BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 5 12345 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 43

Muslimanski Cetnici 1941-1945

Erstellt von Ravnokotarski-Vuk, 09.02.2007, 17:49 Uhr · 42 Antworten · 8.658 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141

  Muslimanski Cetnici 1941-1945

  Фес за краља и отаџбину
  Сарајлија Фехим Мусакадић је пред смрт узвикнуо: ''Живео краљ, живео Дража, доле Тито''. Мусакадић је само један од бројних муслимана у четнилком покрету.
  Јед с којим је у муслиманским политичким круговима и уопште јавности дочекана вест да је на Дан победе над фашизмом у Београду делегација америчких војних ветерана Гордани Михаиловић уручила орден којим је некадашеи председник Хари Труман одликовао њеног оца ђенерала Драгољуба Дражу Михаиловића, заслужује да се о Равногорском четничком покрету каже још понека реч.
  Тим пре што је у Сарајеву, такође на Дан победе организовано јавно спаљивање заставе Четничког покрета, чиме се желело сугерисати да је и овај, без сумње антифашистички покрет, заправо властита супериорност.
  Без жеље да се било ко покушава убедити у нешто у шта, силом природе политичких убеђења и националних циљева, не жели да поверује, ваља поменути само неке историјске чињенице.  Бијељина, октобра 1944. године:
  Постројени муслимански четници


  А историја бележи и то да је известан број припадника исламсе вероисповести у Краљевини Југославији прихватио идеју Равногорског покрета, па се чак придружио и четничким јединицама. Ти муслимани нису били већина, али кажу историјски списи – нису били ни малобројни.
  Већ 1941. већи број муслимана прилази покрету ђенерала Драже Михаиловића у четничке редове на подручју целе Краљевине Јгославије. У сарајеву се 1942. године оснива Муслимански четнички акциони комитет који је бројао четрнаест чланова.
  У окупираном Београду био је образован ''Муслимански центар'', који је сарађивао са Равногорским покретом и посебним каналима одржавао везу са Босном и Херцеговином.
  Вођа овог центра, све до одласка на Равну гору где постаје члан Централног националног комитета – политичког крила Равногорског покрета, био је бивши народни посланик Мустафа Мулалић из Ливна. Његовим одласком вођство преузима Абдулах Кемура, књиговођа Српске земљорадничке набављачке задруге, кога су партизани, при заузимању Београда, међу првим убили.
  Група је илегално издавала и лист ''Исток'', који је уређивао управо Мустафа Мулалић. Муслимани су активно учестовали у оружаним одредима и на разне друге начине чинили непроцењиву корист борби коју је водио српски народ.
  Тако су нацисти прилоком операције ''Шварц'' која је вођена маја 1943. године против четника, делили летке у којима су позивали муслимане да не ступају у Дражине четнике. Летак се чува у Националном архиву у Вашингтону под бројем Т-315-67-000574.
  Најпознатији представник муслимана у четничком покрету је свакако мајор Фехим Мусакадић из Срајева. Мусакадић је за време Првог светског рата био добровољац у српској војсци. Био је носилац Карађорђеве звезде са мачевима.
  Одмах по избијању Другог светског рата ставио се на располагање Чичи који га шаље у источну Босну у штаб Војводе Петра Баћовића. Мусакадић је основао Коњички муслимански четнички батаљон.
  Комунисти су га заробили 1943. године у Странама код Улога, срез невесињски, са још неколико четничких официра и војника. Пред саму смрт узвикнуо је: ''Живио краљ, живио Дража, доле Тито''.

  Ништа мање значајан није био ни Мујо Пашић, познати судија из Мостара. Усташе су га ухапсиле јер је пружао отворену подршку Србима. Заузимањем бројних сродника и пријатеља пуштен је на слободу, након чега се прикључује Дражиним четницима, где убрзо постаје командант батаљона.  Бијељина, 28. септембра 1944: Ђенерал Михаиловић са америчким пуковником Мекдауелом и муслиманским првацима

  Међутим заробљавају га немци, и потом предају усташама које су га убиле у логору Јасеновац.
  И др. Исмет Поповац, лекар из Коњица и командант муслиманског четничког батаљона, ставио се на располагање ђенералу Дражи. Пре рата Поповац је био председник општине Коњиц. Његов батаљон је 20. јануара 1943. године, заједно са невесињском, коњичком, калиновачком и Другом сарајевском бригадом, успео да ослободи од усташа муслиманско насеље Бјелимић. Власт у ослобођеном насељу преузео је мајорФехим Мусакадић. Др. Поповац је погинуо у Требињској шуми, 1943. године.
  Поручник Ченгић, активни официр, четничком покрету се придружује већ почетком 1942. године. Четничка команда га шаље са специјалном мисијом у Мостар, али су га усташе ухватиле и заклале.
  Иако су усташе и комунисти тврдили да у четничким редовима нема муслимана, односно да су они пришли њима, постоји још мноштво података који показују не само присуство, него и бројност муслимана у четничком покрету.


  Истакнути муслимански представници у четничком покрету били су и Мустајбег Хаџихусеиновић, Смајо Ћемаловић из Мостара, Мустафа Берберовић из Благаја, Абид Пргуда, Омер Калајџић, Мухамед и Абид Мехмедбашић из Столца, Мустафа Леко из Благаја, Џемал Кршлаковић - имам - мудрис из Коњица, хафиз и члан улме меџлиса у Сарајеву Мухамед Панџо, доктор Мухамед Беговић професор универзитета у Београду, имам Абдулах Хоџић из Београда и управник ''Гајретовог'' дома у Београду Мехмед Ћемаловић  У штапској чети среског команданта у Коњицу Јова Бабуловића већина бораца су били муслимани, а у саставу Коњичке четничке бригаде налазили су се муслимани четници из Коњичке Жупе која је бројала 200 бораца, Бјелимића такође 200 бораца и Улошког батаљона који је бројао 150 муслиманских бораца.
  На положају Бјелашнице било је 400 муслимана-четника из Умчана. У Вишеградској бригади под командом капетана Никића налазило се 200 муслимана, у одреду под командом поручника Куреша, као и у Херцеговачком одреду било је по 80 четника муслиманске вероисповести.
  На положају Дјевојчин Кук било је 70 муслиманских бораца, а у борбама око Неретве потпуковник Јовановић је поред својих 200 бораца, имао на располагању и 200 муслимана-четника на положају Бјелашница-Коњиц-Бијела.
  У пролеће 1943. године у саставу Невесињске бригаде налазио се муслимански батаљон којим је командовао Алија Коњхоџић. Други батаљон се налазио у саставу Мостарске бригаде и био је под командом капетана Владе Милошевића.
  Један од најпознатијих муслиманских четничких формација је чувени Коморански одред који је био под командом Хусеина Ровчанина. Овај одред је формиран на терену између Бродарева-Бијелог Поља-Пријепоља и бројио је неколико стотина бораца. Њихова је заслуга у томе што комунисти нису прешли реку Лим, иако су током 1943-1944. године то покушавали неколико пута.
  Да су и након завршетка рата муслимани били уз Дражу доказује и поступак Есада Вехабовића из Босанске Градишке који је ухапшен зато што је јавно тражио да се окачи слика ''бесмртнога Драже уместо Броза зликовца''.
  Ето, то нам говори историја. Али, некима, очигледно, историја није ''учитељица живота''. Зато нам се, ваљда, све ово и дешава.
  Никола Борковић

  Izvor: http://www.rcp-brcko.net/rcp-brcko/i...d=36&Itemid=94

  ČETNIČKI VOJVODA ISMET POPOVAC
  VOĐA ČETNIKA MUSLIMANA,KOJI SU SAMI SEBE NAZIVALI SRBIMA "MUHAMEDSKE VJERE".
  BORILI SU SE PROTIV MUSLIMANSKI IZRODA KAKU SU NAZIVALI MUSLIMANE USTAŠE.  SVE DO SMRTI ALIJE KOHUNDŽIĆA IZLAZIO LIST BRATSTVO,KOJI JE PISAO O BORBI ČETNIKA MUSLIMANA.

  ALIJA KOHUNDŽIĆ JE BIO PRIJATELJ PRINCIP GAVRILU SRPSKOM HEROJU IZ 1 SVETSKOG RATA

 2. #2
  jugo-jebe-dugo
  Natürlich gab es auch Moslems die für den König waren und sich weiter ein Königreich Jugoslawien wünschten.

  Dioe cetnik's werden gerne von den Kroaten als Schlächter und Mörder hingestellt damit sie nicht als alleinige Schlächter da stehen,dass stimmt aber so nicht.

  Die Ustasa waren die einzigen faschisten und Nazis auf dem Balkan zusammen mit den SS Albanern.Cetnik's sind die gefolgsleute des Königs und Königreich Jugoslawiens/Serbiens.

 3. #3
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141
  Zitat Zitat von jugo-jebe-dugo
  Natürlich gab es auch Moslems die für den König waren und sich weiter ein Königreich Jugoslawien wünschten.

  Dioe cetnik's werden gerne von den Kroaten als Schlächter und Mörder hingestellt damit sie nicht als alleinige Schlächter da stehen,dass stimmt aber so nicht.

  Die Ustasa waren die einzigen faschisten und Nazis auf dem Balkan zusammen mit den SS Albanern.Cetnik's sind die gefolgsleute des Königs und Königreich Jugoslawiens/Serbiens.
  Die Handžar nicht vergessen

  Wobei die Kroaten, die Bosniaken gezwungen haben in die Handžar oder besser gesagt "Muslimisch-kroatische-Ustaša-Division" einzutretten, sehr wenige waren da "freiwillig", ueber 80% von den Handžars welchselten waehrend dem Krieg die Seite zu den Antifaschisten..

 4. #4
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.142
  Die Tschetniks waren sowieso die "Königs-Garde". Sie wollten die Monarchie aufrecht erhalten. Darunter gab es auch Kroaten und Moslems, die mit ihnen die Monarche aufrecht erhalten wollten. Aber das waren nur kleine Minderheiten bzw. Ausnahmen. Genau so gab es kleine Gruppen von serbischen Faschisten, die zusammen mit den Utaschas für Hitler kämpften. Es gab auch Moslems in der Ustascha-Bewegung.

  - Doch all diese Sachen sind Ausnahmen. Einzig in den Partisanen gab es sehr viele Ethnien mit prozenutal grossem Anteil.

  Auch wenn ich den Kommunismus hasse, muss ich sagen, dass es einzig die Partisanen (unter Tito) geschafft haben uns alle zusammen zu halten und dass alle gemeinsam für eine Sache gekämpft hatten.


  PS: Auch im Bosnien-Krieg (92-95) gab es Moslems, die auf der Seite der Serben waren: Eine kleine Gruppe nördlich von Bihac im Nordwesten Bosniens. Aber eben... Ausnahmen gibt es immer und überall.

 5. #5
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141
  Zitat Zitat von Zurich
  PS: Auch im Bosnien-Krieg (92-95) gab es Moslems, die auf der Seite der Serben waren: Eine kleine Gruppe nördlich von Bihac im Nordwesten Bosniens. Aber eben... Ausnahmen gibt es immer und überall.
  Du meinst Fikret Abdić alias Babo.. Er kaempfte in Velika Kladuša gegen den 5.Korpus ArBiH aus Bihač und waren gegen Alija gerichtet, hatten sogar eine Autonomna Republika Zapadna Bosna.. Er wollte 1992 das Bosnien&Hercegovina unter SFRJ bleibt, ohne Krieg..

 6. #6

  Registriert seit
  11.11.2006
  Beiträge
  4.459
  Zitat Zitat von Ravnokotarski-Vuk
  Zitat Zitat von Zurich
  PS: Auch im Bosnien-Krieg (92-95) gab es Moslems, die auf der Seite der Serben waren: Eine kleine Gruppe nördlich von Bihac im Nordwesten Bosniens. Aber eben... Ausnahmen gibt es immer und überall.
  Du meinst Fikret Abdić alias Babo.. Er kaempfte in Velika Kladuša gegen den 5.Korpus ArBiH aus Bihač und waren gegen Alija gerichtet, hatten sogar eine Autonomna Republika Zapadna Bosna.. Er wollte 1992 das Bosnien&Hercegovina unter SFRJ bleibt, ohne Krieg..
  die kleine gruppe wurde aber zertrampelt in der region bihac konnten die serben nix reissen.

 7. #7
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.142
  Zitat Zitat von Ravnokotarski-Vuk
  Zitat Zitat von Zurich
  PS: Auch im Bosnien-Krieg (92-95) gab es Moslems, die auf der Seite der Serben waren: Eine kleine Gruppe nördlich von Bihac im Nordwesten Bosniens. Aber eben... Ausnahmen gibt es immer und überall.
  Du meinst Fikret Abdić alias Babo.. Er kaempfte in Velika Kladuša gegen den 5.Korpus ArBiH aus Bihač und waren gegen Alija gerichtet, hatten sogar eine Autonomna Republika Zapadna Bosna.. Er wollte 1992 das Bosnien&Hercegovina unter SFRJ bleibt, ohne Krieg..
  Genau... Aber eben.. Wie gesagt, Ausnahmen gibt es immer und überall.

 8. #8
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von Ravnokotarski-Vuk
  Zitat Zitat von jugo-jebe-dugo
  Natürlich gab es auch Moslems die für den König waren und sich weiter ein Königreich Jugoslawien wünschten.

  Dioe cetnik's werden gerne von den Kroaten als Schlächter und Mörder hingestellt damit sie nicht als alleinige Schlächter da stehen,dass stimmt aber so nicht.

  Die Ustasa waren die einzigen faschisten und Nazis auf dem Balkan zusammen mit den SS Albanern.Cetnik's sind die gefolgsleute des Königs und Königreich Jugoslawiens/Serbiens.
  Die Handžar nicht vergessen

  Wobei die Kroaten, die Bosniaken gezwungen haben in die Handžar oder besser gesagt "Muslimisch-kroatische-Ustaša-Division" einzutretten, sehr wenige waren da "freiwillig", ueber 80% von den Handžars welchselten waehrend dem Krieg die Seite zu den Antifaschisten..
  Die Serben die für die Ustasa kämpften waren keine Servben mehr sondern mussten erst zum katholismus koventieren.

 9. #9
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141
  Zitat Zitat von DonBosancero
  Zitat Zitat von Ravnokotarski-Vuk
  Zitat Zitat von Zurich
  PS: Auch im Bosnien-Krieg (92-95) gab es Moslems, die auf der Seite der Serben waren: Eine kleine Gruppe nördlich von Bihac im Nordwesten Bosniens. Aber eben... Ausnahmen gibt es immer und überall.
  Du meinst Fikret Abdić alias Babo.. Er kaempfte in Velika Kladuša gegen den 5.Korpus ArBiH aus Bihač und waren gegen Alija gerichtet, hatten sogar eine Autonomna Republika Zapadna Bosna.. Er wollte 1992 das Bosnien&Hercegovina unter SFRJ bleibt, ohne Krieg..
  die kleine gruppe wurde aber zertrampelt in der region bihac konnten die serben nix reissen.
  Darum wurde die Lapačko-Korenačka Brigada aus der RSK 5 mal mit grossem Geld von Alija aufgezwungen die Stadt Bihač um einige Kilometer Richtung Westen zu verlassen Ohne das Geld Alijas und der Operation Oluja waere Bihač gefallen :wink:

 10. #10
  Avatar von Ivo2

  Registriert seit
  13.07.2004
  Beiträge
  21.024
  Zitat Zitat von jugo-jebe-dugo
  Natürlich gab es auch Moslems die für den König waren und sich weiter ein Königreich Jugoslawien wünschten.

  Dioe cetnik's werden gerne von den Kroaten als Schlächter und Mörder hingestellt damit sie nicht als alleinige Schlächter da stehen,dass stimmt aber so nicht.

  Die Ustasa waren die einzigen faschisten und Nazis auf dem Balkan zusammen mit den SS Albanern.Cetnik's sind die gefolgsleute des Königs und Königreich Jugoslawiens/Serbiens.

  Fall's es dir nicht aufgefallen ist, auf einem Bild mit Cica Draza sind auch ein paar Ustasa.
  Cetniks waren genauso Nazi's wie die Ustasa.
  Punkt.

Seite 1 von 5 12345 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.01.2010, 12:00
 2. Hrvatsko Muslimanski i Bosansko Katolicki Heroji
  Von Koma im Forum PC, Internet, Games
  Antworten: 60
  Letzter Beitrag: 19.10.2009, 15:21
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.09.2009, 19:30
 4. Za Cetnici
  Von KraljEvo im Forum Rakija
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 01.09.2008, 02:33
 5. Muslimanski narod neće nestati!
  Von absolut-relativ im Forum Politik
  Antworten: 99
  Letzter Beitrag: 07.02.2008, 17:38