BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 18 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 175

Da li su Dubrovcani bili Srbi ili Hrvati?

Erstellt von B0šNjAk, 20.02.2010, 22:30 Uhr · 174 Antworten · 10.765 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von B0šNjAk

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  1.551

  Da li su Dubrovcani bili Srbi ili Hrvati?

  Čak je i jedan papa, Lav DžIII, javno i pismeno priznao Dubrovčanima da su Srbi
  UVEK SRPSKI PONEKAD LATINSKI NIKAD HRVATSKI
  Piše:
  Slobodan
  Jarčević "U Dubrovniku, od pamtiveka, govorilo se srpski, govorilo - kako od pučana, tako od vlastele, kako kod kuće tako i u općini", pisao je hrvatski istoričar Natko Nodilo


  Natko Nodilo je, uz Franju Račkog, utemeljivač hrvatske istorije. Krasila ga je privr-ženost istini. Zaključke je donosio samo na osnovu pouzdanih izvora i nije podlegao pritiscima hrvatskih državotvoraca 19. veka, koji su od naučnika tražili da svoje radove prilagođavaju "istorijskim dokazima" o prisustvu hrvatskog naroda i hrvatskog jezika "diljem" Dalma-cije, Slavonije, Srema, Like, Korduna, Banije, Hercegovine, Bosne, Baranje i Dubrovnika.

  Doslednost istini Natko Nodilo je dokazao i svojim delom "Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka" (JAZU, Zagreb, 1883. sveska 65, strane od 92. do 128), gde je, o jeziku Dubrovnika, napisao ovako:

  "U Dubrovniku, ako i ne od prvog početka, a ono od pamtivjeka, govorilo se srpski: govorilo - kako od pučana, tako od vlastele; kako kod kuće, tako u javnom životu i u općini, a srpski je bio i raspravni jezik."


  --------------------------------------------------------------------------------

  Katoličanstvo ispovedaju i Španci, i Francuzi,i Nemci... pa ih niko zbog toga ne smatra Hrvatima.

  --------------------------------------------------------------------------------

  Nodilo je bio potpuno u pravu, mada se, danas, ne bi našao niko u Hrvatskoj, ko bi se usudio da podrži ovaj njegov naučni sud. Priznavanjem Dubrovčana katolika za Srbe, bilo bi srušeno sve u temelju zvanične hrvatske istorije, pa i tvrdnja o "povjesnom pravu" hrvatske države na ovaj grad sa srpskim stanovništvom i srpskom civilizacijskom baštinom.

  Dubrovački dokumenti otkrivaju da je zvanični jezik Republike bio latinski, ali se, pored njega, pominje i domaći jezik; nekad kao srpski, nekad kao ilirski, nekad kao slavinski, nekad kao vlaški, ali nikad kao hrvatski.

  To što su Dubrovčani ispovedali katoličku veru, kao i Hrvati, ne govo-ri ništa o srodnosti Dubrovčana i Hrvata. U pitanju je priroda širenja katolicizma u srpskim zemljama; na jadranskoj obali i zaleđu. To je činjeno zahvaljujući dominaciji Vatikana, Venecije, Mađarske i Austrije u ovom delu Balkanskog poluostrva. Ne znamo da li se iko, temeljno, bavio istorijskim fenomenom da je jedino Srbima zabranjeno da ispovedaju katoličku veru!?

  Da bi ovo bilo primamljivo i značajno istraživanje, opominje nas i činjenica da su katolici Dalmacije, Slavonije, Hercegovine, Bosne, Dubrovnika i drugih srpskih krajeva, sve do prvih decenija 20. veka, sebe smatrali Srbima. Vremenom su svi oni postali "Hrvati" i među njima nema više onih koji se osećaju Srbima.

  Institucije Katoličke crkve ne bi same uspele da prevedu Srbe, sa velikog područja, na katoličanstvo, pa onda da ih pohrvate, da im nisu pomagale navedene katoličke države: pritiscima i privilegijama, a i kroz prosvetnu, kulturnu i informativnu delatnost. Ove države su, radi preobraćanja Srba katolika i Srba pravoslavaca u Hrvate, posezale i za golom vojnom i policijskom silom, što je dostiglo vrhunac u oba svetska rata, kad je ovo pomagala i Nemačka. Dubrovčani su se dugo opirali uknjiženju u hrvatsku rubriku, jer nisu pristajali na tako nešto, samo zbog toga što ispovedaju kato-ličanstvo. Na kraju, tu veru ispovedaju Nemci, Italijani, Španci, Francuzi i drugi narodi i nikom ne pada na pamet da ih zbog toga, smatra Hrvatima!

  Dubrovčani nisu dozvoljavali da ih religija sputava u narodnom osećanju. Za srpstvo su se borili javno, književnošću, prosvetom, štampom, kao i delatnošću u različitim društvenim organizacijama. Činili su to iako su protiv sebe imali i Vatikan, i mletačku, i mađarsku, i austrijsku, i nemačku, i hrvatsku vlast; u svakom periodu neku od njih, ili više njih - odjednom.

  Zanimljiv je primer pokušaja pohrvaćenja Dubrovčana katolika u ne tako davnom vremenu - 1901. godine. Hrvatski državotvorci su i godinama pre toga svojski radili na tom poslu. Između ostalog, bacili su oko i na "Zavod Svetog Jeronima" u Rimu, kojeg su osnovali i izdržavali Srbi Dubrovčani. Papa Lav Trinaesti je bio uveren da su Dubrovčani, početkom 20. veka, već bili pripremljeni za prevođenje u hrvatstvo, pa je, svojom bulom, ovaj zavod preimenovao u "Hrvatski zavod Svetog Jeronima".

  Dubrovčani katolici su žestoko protestvovali protiv ove odluke pape Lava Trinaestog. Papa je ustuknuo. Bojao se, tada, duže polemike o suštini srpstva i hrvatstva, a i rasprave o pravoslavlju i katoličanstvu. Poslao je pismo Dubrovčanima katolicima, obaveštavajući ih da se iz imena ovog zavoda briše dodata reč "hrvatski". No, i posle ovog izvinjenja, papa je i dalje strahovao od pokretanja javne rasprave o narodnosti i jeziku Dubrovčana, pa im se obraća, kao Srbima katolicima, telegramom i 1903. godine.

  Pismo i telegram pape Lava Trinaestog Dubrovčanima objavljeni su u srpskom listu "Dubrovnik", ali su ti brojevi godinama traženi i uništavani od strane budnih graditelja hrvatske države i nacije, pa je pitanje da li su, pored onih u arhivi Vatikana, ovi a tekstovi Lava Trinaestog igde još sačuvani.

  Pohrvaćenje Srba Dubrovnika i Srba drugih srpskih krajeva činjeno je krađama, između ostalog, lirskih i junačkih narodnih pesama, koje su skupljali Srbi katolici, pa čak i katolički sveštenici.

  Te pesme je Matica hrvatska objavljivala kao "hrvatske narodne pjesme". Ovakav postupak Matice hrvatske podstakao je Dubrovčanina katolika (Srbina) Luju Vojnovića, brata pesnika Ive Vojnovića, da u srpskom listu "Dubrovnik" (1897, u broju 35) napiše oštru kritiku Matičnog postupka, proročki nagoveštavajući iščezavanje Srba katolika, uz genocid Hrvata nad Srbima. On svoj članak zaključuje ovim rečima:

  "Srbe preko Drine! I ta se lozinka slijepo sluša i slušaće se do onog usudnog dana koji mora da dođe, kad će jedan veliki katakli-zam oboriti sve te umjetne ograde, ili... ili, jaoh, porušiti i posljednje bedeme narodne srpske zgrade i tada će - Hrvati biti zadovoljni!

  Herostrata (potpaljivač Artemidinog hrama u Efesu) će pomenuti Kliomuza zaštitnica istorije."
  Sta mislite o ovome?

 2. #2

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Bili su Srbi, ali danas su Hrvati.

 3. #3
  Posavac
  Natürlich sind sie serbisch, genauso wie Dubrovnik, sonst wäre es ja nicht angregriffen worden um es zu befreien.

 4. #4
  Magic
  Nisu Bosanci i Hercegovci?

 5. #5
  Avatar von B0šNjAk

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  1.551
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Bili su Srbi, ali danas su Hrvati.
  Da nije to jedini grad gdje su bili Srbi, sada su Hrvati, iako su im preci bili Srbi..

 6. #6
  Avatar von B0šNjAk

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  1.551
  Zitat Zitat von Magic Beitrag anzeigen
  Nisu Bosanci i Hercegovci?
  Nisu, al su bili dobri s dobrim Bosnjanima

 7. #7
  Magic
  Zitat Zitat von B0šNjAk Beitrag anzeigen
  Nisu, al su bili dobri s dobrim Bosnjanima
  znao sam da je nesto bilo

 8. #8
  Avatar von B0šNjAk

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  1.551
  Zitat Zitat von Magic Beitrag anzeigen
  znao sam da je nesto bilo
  Pa da pekli janjce ispod zidina Dubrobvnika

 9. #9
  Magic
  Zitat Zitat von B0šNjAk Beitrag anzeigen
  Pa da pekli janjce ispod zidina Dubrobvnika
  Koliko ja znam pomogli su nam Ljudi iz Dubrovnika(Raguse)graditi Most u Visegradu prije 450 Godina

 10. #10

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Jedni te isti Ljudi, jebes ti to sto su se preimenovali u Srbe i Hrvate

Seite 1 von 18 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Bugojno:Kako su ubijani Hrvati i Srbi
  Von Mastakilla im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 30
  Letzter Beitrag: 29.06.2011, 20:26
 2. Srbi i Hrvati koji se ne mrze
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.02.2010, 02:30
 3. Srbi vs. Hrvati!
  Von Vatrena im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 05.09.2009, 05:15
 4. Srbi i Hrvati 100%, BiH 2/4
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.07.2009, 11:00
 5. Srbi,Hrvati i Đubrad
  Von John Wayne im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 07.08.2008, 21:08