BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

Mesjeta ne Shqiperi

Erstellt von Robert, 05.10.2010, 20:49 Uhr · 3 Antworten · 2.902 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  04.05.2009
  Beiträge
  13.681

  Mesjeta ne Shqiperi

  Ich habe mir vorgestellt,das ich (und ihr) hier alles reinposte was im Mittelalterlichem Albanien passiert ist.
  Hab jetzt etwas Interessantes reingeschrieben,werde noch mehr bringen,aber ich muss das alles mit der hand schreiben,weil ich es nicht im internet finden kann.
  Dokumente per Shqiptaret ne arkivat Hungareze
  Lidhjet Shqiptaro-Hungareze gjate mesjetes

  Thesare te shumta,me vlera te jashtezakonshme per historine e Shqiperise,ruhen ne arkivat Hungareze.-
  Dokumente te pabotuara nga shekujt XII-XV,te cilat hedhin drite te re per vendin qe zinin tokat shqiptare
  ne politiken e shteteve perendimore te asaj kohe. -Fonde te vecanta per personalitete te shquara nga mesjeta
  shqiptare: Gjon Gazulin,Domenik Topine,andrean nga Durresi,Balshajt,etj.- Njeri nder arkivat hungareze
  me vlera te medha,per historine tone kombetare,por te jo i vetmi,eshte edhe arkivi shteteror i Hungarise
  (Magyar Orszagos Leveltar).


  Persa u perket studimeve te mesjetes se Shqiperise,
  nje arkiv me vlera te pazbuluara deri tani eshte
  Arkivi Shteteror i Hungarise (Magyar Orszagos
  Leveltar). Ky arkiv ka qene jasht vemendjes se
  medievisteve shqiptare deri me sot,per arsye qe nuk
  artikulohen qarte. Ne pamje te pare,Arkivat e
  Hungarise duket sikur nuk ofrojne asgje per historine
  e Shqiperise,jo vetem per shkak te distances
  gjeografike,por edhe per shkak te nje lloj distancimi te
  pakuptueshem qe ekziston ne histori dhe ne histori-
  ografi tone ne pergjithesi. Ekzistenca e ketyre lidhjeve
  gjate Mesjetes eshte studiuar, deri-diku, nga
  albanologu i mirenjohur kroat Milan Shuflaj,zeri e te
  cilit,megjithate,ka mbetur i vetem ne historiugrafi.
  Lidhjet shqiptaro-hungareze kane nje histori
  mjaft interesante gjate Mesjetes.Ato nuk ishin lidhje te
  thjeshta te castit,por lidhje te paramenduara dhe
  pritej te jepnin fryte per politiken e mbreterve hungareze.
  Momentet e para qe lidhin fatet politike te
  Hungarise me ato te Shqiperise, shfaqen ne shek.XII,
  kur mbreterit hungareze kishin arritur ta shtrinin
  sundimin e tyre ne Kotor-Raguzedhe ne Shqiperine
  Veriore, derisa Durresi,ishte ne duart e anzhuineve
  napolitane.Nen sundimin e mbretit Sigismund filluan
  perpjekjet e para per te shtrire hegjemonine
  hungareze mbi popujt kroat,boshnjak,serb dhe shqiptar,
  dhe vetem depertimi i turqve beri qe keto plane te mos
  realizoheshin.Keto lidhje ishin mjaft te konsoliduara
  ne shek. XIV,saqe mund te behet fjale,per te
  ashtuquajturen "Politike shqiptare te mbreterve hungareze",
  duke e barazuar keshtu strukturen e interesave
  te mbreterve hungareze,te pakten ne perkufizim,
  me "Politiken italiane te mbreterve gjermane" qe
  kishte filluar me Karlin e Madh.Kjo le te kuptosh qe
  mbreterit hungareze ishin po kaq te interesuar per
  Shqiperise ne Mesjete,sa ishin mbreteret gjermane per
  Italine,dhe se per te arritur qellimet e tyre,ata kishin
  ngritur,ashtu si mbreteret gjermane,nje sistem te tere
  planesh ,e intrigash qe trashegohej nga njeri brez te
  tjetri,per te perfituar nga kjo politike me sa me shume
  efikasitet,ndikim dhe influence ekonomike,tregtare
  dhe politike,por edhe aspirata te tjera.
  Politika e mbreterve hungareze dhe rezultatet e saja ndaj territoreve shqiptare

  Megjithese politika shqiptare e mbreterve hungareze
  nuk pati rezultatet qe kishte politika italiane e
  mbreterve gjermane,dhe nuk arriti te kete fryte te
  drejtperdrejta,ne historine e shqiperise,rendesia e saj
  eshte e madhe dhe vlen te studiohet,sepse ndihmon
  per te kuptuar vendin qe zinin tokat shqiptare ne
  politiken e shteteve perendimore te asaj kohe.
  Ne fillimet e tyre ketolidhje ishin te nje karakteri
  thjesht fetar,ekonomik, tregtar dhe, deri-diku,ushtarak.
  Regjistrimi i pare i ketyre lidhjeve daton nga
  viti 1177 (shek. XII),kur kryeipeshkvi i Splitit kerkoi
  nga papa Aleksander III pallium-in kryeipeshkvnor,
  per prelatin e Tivarit.Ne ate kohe territoret kroato-veriore
  si dhe qytetet dalmate:Spliti,Trogiri,Zara,etj,ishin
  nen supremacine e mbretit hungarez,Bela III.Duhet
  pasur parasysh qe dalja e Tivarit si kryeipeshkvi me
  vete,ishte ne dem te Kryeipeshkvise se Raguzes.
  Mbretit hungarez,Bela III sigurisht,qe e dinte kete
  detaj,por ishte i interesuar per dobesimin e pushtetit
  te Kyreipeshkvise se Raguzes.Ne vitin 1250,papa
  Inocent IV,cuditerisht iu drejtua dominikaneve
  hungareze qe te perforconin ritin romak ne provincat e
  Pultit,Arberise dhe Kunavise,dhe kjo tregon qe
  dominikanet hungareze gezonin tashme nje reputacion
  te mire ne syte papatit. Nje moment tjeter,nga
  kapercyelli i shek. XII,eshte gjithashtu mjaft
  domethenes: nje ipeshkev nga Shasi(Svaci) u
  arratis nga mbreti serb dhe gjetistrehe dhe mbrojtje
  ne Hungari,gje qe tregon se Hungaria konsiderohej
  si vend mik nga shqiptaret para se te vendoseshin
  guret e themelit per ndertimin e urave komunikuese
  miis dy vendeve.Keto fakte te japin te kuptosh se
  ishin krijuar disa kushte te favorshme per nje lidhje me
  te konsoliduar midis Hungarise dhe Shqiperise qe
  ne shek. XII.

  fortsetzung folgt....

 2. #2

  Registriert seit
  04.05.2009
  Beiträge
  13.681
  Meritat e vecanta te mbretit Hungarez,Luigjit te Madh,
  qe tokat shqiptare te debonin zgjedhen sllave


  Ndikimi politik i Hungarise behet i dukshem vetem
  ne fillim te shek.XIV,kur anzhuinet napolitane u
  ngjiten ne fronin hungarez. Nga viti 1272deri ne vitin
  1296 anzhuinet kishin pasur nen sundimin e tyre
  Durresin,qe ne ate kohe ishte qyteti me i zhvilluar
  shqiptar.Megjithate,anzhuinet ishin te detyruar qe ta
  leshonin ne duart e serbeve me 1296 per ta marr ate
  perseri me 1306. Ne kete vit (1306) vjen ne Durres Filipi
  nga Tarenti (nipi i Karlit Azhu) si dominus Albaniae.
  Edhe pas ardhjes se Filipit nga Tarenti ne Durres,
  Durresi u ripushtua nga serbet,por per periudhe te shkurter:
  kryesisht ai mbeti ne duart e anzhuineve edhe kur pothuajse
  te gjitha territoret e tjera shqiptare ishin ne duart serbeve.
  Merite per kete kishte pushteti impozant i mbretit hungarez,
  i Luigjit te Madh (i biri i Karl Robertit nga familja e Anzhuineve),
  i cili kishte lidhje te ngushta me pushtetin papnor dhe
  Seline e Shenjte. Ai i kishte premtuar me papes qe,sapo
  te kishte dore te lire,do te deportonte ne Bosnje per te
  shtypur heretizmin bogumil,serish te perhapur ne Ballkan
  dhe Inocenti VI e kishte pranuar me entuziazem,
  gatishmerine e mbretit hungarez.Madje, ai e kishte
  quajtur "kapiten kryesor te kishes" (Hauptkapitän
  der Kirche) dhe "Flamurtar" (Bannenträger) dhe i kishte
  besuar atij punen e veshtire te perhapjes se katolicizmit
  ne Ballkan. Anzhuinet hungareze nuk arriten te ishin po kaq
  te suksesshem ne jug,ku sundimi i tyre kercenohej nga
  turqit, qe po perhapeshin me shpejtesi drejt perendimit
  dhe pengohej nga perpjekjet ekspansioniste te serbeve.
  Ne kete situate tokat shqiptare kishin nje pozite
  jashtezakonisht strategjike per ta. Mbreteria e Arberit
  ishte shpresa e vetme e tyre per te arritur qellimin.
  Pas traktatit te papes ne Zare(1358),ne te cilen
  Venediku hoqi dore nga i gjithe bregdeti lindor i Adriatikut,
  anzhuinet hungareze u bene vazhdues te tradites
  napolitane ne Shqiperi. Marredheniet shqiptaro-hungareze,
  tani filluan te merrnin nje karakter politik te percaktuar mire.
  Nga njera ane ata ishin mbrojtes te elementit katolik kunder
  skizmatikeve dhe nga ana tjeter ata u bene perkrahes te sundimtareve
  shqiptare,qe po perpiqeshin te konsoldonin pushtetin e tyre.

 3. #3

  Registriert seit
  04.05.2009
  Beiträge
  13.681
  Traktati i Zares nga viti 1358 dhe largimi i pushtetit te Venedikut
  nga qytetet bregdetare shqiptare  Keshtu p.sh. Luigji i Madh,i njohur tashme si
  diplomat i shquar,del si ndihmes i familjes se pushtet-
  shme te topiasve per ta ngritur ate ne pushtet. Ne zba-
  timit e kesaj politike,Hungaria ishte e perkrahur nga
  Raguza (sot Dubrovniku), por edhe nga persona te
  vecante shqiptare. Dominik Topia, vellai i Karl Topise,
  ishte njeri prej ketyre te fundit. Ai kishte qene kapelan
  i oborrit te anzhuineve ne Napoli dhe duke pasur
  interes qe te ngrihej ne postin e kryeipeshkvit,u vu ne
  sherbim te mbreterise hungareze. Si rezultat i sher-
  bimeve te tij,ne vitin 1358 ai arriti qe te behej ipeshkev
  i Korcules. Me vone me perkrahjen e hungarezeve
  arriti te behej kryeipeshkev i Zares,qe ne ate kohe
  ishte nje nder kryeipeshkvit me te pushtetshem ne
  Dalmaci. Qellimi i hungarezeve qe t´i benin territoret
  e shqipetareve pjese te mbreterise se tyre,binte ndesh
  me qellimet e venedikaseve ,te cilet,po ashtu, ishin
  te interesuar t´i kishin keto territore nen hegjemonine
  e tyre. Megjithate Luigji i Madh ia arriti qellimit te tij
  te pakten paraprakisht . Me 1373 Durresi e Kotori
  u vune ne sherbimin e mbretit hungarez (civitates
  vestras Cattari et Duracii). Per kete u desh qe Karl
  Topia te hiqte dore me pare nga Durresi,te cilin ne
  vitin 1368 ua kishte rrembyer anzhuineve. Si rezultat,
  ne vitin 1373 Karl Topise iu desh te mjaftohej me
  zonat rreth Krujes dhe Elbasanit dhe ne grykederdhjet
  e lumenjve Devoll dhe Shkumbin. Aty ai nderton si princ
  i Shqiperise (princeps Albaniae) nje hallke te rendesishme
  te liges se "zoterinjve tane te mbreterve te Hungarise"
  (Liga domini nostri regis Hungariae) kunder Republikes
  se Venedikut. Republika e Venedikut u detyrua si dikur
  ne Traktatin e Zares,te nenshkruante Traktatin e Turinit (1381),
  sipas te cilit ajo hiqte dore nga Adriatiku Lindor ne dobi te
  Hungarise. Venediku u detyrua te tregonte nje respekt
  shum te madh karshi mebreterve hungareze,sodomos
  ne rastin kur,me 1396,Gjergj Balsha i ofroi qytetet e
  Shkodres dhe te Drishtit. Venediku u mendua mire dhe
  u informua nese kjo cenonte gjekundi paqen e Turinit
  dhe vetem pasi u siguruar per kete,i pranoi ato. Kjo
  ndoshta erdhi pas shume ferkimesh qe kishin pasur
  me njeri-tjetrin Hungaria dhe Venediku. me 1368,kur
  Venediku kishte shkeputur per vete nga mbreteria e
  madhe serbe zonat e Skutarit (Shkodres), Antivarit (Tivarit),
  dhe Dulcignos (Ulqinit), d.m.th. kishte depertuar serish
  ne hapesiren e Ballkanit verior, nga ku Luigji I. e kishte
  bere qe te terhiqej me 1358, ishte prishur ekuilibri midis
  Mbreterise Azhuine dhe Venedikut,por me vone ky
  ekuiliber arriti te vendosej serish,te pakten perkohesisht.

 4. #4

  Registriert seit
  04.05.2009
  Beiträge
  13.681
  E verteta ikonografike per Betejen e Kosoves

  Asnje ngjarje historike nuk eshte
  eksploatuar per nevojat e politikes
  serbe me teper se Beteja e Kosoves,
  e zhvilluar me 15 qeshor 1389. Megjithkete
  kjo ngjarje as edhe sot e kesaj dite nuk eshte
  ndricuar ,gje qe do te thote se shumecka
  per te dhe per personazhet e saj, ka mbetur
  e mjegulluar,shajni. Historianet thone se
  beteja u zhvillua ne Fushen e Mellenjave,afer
  Prishtines dhe zgjati vetem nje dite. Ne
  ushtrine te cilen e udhehiqte knjaz lazari
  moren pjese te te krishteret : serbet,kroatet,
  shqiptaret etj. Krishteret ne cilesine e vasaleve
  moren pjese edhe ne anen e ushtrise turke,
  te cilen e drejtonte vete sulltan Murati.  Kontestimi i te dhenave historike

  Epilogu i Betejes se Kosoves dihet: Milosh
  Obiliqi, apo Kopiliqi, vete i njembedhjetidepertoi
  ne ordine dhe e theri per vdekje sulltan Muratin.
  Atentatin mbi padishahun e madh turk, e paguan
  me koke atentarori me njembedhjete kaloresit e
  tij,si dhe knjaz Lazari, ushria e te cilit u shpartallua
  ne teresi. Dhe pikerisht kete disfate, zaten njesoj
  si disfatet e tjera, serbet e shnderruan ne fitore
  nga e cila madje synuan ze krijonin edhe mit.
  Dhe me rastin e kremtimit te 600-vjetorit te kesaj
  "fitorjeje" krahas shume botimesh e publikacionesh,
  u botua edhe monografia ikonografike e se ciles
  ofron te dhena te tjera qe ndryshojne nga ato qe
  i verifikoj historia , pra, mundeson te mesohet ajo
  qe mbase nuk eshte ditur kurre per Betejen e
  Kosoves, vecmas per vendin ku ajo ne fakt u
  zhvillua, per aktoret e saj,per nje sere momentesh
  te tjera lidhur me kete beteje. Gravurat, vizatimet,
  pikturat e skulpturat e perfshira ne kete monografi
  datojne nga shekulli XVI, pra, dy shekuj pas Betejes
  se Kosoves, e shtrihen deri ne vitet e nentedhjeta
  te shekullit tashme te shkuar. Dhe pikerisht ne
  gravurat , perkatesisht miniaturat e autoreve ruse
  te shekullit XVI, qe jane me afer kohes kur supozohet
  se eshte zhvilluar Beteja e Kosoves, e qe ruhen
  ne Biblioteken e Akademise se Shkences, ne
  Lenjingrad (edicioni mbi Amuratin), kjo beteje
  paraqitet me dy momentet e saj kyce: atentati
  mbi Muratin dhe prerja e kokes se Lazarit.Mirepo,
  sipas se njejtes gravure, beteja nu zhvillohet ne
  fushe, por ne bregore, madje te thepisur,gje qe
  konteston ne teresi hapesiren gjeografike,vendin,
  lokacionin,e zhvillimit te betejes ne fjale, koteston
  madje edhe te dhenat historike perkitazi me kete
  beteje, te cillen serbet e shnderruan ne ngjarje
  emblematike.  Kush ishte ai qe beri atentat mbi sultan Muratin?

  Moment tjeter gjithashtu kontestues eshte
  edhe atentati mbi mbretin turk, Muratin: kush
  ne fakt coi dore mbi te?. Ne gravuren tjeter te
  te njejtit edicion, shume qarte shihet skena e
  atentatit, nen te cillen skene gjithshtu mund te
  lexohet qarte legjenda: "Sherbetori besnik vret
  sultan Muratin". Nese eshte keshtu, atehere
  domosdo shtrohet pyetja: kush eshte trimi qe
  e theri sulltanin midis tere asaj ushtrie, me te
  cilen rrethohej aj? Sigurisht jo Milosh Obiliqi,
  te cilit serbet ia atribuan kete trimeri, qe vete
  i dymbedhjeti ,si dymbedjete komandose
  moderne, ne pike te dites, depertoi deri te
  shatorrja e sulltanit pe ta therre ne menyre
  aq komode , sic paraqitet ne litrografine e piktorit
  Vicenc Kacler, origjina e te cilit nuk dihet,
  sikunder qe nuk dihet as kombesia e autoreve
  te tjere, te perfshire ne kete monografi. Po kete
  ngjarje, ne vertesine e se ciles nuk mund te
  besoje askush, e kopjoi ne teresi piktori tjeter,
  Ferd Kikereci. Serbet si duket kishin nevoje per
  nje Milosh Obiliq, per nje hero te rreme, per ta
  nxitur patriotizmin kolektiv, kishin nevoje per
  nje ngjarje historike, qofte ajo madje edhe e
  paqene, per ta afirmuar virtytin heroik te indivitit,
  qe nuk e paten kurre.
  Se kendejmi, miniatura ne fjale, te dhenat
  ikonografike qe mund te lexohen ne te,konkretisht
  kapela e atentatorit, udhezojne qe ai te kerkohet
  midis shqiptareve, e jo midis serbeve. Themi keshtu
  ngase ai ka mbi koke pikerisht kapelen shqiptare,
  qe perdorej ne Shqiperi ne shek. XVI-XVII , e qe u
  perhap edhe ne Francen e asaj kohe me emrin
  "chapeau albanois", apo thjesht "albanois", e
  cila haset edhe ne disa ikona te Onufrit. Dhe e
  njejta kesule, pra, kesula shqiptare, shihet edhe
  mbi koken e bariut, ne fresken e piktorit gjithashtu
  shqiptar, David Selenicasi "Lindja e Krishtit", nga viti
  1776, qe gjendet ne Kishen e Shen Kollit ne
  Vaskopoje te Korces. Dhe duke mos hyre ne detyren
  e atentatorit, ne ishte ai sherbetor, apo dicka tjeter,
  ne saje te ketij elementi ikonografik mund te thohet
  me plote gojen se trimi qe mori guximin te therte
  alamet sulltanin, ishte me perkatesi kombetare
  shqiptare. Vetem shqiptari (viktimizivin individual
  te te cilit e personiofikon Mic Sokoli) ka mundur
  te beje ate qe i atribuohet serbit te quajtur Milosh
  Obiliqi. Prandaj eshte krejt irelevante ne quhej ai
  Milosh Kopiliq, apo ndryshe. Sidoqofte, nuk eshte
  Milosh Kopiliqi ai i potretuar nga piktori V. Titelbah
  rwth viti 1900, qe ne monografine e cekur paraqitet
  ne kostume ushtarake, me helmete, mbi te cilen
  gjendet nje reptil krahapur e bishtgjate, nga para-
  historia. Madje shtu sic eshte potretuar, ne kete
  qenie nuk mund te verehet as edhe shenji me i vogel
  i ndonje njeriu, qe mund te "largonte macen nga
  persheshi", e lere me te bente ate qe kinse e beri
  M. Obiliqi. Mirepo, edhe kjo eshte ne natyren
  mashtruese dhe vetemashtruese te serbeve:
  prej deshtimeve te krijojne ngadhenjime, prej
  genjeshtrave, te verteta: prej deshtakeve, heronj;
  prej betejave te parendesishme apo diskutabile,
  te krijojne fakte gjoja bindese dhe ngjarje spektakulare
  historike.  Falsifikimi i simboleve shqiptare

  Gjithnje te prirur per falsifikime, serbet bene
  spekulime edhe me simbolet shqiptare. Jane
  te njohura kater shkronjat, kater "C" cirilike te
  serbeve, me kombinimin e te cilave krijuan
  sloganin e unitedit te tyre, (Samo sloga Srbine
  Spasava) ky shenj semantik eshte simbol njohes
  i botes shqiptare, konkretisht i botes epirote dhe
  praqet inicialin nismetar "e" te termit EPIR O T,
  qe serbet me mjeshteri falsifikuese e shnderruan
  ne shkronjen C, pra, ne S te tyre. Kjo verehet ne
  disa piktura te reprodukura ne kete monografi,
  mirepo, ne pikture "Kosova" te D.I. Medenjakut,
  te realizuar ne dy variante ne vitin 1912, shkronja
  E, me siguri nga pakujdesi i autorit, nuk e ka
  humbur formen as identitetin e saj sintaksor - kuptimor.
  Kjo do te thote se operacioni me shkronjen E dhe
  transformi e saj ne "C" cirilik, nga serbet eshte
  bere me vone, me vone e krijuan ste skemen
  ikonografike, ku ne fushat e sajuara nga kater
  shkronjat ne fjale. Kur jemi te falsifikimi i simboleve
  te themi se Betejen e Kosoves e pikturoi po keshtu
  ne dy variante, edhe piktori malazias, P. Lubarda.
  Dhe, derisa ne variantin e pare paraqitet flamuri
  shqiptar, me c´gje verifikohet pjesemarrja e shqiptareve
  ne kete beteje, ne variantin e dyte flamuri shqiptar
  nuk duket fare.
  Lakuriqmi i historise se genjeshtrave

  Krejt kjo te ben te dyshosh: ne ishte Beteja
  e Kosoves ngjarje e vertete historike, apo histori
  e genjeshtrave, sic do te thoshte filozofi i madh
  Nice, e politikes perhere hegjemoniste e gllaberuese
  serbosllave, e cila po lakuriqohet dhe po demitizohet
  cdo dite e me teper. Zaten kjo beteje kurre nuk arriti
  te ngritej ne mit, ngase sipas Shelingut, miti, mitologjia,
  meghithate lidhen me gjenezen njerezore, pra, perkojne
  me realitetin. Nga krejt kjo shajni historike mbi Betejen
  e Kosoves, duket se po del e vertete ajo kronika e kohes,
  qe u gjet ne manastirin Sen Deni te Parisit e shkruar
  me 1395 dhe e titulluar "De victoria Regis Hungariae
  contra Turkos", ku fare nuk permendet as knjaz Lazari,
  as serbet, por vetem lufta midis ushtrise hungareze
  te udhehequr nga Zhigmundi dhe asaj turke, ne Rovinane
  te Vllahise, ne maj 1395. Pra eshte afer mendesh qe
  historiografia transplantuese serbe, pikerisht kete beteje
  ta kete pervetesuar si beteje te serbeve ne Kosove,duke
  e shnderruar ne fitore, per nder te se ciles, sic thone ata,
  "kumbuan kambanat e Kishes se Shen Merise ne Parise".

Ähnliche Themen

 1. Anarkia ne Shqiperi
  Von Robert im Forum Kosovo
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 15.11.2011, 02:48
 2. Kufiri Shqiperi - Shqiperi ( Dardania)
  Von ALB-EAGLE im Forum Kosovo
  Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 30.04.2011, 19:33
 3. Lufta ne Shqiperi
  Von Robert im Forum Kosovo
  Antworten: 94
  Letzter Beitrag: 28.12.2009, 13:53
 4. Nje Shqiperi ?? Pse ??
  Von illyrian_eagle im Forum Kosovo
  Antworten: 364
  Letzter Beitrag: 01.08.2009, 11:34
 5. PA KOSOVE E CAMERI NUK KA SHQIPERI
  Von napoleon im Forum Musik
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 29.03.2008, 03:24