BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 45 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 447

Da li je Miloš Obilić Srbin ili Albanac?

Erstellt von B0šNjAk, 14.12.2009, 01:33 Uhr · 446 Antworten · 43.606 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von B0šNjAk

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  1.551

  Da li je Miloš Obilić Srbin ili Albanac?

  Boris Dežulović 13.07.2009.
  Znanost protiv Obilića

  Prije desetak dana Ministarstvo prosvete Republike Srbije ukinulo je financiranje Istraživačke stanice Petnica kraj Valjeva. Ovaj jedinstvani kamp za talentirane gimnazijalce i studente otvoren je daleke 1982. godine, kao prva nezavisna obrazovna ustanova u bivšoj Jugoslaviji, čije će brojne programe iz prirodnih i društvenih znanosti u sljedeće tri decenije proći gotovo četrdeset hiljada sudionika. Juna 2009, eto, Ministarstvo prosvete odlučilo je da zemlji Srbiji više ne trebaju talentirani mladi znanstvenici.
  Nije, međutim, srpska vlada tu odluku donijela naprečac, kako je optužilo onih nekoliko naučnika i novinara koji su uopće primijetili da je Petnica skinuta s budžeta. Dugo su ministri analizirali situaciju u kojoj se Srbija našla i, posve logično, došli do zaključka kako je za sve kriva znanost, ta pošast dvadeset prvog stoljeća.
  Sve je u Srbiji bilo u redu dok Dositej Obradović nije iz Leipziga i Pariza, donio „vospitanije“, znanje i nauku, tu pomodnu novotariju sa Zapada koja malu i nemoćnu djecu uči da je Zemlja okrugla, da se vrti oko Sunca, da je kvadrat pod hipotekom jednak zbroju kvadrata na katastru i slične „naučne“ istine. Djeca, znatiželjna kakve ih je već dragi Bog stvorio, gutaju te gluposti: umjesto da pred spavanje slušaju guslarske epove oni završavaju takozvane „škole“, umjesto da idu u vojsku oni upisuju razne „fakultete“ i „univerzitete“, kojekakvi ih profesori i znanstvenici vrbuju u još kojekakvije istraživačke projekte i eto balave radoznale dječice kako odjednom za ručkom pitaju: „Tata, da li je postojao Miloš Obilić?“
  Breaking-news mjeseca nije tako vijest da se nakon skoro trideset godina čuvena Istraživačka stanica Petnica nalazi pred gašenjem, nego vijest koja je koji dan kasnije stigla iz Sjedinjenih Država, gdje je izdavačka kuća Palgrave MacMillan izdala knjigu američke profesorke i kosovske lobistice Anne di Lellio „Kosovska bitka 1389: albanski mit“, u kojoj se iznosi i teza da turskog sultana Murata u mitskom boju na Kosovu nije ubio srpski junak Miloš Obilić, već – albanski vitez Millosh Kopiliq.

  Vijest je, dakako - kao sretnih osamdesetih - dobila naslovnu stranicu Politike, objavile su je sve novine i televizije, i cijela je politička, kulturna i akademska javnost ustala mobilizirana najnovijim podmuklim pokušajem kosovskih Albanaca da prisvoje srpske nacionalne svetinje. Nitko, doduše, knjigu još nije pročitao, ali nema veze, svi znaju da se radi o „kulturnom genocidu“, o „izmišljanju nepostojećeg kulturnog nasleđa“, kako bi ono rekla Zorica Tomić, „i stvaranju novog kulturnog identiteta“. Pa stražari srpskog identiteta, poput povjesničara Slavenka Terzića, zaključuju kako „država treba da učini sve da saznanja srpske istoriografije budu više prisutna u svetskoj javnosti“.
  U široku društvenu akciju „Ne damo mi srpskog Obilića, ne damo ga bez krvoprolića“ uključit će se, nije pametno sumnjati, politički vrh i srpska vlada, Boris Tadić će se Miloradom Dodikom već nekako dogovoriti da se pare za snimanje zajedničke koprodukcije o Jasenovcu preusmjere u snimanje filmskog epa o Milošu Obiliću, valja biti „više prisutan u svetskoj javnosti“, mogao bi Obilića glumiti Brad Pitt, recimo, možda „Obilić“ dobije i Oscara, pa Brad Pitt u Kodak Theatreu podigne kipić i tri prsta, neka ga puše Šiptari!

  Patriotska akcija: Ne damo mi srpskog Obilića, ne damo ga bez krvoprolića
  Photo: wikipedia
  Štampat će se knjige i monografije o srpskom junaku i prevoditi na engleski, Krstić i Šaper mogli bi snimiti neki album, šta ja znam, da izabrane epove o Milošu Obiliću snime svjetske pop zvijezde, Paul Mc Cartney bi mogao prepjevati svoju „Obladi, oblada“ u „Obilić, obalać“, tako nešto, to je zgodno. Ili, još bolje, mogao bi Michael Jackson, njemu treba lova, mogao bi snimiti obradu svoje „Billie Jean“, „Obilich M.“, na primjer, „Obilich’s not an Albanian, he’s just a knight who claims that he’s Serbian“, pa onda gnjevno, „but the kid is not your son!“, to je dobro, ali bestraga, Jackson je umro, prokleti Albanci bili su brži. Srbija, međutim, ne treba klonuti duhom, možda se može angažirati Bob Geldoff, on je faca, da organizira nešto poput Live Aida, milijun ljudi na Gazimestanu, a na bini Bono Vox, Whitney Houston, Bruce Springsteen, Tina Turner, Bob Dylan i Gordana Lazarević zagrljeni pjevaju „Wherever I go I will be back, you know/who can rip away Kosovo from my soul“.
  Mnogo bi, recimo, mogli učiniti i sportaši, ambasadori Srbije u svijetu, država bi mogla primjerice uložiti u Arkanov Obilić, napraviti od njega srpski Real, pa kad na San Siru u finalu Lige prvaka Obilić rasturi Barcelonu 4:0, da vidimo onda Kosovare kako tvrde da je Miloš Obilić Albanac, tako se to radi, ne treba žaliti novca, jer – podsjećam - „država treba da učini sve da saznanja srpske istoriografije budu više prisutna u svetskoj javnosti“.
  Odakle, međutim, novac za projekt „Ne damo mi srpskog Obilića, ne damo ga bez krvoprolića“? To je najmanji problem: uzet će se od znanosti. Za početak, recimo, zatvoriti onu sektu kraj Valjeva u koju naučnici regrutiraju nedužnu srpsku djecu, kako se zove, da, Istraživačku stanicu Petnica, koju su srpski građani - tek smo sad saznali - iz svoga džepa financirali gotovo punih trideset godina!
  Znanost, uostalom, i ne služi ničem drugom nego da minira same temelje nacionalnog identiteta. Pogledajmo što ti takozvani znanstvenici kažu za srpskog junaka Miloša Obilića.
  Za početak, ne postoji nijedan znanstveni dokaz da je Miloš Obilić uopće postojao. Džabe što je Miloš Obilić već šest stotina godina upisan u srpsko kolektivno pamćenje, što i ptice na grani jednostavno znaju da je Obilić Srbin: naučničke picajzle traže mu krsni list. Kopaju po arhivima, ruju po knjigama i zapisima, i nigdje Miloša Obilića. Neće ga ni naći, jer Miloša Obilića u srpski je mit uveo Petar Petrović Njegoš: do Gorskog vijenca, u kojemu ga promovira u srpskog Supermana, Miloš se u narodnoj pjesmi prezivao Kopilić, ili Kobilić, ponegdje još i Kobilović, i u Srbiji je bio gotovo nepoznat.
  Vrlo dobro, Kobilić, Obilić, ista stvar. Ne misle tako, međutim, i znanstvenici. Teza da bi Miloš mogao biti Kopiliq ne spominje se prvi put: davne 1935, skoro sedamdeset pet godina prije Anne de Lillio, još je jedan naučnik hrabro ustvrdio da je u Miloša Obilića, Kobilića, kako li se zvao, sumnjivo i ime i prezime. Njegova je teorija bila da je ime Miloš, do 14. stoljeća nepoznato u Srbiji, izvedeno od albanskog korijena - s vrlo nesrpskim sufiksom –oš – dok bi prezime pak bilo izvedeno od albanskog Kopiliq, što bi bilo izvedeno od riječi „kopil“, koja na albanskom znači „dijete“, a na srpskom nešto mnogo gadnije, zbog čega su nacionalni romantici srpskog novecenta albansko kopile Kopilića skratili za K. Što je najgore, rečeni je naučnik bio srpskog roda i zvao se – Dragutin Kostić.

  Dodatnu zbrku unijeli su i znanstvenici koji su Miloša Obilića proglašavali Mađarom, ugarskim vitezom imena Miklos Kobilitz. Kako bilo, imena Miloš do kosovskog boja u Srbiji nema, a prezimena Obilić nema ni do danas: u cijelom telefonskom imeniku Telekoma Srbije nema ni traga Obilićima!
  Dobro, ali nitko ne može osporiti ulogu Miloša Obilića u srpskoj narodnoj svijesti i, kako ono, „kulturnom identitetu“. I što na to kaže nauka? Kaže da to nitko i ne pokušava! Jednostavno, narodna epika - to je ono što je stražarima srpskog nacionalnog identiteta teško shvatiti - postoji i u drugih balkanskih naroda, a u njoj i kosovska bitka kao jedan od zaglavnih kamena romantičnog ilirizma i nacionalne mitologije. Najstariji kosovski spjevovi, uostalom, stigli su iz Hercegovine i Dalmacije, a svoj kosovski ciklus ima i albanska epika, u kojoj je – i samo se o tome radi - Miloš Obilić, eto, Milosh Kopiliq, a nekad davno čak i mitski junak Bilis Kobila. Otprilike kao što je čuveni Disneyev patak Donald Duck – još jedan za kojega znanstvenici tvrde da nije postojao – postao dio naše mitologije kao srpski Paja Patak.

  Prezirem Dositeja, prosvetiteljstvo i Petnicu: Petar Petrović Njegoš
  Photo: wikipedia
  Miloš Obilić, naime, samo je jedan od likova raskošno bogate narodne epike, jednako kao i Kraljević Marko - svačiji, a naš. Zahvaljujući Njegošu Obilić je ustoličen kao srpski Roland, dočekavši na tom prijestolju dvadeset prvo stoljeće. Problem, jasno, nastaje kad se četrnaesto stoljeće mjeri metrom dvadeset prvog, a dvadeset prvo metrom romantičnog devetnaestog, pa Miloš Obilić odjednom postaje živ čovjek, mladi centarfor kojega treba nekako privoliti da zaigra za reprezentaciju Srbije.
  Nakon toga kosovskim Albancima preostaje još samo onaj talentirani Karađorđe, kojemu se točno porijeklo ni danas ne zna, ali je po jednoj od znanstvenih teorija potomak albanskih pravoslavaca Keljmendija, odnosno Klimentija: Karađorđevićima je i danas krsna slava Sveti Kliment. Srbi će onda oteti njihovog Obilića, legendarnog Skenderbega, potomka Crnojevića, umiješat će se Crnogorci, i eto nereda u prijelaznom roku. Ali i zabave za narod, koji nema što staviti u stomak, pa se nadima od nacionalnog ponosa.
  Pišući o mitološkom liku Miloša Obilića, Dragan Mišković je u jednom starijem broju Republike lijepo podsjetio na zgodu iz 1837. godine, kad je Petar Petrović Njegoš od kneza Miloša zatražio zabranu izdavanja sabranih djela srpskog prosvjetitelja Dositeja Obradovića. Veliki Dositej, jedan od utemeljitelja naučne sekte u zemlji Srbiji, silno je nervirao Njegoša, jer je život posvetio borbi protiv duhovne zaostalosti i zaglupljivanja Srba paganskim praznovjerjem, pravoslavnom zatucanošću, mitovima i legendama – svega dakle oko čega je Njegoš mobilizirao narod i gradio mu veličanstveni nacionalni mit. „Prezirem Dositeja kao čoveka“, govorio je Njegoš, „jer nije video u čemu se sastoji sreća narodna“.
  Da je danas živ, Petar Petrović Njegoš bio bi zadovoljan čovjek. Vidio bi Srbiju srednjovjekovniju nego što je ikad bila, pa ako i nije još zabranila bezbožne knjige Dositeja Obradovića, gotovo dvjesto godina kasnije zatvorit će Istraživačku stanicu Petnica. Sagrađenu, uostalom – nije to slučajno - na mjestu srednjovjekovnog manastira. Pa će na mjestu nekadašnje istraživačke stanice guslari učiti djecu da guslaju, orit će se Srbijom „ne damo te, zemljo Obilića, ne damo te bez krvoprolića“, a popovi će mladima objašnjavati da nije postojao nikakav Dositej Obradović.
  I „sreći narodnoj“ kraja biti neće.

  E-novine.com
  omg

 2. #2
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.155

 3. #3
  Avatar von B0šNjAk

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  1.551
  Zitat Zitat von Koma Beitrag anzeigen
  Vjeruj i ja sam ostao bez texta

  Teza da bi Miloš mogao biti Kopiliq ne spominje se prvi put: davne 1935, skoro sedamdeset pet godina prije Anne de Lillio, još je jedan naučnik hrabro ustvrdio da je u Miloša Obilića, Kobilića, kako li se zvao, sumnjivo i ime i prezime. Njegova je teorija bila da je ime Miloš, do 14. stoljeća nepoznato u Srbiji, izvedeno od albanskog korijena - s vrlo nesrpskim sufiksom –oš – dok bi prezime pak bilo izvedeno od albanskog Kopiliq, što bi bilo izvedeno od riječi „kopil“, koja na albanskom znači „dijete“, a na srpskom nešto mnogo gadnije, zbog čega su nacionalni romantici srpskog novecenta albansko kopile Kopilića skratili za K. Što je najgore, rečeni je naučnik bio srpskog roda i zvao se – Dragutin Kostić.

  Al mi je malo cudno, da radje misle pare ulozit za film o Obilicu, nego o Jasenovcu:S


  U široku društvenu akciju „Ne damo mi srpskog Obilića, ne damo ga bez krvoprolića“ uključit će se, nije pametno sumnjati, politički vrh i srpska vlada, Boris Tadić će se Miloradom Dodikom već nekako dogovoriti da se pare za snimanje zajedničke koprodukcije o Jasenovcu preusmjere u snimanje filmskog epa o Milošu Obiliću, valja biti „više prisutan u svetskoj javnosti“, mogao bi Obilića glumiti Brad Pitt, recimo, možda „Obilić“ dobije i Oscara, pa Brad Pitt u Kodak Theatreu podigne kipić i tri prsta, neka ga puše Šiptari!
  Svasta...

 4. #4
  Grasdackel
  Obilic ist eine fiktive Figur.
  Den hat es nie gegeben, die Serben haben es ihn sich ausgedacht.

 5. #5
  Magic
  Naravno da je Srbin bio,sve drugo su glupe price za Balavce

 6. #6
  Avatar von Climber

  Registriert seit
  12.01.2009
  Beiträge
  6.284
  Ich weiß garnet wer das sein soll ??

  Was war der Mann ?

 7. #7
  Mulinho
  Zitat Zitat von Climber Beitrag anzeigen
  Ich weiß garnet wer das sein soll ??

  Was war der Mann ?
  Amsfeld, Schlacht gegen Türken, Anführer der Serben...

  =)

 8. #8
  Magic
  Zitat Zitat von Climber Beitrag anzeigen
  Ich weiß garnet wer das sein soll ??

  Was war der Mann ?
  Der erste in der Geschichte des Osmanischen Reiches der einen Sultan getötet hat

 9. #9
  Avatar von sonja1612c

  Registriert seit
  02.12.2008
  Beiträge
  1.638
  Zitat Zitat von Sultan Mehmed Fatih Beitrag anzeigen
  Vjeruj i ja sam ostao bez texta  Al mi je malo cudno, da radje misle pare ulozit za film o Obilicu, nego o Jasenovcu:S

  Svasta...


  MILOS dieser Name ist defintiv SLAVISCHER HERKUNFT!!GIBTS NICHT NUR IN SERBIEN SONDERN AUCH IN TSCHECHIEN!!!NIX MIT ALBANER!!!

  Miloš

  aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie


  Wechseln zu: Navigation, Suche
  Miloš ist ein Vorname, der insbesondere in Serbien und Tschechien verbreitet ist.
  Inhaltsverzeichnis

  [Verbergen]
  Bedeutung [Bearbeiten]

  Miloš ist der Diminutiv von Miloslav und anderen Namen, die mit dem slawischen Element mil beginnen, was so viel wie Gunst bedeutet.[1]
  Namensträger [Bearbeiten]


 10. #10
  Avatar von sonja1612c

  Registriert seit
  02.12.2008
  Beiträge
  1.638
  Zitat Zitat von Grdelin Beitrag anzeigen
  Obilic ist eine fiktive Figur.
  Den hat es nie gegeben, die Serben haben es ihn sich ausgedacht.
  MILOS OBILIC IST KEINE ERFINDUNG DER SERBEN!!!

  Miloš Obilić

  aus Wikipedia, der freien Enzyklopädie

  (Weitergeleitet von Milos Obilic)
  Wechseln zu: Navigation, Suche

  Miloš Obilić bei der Schlacht am Amselfeld (Boj na Kosovu)


  Miloš Obilić (serbisch Милош Обилић) (* um 1350 in Dvoriste in Pocerina (Serbien) geboren; † 28. Juni 1389 bei der Schlacht auf dem Amselfeld) war ein serbischer Adliger, der in die Geschichte Serbiens als Nationalheld eingegangen ist.
  In der Schlacht auf dem Amselfeld (Kosovska bitka) am St. Veitstag - na Vidov dan -, dem 28. Juni 1389, in der sich Serben mit Verbündeten den Türken gegenüber standen, soll er den türkischen Sultan Murad I. getötet haben. Neben Serbien wird er aber auch in Montenegro, der Republika Srpska, Mazedonien, Teilen von Rumänien, Bulgarien und Griechenland als Heros gefeiert. Die Erinnerung an ihn, seinen Mut und seine aufopfernde Tat für sein Volk und die Verbündeten ist immer noch tief im serbischen Bewusstsein und in der serbischen Geschichte verankert; er steht als Symbol für die Bewegung gegen die Tyrannei, die Tapferkeit und für das Heldentum.

  Leben [Bearbeiten]
  Obilić wurde Mitte des 14. Jahrhunderts im Dorf Kobilje nahe der Stadt Pozarevac (Serbien) geboren. Der serbische Kaiser Stefan Dušan hat Miloš im Jahre 1350, als dieser ca. fünf Jahre alt war, in sein Schloss in Prizren gebracht, um ihn zu einem Ritter zu erziehen. Stefan war es der dem damals kleinen Miloš den Nachnamen Obilić gab. Im Jahr 1380 begann er vor der Schlacht auf dem Amselfeld im Dorf Dvorište in der Nähe der Stadt Golubac das heutige Kloster Tumane zu bauen. Als die Türken in das Kosovo kamen, rief Knez Lazar ihn mit den Worten "Tu mani gradnju manastira (= lass hier das Klosterbauen)", so bekam das Kloster seinen Namen.

  Weitere Theorien [Bearbeiten]
  • Eine andere Theorie behauptet, dass er mit einem Trupp seiner Ordensbruderschaft des roten Drachens, die Leibgarde des Sultans außer Gefecht setzte und danach Murad ermordete. Nach der Tat soll er sich wieder freigekämpft haben und weggeritten sein. Das Dorf in welchem er Sultan Murad erstach, wurde nach ihm benannt.
  • Gemäß der populärsten Version der Legende näherte sich Milos am 15. Juni (Julianischer Kalender) bzw. 28. Juni (Gregorianischer Kalender) im Verlauf der Schlacht auf dem Amselfeld dem türkischen Lager und gab vor, er sei ein Überläufer. In einem günstigen Augenblick jedoch gelang es ihm, auf das Zelt des Sultans vorzudringen und diesen tödlich zu verletzen.
  • Nach türkischen Quellen wurde Sultan Murat I. nach der Schlacht getötet, als er sich einem serbischen Kämpfer näherte, der sich tot gestellt hatte.
  Literatur [Bearbeiten]

  • Silvo Kranjec: Zgodovina Srbov (Geschichte der Serben). Natisnila tiskarna družbe sv. Mohorja „Na Prevaljah“ (Gedruckt von der Gesellschaft hl. Hermagoras) - Prevalje (Prävali) 1927
  • Richard Peters: Geschichte der Türken. Kohlhammer GmbH, Stuttgart 1966
  • Dieter Hägermann und Manfred Leier (Herausgeber): Wie es war wie es ist. Gütersloh/München 2004 (Buchnr. 004856)
  • K.A. Jovanović: Kosovolieder: deutsche Nachdichtung. Verlag Rascher, Zürich
  • Joseph von Hammer-Purgstall: Geschichte des Osmanischen Reiches. (4 Bände), Pesth 1822
  • St. Stanojević: Istoria srpskoga naroda (Geschichte des serbischen Volkes). Beograd (Belgrad) 1926
  • K. Jireček - J. Radonić: Istorija Srba (Geschichte der Serben) I.-IV. Beograd 1922-1923
  PersonendatenNAMEObilić, MilošALTERNATIVNAMENОбилић, Милош (serbisch)KURZBESCHREIBUNGMörder des Sultan Murad I.GEBURTSDATUMum 1350GEBURTSORTTjentišteSTERBEDATUM28. Juni 1389STERBEORTSchlacht auf dem Amselfeld
  Von „http://de.wikipedia.org/wiki/Milo%C5%A1_Obili%C4%87“

Seite 1 von 45 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Millosh Kopiliqi / Miloš Obilić
  Von Hamëz Jashari im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 107
  Letzter Beitrag: 11.01.2013, 21:01
 2. Ubijen kosovski Albanac
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.01.2010, 21:00
 3. Ubijen Albanac u Mitrovici
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.10.2009, 12:30
 4. Miloš Obili? kao albanski vitez
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 30.06.2009, 02:30