BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

Jezik

Erstellt von Jastreb, 18.01.2009, 16:55 Uhr · 4 Antworten · 872 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Jastreb

  Registriert seit
  06.06.2006
  Beiträge
  1.599

  Jezik

  "Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?

  Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznačajniju reč svoga jezika.

  Zemlje i države se ne osvajaju samo mačevima i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potro i svojih poturio.

  Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod.

  Postoji, čedo moje, bolest koja napada jezik kao zaraza telo. Pamtim ja takve zaraze i morije jezika. Biva to najčešće na rubovima naroda, na dodirima jednog naroda sa drugim, tamo gde se jezik tare o jezik drugog naroda.

  Dva naroda, milo moje, mogu se biti i mogu se miriti. Dva jezika nikada se pomiriti ne mogu. Dva naroda mogu živeti u najvećem miru i ljubavi, ali njihovi jezici mogu samo ratovati. Kadgod se dva jezika susretnu i izmešaju, oni su kao dve vojske u bici na život i smrt. Dok se god u toj bici čuje jedan i drugi jezik, borba je ravnopravna, kad počinje da se bolje i više čuje jedan od njih, taj će prevladati. Najposle se čuje samo jedan jezik. Bitka je završena. Nestao je jedan jezik, nestao je jedan narod.

  Znaj, čedo moje, da ti bitka između jezika ne traje dan dva, kao bitka među vojskama, niti godinu dve, kao rat među narodima, nego vek ili dva, a to je za jezik isto tako mala mera vremena kao za čoveka tren ili dva. Zato je, čedo moje, bolje izgubiti sve bitke i ratove nego izgubiti jezik. Posle izgubljene bitke i izgubljenih ratova ostaje narod. Posle izgubljenog jezika nema naroda.

  Čovek nauči svoj jezik za godinu dana. Ne zaboravlja ga dok je živ. Narod ga ne zaboravlja dok postoji. Tuđi jezik čovek nauči isto za godinu dana. Toliko mu je potrebno da se odreče svoga jezika i prihvati tuđi. Čedo moje milo, to je ta zaraza i pogibija jezika, kad jedan po jedan čovek počinje da se odriče svoga jezika i prihvati tuđi, bilo što mu je to volja, bilo da to mora.

  I ja sam, čedo moje, u svojim vojnama upotrebljavao jezik kao najopasnije oružje. Puštao sam i ja zaraze i morije na njihove jezike ispred mojih polkova. Za vreme opsada, i dugo posle toga, slao sam čobane, seljane, zanatlije i skitnice da preplave njihove grade i sela kao sluge, robovi, trgovci, razbojnici, bludnici i bludnice. Moji polkovodci i polkovi dolazili su na napola osvojenu zemlju i gradove. Više sam krajeva osvojio jezikom nego mačem.

  Čuvajte se,čedo moje, inojezičnika. Dođu neprimetno, ne znaš kad i kako. Klanjaju ti se na svakom koraku. I zato što ne znaju tvoj jezik, ulaguju ti se i umiljavaju onako kako to rade psi. Nikada im ne znaš šta ti misle, niti možeš znati, jer obično ćute. Oni prvi koji dolaze da izvide kako je, dojave drugima, i evo ti ih, preko noći domile u neprekidnim redovima kao mravi kad nađu hranu. Jednog dana tako osvaneš opkoljen gomilom inojezičnika sa svih strana.

  Tada doznaješ kasno da nisu mutavi i da imaju jezik i pesme, i svoja kola i običaje. Postaju sve bučniji i zaglušniji. Sada više ne mole niti prose, nego traže i otimaju. A ti ostaješ na svome, ali u tuđoj zemlji. Nema ti druge nego da ih teraš ili da bežiš, što ti se čini mogućnijim.

  Na zemlju koju tako osvoje inojezičnici ne treba slati vojsku. Njihova vojska tu dolazi da uzme ono što je jezik osvojio.

  Jezik je, čedo moje, tvrđi od bedema. Kada ti neprijatelj provali sve bedeme i tvrđave, ti ne očajavaj, nego gledaj i slušaj šta je sa jezikom. Ako je jezik ostao nedodirnut, ne boj se. Pošalji uhode i trgovce neka dobro zađu po selima i gradovima i neka slušaju. Tamo gde odzvanja naša reč, gde se još glagolja i gde se još, kao stari zlatnik, obrće naša reč, znaj, čedo moje, da je to još naša država bez obzira ko u njoj vlada. Carevi se smenjuju, države propadaju, a jezik i narod su ti koji ostaju, pa će se tako osvojeni deo zemlje i narod opet vratiti, kad tad vratiti, svojoj jezičkoj matici i svome matičnom narodu.

  Zapamti, čedo moje, da svako osvajanje i otcepljenje nije toliko opasno za narod koliko je štetno za naraštaj. To može štetiti samo jednom naraštaju, a ne narodu. Narod je, čedo moje, trajniji od naraštaja i od svake države. Kad tad narod će se spojiti kao voda čim puknu brane koje ga razdvajaju. A jezik, čedo moje, jezik je ta voda, uvek ista s obe strane brane, koja će kao tiha i moćna sila koja bregove roni opet spojiti narod u jedno otačastvo i jednu državu".  Stefan Nemanja

 2. #2

  Registriert seit
  14.03.2008
  Beiträge
  5.790
  dobro kako si?....................... Auf deutsch vielleicht?

 3. #3
  Avatar von Jastreb

  Registriert seit
  06.06.2006
  Beiträge
  1.599
  Zitat Zitat von acttm Beitrag anzeigen
  dobro kako si?.......
  hvala ti za potvrdu.

 4. #4

  Registriert seit
  14.03.2008
  Beiträge
  5.790
  Zitat Zitat von Jastreb Beitrag anzeigen
  hvala ti za potvrdu.
  Ich wollte dich nur darauf hinweisen dass ich das nicht verstehe. Bin wahrscheinlich nicht der einzige..

 5. #5
  Avatar von Jastreb

  Registriert seit
  06.06.2006
  Beiträge
  1.599
  Zitat Zitat von acttm Beitrag anzeigen
  Ich wollte dich nur darauf hinweisen dass ich das nicht verstehe. Bin wahrscheinlich nicht der einzige..

  znaci razumeo si me.

  bin zu faul den ganzen tekst zu übersetzen. es ist ein brief car dusan's...
  es geht allgemein um die sprache und identität. dem unaufhörlichen krieg der sprachen usw...

Ähnliche Themen

 1. Crnogorski, zvani?an jezik u Ba?koj
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.08.2010, 19:30
 2. Neki slovenski jezik službeni u EU?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.12.2009, 14:00
 3. Crnogorski jezik sa 32 slova
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.07.2009, 02:30
 4. Satrovacki Jezik
  Von Zurich im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 08.08.2008, 11:32
 5. Srpski jezik još utjece na hrvatski
  Von Krajisnik im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 09.04.2005, 00:39