BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 6 von 35 ErsteErste ... 234567891016 ... LetzteLetzte
Ergebnis 51 bis 60 von 345

Mazedonier in Albanien | Македонци во Албанија

Erstellt von Černozemski, 12.12.2011, 01:18 Uhr · 344 Antworten · 30.557 Aufrufe

 1. #51
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  среда, 29 август 2012
  Министерот Никола Попоски во Голо Брдо, Албанија
  Голо Брдо, Албанија
  (МИА)

  2012-08-29
  Ministri Nikolla Poposki në Gollobordë, Shqipëri
  Gollobordë, Shqipëri
  (MIA)
 2. #52
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  MAKEDONIUM' - THREE-LINGUAL E-PAPER OF MACEDONIANS LIVING IN ALBANIA
  Email| Printoj |
  12/19/2012 3:57:23 PM
  MAKEDONIUM A NE GRKIUM!!!!.jpg
  Tirana, 19 December 2012 (MIA) - Macedonians living in Albania have launched an on-line paper 'Makedonium' in Macedonian, Albanian and English language - first of its kind in this country.


  The paper is launched because Albania officially recognizes only the ethnic Macedonians living in Mala Prespa and Vrbnik village, along with the right to learn their mother tongue. However it is not the case with the Macedonians living in Golo Brdo, Gora regions, and other cities.


  The paper, offering articles on the life, work and status of Macedonians in Albania, will be available on www.makedoniym.net.

 3. #53
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296

  Albanische Nationalisten: Verschwindet, das hier ist Albanien!

  Um die 30 Aktivisten der Schwarz Roten Allianz marschierten in Liqenas und den anderen Dörfern mit mazedonischer Minderheit ein und provozierten die Dorfbewohner. Sie schrien "Das hier ist Albanien", "Dies ist albanisches Land" und "Raus aus Albanien". Es blieb bei den Provokationen, zum Glück gab es keine Verletzten.


  Албански ултранационалисти им се заканувале на Македонците во Пустец: Одете си! Ова е Албанија!

  Триесетина припадници на албанската ултранационалистичка Црвено-црна Алијанса со автобуси и автомобили вчера упаднале во дворот на општината Пустец, во средното училиште во истиот град и во повеќе села во Мала Преспа каде што вршеле тероризирање и заплашување на месното македонско население извикувајќи “Ова е Албанија“, “Ова е албанска земја“, “Надвор од Албанија“.  За среќа, биле избегнати физички пресметки и поголеми инциденти, а градоначалникот на Пустец на известил и полицијата, но полицајци не се појавиле. Градоначалникот Едмонд Темелко најостро го осуди нападот според кој бил добро организиран од државата за да се изврши притисок врз Македонците кои живеат во овој дел од Албанија.

  - Најостро го осудуваме упадот на ултранационалистите од Црвено-црната Алијанса во Албанија во општината Пустец и областа Мала Преспа, чија цел на демонстрација беше јавен притисок и психички терор врз Македонците со навредливи националистички пароли. Најстрашното е што беа добро организирани и следени од сите медиуми во Албанија, заедно дојдени, речиси дваесетина медиуми со камери, кои ги придружуваа во овој вандализам. Сметаме дека и присуството на албанските медиуми е дел од овој организиран упад во Мала Преспа. Има индиции дека оваа демонстрација е организирана од државата заради притисок врз македонското население и институциите на општина Пустец. Ги известивме канцеларијата на ОБСЕ во Тирана, Државната комисија за антидискриминација и комесарот за антидискриминација. Ова е вторпат како се обраќаме до Државната комисија за антидискирминација, првиот пат беше во врска со еден напис во медиумите против Македонците во Албанија, меѓутоа вчерашната демонстрација е сериозен упад врз правата и слободите на граѓаните на Албанија и малцинските права на Македонците, - изјави градоначалникот на општина Пустец, Едмонд Темелко.

  Албанските медиуми кои организирано пристигнале да го следат настанот објавиле дека сите улични табли и сообраќајни знаци биле испишани само на македонски јазик, иако било видно дека сите се напишани и на албански и на македонски јазик, со претходна дозвола на надлежните власти.

  Претседателот на унијата на млади сили на Македонската партија во Албанија Васил Стерјовски побара од албанските власти да ги казнат вандалите кои предизвикале материјална штета во општината.

  - Од албанските власти бараме казна за сторителите на овој вандализам на ултранационалистите од Црвено-црната Алијанса кои ги осквернавија информативните табли во средното училиште, болницата и по улиците, како и сообраќајните знаци во општина Пустец, - изјави Стерјовски.


  http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=99388
  17.11.2012, 16:44
  ???????? ???????????? ?? ????????? ??????????? ?? ??????

 4. #54
  Avatar von FloKrass

  Registriert seit
  02.12.2011
  Beiträge
  10.142
  Zitat Zitat von Makedonier Beitrag anzeigen
  Um die 30 Aktivisten der Schwarz Roten Allianz marschierten in Liqenas und den anderen Dörfern mit mazedonischer Minderheit ein und provozierten die Dorfbewohner. Sie schrien "Das hier ist Albanien", "Dies ist albanisches Land" und "Raus aus Albanien". Es blieb bei den Provokationen, zum Glück gab es keine Verletzten.
  ???????? ???????????? ?? ????????? ??????????? ?? ??????

  Wenn das stimmt, dann ist das pure Dummheit und vertritt bestimmt nicht die Meinung der albanischen Bevölkerung und noch weniger die der albanischen Regierung. Diese Aktion sollte verurteilt werden und diese Idioten zur Rechenschaft gezogen.

 5. #55
  Avatar von Skopsko_MKD

  Registriert seit
  24.08.2011
  Beiträge
  85
  - - - Aktualisiert - - -

  http://www.youtube.com/watch?v=zfpHOIZXJTI

  http://www.youtube.com/watch?v=zuG6h2ixTW4

 6. #56
  Avatar von artemi

  Registriert seit
  29.01.2011
  Beiträge
  9.644

 7. #57
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Die makedonische Minderheit in Albanien stellt beim albanischem Staat Antrag für makedonischen Sprachunterricht .  Македонците од Голо Брдо, со Петиција до албанските институции бараат изучување на македонскиот јазик

  Во организација на македонското друштво “МОСТ” од Голо Брдо собрани се 45 потписи од родители Македонци од Требиште, со кое се бара воведување на македонскиот јазик во основното училиште “10 покојници” во Требиште, Голо Брдо.

  Овие потписи, заедно со барањето на македонското друштво “МОСТ”, на 11 јануари 2013 година се доставени до Канцеларијата за образование во Булќиза, која е надлежна за образованието во Голо Брдо, до Дирекцијата за образование во Пешкупија и до Mинистерството за образование на Република Албанија.
  Во барањето на македонското друштво “МОСТ” стои:

  “Друштвото “МОСТ”, со седиште во Требиште, Општина Требиште, е регистрирано во Окружниот суд во Тирана на 21.12.2011 година, и негова мисија е заштита на етничкиот, културниот и верскиот идентитет на македонското малцинство во Голо Брдо, како и заштита на јазикот и образованиете на македонски јазик во Голо Брдо.
  Македонците кој живеат во Голо Брдо беа признаени од Албанската држава од 1945 до 1949 година, ова го потврдуваме со изводите од тоа време каде ни беше запишана националноста Македонец, како и училиштата што се отворија на македонски јазик во тој период, со македонски учители од Македонија.
  Мајчиниот јазик кој што се зборува во Требиште, Голо Брдо е македонскиот јазик, децата до 7-та години незнаат албански јазик и него почнуваат да го изучуваат во училиште.
  За ова, здружението “МОСТ” во име на 45 родители кој потпишаа петиција за воведување на македонскиот јазик во основното училиште “10 покојници” во Требиште, бара да се воведи предмет за изучување на македонскиот јазик во основното училиште “10 покојници” во Требиште.
  Ова петиција на родителите е врз основа Уставот на Република Албанија, Законот за образование на Република Албанија, Рамковната конвенција за заштита на правата на малцинствата, условот што е поставен на Албанија за исполнување на 11-та препорака на Европската комисија за почитување на правата на малцинствата, за добивање на кандидатски статус на земја кандидат за членство во ЕУ, и други конвенции и закони што нашата држава ги има потпишано за правата на човекот и на малцинствата.
  Се надеваме дека ова петиција на родителите на децата од училиштето “10 покојници”, ќе биде прифатено, бидејки со вработување на еден наставник по македонски јазик ке се реши ова барање.
  Во прилог ви испракаме 45 потписи од родителите од с.Требиште, Општина Требиште”- стои во барањето на македонското друштво “МОСТ”.

  Претседателот на македонското друштво “МОСТ”, Бесник Хасани кој е главниот иницијатор на ова петиција за весникот Македониум изјави дека ќе чекаат да се произнесат надлежните институции на нивното барање и доколку не добијат позитивен одговор, решени се да се жалат кај сите албански и меѓународни институции и ке ги употребат сите легитимни средстава за реализирање на ова нивно легитимно право.

  Од македонското друштво “МОСТ” најавуваат дека ќе продолжат со собирање на потписи за воведување на македонскиот јазик и во Општините Стеблево и Острени во Голо Брдо.

  Областа Голо Брдо во Албанија административно поделена е на три општини Требиште, Острени и Стеблево, опфаќајки 20-на села населени со Македонци.
  Тука Македонците не се признати од страна на албанската држава и немаат право да го изучуваат македонскиот јазик во училиштата, иако го зборуваат.
  Единствено кој се признаваат во Албанија се Македонците во Мала Преспа кој имаат минимални права и го изучуваат во училиштата македонскиот јазик. www.kanal5.com.mk

 8. #58
  Bendzavid
  Die haben doch soweit ich weiß in den Gemeinden ihre eigenen Schulen oder?

 9. #59
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von Bendzavid Beitrag anzeigen
  Die haben doch soweit ich weiß in den Gemeinden ihre eigenen Schulen oder?

  Vielleicht hätte ich erwähnen sollen das es sich um die Minderheit in Golo Brdo handelt, in Mala Prespa wird meines Wissens schon Unterrichtet so wie du sagst.

 10. #60
  Bendzavid
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Vielleicht hätte ich erwähnen sollen das es sich um die Minderheit in Golo Brdo handelt, in Mala Prespa wird meines Wissens schon Unterrichtet so wie du sagst.
  Achso. Na dann wüsste jetzt nicht was dem im Wege stehen sollte.

Seite 6 von 35 ErsteErste ... 234567891016 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 40
  Letzter Beitrag: 24.04.2017, 12:08
 2. Galičica Gebirge - Makedonien | Галичица - Македонија
  Von Černozemski im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 31
  Letzter Beitrag: 19.04.2013, 22:42
 3. Šar Planina | Шар Планина | Bjeshkët e Sharrit
  Von Černozemski im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 323
  Letzter Beitrag: 25.02.2013, 15:32
 4. Šar Planina | Шар Планина | Bjeshkët e Sharrit
  Von Černozemski im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 315
  Letzter Beitrag: 27.10.2011, 18:54
 5. Antworten: 29
  Letzter Beitrag: 16.10.2011, 00:40