BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 57 von 67 ErsteErste ... 747535455565758596061 ... LetzteLetzte
Ergebnis 561 bis 570 von 669

Mostar/Moctap

Erstellt von NovaKula, 01.02.2014, 12:13 Uhr · 668 Antworten · 50.198 Aufrufe

 1. #561
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938
  Mostar wird zum regionalen Craft Beer Zentrum.

  https://www.slobodnaevropa.org/a/28777969.html

  ---

  ZAVIRITE U OBNOVLJENI BINGO CENTAR U MOSTARU/Veći i bolji nego ranije, posao za 200 radnika! (FOTO)  Na sjevernom ulazu u Mostar, sutra u 14:00 sati otvorit će se novi tržni centar najveće bh. trgovačke kompanije Bingo iz Tuzle.

  - Sutra je svečano otvorenje i očekujemo veliki broj ljudi iz Hercegovine, naših kupaca od prije, ali i onih koji su željno iščekivali da vide kako izgleda novi objekat, koji je sada mnogo ljepši. Površina je 11.660 kvadrata u osnovici, s tim da se nasuprot ovog centra pravi retail park površine 2.800 kvadratnih metara u kojem će zakupci biti DM, Deichmann, Waikiki i Sport Vision - kazala je za Novi.ba Tatjana Paunoski, voditeljica službe marketinga Bingo d.o.o. Tuzla.

  Tržni centar ove kompanije u Mostaru izgorio je do temelja u katastrofalnom požaru u aprilu ove godine, a za samo pet mjeseci je na istom mjestu izgrađen novi i bolji objekat.

  - Sam Centar je mnogo ljepši nego ranije, ima gastro liniju koja nije postojala ranije, potpuno je preuređen, površina hipermatketa je 9000 metara kvadratnih, restoran je sada samo na jednoj etaži, igraonica Bambino je odmah do restorana, vraćeni su svi stari zakupci u poslovne prostore u kojima su bili i većina njih će sutra zajedno sa nama da otvore svoje poslovne prostore.

  Sutra na otvaranju posjetioce očekuje niz atrakcija.

  - Od sutrašnjeg sadržaja izdvajamo veliki broj promocija i degustacije naših poslovnih partnera od 14 sati, od 15 sati Gradski orkestar Stolac, od 16 sati bend "Gloria" iz Mostara, od 17 sati počinje koncert Adnana Jakupovića. Cijeli dan će biti neki zabavni program za sve posjetitelje - rekla je Paunoski za naš portal.

  Podsjećamo, tržni centar Bingo u Mostaru potpuno je izgorio 22. aprila ove godine, a vatru je prouzrokovao kvar na utičnici produžnog kabla

  www.novi.ba

  ---

  Mostarci će na Dan državnosti BiH dobiti na upotrebu moderan objekat

  Quote:
  Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i predsjednik Skupštine HNK Šerif Špago boravili su danas u radnim posjetama Narodnom pozorištu Mostar, Muzeju Hercegovine i Arhivu HNK.  Tokom razgovora sa menadžmentima ovih institucija napravljen je presjek i uvid u postojeća stanja, materijalno tehničke resurse, aktivne projekte, kao i planove i očekivanja u narednom periodu.

  Nakon obavljenih razgovora Mušić i Špago su izrazili zadovoljstvo aktivnostima i trudu koje ulažu direktori ovih javnih ustanova u svom radu. Svaka od ovih institucija napravila je značajan iskorak u svom profesionalnom djelovanju, zaključio je Špago, navodeći da očekuje u skorije vrijeme i rješavanje kadrovskih problema ovih institucija.

  - Iako Narodno pozorište, Muzej Hercegovine i Arhiv HNK rade sa znatno reduciranim brojem uposlenih u odnosu na optimalne uvjete, pored naslijeđenih dugova i u znatnoj mjeri oštećenih objekata, ovi direktori su posljednjih godina učinili jako puno - konstatovao je Mušić.

  Pored značajnih ulaganja u renoviranje objekta Narodne biblioteke Mostar prethodne godine, u ovoj godini je moderno obnovljen i prostorno znatno proširen mostarski Centar za kulturu, koji će za Dan državnosti BiH svečano biti predan na upotrebu građanima Mostara. Pored toga, u narednim mjesecima planirani su određeni građevinski zahvati na mostarskom hramu kulture, najavio je Mušić.

  - Narodno Pozorište pored ranijih sanacija očekuju nova ulaganja, jedna svojevrsna rekonstrukcija kojom će se obnoviti njegov vanjski izgled, te riješiti određeni višegodišnji infrastrukturni problemi, čime će se steći uslovi za rad koji odgovaraju renomeu ove najstarije teatarske kuće u Mostaru. Arhiv i Muzej sa određenim projektima će bez sumnje podići kvalitetu svoga rada na puno veći nivo - naglasio je Mušić.

  Nakon obavljenih razgovora, direktori Mujkanović, Krhan i Isić su se zahvalili Mušiću i Špagi na posjeti, interesu koji iskazuju za njihov rad, kao i na višegodišnjoj pomoći i podršci, saopćeno je iz KO SDA HNK.

  Faktor

  ---

  ''Desna'' gradilišta ugašena: Radovi na kolektorima sele na lijevu stranu Neretve  Quote:
  ''Sva gradilišta na desnoobalnom kolektoru su ugašena izuzev gradilišta na izgradnji izljevnog kanala kišnog preljeva III kod Mosta maršala Tita (hotel Bristol). Okončanjem ovih radova odnosno normalizacijom prometa u Ulici Mostarskog bataljona, stvaraju se pretpostavke za nastavak izgradnje glavnog lijevoobalnog kanalizacijskog kolektora lociranog duž Ulice Maršala Tita'', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara. Navodi se kako se očekuje uspostava prometa preko Mosta maršala Tita u ponedjeljak 16. listopada. Kako je priopćeno, u srijedu, 18. listopada, počinju radovi na tri lokacije u Ulici Maršala Tita: - autobusna stanica - raskrižje Ulice maršala Tita i Braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak), - Lučki most - park Alkse Šantića te - lokalitet uz "Šehitluke" (ispod raskrižja Ulice maršala Tita i Mala tepa). Zbog toga od srijede 18. listopada stupa na snagu izmijenjeni režim prometa u Ulici Maršala Tita i to: - potpuna obustava prometa od Lučkog mosta do parka Aleske Šantića te od raskrižja Ulice maršala Tita s Ulicom braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak) do Trga Ivana Krndelja (autobusna stanica). - dvosmjerni režim prometa u Ulici maršala Tita za vozila do 3,5 tone uspostavlja se na dionici od raskrižja s Ulicom braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak) do Narodnog pozorišta odnosno raskrižja s Ulicom Šerifa Burića. ''Iz ovog razloga neće biti dopušteno parkiranje vozila na ovoj dionici u Ulici maršala Tita'', navedeno je. Taksi stajalište br. 8 kod Šehitluka izmiješta se na lokaciju taksi stajališta broj 9 kod bivše robne kuće Razvitak. Grad Mostar naveo je kako se normalizacija prometa u Ulici maršala Tita očekuje se u svibnju 2018. godine.

  ---

  Radovi u Tvrtkovoj ulici i na kružnom toku

  Kralja Tvrtka

  Zalik


  Quote:
  U Mostaru su u punom jeku radovi u Ulici Kralja Tvrtka u Mostaru. Dio ulice je u potpunosti zbog radova zatvoren za promet. U tijeku radovi na izgradnji kružnog toka u Ulici maršala Tita u Mostaru koja će povezat most Sutina s prometnicom do vrha Avenije. Inče, puštanje u rad prometnice od vrha Avenije preko mosta do Titove ulice očekuje se početkom studenog ove godine. Također, iz mostarske Gradske uprave je priopćeno kako će uslijediti novi režim prometovanja zbog nastavka izgradnje kolektora. Kako je priopćeno, u srijedu, 18. listopada, počinju radovi na tri lokacije u Ulici Maršala Tita: - autobusna stanica - raskrižje Ulice maršala Tita i braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak), - Lučki most - park Alekse Šantića, te - lokalitet uz "Šehitluke" (ispod raskrižja Ulice maršala Tita i Mala tepa).

  Bljesak.info

 2. #562
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938

 3. #563
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938
  Završeno asfaltiranje kod Bristola, od ponedjeljka ponovno promet preko Titovog mosta

  Quote:
  Tijekom nedjelje je završeno asfaltiranje u dijelu Ulice Mostarskog bataljona, od raskrižja sa ulicama Adema Buća i Alekse Šantića do mosta Musala (Titovog mosta). Kako je ranije najavljeno iz Gradske uprave Mostara, od ponedjeljka će nakon višemjesečne obustave, ponovno biti uspostavljen promet preko spomenutog mosta. Promet je bio obustavljen zbog izgradnje kolektora od Španjolskog trga do mosta Musala. Radnici firme HP Investing su tijekom nedjelje na spomenutoj lokaciji nanijeli dva sloja asfalta, dok su tijekom petka i subote radili na pripremi podloge za asfaltiranje. Kako smo saznali na mjestu događaja, u ponedjeljak prijepodne bi trebala biti postavljena vertikalna i horizontalna signalizacija, a u drugom dijelu dana prometnica će biti puštena u funkciju. Prema ranijim navodima iz Gradske uprave, 'okončanjem ovih radova odnosno normalizacijom prometa u Ulici Mostarskog bataljona, stvaraju se pretpostavke za nastavak izgradnje glavnog lijevoobalnog kanalizacijskog kolektora lociranog duž Ulice Maršala Tita'. Kako je priopćeno, u srijedu, 18. listopada, počinju radovi na tri lokacije u Ulici Maršala Tita: - autobusna stanica - raskrižje Ulice maršala Tita i braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak), - Lučki most - park Alekse Šantića te - lokalitet uz "Šehitluke" (ispod raskrižja Ulice maršala Tita i Mala tepa). Zbog toga od srijede 18. listopada stupa na snagu izmijenjeni režim prometa u Ulici Maršala Tita i to: - potpuna obustava prometa od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, te od raskrižja Ulice Maršala Tita s Ulicom braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak) do Trga Ivana Krndelja (autobusna stanica). - dvosmjerni režim prometa u Ulici maršala Tita za vozila do 3,5 tone uspostavlja se na dionici od raskrižja s Ulicom braće Brkića (bivša robna kuća Razvitak) do Narodnog pozorišta odnosno raskrižja s Ulicom Šerifa Burića. "Iz ovog razloga neće biti dopušteno parkiranje vozila na ovoj dionici u Ulici maršala Tita", navedeno je. Iz Grada Mostara navedeno je kako se normalizacija prometa u Ulici maršala Tita očekuje u svibnju 2018. godine.


 4. #564
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938
  Mostar u 2018. godini dobija Green Design Centar

  Quote:
  U februaru 2018. mogli bi da krenu prvi radovi na jedinstvenom objektu u Mostaru - Green Design Centru, a koji bi se gradio na lokaciji južnog logora. Inicijator ove investicije je Fondacija Green Design Sarajevo koja baš u Mostaru želi otvoriti jedan ovakav centar.

  Fokus Green Design Centra će biti u razvijanju metoda dizajna i gradnje a koji podržavaju rekonstrukciju i dogradnju objekata bez negativnog efekta na okolinu, sa ciljem eliminisanja otpada koji dolazi iz građevinske industrije.

  "U tom smislu jedan od fokusa će biti kako vratiti u upotrebu nešto što smo već iskoristili dajući mu novu vrijednost. Ovo se odnosi na materijale, ali i na druge resurse kao sto su energija, toplota i slično" - objašnjava na početku razgovora za eKapiju prof. dr Elma Durmišević.

  Od nje saznajemo da se sada izrađuje prototip modularne reversibilne fasade za dio ovog centra sa reversibilnim vezama. Prototip bi trebao biti završen u januaru. Osim rada na tehničkim aspektima prototipa paralelno se radi glavni projekat Green Design Centra kako bi sve bilo spremno da radovi počnu u februaru naredne godine.

  "Od 2009. godine kada sam pokrenula green design temu u Sarajevu između ostalog kroz godišnje green design festivale koji su 2015. prešli u formu bijenala postavila sam kao cilj razviti višeslojnu platformu za inovaciju u arhitekturi i gradnji koja bi se formalizirala kroz izgradnju Green Design Centra. Od 2009. godine su na Green Design Festivale i bijenale u BiH dolazili najveći stručnjaci iz ove oblasti, što je pomoglo izgradnji internacionalne naučne platforme. Kompletnu diskusiju smo u stvari formalizirali kroz ovaj značajan projekat kojeg je Brisel prepoznao kao važan" - kaže naša sagovornica.

  Jedan od prvih koraka ka grandji ovog centra bio je taj što je na bazi naučne platforme Sarajevo Green Design Fondacija pripremila projekat u okviru Horizon 2020, sa 15 evropskih partnera što je omogućilo veliki dio finansija potrebnih za realizaciju Green Deisgn Centra - platforme za nauku, inovaciju, razvoj i primjenu novih materijala i metoda u građenju koji ce omogućiti tranziciju ka održivoj gradnji koja je bazirana na kružnoj ekonomiji.

  Grad Mostar je prepoznao značaj ove inicijative za regiju i šta ona može da znači za sam grad kao i naučnu, kreativnu i proizvodnu industriju koja je formirala ekspertnu grupu za pripreme izgradnje Green Design Centar kao i izrade strategije za dalja istraživanja i razvoj. Sarajevo Green Design Fondacija će pokloniti Green Design Centar Gradu Mostaru sa kojim je potpisan sporazum o lokaciji koju je grad ustupio za ovu svrhu. Grad je takođe rezervirao prostor i za inovation park koji će se formirati oko samog objekta.

  Tokom gradnje ovog centra djelimično će se iskoristiti konstrukcija bivšeg vojnog skladišta na lokaciji koja datira još iz austrougarskog perioda.

  Osim sporazuma sa Gradom Mostarom potpisani su sporazumi i sa Univerzitetom Džemal Bjedić i Sveučilistem u Mostaru čiji profesori i studenti su aktivno uključeni u faze pripreme centra i istraživanju specifičnih dijelova oko izrade prototipa. Akademska zajednica će biti aktivno uključena u izradu programske strategije i aktivnosti u centru koji će se povezati sa nastavom. Razvoj centra se radi u saradnji sa institutima iz Evrope kao što su BRE - Building Research Establishment iz Engleske, Univerzitet Minhen, Univerzitet Twente, Brussel Environment i mnogi drugi.

  Održiva gradnja i cirkularna ekonomija

  "Bosna i Hercegovina je bogata resursima i s obzirom na to da se nalazi u tranziciji i traži nove sisteme i koncepte za ekonomski razvoj upravo "cirkularna ekonomija" može biti pravac za dugoročni ekonomski prosperitet. Svijest o značaju održive gradnje i potrebe da se postojeća legislativa provodi i podrže industrijski pioniri koji sami krče put još nije na zavidnom nivou, ali ono što vidimo u Bosni i Hercegovini kao i u drugim evropskim zemljama jeste da su obično lokane zajednice i gradovi ti koji pokreću inovaciju u želji da se profiliraju kao zeleni gradovi i time postaju centri održivog razvoja i kreativnosti" - zaključuje Dermišević.

  ---

  IMG_5711.JPG

 5. #565
  Avatar von Jure Gagaric

  Registriert seit
  02.04.2015
  Beiträge
  26.842

 6. #566
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938
  Mostar se letovima povezuje s Düsseldorfom i Stuttgartom Quote:Grad Mostar je putem Facebook glasovanja 'You wote – We fly', koje je provela zračna kompanija Eurowings, izabran za novo odredište te kompanije za 2018. godinu. S tim u svezi, Grad Mostar su u ponedjeljak posjetili predstavnici Eurowingsa, Ivan Oreč, menadžer za razvoj mreže i Markus Leopold, regionalni menadžer njemačke aviokompanije. Kako je najavljeno iz Mostara će se moći letjeti u Düsseldorf i Stuttgart, a kako je izjavio gradonačelnik Mostara, Grad će snositi troškove promotivnog leta za pripadnike 'sedme sile'. Kako je rečeno na press konferenciji Eurowings očekuje u godinu dana 60.000 putnika, a u samoj kampanji glasalo oko 100.000 ljudi, dok je cijelu kampanju pratilo oko 7 milijuna korisnika društvenih mreža. Letovi počinju od 16. svibnja, dva puta tjedno - srijedom i nedjeljom za Düsseldorf, te srijedom i subotom za Stuttgart. Linije iz Mostara će donijeti i 45 novih radnih mjesta.

 7. #567
  Avatar von BabicaBasca

  Registriert seit
  05.12.2013
  Beiträge
  700
  lang lebe westmontenegro

 8. #568
  Avatar von listopad

  Registriert seit
  19.05.2015
  Beiträge
  1.045
  Zitat Zitat von BabicaBasca Beitrag anzeigen
  lang lebe westmontenegro
  Sollte eigentlich Altherzegowina heißen.

 9. #569
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938
  OKC Abrasevic

  IMG_5785.JPG

 10. #570
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.938
  Narodno Pozoriste - Renovierung

  49B1CB2E-48B3-42A3-97E6-A211D9CE6B3D.jpg

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.04.2017, 00:21
 2. Altstadt von Mostar ist Weltkulturerbe
  Von Yugo4ever im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 09.02.2012, 16:23
 3. MOSTAR
  Von Blonder im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 223
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 22:04
 4. Statue von Bruce Lee als Gerechtigkeitssymbol für Mostar
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 13.09.2005, 21:40
 5. Größere Waffenmengen bei Mostar sichergestellt
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 17.08.2005, 18:24