srpske položaje na Plitvicama, što se može smatrati početkom hrvatsko srpskog rata.
  Donesena Odluka u Borovu Selu o prisajedinjenju: Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema Republici Srbiji.
  02.04.lzvršno vijeće SAO Krajine donijelo Odluku o prisajedinjenju SAO Krajine Republici Srbiji i o raspisivanju referenduma.
  06.04.Specijalci MUPa Hrvatske ponovili napad na srpski Pakrac.
  12.04.lzvršno vijeće SAO Krajine raspisalo referendum srpskog naroda za 12. maj za prisajedinjene Srbiji.
  16.04.Sastanak Milošević - Tuđman u Karađorđevu, gdje se razgovaralo o specijalnim temama nedostupnim za javnost.
  17.04.Skupština opštine Knin, donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o sprovođenju Statuta SAO Krajine.
  30.04.U Kninu održana konstituirajuća sjednica Skupštine SAO Krajine. Za predsjednika je izabran poslanik iz Gline Velibor Matijašević.
  02.05.Srbi Borova Sela odbili napad specijalaca MUPa Hrvatske. Poginulo je 13 hrvatskih specijalaca.
  Ubijen komandir hrvatske policijske stanice u Polači (Benkovac) Franko Lisica iz Bibinja.
  03.05. Hrvatske vlasti uništile u ;Zadru oko 350 srpskih kuća i lokala, bila je to, tako zvana "kristalna noć"
  05.05.Franjo Tuđman u Trogiru pozvao hrvatski narod na pobunu protiv JNA.
  06.05.HDZ organizovao demnostracije protiv JNA u Splitu. Ubijen je vojnik Saša Gešovski, a slika davljenja vojnika Svetlanča Naceva obišla svijet.
  HDZ počeo prikupljati potpise za uskraćivanje boravka članova SDS u Šibeniku: Jovanu Raškoviću, Branku Popoviću i Marku Dobrijeviću.
  U tvornici elektrodai ferolegura u Šibeniku zatraženo da radnici srpske nacionalnosti potpišu dokumenat o lojalnosti Republici Hrvatskoj, što je izazvalo nezadovoljstvo i napuštanje posla.
  09.05.Predsjedništvo SFRJ donijelo Odluku o postavljanju JNA između teritorije s većinskim srpskim stanovništvom i ostalih dijelova Hrvatske.
  12.05.Sproveden referendum na području SAO Krajine o prisajedinjenju Republici Srbiji. 15.05.Stjepan Mesić nije izabran za predsjednika SFRJ.
  19.05. U Hrvatskoj održan referendum o odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije.
  28.05.Na stadionu NK "Zagreb" izvršena smotra Zbora narodne garde Hrvatske. Savezna država nije reagovala.
  29.05.Skupština SAO Krajine izabrala prvu vladu SAO. Krajine na čelu s dr Milanom Babićem i proglasila Statut SAO Krajine.
  01.06. "Vjesnik" objavljuje da je "slučaj Mlinar" režirao Jovan Rašković i da je Mlinar dobrovoljno glumio žrtvu koju kolju.
  05.06.0rgani bezbednosti u Splitu uhapsili vinovnike zločina, davitelje Svetlanča Nanceva i ubice Saše Gešovskog.
  17.06.Hrvatska stranka prava usvojila Lipanjsku povelju u kojoj se traži obnova Nezavisne države Hrvatske na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru sa istočnim granicama Subotica - Zemun - Drina - Sandžak - Boka Kotorska.
  21.06.Državni sekretar SAD Džejms Bejker na kraju posjete SFRJ izjavio da SAD podržavaju cjelovitu i demokratsku Jugoslaviju.
  24.06. U Banja Luci potpisan Dogovor o privrednoj, političkoj i kulturnoj saradnji SAO Krajine i ZO Bosanske Krajine.
  25.06.Hrvatska i Slovenija proglasile potpunu državnu nezavisnost.
  26.06.Upad specijalaca MUPa Hrvatske u Glinu. Srpske snage izvršile napad na policijsku stanicu.
  Savezno izvršno vijeće izdalo Naredbu o zabrani uspostavljanja republičkih graničnih prelaza unutar teritorija SFRJ. Savezni SUP i JNA su zaduženi za provedbu Naredbe. 27.06.Jedinice TO Slovenije napale jedinice i kasarne JNA. Počeo je kratkotrajan rat kojeg je JNA izgubila uz znatne žrtve.Skupština SAO Krajine dopunila Vladu na sjednici u Bosanskom Grahovu. Milan Martić je postavljen za minista odbrane što on nije prihvatio. To je početak stalnih nesporazuma između njega i Babića koji će prerasti u trajnu netrpeljivost i nesreću za RSK.
  U Bosanskom Grahovu održana zajednička sjednica skupština SAO Krajine i Bosanske Krajine. Usvojena je deklaracija o ujedinjenju.
  0l.07.Pod pritiskom Evropske zajednice Predsjedništvo SFRJ izabralo Stjepana Mesića za predsjednika SFRJ koji će na ovoj dužnosti biti do 5. decembra.
  04.07.Hrvatske policijske snage, preko područja Vrginmosta ušle u Topusko.
  06.07.Hrvatske oružane snage napale srpsko stanovništvo u Staroj Tenji.
  11. 07.Željeznička pruga minirana na tri mjesta između Benkovca i Škabrinje.
  18.07.Predsjedništvo SFRJ donijelo odluku o povlačenju JNA iz Slovenije.
  22.07.Pokušaj hrvatskih snaga da okupiraju Plaški, ali su odbijene.
  27.07.Srpske snage protjerale snage MUPa Hrvatske iz Gline.
  01.08.Franjo Tuđman pozvao Hrvate da budu spremni na opšti rat. Otpočele su borbe u Dalju, Erdutu, Osijeku, Dardi, Vukovaru i Kruševu.
  03.08.U Dalju srpske oružane snage izvršile masovni zločin nad civilnim stanovništvom.
  04.08.Na Šarčevom raskršću, kod Kmjaka, nepoznata lica iz zasjede ubila trojicu hrvatskih policajaca, što je doprinjelo daljnjem zaoštravanju međunacionalnih odnosa.

  17.08.Hrvatske snage napale Srbe u Mirkovcima.
  20.08.Vlada SAO Krajine donijela Odluku da se uspostavi jedinstven sistem TO Krajine, kao dijela oružanih snaga SFRJ.
  21.08. Tenkovske jedinice Kninskog korpusa stigle u neposrednu blizinu Zadra. Uslijedila je Naredba iz Beograda da se obustave daljnja napredovanja.Jedinice Novosadskog korpusa oslobodile Beli Manastir.
  22.08.Hrvatske oružane snage izvršile genocid nad Srbima u Grubišnom Polju, Pakracu i Daruvaru.
  Hrvatske oružane snage upale u sela opštine Caprag, na Baniji: Kinjačku, Bestrmu, Brđane i Čakale. Tom prilikom je ubijeno 15 srpskih civila.
  23.08.JNA i TO Slavonije i Baranje oslobodile Baranju i stigle do Osijeka.
  0l.09.Ratno vazduhoplovstvo JNA zaplijenilo avion ugandske kompanije sa tovarom naoružanja za Hrvatsku. Uhapšen je organizator toga posla Anton Kikaš.
  03.09.Predstavnici 12 zemalja Evropske zajednice u Hagu dogovorili da bivši ministar Velike Britanije lord Karington bude koordinator mirovne konferencije o Jugoslaviji. Vodile se borbe oko Masleničkog mosta.
  04.09.Hrvatske oružane snage počinile stravičan zločin nad Srbima u Gospiću. Mnogi su ubijeni i spaljeni ili obješeni na bandere.
  05.09.Papa Jovan Pavao II pozvao 800 miliona katolika da mole za spas Hrvatske.
  07.09.Počela Međunarodna konferencija u Hagu o Jugoslaviji.
  09.09.U Bosanskoj Otoci uhapšen Milan Martić. Hrvatska je zahtjevala njegovo izručenje, ali je uz posredovanje JNA pušten i prebačen u Knin.
  11.09.Vođene jake borbe oko Skradina i Masleničkog mosta.
  13.09.Hrvatske snage kod Karlovca zarobile generala JNA Milana Aksentijevića i grupu oficira.
  15.09.Kod Gospića poginuo Đorđe Božović - Giška, legendarni komandant Srpske dobrovoljačke garde.
  16.09.S područja Poligona Cerovac povučena 580. artiljerijska brigada JNA.
  21.09.Hrvatska policija izvršila masakr nad 13 rezervista JNA na Koranskom mostu kod Karlovca.
  25.09.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 713. o uvođenju embarga na isporuke oružja za područje Jugoslavije.
  03.10.Krnje Predsjedništvo SFRJ proglasilo neposrednu ratnu opasnost.
  04.10.U Hagu dato saopštenje o dogovoru da se problem Srba SAO Krajine rješava u Potkomitetu za nacionalne manjine.
  Hrvatska artiljerija prvi put tukla Vojnić.
  05.10. Vođene žestoke borbe u blizini Osijeka, Nove Gradiške, Siska, Pakraca i Dubrovnika. S područja Korduna otputovala Loznička brigada.
  08.10.Sabor Hrvatske donio Odluku o raskidu državotvorne veze s Jugoslavijom i proglasio državnu samostalnost Hrvatske.
  Proglašena potpuna samostalnost Republike Slovenije. Dat je rok da se JNA povuče do 18. oktobra.13.10. Na područje Korduna došla 9. zaječarska brigada JNA, pod komandom potpukovnika Mome Momčilovića.
  16.10. Vlada Republike Hrvatske dala rok JNA da se povuče s područja Hrvatske do 10. novembra. 16. 1O.Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić donio Ukaz o proglašenju Zakona o osnivanju Privredne komore SAO Krajine.
  18.1O.U Hagu predložena deklaracija o Jugoslaviji, prema kojoj se republike SFRJ smatra
  ju suverenim i međunarodno priznatim državama.
  29.10.Ministri inostranih poslova Evropske zajednice u Briselu odlučili da se uvedu ekonomske sankcije Srbiji ako do 4. novembra ne prihvati predloge lorda Karingtona.
  02.11.Formirane tri kordunaške brigade (2. za Vojnić, 3. za Slunj, 4. za Vrginmost ).
  03 .11.Hrvatske snage protjerale Srbe Zapadne Slavonije iz 18 srpskih sela.
  04. 11.Realizirana akcija izvlačenja Kasarne " Logorište " iz Karlovca uz gubitke od 26 mrtvih i 67 ranjenih vojnika.
  08.11.Ministri Evropske zajednice na sjednici u Rimu donijeli Odluku da se uvedu sankcije prema Jugoslaviji.
  09.11.Predsjedništvo SFRJ uputilo zahtjev Savjetu bezbjednosti o hitnom upućivanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.
  18.11. Vlada SAO Krajine donijela Odluku po kojoj se snage međunarodne zajednice mogu razmjestiti samo na linije razgraničenja.
  Poslije višemjesečnih borbi jedinice JNA zauzele Vukovar.
  21.11.Američki ambasador Voren Zimerman odogovornost za krizu u Jugoslaviji pripisao Srbiji i JNA.
  U Kninu Skupština SAO Krajine smijenila predsjednika Velibora Matijaševića, dipl. ekonomistu i izabrala za novog predsjednika Milu Paspalja, iz Gline.
  23.11.U Ženevi Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Veljko Kadijević dogovorili prekid rata i dali saglasnost na Vensov plan.
  27.11.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 727 na osnovu zahtjeva vlade Jugoslavije o slanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.
  28.11.Na sektoru Cetingrada, pod nerazjasnjenim okolnostima, poginuo komandant 2. kordunaške brigade potpukovnik Tomislav Ranković, koji se zalagao se za stvaranje autohtone krajiške vojske i protiv šverca i korupcije.
  02.12.Savjet ministara Evropske zajednice odlučio da ekonomske sankcije budu uvedene samo prema Srbiji i Crnoj Gori.
  05.12.Hrvatski Sabor opozvao Stjepana Mesića iz Predsjedništva Jugoslavije. Mesić je tada rekao: "Mislim, da sam obavio zadatak. Jugoslavije više nema!"
  19.12.Ustavotvorna skupština SAO Krajine u Kninu usvojila Ustav i proglasila Republiku Srpsku Krajinu. Za prvog predsjednika izabran je dr Milan Babić.
  Premijer SFRJ Ante Marković podnio ostavku.
  23.12.Savezna Republika Njemačka priznala Sloveniju i Hrvatsku.
  26.12.1z pravca Karlovca, prema Turnju i Kamenskom vojska i policija Hrvatske krenula u ofanzivu s ciljem da se probiju kroz Utinjsku dolinu za Vrginmost i Vojnić. Borbe su vođene 3 dana u kojima je poginuo veliki broj hrvatskih vojnika.  1992. GODINE


  03.01.U Sarajevu potpisan Sporazum o angažovanju snaga UN na području Jugoslavije.
  08.01.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 727 o slanju predhodnice međunarodnih snaga u Jugoslaviju.
  Predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Krajine dr Milanu Babiću, na koje je Babić javno odgovorio 12. januara.
  13.01. Vatikan priznao Hrvatsku i Sloveniju.
  15.01.Evropska Zajednica priznala Sloveniju i Hrvatsku.
  17.01.Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izdao Saopštenje o pravu srpskog naroda na samoopredeljenje.
  27.0I.Pregovori između predstavnika RSK i Maraka Guldinga u Kninu završili bezuspješno.
  30.01.U Beogradu počela trodnevna sjednica krnjeg predsjedništva SFRJ, predstavnika Srbije i Republike Srpske Krajine. Babić i njegova Vlada nisu dali saglasnost na Vensov plan. Umjesto Babića suglasnost je dao predsjednik Skupštine RSK Mile Paspalj 2. februara. Na sjednici krnjeg Predsjedništva delegaciju RSK general Blagoje Adžić nazvao bagrom. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin najavio da će Rusija priznati Sloveniju i Hrvatsku.
  03.02.U Kninu održan masovni zbor podrške Milanu Babiću zbog odbijanja da potpiše Vensov plan.
  04.02.Butros Gali izjavio da na teritorij i pod zaštitom UN neće važiti hrvatski zakoni.
  05.02.Političko vodstvo Sktlpštine opštine Vojnić podržalo Vensov plan.
  Policija RSK u Udbini ometala učesnike na sastanku SDSa koji su zastupali tezu da Vensov plan. treba prilagoditi srpskoj strani.
  Politički aktiv SO Gračac prihvatilo Vensov plan, na osnovi uvjeravanja pukovnika Stojana Španovića.
  06.02.Zoran Đorđević javio iz Vašingtona u Knin da se Vensov plan ne smije prihvatiti, jer u Americi postoji raspoloženje da se usvoje neke primjedbe RSK.
  U Gračacu predstavnici SDSa Krajine: dr Ljubica Šolaja, Petar Štikovac, Momir Lazić, Dušan Vještica i Mile Dakić razgovarali s predstavnicima JNA i policije o Vensovom planu. Predstavnici JNA su bili: general Ratko Mladić, pukovnici Stojan Španović i Kasun, te načelnik Stanice javne bezbjednosti Dragičević.
  Vlada RSK podijelila teritorij RSK na 4 okruga: sjevernodalmatinski, lički, kordunaški i banijski.
  07.02.S0 Gračac raspravljala o Vensovom planu. Protiv usvajanja I.verzije plana govorili su: Dušan Vještica, Lazar Macura i Mile Dakić. Izraziti pobornik Plana je bio pukovnik Stojan Španović.
  Generalni sekretar UN Butros Gali dao izjavu, da se trupe UN neće povući iz zaštićenih zona Krajine dok se ne nađe političko rješenje, da raspored snaga UN neće prejudicirati političko rješenje, da područja pod zaštitom UN neće biti pod zakonima Hrvatske, da će snage UN štititi lokalno stanovništvo za vrijeme i poslije demilitarizacije.
  09.02.Skupština Republike Srpske Krajine u Glini, pod predsjedanjem Mile Paspalja, prihvatila bezuslovno Vensov plan. Nagovješteno je smjenjivanje predsjednika Republike dr Milana Babića. Na skupštini su pored ostalih prisustvovali: Branko Kostić, Jugoslav Kostić i general Blagoje Adžić.
  10.02.U Kninu sjednica Vlade RSK. Dogovoreno je da Babić objavi us lovno prihvatanje Vensova plana. Umjesto toga on je samoinicijativno na popodnevnoj sjednici Skupštine isforsirao Odluku o referendumu za ili odbijanje Vensova plana.
  Akademik Jovan Rašković ponovo objavio ideju o kulturnoj autonomiji Srba u Hrvatskoj.
  12.02.Milan Babić zatražio da UN uvedu protektorat nad RSK.
  13.02.Vojna policija JNA zatvorila u Kninu Bogoljuba Bjelanovića Rođu, člana Glavnog odbora SDS Krajine, zato što je napustio položaj iz protesta prema postupcima JNA, zauzmi pa vrati.
  Iz Knina JNA i policija RSK počeli masovno vraćati dobrovoljce koji su došli iz Srbije.
  14.02.U Kistanju održana politička tribina o Vensovom planu. O zamkama za srpski narod govorili su Lazar Macura, Uroš Funduk i Mile Dakić.
  15.02.U" Večernjim novostima" najavljen odlazak Milana Babića. Citirana je izjava Mile Paspalja i Dušana Jovića" Kninska skupština i najavljeni referendum Krajišnika o prihvatanju Vensova plana obična su lakrdija kojom se Srbi u Krajini dodatno zbunjuju."
  16.02.Mile Paspalj sazvao u Glini sjednicu Skupštine RSK. Prema zvaničnim izjavama većina poslanika se izjasnila za pokretanje postupka o smjeni predsjednika Repubilike dr Milana Babića i Vlade RSK.
  17.02.U Beogradu, na konferenciji za štampu Milan Babić 'izjavio da je glinsa skupština neustavna inelegalna.
  18.02.U Kninu zasijedala kninska Skupština RSK koja je podržavala Milana Babića. Usvojen je Babićev prijedlog da Skupština pređe u stalno zasijedanje. Podržano je pismo Butrosu Galiju i odgađanje zakazanog referenduma.
  Ministar policije Milan Martić izdao Naredbu br. 1834/1 kojom se povlači straža ispred Srpskog radio Knina i dobrovoljci s teritorije RSK.
  21.02.Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju 743 s kojom se odobrava početak mirovne misije u Jugoslaviji i formiranje UNPROFORa.
  U Kninu zasijedala kninska Skupština RSK. Osuđen je stav Branka Kostića koji je u Glini tražio bezuslovno prihvatanje Vensovog plana.
  26.02.Skupština Republike Srpske Krajine u Borovu Selu smjenila predsjednika Republike dr Milana Babića i Vladu Riste Matkovića. Za predsjednika Republike izabran je Goran Hadžić a za mandatara Vlade mr Zdravko Zečević.
  28.02.Hrvatska vojska napala na širokom frontu zaleđe Zadra i Šibenika. Na obe strane je bilo mrtvih i ranjenih.
  Objavljena imena penzionisanih generala, među kojima su Veljko Kadijević i Stane Brovet. 29.02.Ustavni sud RSK u Kninu poništio sve odluke i amandmane Paspaljeve skupštine u Borovu Selu.
  01.03.Muslimani u Sarajevu na Barščaršiji pucali na srpske svatove. Ubijen je otac mladoženje, Nikola Gardović i ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, te spaljena srpska zastava.
  U Golubiću kod Knina proslavljen početak rada Škole za policiju RSK. Prisustvovali su pored ostalih: Sejdo Bajramović, Jugoslav Kostić, Goran Hadžić i Milan Martić.
  Vlada Zdravka Zečevića smijenila direktora Srpske RTV Knin Lazara Macuru i za novog direktora postavila Branka Marjanovića.
  Bosanski Srbi proglasili otcjepljenje od BiH, proglasili Ustav i formirali Vladu.
  Snage Ujedinjenih nacija počele preuzimati odgovornost za zaštićena područja Krajine.
  02.03.U Beogradu (Hotel Ekscelzior), Mile Paspalj rekao pred grupom kordunaških generala da je Jugoslavija priznala RSK, da on posjeduje takav dokumenat, ali je to tajna.
  05.03.U "Politici ekspres", objavljen članak "Skupština donosi Ustav". U njemu piše: "Srpski narod u krajinama ne može da bude obuhvaćen Zakonom o pravu naroda na samoopredelenje".
  21.03.Skupština RSK, pod predsjedavanjem Mile Paspalja zasijedala u Kninu.
  27.03.Na sjednici Hrvatskog sabora jedan zastupnik je rekao za srpski narod:" To je rijetka zvjerad, koje i nema na kugli zemaljskoj".
  30.03.Turski predsjednik Demirel izjavio da je Genšer poludio, da se Njemačka ponaša gazdinski u Evropi.
  01.04.Na Zagrebački aerodrom Pleso sletio prvi strani putnički avion iz Rusije TU 154 M.
  04.04.Ve1ika narodna skupština Srpske Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema donijela Odluku o proglašenju Statuta Srpske Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.
  06.04.U Brislu Evropska zajednica donijela odluku o priznanju države Bosne i Hercegovine.
  07.04. Na Palama proglašena Srpska Republika BiH.
  SAD priznale Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu.
  08.04.Srpske snage zauzele Kupres.
  11.04.U Kninu došlo do sukoba izmedu dr Milana Babića i predsjednice SDS Krajine dr Ljubice Šolaje oko problema formiranja Srpske vojske Krajine. Babić je predlagao formiranje Garde. .
  Iz Beograda stigli gosti za svečanost formiranja Srpske vojske: Mirko Jović, Veselin Đuretić, Kiro Radović i Nada Lazarević.
  12.04.Na Kninskom Kosovu, kod crkve Lazarice, formiran Puk srpske vojske Krajine "Petar Mrkonjić". Za komandanta je postavljen Rade Čubrilo, načelnika Štaba Stevo Četnik, načelnika bezbrdnosti Dušan Stoisavljević, načelnika pozadine Rajko Ilić, načelnika za propagandu Milan Stojanović. Na svečanosti su govorili: dr Veselin Đuretić, Mirko Jović i Milan Babić. Bogosluženje i posvetu zastave obavio je sveštenik Nikola Škrbić.
  16.04.Evropska zajednica naredila povlačeilje svih oružanih sastava iz BiH do 28. aprila. 17.04.Američka diplomacija osudila Srbiju za rat u Bosni.
  Vodene žestoke borbe oko Šamca, Višegrada i Foče.
  8.04.Pripadnik UNPROFORa u Glini silovao maloljetnicu.
  19.04.Vodene žestoke borbe kod Lasinje na rijeci Kupi. Na srpskoj strani su poginula dvojica boraca.
  22.04.U Veljunu došlo do sukoba između UNPROFORa i srpskih boraca, jer su " plavci" izjavili da su došli štititi hrvatski naroda.
  28.04.Proglašena Savezna Republika Jugoslavija.
  29.04.Glavni odbor SDSa Krajine smijenio predsjednicu dr Ljubicu Šolaju i izabrao za predsjednika dr Milana Babića.
  U posljednja 2 dana na kninskom ratištu poginulo 9 srpskih boraca i ubijeno 10 Srba u selu Crno kod Zadra.
  02.05.Vođene borbe u Sarajevu. Muslimani su opkolili Dom JNA i zgradu Komande generala Kukanjca.
  04.05.Predsjedništvo Jugoslavije donijelo odluku o povlačenju JNA iz Bosne u roku od 15 dana. 06.05.U Brislu počela Konferencija o Jugoslaviji.
  General Blagoje Adžić podnio ostavku.
  Grupa oficira iz Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva upala u Generalštab i pokušala izvršiti državni udar.
  12.05.Vlada RSK uvela vanredno stanje zbog pojave hrvatskih diverzantskih trojki.
  13.05.Na Ravnoj gori podignut veličanstven spomenik Draži Mihailoviću. Govorio je Vuk Draškovič, a parastos vodio vladika Irinej.
  15.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 752 o pogoršanju situacije u BiH.
  U Tuzli muslimanski ekstremisti napali na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Bosne za Srbiju. Prema nezvaničnim podacima ubijeno je oko 200 vojnika.
  Deveta Zaječarska brigada avionom" Kikaš " napustila teritorij RSK. U toku svog ratovanja na Kordunu imala je 57 mrtvih i 120 ranjenih vojnika.
  18.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 753 kojom se daje preporuka za prijem Hrvatske u UN.
  Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 754 kojom se daje preporuka za prijem Slovenije u UN. U Kninu zasijedala Skupština RSK na kojoj su prisustvovali akademik Jovan Rašković dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o političkim ciljevima Republike Srpske Krajine.
  19.05.Republiku Srpsku Krajinu napustila JNA.
  20.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 755 kojom se predlaže prijem BiH u UN. 23.05.U Njujorku, na zasjedanju Generalne skupštine: Slovenija, Hrvatska, Bosna Hercegovina primljene u članstvo OUN.
  27.05.U Sarajevu eksplozivna naprava usmrtila 16 i ranila preko 100 ljudi koji su bili u redu za kupovinu kruha.
  28.05.Sveti Sinod SPC dao saopštenje u kojem se osuđuje politika vladajuće Socijalističke stranke u Srbiji.
  29.05.General Nambijar pregovarao u Kninu.
  30.05.U Njujorku, na prijedlog Francuske, Britanije, SAD, Belgije, Maroka i Mađarske, Savjet bezbjednosti uveo sankcije protiv Srbije i Crne Gore (Rezolucija SB broj 757). Vlada Srbije uputila oštar protest Vladi Srpske Republike Bosne i Hercegovine zbog bombardiranja Sarajeva.
  Vojska bosanskih Srba napustila Modriču. Uslijedilo je paljenje srpskih kuća.
  08.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 758 o otvaranju Sarajevskog aerodroma.
  14.06.Izrael prihvatio sankcije protiv Srbije (Crne Gore.
  15.06.Dobrica Ćosić izabran za prvog predsjednika SRJ.
  17.06.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio delegaciju Beogradskog univerziteta koja je tražila njegovu ostavku.
  18.06.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 760 o izuzetcima u zavodjenju sankcija protiv Jugoslavije za medicinske pošiljke i hranu.
  U Banjaluci umrlo 11 beba zbog nedostatka kisika.
  21.06.Hrvatske snage izvršile agresiju na međurječje Krke i Čikole (Miljevački plato) iako je to područje pod zaštitom UN. Zarobljeno je, pa ubijeno 40 srpskih vojnika.
  23.06.Hrvatska artiljerija tukla Knin.
  26.06.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević predložio stvaranje grčko jugoslavenske konfederacije.
  28.06.U Beogradu demonstracije DEPOSa. Zatražena ostavka Slobodana Miloševića.
  29.06.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 761 o stavljanju Sarajevskog aerodroma pod kontrolu UNPROFORa.
  30.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 762 o Ružičastim zonama u Hrvatskoj. Zatraženo je od Republike Hrvatske povlačenje njene vojske na položaje prije 21. 06. i obustava vojnih akcija na područja pod zaštitom UN.
  U Benkovcu, u stanu Rajka Ležajića, pripadnici zvanicne vlasti batinali dr Milana Babića i Rajka Ležajića.
  04.07.Ministar unutrašnjih poslova RSK Milan Martić osudio pojave separacije Korduna i Banije od ostalih dijelova Krajine. Kritika je uslijedila poslije sastanka rukovodstava opština Korduna i Banije u Glini 16. juna.
  Na Topličkim kosama, nedaleko Topuskog teško je ranjen predsjednik SO Vrginmost Dmitar Obradović. Automobil kojeg je Dmitar vozio pogođen je s 36 metaka. Umro je u Bolnici na Petrovoj gori.
  12.07.Na Oplencu podignut Spomenik Kralju Petru Oslobodiocu.
  Na Drini, između Srbije i Semberije otvoren Pavlovića most.UNPROFOR preuzeo garancije'za granicu između Korduna i Hrvatske. Milan Panić izjavio:" Ako mi se Milošević ne pokori, neka ga Bog čuva".
  13.07.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 764 o bezbjednosti Sarajevskog aerodroma.
  14.07.Milan Panić izabran za prvog predsjednika Vlade SRJ.
  25.07.U Srbu sportskim susretima proslavljena 2. godišnjica Srpskog sabora.
  28.07.U Beogradu iznenada umro akademik Jovan Rašković, osnivač i prvi predsjednik SDS, čovjek širokih vidika, naučnik, izraziti masovik, govornik, borac za mir i mimo rješavanje svih sporova.
  Probijen Koridor prema Srbiji, od Modriče do Brčkog.
  06.08. U Beogradu Srpska akademija nauka i umetnosti organizovala simpozij o zločinima u tekućem ratu. Uvodno su govorili akademik Samardžić i dr Milan Bulajić.
  07.08. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 769 kojom se zavodi embargo uvoza i izvoza svih roba između Jugoslavije i svijeta i o proširenju sastava UNPROFORa.
  13.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 770 o humanitarnoj pomoći BiH.
  18.08.Vlada RSK imenovala Državnu komisiju za ratne i zločine genocida.
  25.08.Delegacija RSK otputovala u London na konferenciju o Jugoslaviji.
  26.08.U Londonu počela konferencija o Jugoslaviji uz učešće 40 delegacija.
  14.09.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 776 o podršci Londonskoj konferenciji.
  22.09.Generalna skupština isključila SRJ iz svojih redova.
  05.10.Skupština RSK odbila verifikaciju Izvještaja predsjednika Gorana Hadžića o učešću na pregovorima u Londonu.
  06.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 779 o demilitarizaciji Prevlake. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 780 o formiranju Komisije eksperata za humanitarno pravo. Vojska bosanskih Srba zauzela Bosanski Novi.
  09.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 781. o zabrani vojnih letova nad BiH, a na osnovi zahtjeva Alije Izetbegovića.
  10.10. U Glini KUD "Sava Mrkalj" organizirao političku tribinu na kojoj je Mile Paspalj podnio uvodno izlaganje o srpskim seobama.
  16.10.Formirana Vojska Republike Srpske Krajine.
  23.10. Vojska SRJ se povukla s Prevlake.
  29. 10.Vojska bosanskih Srba zauzela Jajce.
  31. 10.Skupštine RS i RSK usvojile zajedničku deklaraciju o vojnom savezu.
  04.11.Hrvatski sabor usvojio Zakon o zaštiti Republike Hrvatske od terorističkih aktivnosti.
  09.11. Prekinut koridor kod Brčkog. Žestoke borbe vođene oko Lončara i Orašja.
  10.11.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 786 o postavljanju posmatrača na aerodromima BiH, Hrvatske i SRJ. .
  l6.11.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o proširenju sankcija prema SRJ "da ništa od izvoza ne skreće u SRJ".
  19.11. U Kninu pregovori sa Sajrusom Vensom i Robertom Ovenom. Krajišku delegaciju su činili: Zdravko Zečević, Milan Martić, Boro Martinović i novi ministar vanjskih poslova Slobodan Jarčević.
  Hrvatski vojnici kod Zemunika Gornjeg, kod šume Kraljevac, ubili Mirka Subotića (33) i njegovu snahu Dostanu Subotić (22).
  21.11.Kod Brčkog poginuo novinar Dušan Tepšić (30), sekretar za informisanje pri Ministarstvu za unutrašnje poslove RSK.
  01. 12.Zvanično formirana Srpska vojska Krajine.
  08.l2.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević govorio u Sremskoj Mitrovici i rekao: "Srbija neće umrijeti od stida!"
  11.12.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 795 o slanju UNPROFORa u Makedoniju.
  14.12.U Zagrebu, pred svojim stanom ubijen Milan Krivokuća rodom iz Utinje, Srbin, sindikalni lider hrvatskih željezničara.
  l8.12.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 798 o silovanju žena" posebno muslimanki" u BiH.
  29.12.Skupština SRJ izglasala nepovjerenje predsjedniku Vlade Milanu Paniću.
  Hrvatski sabor završio raspravu o podjeli Hrvatske na preko 400 opština i županije.  1993. GODINA


  01.01.U Ženevi Vens i Oven okupili predstavnike zaraćenih strana u Bosni.
  06.01.Predsjednik SRJ Dobrica Cosić se obratio svim Jugoslavenima i rekao da Srbima predstoje politička i vojna kapitulacija ili rat s najmoćnijim državama Svijeta, da je samo 1915. godina bila gora od 1993. godine za srpski narod.
  09.01.U Ženevu otputovali Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović.
  11.01.Na sektoru Bosanskog Novog u nuslimanskom iznenadnom napadu poginulo 59 Srba, a 160 se smatra nestalim.
  17.01.U Vojniću ubijen Đuro Đukica Eror.
  20.0 l.Bil Klinton zvanično promovisan u 42. predsjednika SAD.
  Skupština RS na Palama prihvatila Načela Ustava o Bosni i Hercegovini.
  22.01.Agresija hrvatske vojske na zaštićenu zonu Ravnih kotara.
  Između Gračaca i Malog Alana hrvatske snage, na prevaru iz zasjede ubile 22 pripadnika policije RSK.
  24.0 l.Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Života Panić zatražio od UN povlačenje hrvatske vojske iz Ravnih kotara, jer da će u protivnom SRJ uputiti RSK svu moguću pomoć.
  25.01.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 802 kojom osuđuje Hrvatsku zbog agresije na. Ravne kotare.U Gračacu sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih policajaca.
  27.01.U Bosni počeli sukobi velikih razmjera između hrvatske i muslimanske vojske.
  29.01. Objavljen podatak daje u hrvatskoj januarskoj agresiji na Ravne kotare poginulo 60, ranjena 142 srpska vojnika.
  30.01.Francuski nosač "Klemanso" uplovio u vode Jadrana.
  31.01.U Vojniću sahranjena četvorica poginulih boraca na benkovačkom ratištu (Vila Drago, Banda Branko, Dragić Milan i Stamenko Borić ).
  07.02.U Vojniću sahranjeni Predrag Vila i Željko Rajić koji su poginuli na južnom ratištu. 12.02.Premijer Zdravko Zečević preuzeo i funkciju ministra odbrane, poslije smjenjivanja pukovnika Stojana Španovića.
  15.02.Milan Martić izjavio da je ministar odbrane Stojan Španović neregularno smijenjen. Vlada RSK, na prijedlog Milana Martića imenovala Davida Rastovića za direktora Srpske RTV Knin.
  16.02.Alija Izetbegović dobio nagradu od islamskih zemalja za širenje islama.
  17.02.U Njujork otputovala delegacija RSK u kojoj su: Goran Hadžić, Mile Paspalj i Slobodan Jarčević.
  18.02.Ruski parlamenat donio Qdluku: "Hrvatskoj uvesti sankcije ili ukinuti sankcije SRJ". 19.02.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 807 o privremenom produžetku mandata UNPROFORa u Hrvatskoj, BiH.
  22.02.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 808 o formiranju Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.
  01.03.Goran Hadžić, Mile Paspalj i Slobodan Jarčević pregovarali u Ženevi.
  13.03.Na Turnju, kod Karlovca 13 dobrovoljaca iz Srbije, nepažnjom prešli na područje Hrvatske, gdje su razoružani i zarobljeni.
  l8.03.Predsjednik RSK Goran Hadžić smijenio premijera Zdravka Zečevića, a za novog mandatara odredio Đorđa Bjegovića.
  19.03.Hrvatske snage na dalmatinskom ratištu zaposjele Moseć.
  28.03.Skupština RSK prihvatila Odluku predsjednika Republike Gorana Hadžića o uskraćivanju mandata Zdravku Zečeviću i davanju povjerenja za sastav nove Vlade Đorđu Bjegoviću.
  31.03.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 815. kojom prejudicira političo rješenje Krajine, suprotno smislu Vensova plana. Produžen je mandat UNPROFORa.
  Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 816. o pooštrenju zabrane letova nad BiH
  03.04.U Vankuveru se sastali Bil Klinton i Boris Jeljcin.
  Hrvatska artiljerija granatirala Obrovac.
  18.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 820. o podršci Vens-Ovenovom planu, kojim se potvrđuje teritorijalni integritet i politička nezavisnost Republike BiH.
  Pooštrene su sankcije protiv Srbije i Crne Gore.
  Počela praktična kontrola neba iznad BiH
  28.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 821 kojom SRJ odstranjuje iz Ekonomskog i Socijalnog savjeta UN.
  30.04.Bil Klinton načelno odobrio bombardovane srpskih selektivnih ciljeva u Bosni. Predsjednik RSK Goran Hadžić u Ženevi, a u Kninu sastanak s predsjednicima opština.
  Monika Seleš u Hamburgu ubodena nožem.
  01.05.U Ateni, predsjednik Mitotakis domaćin sastanka na kojem su: Dobrica Ćosić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban.
  02.05.U Ateni Karadžić potpisao Vens Ovenov plan. Ratifikacija Skupstine predvidjena 5. maja. 05.05.Na Palama zasijedala Skupština RS. Gosti su bili: Mitotakis, Milošević, Ćosić i Bulatović.
  06.05.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 824 o bezbjednosti i zaštićenim zonama u BiH. Skupština RS nije prihvatila Vens Ovenov plan.
  09.05.U Mostaru žestoke borbe između muslimanske i hrvatske vojske.
  10.05.Alija Izetbegović zatražio da se Hrvatska proglasi agresorom u BiH.
  l3.05.Predsjednik SRS dr Vojislav Šešelj pri pretio raketama onim zemljama koje ustupaju baze s kojih će se tući ciljevi u Bosni.
  14.05.U Beogradu sazvana zajednička sjednica skupština: Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Za temu rasprave je određen Vens Ovenov plan. Poslanici RS i RSK se nisu odazvali zbog mogućnosti preglasavanja.
  16.05.U Knin, pred zgradu Vlade i Glavnog štaba, došli tenkisti s 2 tenka i 8 oklopni

 2. #2

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  nicht vergessen.....am Samstag....


 3. #3
  jugo-jebe-dugo
  :!: :!: :!:


 4. #4

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von Šumadinac
  :!: :!: :!:

  :!: :!: :!:


 5. #5

  Registriert seit
  14.12.2005
  Beiträge
  9.450
  Zitat Zitat von Metkovic
  nicht vergessen.....am Samstag....

  Frietag schon und die feier geht bis Montag dann! 8)

 6. #6

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von SAmo_JoSip
  Zitat Zitat von Metkovic
  nicht vergessen.....am Samstag....

  Frietag schon und die feier geht bis Montag dann! 8)
  entschuldige........hast Recht ....Ordnung muss sein.....

 7. #7

  Registriert seit
  14.12.2005
  Beiträge
  9.450
  Zitat Zitat von Metkovic

  entschuldige........hast Recht ....Ordnung muss sein.....
  Ja sollte sein.Ein Freudentag für alle 8)

 8. #8

  Registriert seit
  09.07.2006
  Beiträge
  989
  Zitat Zitat von Metkovic
  Zitat Zitat von Šumadinac
  :!: :!: :!:

  :!: :!: :!:

  :!: :!: :!:
 9. #9

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von RSK-Lika


  und was nützt dir das.....? oder habt ihr in Knin am Samstag auch was zu feiern......

 10. #10

  Registriert seit
  20.07.2006
  Beiträge
  2.432
  ey jungs schaut mal im
  Cawres-asoka - liebeskummer

  thread don salieri alias staatsfeind ist wieder da

Ähnliche Themen

 1. Minister der RS 1991-1995
  Von Naprelje im Forum Rakija
  Antworten: 18
  Letzter Beitrag: 02.01.2010, 21:00
 2. Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 24.10.2007, 12:05
 3. Hronika dogadjanja u RSK 28.2.1989 do 19.12.1991
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Politik
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 19.10.2006, 19:12
 4. Zur Region - Kriegsverlauf in Kroatien 1991 bis 1995
  Von Krajisnik im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 32
  Letzter Beitrag: 07.06.2006, 22:47
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.04.2005, 13:59