BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Masakr nad Srbima na Velebitu/Lika 1993

Erstellt von Dinarski-Vuk, 03.06.2007, 18:34 Uhr · 2 Antworten · 3.254 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428

  Masakr nad Srbima na Velebitu/Lika 1993

  Masakr nad Srbima na Velebitu/Lika 1993
  Text & Video-Link zum Thema Massaker in der Lika/Velebit 1993. Das Massaker an den Serben wurde von kroatischen Einheiten verübt !!

  Cjeli tekst je u stvari napisan na cirilici, ali sam sve preveo na latinici !!

  O Masakru na Velebitu 1993 jos nije pokrenuta istraga

  О масакру на Велебиту 1993. још није покренута истрага

  Исјечене главе Срба бацали на гомилу (видео)
  Isjecene glave Srba bacali na gomilu (video)


  Хроника
  2007-04-13 13:18:38


  Некадашњи командир вода Војске Републике Српске Крајине Стеван Веселиновић прије годину и по дана дао је изјаву и видео-запис Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије о масакру припадника Војске Републике Хрватске 1993. године над 22 заробљена српска војника и медицинара Војске Републике Српске Крајине на Велебиту, који је тада био заштићена зона УН, али Тужилаштво о томе још ћути. Веселиновић је ишао и у Канцеларију Хашког суда у Београду и нудио им исти запис на којем се виде унакажене жртве, али они уопште нису били заинтересовани за овај случај.

  Nekadasnji komandir voda Vojske Republike Srpske Krajine Stevan Veselinovic prije godinu i po dana dao je izjavu i video-zapis tuzilastvu za ratne zlocine Republike Srbije o masakru pripadnika Vojske Republike Hrvatske 1993 nad 22 zarobljena srpska vojnika i medicinara Vojske RSK na Velebitu, koji je tada bio zasticena zona UN-a, ali tuzilastvo o tome jos cuti !!
  Veselinovic je isao i u kancelariju haskog suda u Beogradu i nudio im isti zapis na kojem se vide unakazene zrtve, ali oni uopste nisu bili zainteresovani za ovaj slucaj !! ( i onda neko prica da je to pravda, da haski sud ima namjere procesuirati SVE ZLOCINE !)

  Веселиновић, који је из Голубића код Грачаца, наводи да се масакр догодио на планини Велебит 22. јануара 1993. године, када су хрватски војници мучили, заклали и побили 22 особе српске националности, од којих и једну медицинску сестру. Веселиновић је те 1993. године био командир вода у српској Војсци Републике Српске Крајине на Велебиту и преко земљаног телефона слушао је како злочинци муче његове саборце.

  Veselinovic, koji je iz Golubica kod Gracaca, navodi da se masakr dogodio na planini Velebit 22. Januara 1993, kada su hrvatski vojnici mucili, zaklali i pobili 22 osobe srpske nacionalnosti, od kojih i jednu medicinsku sestru !!
  Veselinovic je te 93, bio komandir voda u srpskoj vojsci RSK na Velebitu i preko zemljanog telefona slusao je kako zlocinci muce njegove saborce !!


  - Хрвати су им препрјечили једини пут којим би тај дио српске војске могао да напусти регион. Посље тога су заузели и везе комуникација и преко њих јавили нашим војницима да има рањеника којима је неопходна помоћ. Не знајући шта им се спрема група од око 30 војника, међу којима је била и медицинска екипа, са два камиона кренула је као испомоћ и упала у замку ујутро око 9.30 - свједочи Стеван.

  Hrvati su im preprjecili jedini put kojim bi taj dio srpske vojske mogao da napusti pegion. Poslje toga su zauzeli i veze komunikacija i preko njih javili nasim vojnicima da ima ranjenika kojima je neophodna pomoc. Ne znajuci sta im se sprema grupaod 30 vojnika, medju kojima je bila i medicinska ekipa, sa dva kamiona krenula je kao uspomoc i upala u zamku ujutro oko 9.30 - svjedoci Stevan.

  Српски камиони су упали у замку између двије базе Унпрофора, базе на Матрасу-Свети Рок и Малог Алана. Осам војника је успјело да побегне и преживи, а њих 22 су заробљена и масакрирана.

  Srpski kamioni su upali u zamku izmedju dvije baze UNPROFORA, baze na Matrasu-Sveti Rok i Malog Alana. Osam vojnika je uspjelo da pobegne i prezivi, a njih 22 su zarobljena i masakrirana !


  - Затекли смо људе исјечених глава набацане на гомилу, а лица су им била толико измасакрирана да нисмо могли да их препознамо. Међу њима су била два моја брата од стрица и нећак. Неки су имали само прострелну рану кроз ногу или руку, а неки су имали поврједе главе и тијела од сјекире. Поред тијела нашли смо и крваве крампове и лопате којима су их мучили - наводи Стеван.


  Zatekli smo ljude ISJECENIH GLAVA nabacane na gomilu, a lica su im bila toliko izmasakrirana da nismo mogli da ih prepoznamo !!
  Medju njima su bila dva moja brata od strica i necak. Neki su imali samo prostrelinu ranu kroz nogu ili ruku, a neki su imali povrjede glave i tijela od SJEKIRE ! Pored tijela nasli smo i krvave krampove i lopate kojima su ih mucili- navodi Stevan.  Веселиновић је инсистирао да агенција Сина на свом сајту (њњњ.сина.орг.yу) објави снимак измасакрираних и убијених Срба, који је направила некадашња српска Телевизија из Книна да би свјетска јавност могла то да види и да се заложи да се злочинци пронађу и казне пред судом.  Veselinovic je incistirao da agencija Sina na svom sajtu (www.sina.org.yu) objavi snimak izmasakriranih i ubijenih Srba, koji je napravila nekadasnja srpska televizija iz Knina da bi svjetska javnost mogla to da vidi i da se zalozi da se zlocinci pronadju i kazne pred sudom ( ma da od toga nema nazalost nista) !


  - Имате моју дозволу да пустите видео-запис у потпуности. Породице жртава, међу њима и ја, желимо да свјетска јавност види како је хрватска војска поступала са српским заробљеницима и заложи се да злочинци одговарају пред лицем правде. Док они не одговарају породице и ја нећемо стати, а жртве неће наћи мир - каже Веселиновић, који је овај видео-запис умножио и дијели пријатељима да се овај злочин никада не заборави.  Imate moju dozvolu da pustite video-zapis u potpunosti. Porodice zrtava, medju njima i ja, zelimo da svjetska javnost vidi kako je hrvatska vojska postupala sa srpskim zarobljenicima i zalozi se da zlocinci odgovaraju pred licem pravde. Dok oni ne odgovaraju porodice i ja necemo stati, a zrtve nece naci mir - kaze Veselinovic, koji je ovaj video-zapis umnozio i djeli prijateljima da se ovaj zlocin nikada ne zaboravi !!  ГРАЧАЦ ЗАВИЈЕН У ЦРНО

  Припаднци Хрватске војске на звјерски начин су убили и измасакрирали 22 жртве, међу којима је најмлађи имао 20 година, а најстарији 52 године:

  Pripadnici Hrvatske vojske na zvjerski nacin su ubili i izmasakrirali 22 zrtve, medju kojima je najmladji imao 20 a najstariji 52 godine !

  Душан (Раде) Јованчевић (20),
  Никола (Тодора) Јелача (40),
  Ђорђе (Светка) Колунџић (22),
  Ђуро (Јове) Јалача
  Ђорђе (Илије) Ђурић (39),
  Милан (Тодора) Веселиновић (52),
  Душан (Јове) Будимир (40),
  Ђоко (Николе) Јелача (37),
  Радован (Јове) Седлан (33),
  Богдан (Стевана) Грозданић (34),
  Бошко (Миле) Станисављевић (41),
  Миодраг (Марка) Драгичевић (21),
  Младен (Драгана) Марјановић (23),
  Жељко (Ивана) Јокић (30),
  Дарко (Љубана) Веселиновић (27),
  Дане (Лазе) Бркљач (46),
  Станко (Тоде) Своња
  Миленко (Петра) Мандић (23),
  Милан (Јована) Драгичевић
  Драган (Неђе) Трифковић (19),
  Душанка (Милоша) Гаћеша (26),
  Бошко (Љубана) Веселиновић (37).

  Ko smatra da je ovo gore navedeno "cista srpska propaganda" moze se u tu "propagandu" licno sam uvjeriti :


  УПОЗОРЕЊЕ

  UPOZORENJE !!!!

  WARNING !!!

  ACHTUNG !!!

  ФИЛМ САДРЖИ ШОКАНТНЕ ПРИЗОРЕ ЗБОГ ЧЕГА НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ГА ГЛЕДАЈУ ДЈЕЦА И ОСЈЕТЉИВЕ ОСОБЕ!

  FILM SADRZI SOKANTNE PRIZORE ZBOG CEGA NE PREPORUCUJEMO DA GA GLEDAJU DJECA I OSJETLJIVE OSOBE !!
  DAS VIDEO ENTHÄLT SCHOKANTE SZENEN, DIE FÜR KINDER & EMPFINDLICHE PERSONEN NICHT GEEIGNET SIND !!!

  МАСАКР НАД СРБИМА У ВЕЛЕБИТУ (Лика) 1993. год.
  Трајање: 93 минута


  http://www.sina.org.yu/_res/masakr-na-velebitu-1993.swf

 2. #2
  bosmix
  echt shlimm, waren da auch serbische soldaten, oder nur zivilisten.

 3. #3
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  schrecklich was man da sieht.

Ähnliche Themen

 1. Cetinje 1993
  Von El Malesor im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 09.03.2011, 17:45
 2. Na Velebitu poginuo motociklist iz Zagreba
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.08.2010, 10:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 18.05.2010, 05:47
 4. Osuda zbog zlo?ina kod Mostara 1993
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.09.2009, 23:00
 5. Jugoslawienkrieg Chronologie 1993
  Von Ivo2 im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 22.01.2008, 22:09