BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 9 von 9

Ohrid-Debar-Aufstand

Erstellt von Ilan, 24.01.2011, 23:20 Uhr · 8 Antworten · 1.070 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Ilan

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  10.227

  Ohrid-Debar-Aufstand

  Per Zufall auf das Thema gestossen und wurde noch nicht durchgekaut. Albaner und Bulgaren (oder doch Mazedonier?) zusammen gegen die serbische Herrschaft.

  Der Ohrid-Debar-Aufstand (mazedonisch: Охридско-Дебaрско вoстание, bulg. Охридско-Дебърско въстание) war ein von der Inneren Makedonisch Odrinischen Revolutionäre Organisation organisierter Aufstand der lokalen bulgarischen und albanischen Bevölkerung im Westen von Wardar Makedonien, der heutigen Republik Mazedonien, gegen die neue serbische Herrschaft im Land. Der Aufstand fand im September 1913 zwei Monate nach dem Ende des Zweiten Balkankrieges in der Region um Debar, Struga und Ohrid statt. Anführer der Aufständischen waren Milan Matow, Petar Tschaulew, Pawel Christow und Anton Schibakow.
  Nach zwei Wochen langen Kämpfen gegen die 100.000 Mann starke reguläre Serbische Armee war der Aufstand blutig niedergeschlagen. Nach Berichten der internationalen Kommission der Carnegie Endowment for International Peace wurden viele bulgarische Intellektuelle verhaftet oder erschossen und eine Anzahl von Dörfern niedergebrannt. Über 25.000 Albaner flohen nach Albanien und über 30.000 Bulgaren nach Bulgarien.  Ohrid-Debar-Aufstand

  Was ist hier los, warum ist hier nicht von den Mazedonier die Rede?

 2. #2

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Zitat Zitat von Ilan Beitrag anzeigen
  Was ist hier los, warum ist hier nicht von den Mazedonier die Rede?

  Darum
  Benutzer:BMPO

 3. #3
  Avatar von Paokaras

  Registriert seit
  02.09.2010
  Beiträge
  9.539

 4. #4
  Arvanitis
  Zitat Zitat von Ilan Beitrag anzeigen
  Was ist hier los, warum ist hier nicht von den Mazedonier die Rede?
  3 mal darfst du raten.

 5. #5

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Zitat Zitat von Arvanitis Beitrag anzeigen
  3 mal darfst du raten.

  Das Geheimnis wurde gelüftet, du kannst wo anders weiter furzen

  Wie wärs mit HIER, da steht noch eine Antwort von dir aus

 6. #6

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141
  :

 7. #7

  Registriert seit
  07.12.2007
  Beiträge
  13.526
  bulgaren und albaner eben

  makedonen sind doch griechen ?

 8. #8

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141
  :²

 9. #9

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Zitat Zitat von ALB-EAGLE Beitrag anzeigen
  bulgaren und albaner eben

  makedonen sind doch griechen ?
  „Во Дебар востанието веќе беше кренато. Ноќта на 11 септември окружниот управител Кирковиќ се извлече од градот заедно со митрополитот Варнава и со другите чиновници и се упати кон Охрид. Гледката беше колку пријатна, толку страшна, кога гледа човек како разјарениот народ од сите околни села, вооружен кој со што имал, трча кон градот и оттаму кон село Горенци каде очајно се бореа српските војници. Секој беше уверен дека победата е на страната на народот, не само затоа што беше поброен од војската, туку и затоа што беше мотивиран и беше готов да се фрли во оган, макар и со празни раце.

  Дебар ликуваше, Македонското знаме се вееше на секој прозорец. Двеста-триста заробени србски војници тивко без никој да ги вознемирува, ги водеа низ градот. Други ги прибираа убиените и ранетите меѓу кои видов еден офицер, кој, според сведочењето беше погоден со седум куршуми. Народот весело и гордо се движеше по улиците и секој се загледуваше по ќошињата со цел да најде некој убиен војник и да му го земе оружјето.“

  .....

  На 13 септември востаничките чети влегуваат во Охрид. За ова во своите мемоари Чаулев пишува:

  „Од пред извесно време се обединивме со Албанците и со македонските Албанци, но тие како народ се лесно избувливи, па избрзавме со востанието. За востанието не сме виновни ние, колку србските предизвикувачки дејствија, кои едноставно беа неиздржливи. На 1 септември народот очекуваше да се отворат училишта, но видовме дека тоа веќе не се наши. Црквите опустеа зашто никој не сакаше да влезе во нив кога ќе чуеше дека внетре има србски поп, а посебно не сакаа да чујат за владиката Варнава. Кога се случи анексијата, Србите ги разурнаа сите џамии. Трговијата сосема опусте. Нашиот селанец порано купуваше ока сол за еден грош, сега треба да даде шест гроша. За нецела година народот оголе. Нема работа тука но никого не пуштаат да оди во странство. Неколку србомани во градот се се' и сешто. Казните и тепањето станаа сосема вообичаена работа. Честа и животите на луѓето се во рацете на тие луѓе.“

  Quelle

Ähnliche Themen

 1. Aufstand der Zandsch
  Von John Wayne im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 05.06.2010, 21:47
 2. Aufstand der Skipetaren
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 24
  Letzter Beitrag: 23.02.2009, 18:48
 3. Aufstand der Ungläubigen
  Von F21 im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 07.02.2009, 12:41
 4. Aufstand der Skipetaren
  Von Albanesi2 im Forum Politik
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 27.05.2006, 02:45
 5. Debar
  Von Albaner-FYROM im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 32
  Letzter Beitrag: 22.06.2005, 22:27