BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 21 von 24 ErsteErste ... 111718192021222324 LetzteLetzte
Ergebnis 201 bis 210 von 239

Nikola Tesla war Kroate und die Serben haben das Jahrzehnte lang vertuscht

Erstellt von Cobra, 03.12.2013, 10:38 Uhr · 238 Antworten · 16.303 Aufrufe

 1. #201

  Registriert seit
  28.10.2010
  Beiträge
  15.315
  Zitat Zitat von Charliesheen Beitrag anzeigen
  Sei froh nicht jeder hat die Ehre als heldenhafter mit riesen cojones ausgestatteter kroate auf die welt zu kommen.
  Zitat Zitat von Lubenica Beitrag anzeigen
  Somit hast du nix erreicht. Du hast nix dazu beigetragen das du Kroate bist. Das hast du dir nich selbst ausgesucht.
  Ich habe mehr als ihr dummen Jugos. Ich habe ein Land, einen Pass, eine Hymne, eine Nationalmannschaft, Millionen Landsleute, eine Fahne, etc.

  Ihr seid ein Haufen voller nichts.

 2. #202

  Registriert seit
  30.06.2014
  Beiträge
  422
  Zitat Zitat von hrhrhrvat Beitrag anzeigen
  Ich habe mehr als ihr dummen Jugos. Ich habe ein Land, einen Pass, eine Hymne, eine Nationalmannschaft, Millionen Landsleute, eine Fahne, etc.

  Ihr seid ein Haufen voller nichts.
  Glaubst du ich wäre nicht gerne Kroate? Was soll ich tun wenn ich als Jugo geboren bin?

 3. #203

  Registriert seit
  19.09.2013
  Beiträge
  10.420
  Zitat Zitat von hrhrhrvat Beitrag anzeigen
  Ich habe mehr als ihr dummen Jugos. Ich habe ein Land, einen Pass, eine Hymne, eine Nationalmannschaft, Millionen Landsleute, eine Fahne, etc.

  Ihr seid ein Haufen voller nichts.
  zu all dem hast du nix beigetragen.

  Beim Nationalismus handelt es sich um die schlechte Ausdünstung von Leuten, die nichts anderes als ihre Herden-Eigenschaften haben, um darauf stolz zu sein.
  Friedrich Nietzsche

  Die kulturhemmenden Umstände des modernen wirtschaftlichen und geistigen Lebens wirkten sich am Menschen aus, ohne daß er sich gegen sie zur Wehr setzte. Der überbeschäftigte und ungesammelte Mensch verfiel der geistigen Unselbständigkeit, der Veräußerlichung, einem falschen Wirklichkeitssinn, einem falschen geschichtlichen Sinn, einem kurzsichtigen Nationalismus und einer erschreckenden Humanitätslosigkeit. Darin wirkte sich der Niedergang der Kultur aus.
  Albert Schweitzer

  Nationalismus herrscht wenn ein Betrunkener behauptet, seine Fahne sei die Beste.
  Wolfram Weidner

  Der Nationalismus gebärdet sich dann am wildesten, wenn er enttäuscht wird.
  William Pfaff

  Nein, Import ist der Nationalismus nirgends, aber überall entsteht Nationalismus erst durch Import, nämlich als Antwort auf Import, als Alarmsignal, wenn sich der Geist eines Volkes durch Import fremder Geistesart bedroht fühlt. Nationalismus ist immer zunächst ein Hilferuf.
  Hermann Bahr

  Der Nationalismus inspiriert sich weniger aus der Liebe zum eigenen Volk als aus dem Hass gegen die anderen.
  Paul Bertololy

  Aber jeder erbärmliche Tropf, der nichts in der Welt hat, darauf er stolz sein könnte, ergreift das letzte Mittel auf die Nation, der er gerade angehört, stolz zu sein. Hieran erholt er sich und ist nun dankbarlich bereit, alle Fehler und Torheiten, die ihr eigen sind, mit Händen und Füßen zu verteidigen.
  Arthur Schopenhauer
  (1788 - 1860), deutscher Philosoph

  So viel zu deinem Weltbild!

  Und Nikola Tesla war kein Kroate. Sorry, jetzt kannste nicht stolz auf ihn sein.^^

  Und , was machste sonst noch so, ausser Jugoslaw(i)en zu hassen?


 4. #204
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.975
  Selbstverständlich war Tesla ein Kroate, was soll er sonnst gewesen sein ?

 5. #205
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.854
  Er sagte selber das kroatisches Blut durch seine Adern fließt, damit dürfte alles klar sein


  Otkrivamo nikada pokazane dokumente o životu genijalca


  U papirima su ga opisali kao čovjeka šiljastog nosa i velikog stasa. U sedmom je razredu dobio pohvalnicu iz povijesti i ukor iz matematike, kasnije je volio Voltairea
  Nikad široj javnosti nije pokazan dokument o krštenju Nikole Tesle u parohiji Smiljan iz 1856. godine, koji je rukom pisao njegov otac, kao ni zamolba za izdavanje putovnice prvi put će se javnosti prikazati u petak.

  U papirima iz Matice rođenih točno je naveden dan i godina rođenja, iako su povjesničari do sada o tome dvojili. Nikola Tesla, piše u Matici rođenih, na svijet je došao 28. lipnja 1856. godine po julijanskom kalendaru ili 10. lipnja po gregorijanskom. Kršten je već dan poslije, a to je i logično s obzirom na to da mu je otac Milutin Tesla bio paroh. Dokument otkriva i da je ime Teslina kuma Jovan Drenovac, koji je bio kraljevski kapetan austrijske mornarice, kao i da mu se majka zvala Georgina.
  Na izložbi će biti predstavljena i zamolba za izdavanje putovnice znanstveniku koji je promijenio čovječanstvo iz 1883. godine koja sadrži opis kako je izgledao. Uz zamolbu, tu je i dokument o dostavi putovnice kojim je tadašnje Predsjedništvo kraljevskehrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade poslalo u Gospić Teslinu putovnicu.

  - Njegov značaj još nije dovoljno poznat javnosti i zato pozivamo sve na Noć muzeja u Hrvatski državni arhiv gdje ćemo ih pokazati- rekla je arhivistica Anđelka Grubišić-Čabo.

  Tijekom godina često se postavlja pitanje njegove nacionalnosti, no, zanimljivo, u dokumentu iz Matice rođenih nacionalnosti ni nema navedene. To nije uopće nelogično jer se u knjigama tada bilježila samo vjeroispovijest, a kod njega je navedeno da je istočnopravoslavne vjeroispovijesti. U dokumentu koji razotkriva nimalo nevažne detalje iz Teslina najranijeg života piše i da je mjesto obitavanja Smiljan, i to kućni broj 227. Malo ličko mjesto potpadalo je pod "kompaniju Medačka No. 9" i "Regimentu Lička No. 1".


  Nije imao osobnih biljega, a usta su mu bila 'razmjerna'

  S druge strane, u zamolbi za izdavanje putovnice navedeni su i zanimljivi opisi Teslina lika. Godine 1883. zatražio je putovnicu kako bi, piše u njegovoj zamolbi, mogao putovati u Francusku, Rusiju i Njemačku na dvije godine.
  U osobnom opisu navedeno je da je neoženjen, pismen i da radi kao telefonski vježbenik. Stas su mu opisali kao velik, lice kao “podugo”, kosa i oči su mu crne, a usta su isprva opisali kao pravilna, da bi tu riječ prekrižili i ispravili u “razmjerna”, nos šiljast, a osobnih biljega nema. U toj zamolbi također je navedena vjera - “istočno grčka”, a to bi danas bio ekvivalent pravoslavnoj vjeri.  No unatoč tome što nacija nigdje nije navedena, Nikola Tesla je u svojem osobnom dnevniku otkrio da ne samo da je rođen u Hrvatskoj, nego i da u njegovim žilama teče hrvatska krv.

  "Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota", otkrio je znanstvenik u svojem dnevniku koji je poslije izučavala profesoricaLjubica Štefan.

  Čuvaju predmete na kojima je učio matemetiku

  Tezu o hrvatskom podrijetlu podržava i talijanska enciklopedija znanosti, književnosti i umjetnosti “Treccani”. Budući izumitelj svjetske slave krenuo je u njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a završio ju je u Gospiću. Nakon toga upisao je realnu gimnaziju u četvrti Rakovac u Karlovcu. U njoj i danas čuvaju predmete na kojima je učio najgenijalniji um koji je rođen na hrvatskom tlu. Karlovačka gimnazija već neko vrijeme brižno restaurira i konzervira nastavna pomagala stara i više od 150 godina. S obzirom da je Nikola Tesla 1870. upisao njihovu školu, vjerojatno je odrastao u neka od učila koja su danas na jednom mjestu skupljena iz tri karlovačke škole. A nakupilo se više od tisuću predmeta iz biologije, botanike, zemljopisa, fizike i matematike.
  Učila za fiziku, napravljena od mjedi, mramora, mesinga i drva mahagonija, i danas koriste u nastavi. A maštu zagolica i to da su neki od tih predmeta iz vremena kad je u istim školskim klupama sjedio i Tesla koji je u sedmom razredu dobio pohvalu iz povijesti ali i ukor iz matematike. Na kraju je i matematiku završio s odličnim. Između rijetkih stvari za koje se sigurno zna da ih je Tesla gledao je kostur pravog čovjeka iz 1872. godine.
  U školi revno rade na slaganju i restauriranju tih predmeta koje će izložiti u prvom muzeju u školi, a neki predmeti već danas imaju status kulturne baštine.
  Nakon škole Tesla je proučavao ptice. Ljubav prema pticama pratit će ga čitav život. Obožavao je i čitati. U vrijeme puberteta volio se kartati, ali tako zarađeni novac nikad nije nosio kući, nego ga je darovao onima kojima je bio potrebniji.
  Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da nastavi obiteljsku tradiciju i postane svećenik. On se tome snažno protivio, otac je na kraju popustio pa se upisao na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije je i u Pragu studirao tehniku.


  Voltaireova djela naučio je napamet

  Tijekom studija upoznao se s Voltaireovim djelima te je odlučio pročitati sve što je ovaj napisao. U konačnici je navodno i naučio sva njegova djela napamet. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone u kućama. I tako iduće dvije godine...
  Jedno vrijeme radio je kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte počeo je raditi u Edisonovoj kompaniji (Continental Edison Company) u Parizu. Bio je impresioniran njegovim umom do te mjere da je silno želio raditi osobno s, kako je tada mislio, najvećim živućim genijalcem Edisonom.
  Godine 1884. odlazi u New York. U džepu je imao četiri centa, nekoliko vlastitih pjesama i proračune za leteći stroj. Imao je i preporuku Edisonova suradnika Charlesa Batchelora, u kojoj je pisalo: “Gospodine Edisone, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama”. Te su riječi definitivno promijenile život oba genija.
  Edison ga je zaposlio u svojoj tvrtki, ali se dva velika uma nikako nisu mogla složiti u načinu rada, što je vodilo prema konstantnom sukobu. Tesla je prekinuo rad s Edisonom kad ga je ovaj uvrijedio zbog načina rada. Zatim je osnovao vlastitu tvrtku -Tesla Electric Light & Manufacturing.
  Nikola Tesla bio je hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa koji je istraživao područja elektrotehnike. Njegovi najveći izumi su višefazni sustav izmjeničnih struja i okretno magnetsko polje.


  Tesla je također jedan od stvaratelja modernog svijeta sa svojim izumima koji se koriste na području tehnologija radara, interneta, daljinskog upravljanja, prijenosa informacija, navigacijskog sustava, električnog automobila, prevoditelja i mnogih drugih znanstvenih područja.
  U čast stogodišnjice njegova rođenja Međunarodna elektrokomisija nazvala je njegovim imenom jedinicu magnetske indukcije Tesla. Enciklopedija Britannica svrstala ga je među deset najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti, a brojne kompanije, pa i hrvatski Ericsson, nose njegove ime.
  Ekscentričan i posvećen samo znanosti, 1912. odbio je primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik.
  Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87. godini siromašan i sam. Nakon njegove smrti kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i druge počasti, kao i njegove laboratorijske bilješke, zapečaćeni su. Neko vrijeme nalazili su se u vlasništvu Teslina rođaka i jedinog nasljednika Save Kosanovića. On je kasnije svoje tako stečeno nasljedstvo poklonio Beogradu, a u svrhu osnivanja muzeja Nikole Tesle.

 6. #206

  Registriert seit
  28.10.2010
  Beiträge
  15.315
  Zitat Zitat von Charliesheen Beitrag anzeigen
  Glaubst du ich wäre nicht gerne Kroate? Was soll ich tun wenn ich als Jugo geboren bin?
  Niemand wird als Jugo geboren. Diese Krankheit muss man sich erarbeiten so wie ihr Dppen.

  - - - Aktualisiert - - -

  Zitat Zitat von Lubenica Beitrag anzeigen
  zu all dem hast du nix beigetragen.


  Doch natürlich. Täglich.

 7. #207
  Avatar von Vukovarac

  Registriert seit
  10.06.2011
  Beiträge
  12.756
  ...ich liebe dieses zitat von schopenhauer ...was soll das bewirken oder ausdrücken ^^...ist nur seine persönliche meinung, nicht mehr....

 8. #208

  Registriert seit
  28.10.2010
  Beiträge
  15.315
  Kroate zu sein ist sowas tolles. Da muss man stolz drauf sein. Scheiß auf den Schlittenbauer oder wie der heißt

 9. #209

  Registriert seit
  14.12.2005
  Beiträge
  9.450
  Zitat Zitat von Lubenica Beitrag anzeigen
  zu all dem hast du nix beigetragen.

  Beim Nationalismus handelt es sich um die schlechte Ausdünstung von Leuten, die nichts anderes als ihre Herden-Eigenschaften haben, um darauf stolz zu sein.
  Friedrich Nietzsche

  Die kulturhemmenden Umstände des modernen wirtschaftlichen und geistigen Lebens wirkten sich am Menschen aus, ohne daß er sich gegen sie zur Wehr setzte. Der überbeschäftigte und ungesammelte Mensch verfiel der geistigen Unselbständigkeit, der Veräußerlichung, einem falschen Wirklichkeitssinn, einem falschen geschichtlichen Sinn, einem kurzsichtigen Nationalismus und einer erschreckenden Humanitätslosigkeit. Darin wirkte sich der Niedergang der Kultur aus.
  Albert Schweitzer

  Nationalismus herrscht wenn ein Betrunkener behauptet, seine Fahne sei die Beste.
  Wolfram Weidner

  Der Nationalismus gebärdet sich dann am wildesten, wenn er enttäuscht wird.
  William Pfaff

  Nein, Import ist der Nationalismus nirgends, aber überall entsteht Nationalismus erst durch Import, nämlich als Antwort auf Import, als Alarmsignal, wenn sich der Geist eines Volkes durch Import fremder Geistesart bedroht fühlt. Nationalismus ist immer zunächst ein Hilferuf.
  Hermann Bahr

  Der Nationalismus inspiriert sich weniger aus der Liebe zum eigenen Volk als aus dem Hass gegen die anderen.
  Paul Bertololy

  Aber jeder erbärmliche Tropf, der nichts in der Welt hat, darauf er stolz sein könnte, ergreift das letzte Mittel auf die Nation, der er gerade angehört, stolz zu sein. Hieran erholt er sich und ist nun dankbarlich bereit, alle Fehler und Torheiten, die ihr eigen sind, mit Händen und Füßen zu verteidigen.
  Arthur Schopenhauer
  (1788 - 1860), deutscher Philosoph

  So viel zu deinem Weltbild!

  Und Nikola Tesla war kein Kroate. Sorry, jetzt kannste nicht stolz auf ihn sein.^^

  Und , was machste sonst noch so, ausser Jugoslaw(i)en zu hassen?

  So eine Scheiße kann nur von einem staatenlosen Ökolinken kommen.Wäscht du dich eigentlich?

 10. #210

  Registriert seit
  02.04.2012
  Beiträge
  70
  http://izquotes.com/quotes-pictures/...sla-272053.jpg

  Serbe aus Kroatien. Was es da soviel um den heißen Brei zu reden gibt ist mir Schleierhaft.

Ähnliche Themen

 1. Najveci Hrvat - Nikola Tesla
  Von Mastakilla im Forum Politik
  Antworten: 154
  Letzter Beitrag: 11.07.2017, 07:37
 2. Nikola Tesla
  Von Grasdackel im Forum Glückwünsche
  Antworten: 555
  Letzter Beitrag: 11.07.2016, 07:59
 3. Štrajk upozorenja u TE Nikola Tesla
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.01.2010, 00:30
 4. Nikola Tesla
  Von John Wayne im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.09.2007, 00:18
 5. Nikola Tesla Grad
  Von Gospoda im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 21.08.2006, 20:22