BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 4 ErsteErste 1234
Ergebnis 31 bis 33 von 33

Doboj [Republika Srpska]

Erstellt von Dr_Radovan_Karadzic, 22.01.2005, 12:36 Uhr · 32 Antworten · 4.869 Aufrufe

 1. #31
  cro_Kralj_Zvonimir
  Dalekovod, Končar i Đuro Đaković žele graditi TE Stanari u BiH Projekt britanske tvrtke ETF vrijedan 650 milijuna eura trebao bi biti gotov u drugoj polovici 2012. godine Kompanija Energy Financing Team (EFT) sredinom godine trebala bi obaviti predizbor poduzeća koja će biti podizvođači radova na gradnji termoelektrane i ostalih objekata u sklopu Rudnika lignita Stanari pokraj Doboja. To je u srijedu najavio Stevan Lončar, direktor Rudnika i termoelektrane Stanari (RiTE Stanari) na prezentaciji projekta gradnje termoelektrane potencijalnim podizvođačima radova.
  Vuk Hamović, suvlasnik EFT-a

  Dalekovod surađuje s EFT-om
  Prezentaciji su nazočili predstavnici petnaest kompanija iz BiH i ostalih država iz regije, koje imaju neophodne kapacitete i stručnjake za zahtjevnu gradnju termoelektrane. Među njima su, kaže za Poslovni dnevnik glasnogovornik EFT-a Nenad Savić, bili i predstavnici hrvatskih kompanija Rade Končar i Đuro Đaković te Dalekovodove tvrtka u Doboju - Dalekovod TKS. Među zainteresiranima su i Termoelektro iz Beograda, austrijski Strabag, Montavar, Rudis i Metalna Nova iz Slovenije, kao i IBE, Putevi, ITT Tuzla i Gradip iz BiH. U poduzeću Dalekovod TKS iz Rudanke, kod Doboja, koje već surađuje s EFT-om, nadaju se da će suradnja biti nastavljena. "Veliki interes Dalekovoda je da bude tvrtka koja će dobiti posao i kvalitetno ga odraditi. Imamo i tehničke i stručne kapacitete i samo čekamo da krenemo u gradnju", kazao je za banjolučke Nezavisne novine Mato Majstorović, direktor Dalekovoda TKS.Lončar je na prezentaciji kazao da se prije svega računa na one tvrtke koje mogu izvoditi građevinske radove, sklapati određene strojarske sklopove i graditi dijelove opreme.
  "Što se tiče kadrova, trebat će nam sve vrste inženjera, od strojarskih i elektrostruke do energetičara, električara, stručnjaka iz hidrogeologije i geologije", rekao je Lončar. Angažiranje podizvođača radova, kažu u EFT-u, ovisit će o dinamici gradnje pa se očekuje da će sljedeće godine biti uvedeni u posao. Uređenje platoa na kojem će biti sagrađena termoelektrana počelo je prošle, a planirano je da bude završeno do kraja ove godine. U EFT-u ističu da se projekt gradnje termoelektrane odvija prema planiranoj dinamici i da se očekuje da elektrana kapaciteta 420 megavata bude završena u drugoj polovici 2012. godine. Investicija u rudnik i termoelektranu Stanari je najveća do sada u energetski sektor BiH, a njena vrijednost prelazi 1,3 milijarde KM, od čega se 650 milijuna odnosi na TE Stanari. Ističe se da će objekt biti sagrađen u skladu sa svim standardima Europske unije, posebno onima koji se odnose na zaštitu čovjekove okoline. Očekuje se da oko 40 posto od tog iznosa pripadne poduzećima iz BiH koja će biti angažirana. Na projektu će raditi više od tri tisuće radnika, a njih 800 će ostati stalno zaposleni. Do pokretanja termoelektrane, kapacitet rudnika Stanari bit će 600 tisuća tona godišnje, a nakon početka njena rada godišnja proizvodnja rudnika povećat će se na 3,2 milijuna tona. Četvrtina proizvodnje u BiH
  Dio radova trebala bi financirati Europska banka za obnovu i razvoj. Očekuje se da će troškovi gradnje biti veći od 600 milijuna eura te da će oko 25 posto projekta financirati EBRD. Najavljeno je također da će EFT sa sličnim iznosom sudjelovati u financiranju, dok će ostatak biti plaćen iz kredita. Kada bude završen, objekt će godišnje proizvoditi 3 tisuće gigavatsati električne energije, što je oko četvrtina ukupne proizvodnje energije u BiH. Otvoren obnovljeni blok 5 u TE Tuzla Obnovljeni blok 5 Termoelektrane Tuzla, u koji je uloženo 45 od planiranih 50 milijuna eura, u srijedu je pušten u pogon. Njegovom obnovom povećana je efikasnost, poboljšani su ekološki parametri i smanjena emisija prašine. "Sada imamo 200 megavata instalirane snage, potrošnju od milijun i pol tona lignita godišnje i proizvodnju tisuću gigavatsati. Planirali smo da nam ovaj pogon bude osnova i za naš izvoz struje i mislim da ćemo moći zaraditi desetke milijuna eura iskorištavanjem kapaciteta ovog bloka", izjavio je Amer Jarabić, direktor Elektroprivrede BiH. Blok će, prema procjenama stručnjaka, najmanje idućih 15 godina davati 200 megavata instalirane snage. Time će TE Tuzla, osim dosadašnjih 3 tisuće gigawatsati moći proizvoditi dodatnih tisuću gigavatsati struje.

  Poslovni dnevnik - Dalekovod, Končar i Đuro Đaković žele graditi TE Stanari u BiH

 2. #32

  Registriert seit
  21.12.2010
  Beiträge
  2
  u doboju(gradu) nije bilo prije rata skoro nikako srba mozda jedno 10%...u selima okolo je bilo vise...a sada ima jedno 70% srba...

 3. #33

  Registriert seit
  21.12.2010
  Beiträge
  2
  a vidi ovo je 6 godina staro...jbga sry...

Seite 4 von 4 ErsteErste 1234

Ähnliche Themen

 1. Die REPUBLIKA SRPSKA
  Von Tesla im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 610
  Letzter Beitrag: 15.04.2013, 18:45
 2. REPUBLIKA SRPSKA (BiH)
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 194
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 22:59
 3. Republika Srpska
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 676
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 22:59
 4. Republika Srpska: Gacko TE 1,4 mrd. €
  Von im Forum Wirtschaft
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 06.12.2006, 10:05
 5. Republika Srpska
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 01.01.2005, 13:46