BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 29 von 47 ErsteErste ... 1925262728293031323339 ... LetzteLetzte
Ergebnis 281 bis 290 von 470

Bosnien & Herzegowina

Erstellt von Air-Bosna, 15.01.2016, 23:12 Uhr · 469 Antworten · 30.018 Aufrufe

 1. #281
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939
  Banja Luka Kastel
  Završena početna faza restauracije banjalučkog Kastela, urađena petina posla

  Tvrđava Kastel je najstarija građevina u Banjoj Luci, ali i okolini, i datira još iz doba Starog Rima. Sagrađena je u 2. vijeku nove ere, na lijevoj strani rijeke Vrbas, a utvrđenje je kroz historiju imalo poseban značaj, između ostalog i zbog toga jer je sagrađeno na starom putu koji je povezivao Dalmaciju s Panonijom, to jeste sa rijekom Savom koja je bila sjeverna granica Rimskog carstva.

  Carstva od toga doba dala su ovoj tvrđavi svoj pečat i učinila da ona bude od neprocjenjive vrijednosti.

  Nakon godina propadanja na Kastelu je 2013. godine konačno krenula restauracija koja će se raditi u devet faza, a završena je početna faza njegove sanacije, većinskim dijelom pomognuta novcem Evropske unije.

  Za potpunu restauraciju potrebno 50 miliona KM

  "Dosadašnja ulaganja Evropske unije u tvrđavu Kastel došla su do ukupnog iznosa od 7.035.055,00 KM, dok je Grad Banja Luka do sada uložio 2.172.396,56 KM", rekao je u razgovoru za Klix.ba Milenko Šajić, glasnogovornik Gradske uprave Banje Luke.

  Uz renovirani prostor Kamene zgrade, dijela južnog bedema i kule pet, što čini dio faze cjeline devet, završeni su i radovi na dijelu cjeline dva - Kulturni centar sa pratećim sadržajima, koja je obuhvatila obnovu kula 3 i 4, sjevernog i istočnog bedema između ulaznih kapija te dijela bastiona i bedema.

  "Sagledavajući ukupnu procjenu potrebnih investicionih ulaganja u kompletan završetak radova na tvrđavi Kastel, a koji u skladu s tehničkom dokumentacijom iznosi 50.688.075,29 KM, vidljivo je da dosadašnja ulaganja čine blizu 1/5 ukupno potrebnih sredstava", objasnio je Šajić.

  On je istakao da se želja da se nastave aktivnosti na njenoj revitalizaciji i rekonstrukciji ogleda u strateškom opredjeljenju da Kastel čini okosnicu razvoja turističke ponude i infrastrukture za kulturna dešavanja.

  "U narednom periodu nastavit će se aktivnosti na iznalaženju novih finansijskih sredstava, kako iz vlastitih izvora, tako i od donatora. Gradska uprava prijavila se kod IPA fondova za nastavak projekta na cjelini 4 - turističko-informativni centar i sada čekamo ocjenu projekta", naglasio je glasnogovornik Gradske uprave.

  On je objasnio da je izvan zidina Kastela predviđena izgradnja Gradskog trga i javna garaža, Sportski centar i Gradski vrt, a da su izvođači radova koji su radili na prvoj fazi obnove Kastela Koto d.o.o Beograd i Porobić d.o.o. Trebinje.

  Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, izjavila je za Klix.ba da Evropska unija od 2007. godine pruža finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini kroz Instrument za pretpristupnu pomoć koji ima za cilj pripremiti potencijalne i zemlje kandidatkinje za preuzimanje i efikasno sprovođenje obaveza njihovog budućeg članstva u EU.

  "Podrška se priprema u saradnji sa zemljom korisnicom kroz procese programiranja i provedi putem brojnih projekata, od velikih infrastrukturnih projekata do malih grantova", rekla je Milović-Halilović.

  Lokalne jedinice uprave mogu aplicirati za dobivanje grantova EU. Javni pozivi za dostavljanje prijedloga projekata za finansiranje iz grantova EU redovno se objavljuju na web-stranici Delegacije EU i EUSR-a.

  Rekonstrukcija zadovoljavajuća

  Načelnica Odjeljenja za kulturno-istorijsko naslijeđe RS Milijana Okilj, koja je vršila konzervatorski nadzor restauracije, konstruktivne sanacije i rekonstrukcije tvrđave Kastel, smatra da su radovi izvedeni na zadovoljavajući način.

  "Prilikom rekonstrukcije korištni su tradicionalni građevinski materijali, poput krečnog maltera za izradu fuga i slično. Savremeni materijali su upotrebljavani gdje je bilo neophodno", rekla je Okilj.

  Dosadašnji radovi izvedeni su na osnovu projektne dokumentacije koju je uradio prvonagrađeni tim na međunarodnom konkursu.

  "Tim projektom prostor tvrđave podijeljen je na 9 cjelina. Do sada su obnovljeni dijelovi cjelina 9 (Istorijski muzej) i 2 (Kulturni centar) zahvaljujući sredstvima osiguranim iz IPA fondova. Planirano je da se etapno radi obnova tvrđave Kastel, a budući radovi zavise od finansijskih sredstava", kazala je načelnica.

  Ona je istakla da je prioritet daljnje restauracije zgrada Artiljerijske kasarne.

  "Smatram da je potrebno obnoviti i prostor ljetne pozornice, jer su u proteklim radovima obnovljeni pripadajući bedemi i kule, tako da bi se potpuno obnovila cjelina i dobila odgovarajuću funkiju. Funkcionisanje i osiguravanje sredstava zavisi i od upravljama prostorom tvrđave", rekla je načelnica odjeljenja i dodala da će zavod, kao i do sada, raditi sve što je u okviru zakonskih nadležnosti te da je projektom predviđena odgovarajuća namjena prostora, a to su: kultura, ugostiteljstvo i sportski tereni u tangentnim zonama.

  Od Kastela sve počinje

  Prema riječima turizmologa iz turističke organizacije Banje Luke Zorana Sankovića, tvrđava Kastel je na prvom mjestu turističke ponude Banje Luke i prva destinacija na koju se turisti vode pri obilasku grada.

  "Kastel je privlačan turistima zbog svoje veličine, ali i starosti, jer njegovo postojanje seže daleko u prošlost. Prema istorijskim spisima Kastel je prvi utvrđeni grad na ovim prostorima, a za njegovu izgradnju zaslužni su Stari Rimljani. Nakon njih su u dograđivanju utvrđenja učesvovala mnoga carstva i imperije, zato prolaskom kroz tvrđavu zatičemo fragmente iz raznih epoha i tako stičemo uvid u sva ta istorijska razdoblja kroz koja je prolazio i Kastel, ali i grad Banja Luka", objasnio je Sanković.

  Prema njegovom mišljenju, velika je šteta što restauracija nije počela mnogo ranije, jer time je grad mnogo izgubio.

  "Kastel se nalazi u samom jezgru grada i na savršenom je mjestu. On je najatraktivnija građevina i mnoge legende su povezane s njim, tako da je prava šteta što u toku obilaska nismo u prilici turistima pokazati sav sjaj ovog objekta, jer veliki dio tvrđave je još uvijek u ruiniranom stanju", kazao je Sanković i dodao da nije dovoljna samo obnova Kastela.

  "Ono što bi bilo dobro za turizam jeste da se u sklopu turstičke ponude obilaska Kastela u samoj tvrđavi ponudi neki sadržaj vezan za njegovu istoriju i tradiciju samog grada. U mnogim utvrđenjima u Evropi postoje kostimirani ljudi koji turistima dočaravaju način života prije nekoliko vijekova pa ne bi bilo loše da nešto naučimo od drugih i primijenimo to i kod nas", zaključio je Sanković.


 2. #282
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939
  Bjelasnica, Jahorina, Trebevic und Vlasic erleben gerade einen riesigen Boom. Wichtig für BiH, wenn man auch im Winter eine wichtige Destination werden möchte!

  Pogledajte izgled budućih objekata na Vlašiću  Na zahtjev kompanije OZON d.d. Travnik, sarajevska firma MAKEA d.o.o uradila je video prezentaciju konceptualnog rješenja novih projekata na planini Vlašić.

  Većina zainteresovanih posjetilaca, zaljubljenika u ovu planinu, ali i potencijalnih investitora u ovom videu po prvi put može vidjeti prezentaciju zacrtanih projekata kompanije OZON d.d.

  U video prezentaciji kompanije MAKEA d.o.o uključena su njihova idejna rješenja budućeg hotela i restorana „Skakaonica“ sa vidikovcem i šetnicom na Babanovcu, caffe restorani na završnim stanicama ski liftova Babanovac i Markovac, Etno selo Šantić sa kućicama za odmor i vještačkim jezerom, farmom za domaće životinje, igralištem, te još mnoštvom drugih objekata zabavnog i rekreativnog karaktera.

  Imajući u vidu trenutnu realizaciju projekta izgradnje nogometnog stadiona na Babanovcu, te kupovinu novog vertikalnog transporta, ne treba ni sumnjati da će OZON d.d u najskorije vrijeme pristupiti realizaciji i ovih novih projekata, koji će, sa kvalitetnom cjelogodišnjom ponudom, planinu Vlašić vratiti na visoku poziciju turističke ljestvice ovog regiona.

  Prezentaciju je realizovao MAKEA tim u sastavu: Damir Karakaš, Tarik Begović i Irma Nezirović.


 3. #283
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939

 4. #284
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939

 5. #285
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.346
  coole Perspektive

 6. #286
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939

 7. #287
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  11.172
  Zitat Zitat von Air-Bosna Beitrag anzeigen
  Der Himmel über Bosnien und Slawonien sieht wunderschön aus, ich war in kurzer Zeit zweimal unten

  IMG_4133.jpg
  Sl. Brod

  IMG_4116.jpg
  Svilaj

  Grosse Antenne von Sl.Brod
  Angehängte Grafiken Angehängte Grafiken

 8. #288
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939
  Zeleni Vir

 9. #289

 10. #290
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.939

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 2. Die Juden Bosnien und Herzegowinas
  Von Südslawe im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 26
  Letzter Beitrag: 13.09.2011, 12:46
 3. Bundesheer bildet Offiziere aus Bosnien und Herzegowina aus
  Von Emir im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 12.03.2009, 05:50
 4. Moscheen in Bosnien und Herzegowina
  Von Dobričina im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 42
  Letzter Beitrag: 19.12.2006, 15:48
 5. 46 Mio. KM-Investment in Bosnien und Herzegowina
  Von FtheB im Forum Wirtschaft
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 30.09.2004, 18:17