BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 9 von 9

Beograd-Grad budućnosti južne Evrope(Stadt der Zukunft)

Erstellt von Hercegovac, 25.08.2008, 22:04 Uhr · 8 Antworten · 1.731 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.087

  Beograd-Grad budućnosti južne Evrope(Stadt der Zukunft)

  U drugoj fazi Takmičenja za evropske gradove i regione budućnosti u 2006. i 2007. godini, koje organizuje časopis „Fajnenšel tajms” („Financial Times”), Beograd je 16. marta 2006. u Kanu proglašen za „Grad budućnosti južne Evrope”. Pored Beograda, nagrade su dobili Pariz kao „Grad budućnosti zapadne Evrope”, Brno kao „Grad budućnosti centralne Evrope”, Baku kao „Grad budućnosti istočne Evrope” i London „Grad budućnosti severne Evrope”, koji je proglašen i za „Grad budućnosti Evrope 2006/07”. U prvom krugu glavni grad Srbije izabran je za „Grad budućnosti centralnog dela jugoistočne Evrope”. Region južne Evrope, gde je Beograd „Grad budućnosti”, pored Srbije obuhvata i Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Grčku, Tursku i mediteranska ostrva Kipar, Maltu, Siciliju, Korziku i Krit.
  – Bila nam je čast što smo u takmičenju „Fajnenšel tajmsa” proglašeni za grad budućnosti Južne Evrope, jer smo se našli u društvu sa gradovima koji su ili u dramatičnom razvoju ili imaju dugu poslovnu tradiciju – rekao je Nenad Bogdanović, gradonačelnik Beograda, povodom izbora Beograda za grad budućnosti južne Evrope.

  – Ono što treba da se desi i Beogradu i Srbiji je da strani kapital počne što brže da pristiže. Bez toga nema novih radnih mesta i novih programa. Novca u samoj zemlji nema mnogo, već je on kod stranih investitora i zato su nam oni neophodni. Mi smo prošli jedan period kada je trebalo ulagati u infrastrukturu pojedinih delova grada i tu se sada gradi. Najnovije „grinfild” investicije nisu više na Novom Beogradu, na kojem je u proteklom periodu najviše građeno već u Zemunu i on će uskoro po investicijama postati potpuno ravnopravan sa Novim Beogradom. Grad mora nastaviti da ulaže u infrastrukturu, gradi novu i revitalizuje staru i tako stvara uslove za potencijalne investitore. O tome šta to znači dovoljno govori podatak da je od uređenja gradskog građevinskog zemljišta grad Beograd 2000. godine ostvario prihod od oko 10 miliona evra, dok će ove godine taj prihod najverovatnije iznositi oko 100 miliona evra. Sav taj novac ćemo ponovo uložiti u novu infrastrukturu bilo da je komunalna ili transportna – rekao je Nenad Bogdanović.
  Gradonačelnik je naglasio da se mnogo radilo na stvaranju infrastrukturnih uslova oko autoputa i šire zone oko njega, do aerodroma, a da je sledeći zadatak stvoriti neophodnu infrastrukturu oko novosadskog autoputa do iza Batajnice, zatim na pravcima prema Zrenjaninu i Novom Sadu, Ibarskoj magistrali i pravcu prema Nišu. Posebno su spomenuti i projekti na obalama reka kao i lokacije u samom gradu koje su proteklih petnaestak godina stajale napuštene.
  – U ovom trenutku za svaku lokaciju koju ponudimo dobijemo mnogo ponuda, ali mi moramo stvarati i uređivati mnogo više takvih lokacija, jer interes postoji. Moja procena je da će se za tri godine u Beogradu graditi po milion i po kvadrata poslovnog i stambenog prostora, da će prosečna plata biti oko 500 evra i da će te tempo zapošljavanja biti na daleko višem nivou – istakao je Bogdanović.
  Govoreći o želji da talas ulaganja zahvati i celu Srbiju, Bogdanović je ponovio da je neophodno da započne proces decentralizacije i ne političkog, već interesnog povezivanja lokalnih zajednica. Na taj način i veliki deo Srbije, poput primera Beograda može ravnopravno da doprinese razvoju cele države, zaključio je Bogdanović.

  Po rečima Vesne Perić, zamenice direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (www.siepa.sr.gov.yu), koja je u saradnji sa USAID–SEDP kandidovala Beograd za ovu nagradu, glavni grad je, po njenim rečima za ovo takmičenje kvalifikovao povoljan geografski položaj i dosadašnja strana ulaganja. Pristup privlačenju investitora koji Beograd ima poslednjih godina predstavlja primer kako i druge lokalne zajednice u Srbiji mogu da postanu atraktivne za ulaganje kapitala, rekla je Perićeva.
  Takmičenje za „Gradove i regione budućnosti” organizuje specijalizovano izdanje „Fajnenšel tajmsa” za strana direktna ulaganja – FDI Magazin, a ova prestižna godišnja nagrada dodeljuje se za sve kontinente. Nagrada predstavlja i preporuku najpoznatijeg ekonomskog lista na svetu za lokacije u koje treba ulagati. Kategorije i kriterijumi po kojima stručni žiri odlučuje su ekonomski potencijal, troškovi poslovanja, ljudski resursi, transport, informacione tehnologije i telekomunikacije, kvalitet života za strane ulagače, kao i najbolja promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.


  Kurze Übersetzung:

  Die Stadt Beograd wurde als Stadt der Zukunft Südeuropas ausgewählt,wie paris für Westeuropa.Beograd setze sich gegen Istanbul,Zagreb,Ljubljana,Sofia,Athen,Sizilien,Kre ta etc etc durch..


  (extra für acttm)

  Ein besonderer Titel.

 2. #2
  Cvrcak
  Fajnenšel tajms

 3. #3
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.087
  Zitat Zitat von Cvrcak Beitrag anzeigen
  Fajnenšel tajms
  ^
  hahahah ^^ geile diese Übersetzungen von uns..

 4. #4
  Marija
  Hier, damit wir's noch auf deutsch & deutlich haben:

  Stadt Belgrad - Belgrad ? Stadt der Zukunft Südeuropas

  Projekte -Willkommen bei MediTerra Investments Inc.

  engl.

  Economy of Belgrade - Wikipedia, the free encyclopedia


  Bei den Stichworten "Financial Times" und "Cannes" würde man bei jeder anderen südosteuropäischen Stadt Lobgesänge anstimmen.
  Aber hier handelt es sich ja nur um Belgrad. Und bis heute hat sich ja natürlich auch nichts bewegt.


 5. #5

  Registriert seit
  06.08.2008
  Beiträge
  878
  Paris, London, Beograd! Ist doch logisch

 6. #6
  Marija
  Smanji gas, Optimus, nakrivi kapu i uzivaj..

 7. #7
  Avatar von OptimusPrime

  Registriert seit
  14.08.2008
  Beiträge
  5.772
  Zitat Zitat von Marija Beitrag anzeigen
  Smanji gas, Optimus, nakrivi kapu i uzivaj..
  sto .

  diese hassfresse muss überall egal welches thema seinen hass gegenüber serbiens freien lauf lassen! muss das denn sein?

 8. #8
  Marija
  Zitat Zitat von OptimusPrime Beitrag anzeigen
  sto .

  diese hassfresse muss überall egal welches thema seinen hass gegenüber serbiens freien lauf lassen! muss das denn sein?
  Und du reagierst so explosiv auf seichtes Geplärre, zeigst deinen geladenen Unmut, und das noch freiwillig? Daješ nekome razlog da se raduje zbog tvog nerviranja?
  Nemoj biti lud..

 9. #9
  Avatar von OptimusPrime

  Registriert seit
  14.08.2008
  Beiträge
  5.772
  Zitat Zitat von Marija Beitrag anzeigen
  Und du reagierst so explosiv auf seichtes Geplärre, zeigst deinen geladenen Unmut, und das noch freiwillig? Daješ nekome razlog da se raduje zbog tvog nerviranja?
  Nemoj biti lud..
  ok hast mich überzeugt

Ähnliche Themen

 1. ?eli? na skupu o budu?nosti EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.05.2010, 18:00
 2. Antworten: 18
  Letzter Beitrag: 13.11.2009, 19:07
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.11.2009, 11:00
 4. Vitkovac u Budu?nosti
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.07.2009, 20:00
 5. Mijanmar: Zemlja bez budu?nosti
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.02.2009, 23:30