Al Zarkavi negativac godine

BAGDAD - Fanatično posvećen krvavom terorističkom zanatu, Abu Musab al Zarkavi ubjedljivo je zaslužio “titulu” negativca 2005. godine, jer je odgovoran za mnoga ubistva, bombaške napade i otmice, prije svega u Iraku.
Taj 41-godišni Jordanac, kojeg je Osama bin Laden imenovao za “emira Al Kaide u Iraku”, već godinama izmiče potjerama, iako ostavlja krvav trag na vrlo širokom prostoru, od Avganistana do Bliskog istoka.
Nagrada od 25 miliona dolara, koju su Amerikanci prije dvije godine obećali za njegovo hvatanje ili otkrivanje, još čeka dobitnika. U međuvremenu, on i njegovi sljedbenici ubili su na stotine ljudi.
Zarkavi je rođen u rudarskoj porodici, čije je siromaštvo oblikovalo njegov tvrd karakter i asketizam buntovnika, koji poštovanje izražava samo prema Alahu i patološki mrzi “krstaše” (hrišćane).
“Između nas može postojati samo dijalog mača i krvi”, poručio je nedavno Amerikancima, zatraživši njihovo povlačenje sa iračkog pijeska.
Amerikanci ga smatraju najodgovornijim za velike pobune u iračkim gradovima Faludži i Mosulu, u kojima je stradao ogroman broj ljudi, uglavnom iračkih civila, jer su napadi koalicionih snaga na pobunjenike bili krajnje bezobzirni.
Zarkavi je odgovorio bombaškim napadima koji nijesu prestajali ni tokom čitave 2005. godine. Uz to, stizao je da organizuje udare i u Amanu, Saudijskoj Arabiji i njegovom Jordanu, gdje je samo na jednoj svadbi ubijeno više od 60 ljudi.
Prije desetak dana, jordanski sud ga je, u odsustvu, osudio na smrt.
Lojalan Bin Ladenu i zaklet pred Alahom u vječnog neprijatelja Amerike i “krstaša”, Zarkavi je već najavio da će i u narednoj godini nastaviti svoju zločinačku misiju, sanjajući o slobodnom Iraku po njegovoj mjeri i - kako često ističe - oslobođenju svih Muslimana od pritiska Zapada.