Studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvojili su prvu nagradu u finalu najvećeg svetskog takmičenja mladih elektrotehničara. Naši studenti pobedili su dva američka tima, koja su takođe ušla u finale. Oni su juče iz Čikaga, gde je održana dodela nagrada, doleteli u Beograd. Osim glavne, studenti Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda osvojili su i dve sporedne nagrade - „za tehničku dokumentaciju” i „za prezentaciju i tim”. Projektom minidrajva, tj. malog motora, koji se ugrađuje u kućne aparate i štedi struju, eliminisali su ostale finaliste i odneli pobedu, a za sebe su osvojili nezamenjive preporuke u biografijama. Još uvek ne veruju da su pobedili tehnički dosta nadmoćnije protivnike.

„U momentu kada smo videli kakvu opremu oni iznose iz automobila, mi nismo mogli da verujemo, jer mi takvu opremu nismo imali ni u laboratoriji, ali kada su oni videli naš pogon, nisu mogli da veruju da smo jednu takvu stvar spakovali na tako malo mesto”, kaže jedan od nagrađenih studenata Mihajlo Divac.

Uz pomoć našeg konzulata u Čikagu, studentima iz Beograda su obezbeđeni smeštaj i hrana. Nagrada, osim diploma, podrazumeva i 14.000 dolara, koje bi tek trebalo da dobiju. (B92)