BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 10 von 68 ErsteErste ... 678910111213142060 ... LetzteLetzte
Ergebnis 91 bis 100 von 678

Mostar/Moctap

Erstellt von NovaKula, 01.02.2014, 12:13 Uhr · 677 Antworten · 50.488 Aufrufe

 1. #91
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944

 2. #92
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944

  Blagaj


 3. #93
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944
  Mostar | Мостар - SPO "Kapetanovina"

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

  INVESTITOR: MO Haus d.o.o.


  Osnivač firme Mo-Haus d.o.o. i investitor naselja Kapetanovina je renomirana firma iz Njemačke sa bogatom referens listom.Od 1987. godine gradi u Njemackoj mnoge stanbeno-poslovne objekte. Objekti su bili u vise Njemackih gradova, i pokazali su se uspjesni. Također gradi nekoliko objekata u Hrvatskoj, tacnije na Makarskoj rivijeri. Trenutno je u toku izrada jednog objekta sa 12 stanova.
  Glavni cilj investitora je ponuditi kupcima svjetske standarde u gradnji i luksuzne stanove u jednom od najljepsih naselja u Mostaru, Kapetanovini.


  Stambeno poslovni kompleks „Kapetanovina“ nalazi se u eskluzivnoj zoni grada Mostara ,tačnije u Starom dijelu Grada koja je pod zaštiton svjetske organizacije UNESCO.
  Pošto je teren na kome se gradi stambeno poslovni kompleks Kapetanovina blago izdignut svi objekti imaju pelijep pogled na
  stari dio grada,staru ćupriju,Stari Most i ušće rijeke Radobolje od kojeg su udaljeni samo 50-tak metara .
  Sve to doprinosi jedinstvenosti kompleksa „Kapetanovina“ koji se u potpunosti uklapa u sve UNEACO-ve regulative , kao i zakone i propise Federalnog ministarstva za zaštitu spomenika FBiH.
  Lokacija stabeno poslovnog kompleksa Kapetanovine iako je smještena u starom dijelu grada ipak se nalazi u mirnom dijelu koji je idealan za život.
  U blizini kompleksa nalazi se :
  škola,prodavnice,ambulanta,pekare,hotel Ruža,restorani,caffeterije,pijaca,vrtić,banka,pošt a,te ostali sadrzaji koji upotunjuju vrhunsku kvalitetu življenja.
  A odmah ispod kopleksa Kapetanovina nalazi se prelijepa obala (plaža) ispod Starog Mosta na tom mjestu je i usce rijeke Radobolje gdje se tokom ljeta provode razne kulturne aktivnosti


  Sadržaji u sklopu kopleksa Kapetanovina su

  - zelena površina
  - market,
  - caffe bar/restoran,
  - apoteka,
  - vrtić
  - fitnes i dr.sadzaji


  Exluzivno naselje Kapetanovina odlikuje se još

  - visoka kvaliteta gradnje,
  - moderan dizajn gradnje u kombinaciji sa orijentalnim stilom,
  - video nadzor i alarm
  - fizičko obezbjeđenje objekta


  Opis objekata kopleksa

  Na parceli je predviđena izgradnja 4 objekta, po visokim građevinskim standardima od čega je:
  objekat broj 1 isključivo stambenog karaktera;
  objekat broj 2 ima funkciju stanovanja sa poslovnim prostorima u prizemlju;
  objekat broj 3 je poslovnog karaktera;
  te objekat broj 4 koji je predviđen kao stambeni sa poslovnim prostorima u prizemlju.Ispod gabarita cijelog kompleksa predviđena je podzemna garaža.Namjena građevine prilagođena je budućim korisnicima stambenog i poslovnog dijela.Hortikulturno uređenje predviđeno je na prostoru između objekata 1. i 2. te na ravnom krovu objekta 3. Pristup objektima je sa postojeće saobraćajnice


  Oblik i veličina parcele

  Parcela je nepravilnog oblika, površine cca. 2704.60 m2.

  U neposrednoj blizini parcele se nalaze svi priključci na gradsku infrastrukturu. ( Voda, struja, telefon, internet, kablovska…)

  Dispozicija je napravljena tako da bi se projekat uklopio u postojeće stanje i uslove Federalnog ministarstva za zaštitu spomenika. Glavni prilaz u objekte se nalazi sa sjevero-istočne strane na kojoj se nalazi i prilaz u podzemnu garažu. Dakle i pješački i kolski prilaz objektima omogućeni su iz ul. Gojka Vukovićai i druge ulice Kapetanovina

  Organizacija unutrašnjih prostorija definisana je u skladu sa namjenom prostora (stambeni ili poslovni prostori).

  U prizemlju objekata predviđeni su ulazi u objekte i na taj su način formirane četiri funkcionalno odvojene cjeline.


  Objekat broj 1

  ima isključivo stambenu namjenu sa podzemnom garazom i sa po 3 do 5 stanova po etaži. Stanovi su sa visokim standardom gradnje i finalne obrade , opremljeni luksuznim materijalima, različite kvadrature i dispozicije, u zavisnosti od položaja stana unutar objekta i od potreba konačnog kupca..

  Na prizemlju se nalaze tri veća luksuzna stana. Svaki stan ima prostranu terasu. Stan 1 ima tri spavaće sobe, kupatilo, wc, koje su u jednom dijelu stana, te prostorije dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje sa terasom kao dnevni dio stana. Stanovi 2 i 3 imaju istu dispoziciju sa različitom orijentacijom. Ova dva stana imaju po dvije spavaće sobe, kupatilo, kuhinju, trpezariju i prostrani dnevni boravak povezan sa terasom. Također stan broj 3 ima i terasu sa izlazom iz spavaće sobe. Na prvoj etaži nalazi se 5 luksuznih stanova , od čega je stan broj 6 identičan sa stanom na prizemnoj etaži dok su ostala 4 stana manje kvadrature, i imaju po jednu spavaću sobu, kuhinju,dnevni boravak, kupatilo i terasu.

  Na drugoj etaži nalaze se 5 luksuzni stanovi identične dispozicije kao na prvoj etaži.

  Etaža potkovlja sadrži 3 luksuzna stana sa velikim tarasama , koji daju predivan pogled na staru jezgru grada i velikim krovnim prozorima koji dodatno omogućuju prirodno osvjetljenje stanova.

  Završetak radova 031.08.2013


  Objekat broj 2

  ima podzemnu garazu , prizemlje sa poslovnim prostorima, a etaže su organizovane u 4 ili 2 stana. Objekat ima dva glavna ulaza iz kojih se pristupa u stambeni ali ujedno i poslovne prostore. Na svakoj etaži u svakom od ulaza nalaze se po 4 stana. Stanovi su sa jednom spavaćom sobom, kupatilom,kuhinjom i dnevnim boravkom sa trpezarijom, te izlazom na terasu sa jedinstvanim pogledom na Stari grad i Stari most . U potkrovlju se nalaze, u svakom od ulaza, po dva veća stana, koja imaju ,odvojene degažmanom, po dvije spavaće sobe i kupatilo, dok su u drugom dijelu prostorije dnevnog boravka, trpezarija,kuhinja, wc i krovna terasa. Završetak radova 24.12.2013.


  Objekat broj 3

  je projektovan isključivo kao poslovni.. Predviđen je za smještaj različitih poslovnih sadržaja ( banka, kafe, market,apoteke , fitnes,i ostale usluge) sa svojim pratećim prostorima. Na krovu ovog objekta se nalazi bašta, ozelenjeni vrt, kome se pristupa preko stepeništa iz unutrašnjosti objekta, ali i sa zadnje strane, preko vanjskog stepeništa. Završetak radova 31.05.2014.


  Objekat broj 4

  u prizemlju ima smještene javne sadržaje, u koje se pristupa direktno sa ulice tj. svaki ima svoj ulaz. Na sprat se pristupa sa glavne saobraćajnice, preko prostora recepcije. Iz ovog prostora se mogu koristiti toaleti u prizemlju, mesdžid, a tu je i ulaz u restoran. Na etažama se nalaze veći i manji smještajni apartmani, sa sanitarijama unutar svakog apartmana. Na krovnoj etaži nalaze se apartmani sa krovnim terasama. Završetak radova 31.05.2014

  Garaža ovog kompleksa se nalazi ispod površine ova 4 objekta. Ulaz u garažu je isprojektovan kao rampa u nagibu od 12%. Na nekoliko tačaka unutar garaže nalaze se stepeništa koja su povezana sa prizemnim etažama svih objekata, a ujedno služe kao protivpožarni izlazi. U dijelu garaže ispod objekta 1 nalazi se i nekoliko ostava. Završetak radova 24.12.2013.


  Komunalna infrastruktura

  Svi objekti se priključuju na postojeće komunalne infrastrukture:

  struja,voda, telefon, kanalizacija, internet ,video nadzor itd.


  Arhitektonsko oblikovanje

  Arhitektonsko oblikovanje je prilagođeno ambijentu, uslovima terena i zahtjevima cjeline, uz puno uvažavanje potreba budućih stanara . Objekti broj 1, 2 i 4 imaju kose krovove sa krovnim terasama. Nagib krovova je oko 30˚. Poslovni objekat broj 3 ima ravni krov koji se ujedno koristi i kao velika krovna bašta. Objekti imaju ravne linije i čiste forme, te razigran ritam što je postignuto različitom igrom punog i praznog, izbačenim i uvučenim terasama i sl. Na fasadi dominira bijela boja uz oblogu od kamena.

  image.jpg

 4. #94
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944

  Daumen hoch

  PRVI DONOSIMO: Kako će izgledati nova Klinika za dječije bolesti

  Mostar bi uskoro trebao dobiti jednu do najsuvremenijih ustanova za liječenje bolesti djece.
  image.jpg

  Dok menadžment SKB-a Mostar traga za izvorom financiranja, projekt nove pedijatrije ulazi u završnu fazu. Iako će sigurno u određenim dijelovima biti promjena, već je poznato gdje bi se zgrada trebala nalaziti i kako bi trebala izgledati. Nova zgrada klinike za dječje bolesti predviđena je na lokaciji iza zgrade Više medicinske škole u neposrednoj blizini nove zgrade Klinike za onkologiju, što je također promjena jer je ranije govoreno kako će se stara zgrada pedijatrije rušiti kako bi se napravila nova. - Povezat ćemo novu zgradu Klinike za dječje bolesti sa sadržajima glavne zgrade toplom vezom, odnosno postojećim tunelom koji je izgrađen od glavne zgrade (etaža suterena) do zgrade nove Onkologije - rekli su nam u SKB-u Mostar.


  Pravilnici EU-a

  Dimenzioniranje sadržaja klinike izvršeno je prema pravilniku Hrvatske i Engleske, jer su pravilnici u BiH zastarjeli i ne odgovaraju današnjim zahtjevima. Temeljem usvojenog arhitektonsko-građevinskog programa predviđena je izgradnja zgrade neto površine 5722,50 m2, za organizaciju stacionarnog dijela za 106 postelja pedijatrije i 31 posteljom klinike dječje kirurgije. U ovom broju postelja nalazi se 34 postelje za majke ili pratnju male djece, koji imaju zakonsko pravo boraviti uz dijete tijekom hospitalizacije. Zgrada je predviđena s ukupno pet etaža: suteren, prizemlje te još tri kata. - U suterenu će biti predavaonica, veća dvorana za oko 100 posjetitelja, kao i garderobe osoblja, spremišta i zajedničke djelatnosti za rad s rubljem, čistači servis i sadržaji za evakuaciju otpada.


  Sadržaj zgrade

  U prizemlju će se smjestiti administrativni dio - upis pacijenata za prijem u bolnicu, sadržaji specijalističko-konzilijarnih djelatnosti i dnevna bolnica. Prvi kat će imati stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 38 dječjih postelja i 13 postelja za majke pratilje, uprava klinike. Drugi kat stacionarni sadržaji pedijatrije za smještaj 11 dječjih postelja i 4 postelje za majke pratilje, te stacionarni sadržaji dječje kirurgije s ukupno 26 dječjih postelja i 5 postelja za majke i pratnju - objašanjavaju nam u SKB-u Mostar. Treći, odnosno zadnji kat imat će stacionarne sadržaje za smještaj osam kreveta neonatološkog odjela uz koje je predviđen smještaj 12 majki. Osim klasičnog neonatološkog odjela, na istom katu predviđeni su sadržaji Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) za djecu uzrasta od 1 mjeseca do 18 godina s pet postelja i JIL za neonatologiju s ukupno 14 mjesta. Sve je poznato, sve je spremno, čeka se samo odobrenje sredstava kako bi realizacija ovog velikog projekta i započela.

 5. #95
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.653

 6. #96
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.653

  Mostar/Moctap

  Sto dalje sto bolje.

  Zašto srednjoškolac Ante iz Mostara iz straha nikad nije bio na "lijevoj strani" i Starom mostu?

  http://m.klix.ba/vijesti/bih/zasto-s...ostu/150218067

 7. #97
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944
  Obnavlja se mostarska Tepa

  image.jpg

  image.jpg

  U tijeku je prva faza radova na rekonstrukciji mostarske gradske tržnice Tepa kojom se obnavljaju elektro i vodovodne instalacije. Nakon toga će uslijediti ravnanje i popločavanje kompletnog otvorenog prostora Tepe.Vanjski prodajni prostor će, prema idejnom projektu, imati tri međusobno povezana funkcionalna područja: natkriveni prodajni prostor sa prodajnim stolovima – tezgama, natkriveni prodajni prostor sa zatvorenim kioscima – dućanima i nenatkriveni komunikativni prostor sa drvoredom i klupama. Površina prostora koji je u obuhvatu idejnog projekta je 1500 kvadratnih metara.

  Krov će biti urađen iz mnogo povezanih dijelova u različitim nivoima. Bit će postavljeni mobilni stolovi kako bi Tepa imala svrhu u poslijepodnevnim satima. To obuhvaća organiziranje sajmova, predstava, ali i drugih turističkih sadržaja na kojima će biti dosta mjesta za trgovce koji će ovdje prodavati voće, povrće, cvijeće, sokove, ali i ostale domaće hercegovačke proizvode.

  Izvođač radova prve faze je građevinska firma Gradnja d.o.o. iz Mostara , a radovi bi trebali trajati 90 dana. Projekt se realizira u suradnji sa Gradom Mostarom.Financira se dijelom sredstava od osigurana iz Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) i dijelom sredstava ''Tržnice-pijace'' d.o.o. Mostar.Vrijednost početne investicije je 200.000 KM, od čega 70 posto financiraju fondovi, a 30 posto "Tržnice-pijace" d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost projekta je od 750.000 do 900.000 KM.  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  Sto dalje sto bolje.

  Zašto srednjoškolac Ante iz Mostara iz straha nikad nije bio na "lijevoj strani" i Starom mostu?

  http://m.klix.ba/vijesti/bih/zasto-s...ostu/150218067 8. #98
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944

 9. #99
  Iuvencula
  Die bauen in Mostar, in Sarajevo...wie wär es mal mit Zenica. Die Stadt hätte es nötig, richtig versifft dort.

 10. #100
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.944
  Zitat Zitat von Iuvencula Beitrag anzeigen
  Die bauen in Mostar, in Sarajevo...wie wär es mal mit Zenica. Die Stadt hätte es nötig, richtig versifft dort.
  In Mostar wird kaum mehr gebaut als in Zenica. In Mostar kümmert man sich in erster Linie um kulturelle Projekte und Bauten. Dies wird als Priorität angesehen. Für Prestige-Projekte ist ja auch kaum Geld da. In Zenica dagegen wird mehr an der Infrastruktur gebaut (Strassen-Netz, Sport...). Die zwei Städte kann man mit ihren Baulichen Projekten kaum vergleichen. Ausserdem wirkt Zenica versifft, da sie zu YU-Zeiten als Industrie-Stadt galt. Mal abgesehen vom verbreiteten Kommunistischen Baustil. Sarajevo dagegen kannst du sowieso gar nicht mit Mostar und Zenica vergleichen...Sarajevo boomt und ist für Investoren halt am attraktivsten!

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.04.2017, 00:21
 2. Altstadt von Mostar ist Weltkulturerbe
  Von Yugo4ever im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 09.02.2012, 16:23
 3. MOSTAR
  Von Blonder im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 223
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 22:04
 4. Statue von Bruce Lee als Gerechtigkeitssymbol für Mostar
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 13.09.2005, 21:40
 5. Größere Waffenmengen bei Mostar sichergestellt
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 17.08.2005, 18:24