BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 19 von 65 ErsteErste ... 915161718192021222329 ... LetzteLetzte
Ergebnis 181 bis 190 von 646

Mostar/Moctap

Erstellt von NovaKula, 01.02.2014, 12:13 Uhr · 645 Antworten · 49.129 Aufrufe

 1. #181
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.869

 2. #182
  Avatar von Dante Charlemagne

  Registriert seit
  20.01.2016
  Beiträge
  16
  Sehr, sehr schöne Stadt !

 3. #183
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.869
  Kuca Ruiste - Mostar

  image.jpeg

  image.jpg

  image.jpg

  image.jpg

 4. #184
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.869

 5. #185
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.869
  Ruža” će biti najluksuzniji hotel u državi
  Radovi na izgradnji hotela “Ruža”, jednog od najvećih simbola prijeratnog Mostara idu punom parom. Iako je na izgradnju hotela čekano preko 15 godina, završetkom radova Ruža će biti prvi hotel u BiH s pet zvjezdica koji će biti dio grupacije vodećih super luksuznih svjetskih hotela. Ruža će sadržavati standarde hotela kategorije “Five Star International” što podrazumijeva najbolju lokaciju u samom centru grada, luksuzne sobe, dvorane, spa centre uz bogatu uslugu hotelskog osoblja.
  Uskoro otvaranje
  “Što se tiče arhitektonsko-konstruktivnog dijela, mislim da smo dovršili više od 80 posto osnovnih građevinskih radova.Ukoliko radovi budu išli svojim tempom i ukoliko naši pregovori sa “International brand hotelskim koorporacijama” budu išli svojim tijekom, očekujemo otvorenje hotela krajem tekuće ili početkom naredne godine”, istaknuo je Emir Kečo, vlasnik hotela Ruža. Hotel Ruža će, prema Kečinim riječima, opet biti svojevrsna atrakcija za sve Mostarce ali i za turiste koji je posjete. Kompleks hotela prema planu sadržavat će približno 200 soba, kongresnu dvoranu koja će moći primiti preko 800 posjetitelja i koja će služiti za različite događaje kao što su koncerti, kazališne predstave i druge znamenite događaje”, kazao Kečo. Hotel će također sadržavati mnoštvo dvorana za sastanke i seminare, a posebno će se isticati balska dvorana, koja će se po potrebi moći rekonstruirati u tri manje dvorane.
  “Stanovnici iz Mostara ali i ostalih gradova imat će priliku organizirati u toj dvorani svadbene svečanosti, jer je i prije rata upravo Ruža bila prepoznatljiva po takvim organizacijama”, istaknuo je Kečo.
  40 milijuna eura
  Po uzoru na svjetske standarde Ruža će sadržavati veliki spa i wellnes centar, a na krovu će se nalaziti otvoreni bazen sa prostorijama za sjedenje i uživanje na Mostarskom suncu. Za sve ljubitelje brze hrane, hotel će sadržavati fast foodove, ali će isto tako posjedovati i dva “five star” restorana koji će zadovoljavati i najzahtjevnije prohtjeve gostiju.
  “Upravo će izlaz iz jednog restorana voditi na čuvenu Ružinu terasu na koju su nekada svakodnevno svi Mostarci rado dolazili”, dodao je Kečo. Prema njegovim riječima Ruža će biti dio lanca jednog od najvećih hotelskih svjetskih kompanija, a trenutno se vode ozbiljniji pregovori s Hiltonom. Vrijednost projekta izgradnje Ruže je oko 40 milijuna eura, a izvođač radova je građevinska tvrtka MIP. Dobra vijest za sve Mostarce je da će zaposlenje u hotelu dobiti najmanje 150 ljudi, a postoji mogućnost da se uposli i do 320 djelatnika.


  ---


  Tepa dobiva 77 kamenih krovova

  Mostarska tepa će svojim izgledom uskoro biti potpuno uklopljena u ambijent stare gradske jezgre. Prva faza radova njezine rekonstrukcije biti će završena u idućih tri do četiri tjedna. Natkriti će se ukupno 400 četvornih metara prostora i to kamenim pločama po uzoru na ostale objekte u starom gradu.
  Monumentalni štih
  Krov će se uraditi na način da će se sastojati od ukupno 77 malih i 4 velika krova što će cijelim prostoru dati dodatni monumentalni štih, otkrio nam je to jučer projektant Alija Šunje kojega smo na tepi zatekli kako radoznalim građanima pojašnjava skori izgled poznatog mostarskog trgovačkog prostora.
  Vrijednost nove faze obnove Tepe iznosi oko 300.000 KM. Izvođač radova je građevinska tvrtka „Gradnja“ d.o.o. Mostar. U prvoj fazi, su urađeni zemljani radovi, struja, vodovodna i kanalizacijska infrastruktura i asfaltiranje platoa. Novac za rekonstrukciju druge faze izdvojili su Grad Mostar i međunarodna organizacija IFAD koja je dala značajan dio sredstava i za prvu fazu radova.
  „Prema sadašnjim planovima projekt bi u cijelosti trebao biti završen u roku od godine dana. Sve ovisi od priliva sredstava. Cijeli prostor će u trećoj fazi radova također biti popločan kamenim podom debljine 10 centimetara. To će svemu dati jedan starinski izgled u kojemu će po uzoru na druge objekte u starom gradu preovladavati bijela boja. Ovaj dio grada će znatno dobiti na estetskom izgledu“, kazao je Šunje.
  Bolja prodaja
  Kompletna vrijednost projekta rekonstrukcije gradske tržnice Tepa iznosi oko milijun maraka
  I trgovci tepe koji su do sada radili na otvorenom će nakon svega imati znatno bolje uvjete rada. Mostarska bura, česte kiše i ljetno jako sunce su mnoge od njih remetile jer su vrlo često zbog vremenskih uvjeta bili spriječeni raditi svoj posao. Oni se naročito raduju obnavljanju tepe.
  „Jedva čekamo. Ne žalimo se jer, hvala Bogu, imamo što ponuditi i ljudi koliko toliko kupuju. Ipak smo sretni jer ćemo ubuduće imati bolje uvjete rada. Nadamo se i boljoj prodaji jer ćemo zbog ljepšeg okoliša sigurno imati i više posjetitelja“, kazao nam je jedan od prodavača. V.Ć. 6. #186
  Avatar von Azrak

  Registriert seit
  18.08.2008
  Beiträge
  9.310

 7. #187

 8. #188
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.869
  @Azrak

  Tolles Video Wusste nicht, dass KIKA dein Lieblingssender ist

 9. #189
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.869
  Gradska banja mogla bi biti nova turistička atrakcija u Mostaru

  Gradska banja, jedan od najljepših objekata koji je izgrađen još za vrijeme austrougarske vladavine u Mostaru, nakon nekoliko godina propadanja konačno bi mogla zasjati u novom ruhu.
  Novac za rekonstrukciju banje, koja je ujedno i prva banja na Balkanu, osigurala je Vlada Italije u BiH. Nakon što je odjel fizijatrije, koji je godinama djelovao unutar Banje usljed zakonske provedbe razdvajanja primarne od sekundarne zdravstvene zaštite, napustio prostorije, nadležnost za banju preuzeo je Sportski savez grada Mostara koji svim silama nastoji spasiti ovaj znameniti objekat od propadanja.

  Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza grada Mostara, kazao je kako je odmah po preuzimanju nadležnosti nad navedenim objektom kontaktirao Ambasadu Italije u BiH koja je već jednom nakon minulog rata ulagala u rekonstrukciju banje.

  “Ekipa građevinskih inženjera i arhitekta stigla je u Mostar, gdje su nakon snimanja terena ustanovili da je potrebno hitno postaviti novi krov koji godinama prokišnjava i zbog kojeg su mnoge prostorije unutar objekta propale”, kazao je Šišić.

  Saglasnost za rekonstrukciju dao je grad Mostar na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, uz podršku Odjela za društvene djelatnosti grada Mostara. Talijanska ambasada u BiH osigurala je 120 hiljada eura koji će biti uloženi u prvu fazu rekonstrukcije koja se sastoji od postavljanja novih ventilacija i kompletne izmjene krova. Prema Šišićevim riječima, upravo Talijanska ambasada u BiH mogla bi u narednom periodu osigurati sredstva i za kompletnu adaptaciju.

  “Ovih dana odlazim na sastanak u Sarajevo kako bismo se dogovorili o svim ostalim detaljima za kompletnu adaptaciju banje. Adaptacija banje kreće već na proljeće i grijeh bi bio da propadne jedan ovakav objekat koji je jedinstven po svojoj namjeni i infrastrukturi. Ovaj objekat je također pod UNESCO-ovom zaštitom, kao što je to i Stari most”, dodao je Šišić.

  On se nada da će rekonstrukcija vratiti nekadašnji sjaj banji i da će ona biti predstavljena kao turistička atrakcija svim posjetiteljima u Mostaru.

  “Turisti će imati priliku na terasi banje ispijati tradicionalnu kafu s lokumom uz jedinstven pogled na Neretvu”, dodao je Šišić.

  Podsjetimo, Gradska banja u Mostaru napravljena je davne 1914. godine, a svečano ju je otvorio tadašnji gradonačelnik Mostara Mujaga Komadina. Poznato je da je, otvarajući gradsko kupatilo (hamam), Mujaga rekao: “Mostarci! Evo vam banje. Kupaće gaće i dva fijorina u ruku, pa na kupanje u banju. Ko nejma gaća i para, gologuz u Neretvu!”

 10. #190
  Avatar von Ronhill

  Registriert seit
  17.05.2007
  Beiträge
  1.912
  Wird auch langsam Zeit. Wunderschönes Gebäude

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.04.2017, 00:21
 2. Altstadt von Mostar ist Weltkulturerbe
  Von Yugo4ever im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 09.02.2012, 16:23
 3. MOSTAR
  Von Blonder im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 223
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 22:04
 4. Statue von Bruce Lee als Gerechtigkeitssymbol für Mostar
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 13.09.2005, 21:40
 5. Größere Waffenmengen bei Mostar sichergestellt
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 17.08.2005, 18:24