BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 58 von 85 ErsteErste ... 84854555657585960616268 ... LetzteLetzte
Ergebnis 571 bis 580 von 849

Mostar/Moctap

Erstellt von NovaKula, 01.02.2014, 12:13 Uhr · 848 Antworten · 60.666 Aufrufe

 1. #571
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388

 2. #572
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388
  Silicijska dolina na mostarski način: Priča o našoj najuspješnijoj IT kompaniji

  Quote:
  O mostarskom poslovnom čudu i djeliću Silicijske doline u Hercegovini, razgovarali smo s Andreom Čordaš, direktoricom SPARK-a.

  "SPARK opisujemo kao naprednu digitalno-tehnološku akceleratorsku platformu posvećenu regionalnim startupima i projektima naručenim od vodećih evropskih kompanija, dok je NSoft članica SPARK grupacije i bavi se izradom softverskih rješenja namijenjenih priređivačima igara na sreću i sportskim kladionicama. Osim NSofta, SPARK grupacija trenutno okuplja još devet članova", priča nam Čordaš.

  NSoft je SPARK-u pružio podršku u najvažnijoj fazi razvoja, na samom početku, te istu podršku pruža i danas.

  "Međutim, SPARK tim je u tom razdoblju stasao u tim profesionalaca koji su u mogućnosti NSoftu pružiti usluge u područjima poslovanja koja ne predstavljaju core business, kao što to čine i s ostalih sedam kompanija koje čine dio SPARK-a kao krovnog branda. NSoft je bez ikakvih sumnji najveća IT kompanija u Mostaru i široj okolici, a svojim uspjesima nemjerljivo doprinosi prepoznatljivosti Mostara, ali i cijele Bosne i Hercegovine kao IT destinacije", kaže naša sagovornica.

  Inovativan pristup poslovanju


  SPARK i NSoft su posebne poslovne priče, prožete uspjehom i stalnim rastom.

  "Šta nas čini posebnima? O tome bih mogla pričati satima, no izdvojila bih naš inovativni pristup poslovanju te prepoznatljiv odnos prema radnicima. Kako bi bilo jasnije o čemu govorim kada spominjem inovativan pristup poslovanju te prepoznatljiv odnos prema radnicima, osvrnut ću se na konkretne primjere koji se vežu uz poslovni model i odabranu korporativnu filozofiju. Naime, svaka od naših kompanija usmjerena je ka izgradnji poslovnog partnerstva s klijentima, umjesto uobičajenog odnosa naručitelj-isporučitelj. To znači da svaka od njih neprestano osmišlja načine na koje svojim proizvodima može dugoročno doprinijeti razvoju poslovanja svojih klijenata. U cijelom procesu tako predlažemo različita rješenja klijentima te postajemo partneri u inovacijskom procesu. A kako bismo bili dosljedni temeljnim vrijednostima koje smo odabrali - stabilnost, strast, napredak, poštovanje i učenje - našim radnicima dajemo potpunu slobodu u procesu postizanja individualnih, timskih i korporativnih ciljeva", kaže Andrea.

  NSoft se smatra najprivlačnijim poslodavcem u našoj zemlji, a Andreu smo pitali zašto je to tako.

  "Vjerovatno zbog spomenutog odnosa prema radnicima. Prednosti rada u bilo kojoj našoj kompaniji članici su mnogobrojne - od plaća koje su visoko iznad prosjeka u državi i fleksibilnog radnog vremena, preko čestih edukativnih programa i teambuliding događaja za naše radnike do same korporativne kulture gdje su sreća i zadovoljstvo radnika uvijek na prvom mjestu. Bez standardnih korporacijskih pravila i uopće stava da se bilo šta 'mora', NSoft je uvijek njegovao transparentnost, poštenje, trud i dogovor. Naša priča nije toliko vezana za poslovni uspjeh, već za ono čime se istinski ponosimo: međuljudske odnose, porodičnu atmosferu te želju da svaki uspjeh firme podijelimo s radnicima. Godinama smo naučili kako se promjena ne treba plašiti, nego ih čak poticati pa smo uz kontinuirani rast doživjeli i evoluciju procesa stvaranja proizvoda, načina poslovanja i kreiranja konkurentne usluge na tržištu. Zbog uzvraćenog povjerenja koje naši radnici demonstriraju u svakom svom dahu imamo drugačiji pristup: od potpune slobode radnog vremena, do raznih proslava, putovanja, zajedničkih večera te prema našem mišljenju vrlo bitnog mjesečnog sastanka gdje se svi informiraju o stanju u firmi", priča nam direktorica SPARK-a.

  Mladi i IT – rješenje naših ekonomskih problema


  SPARK povezuje informacijske tehnologije i mlade, taj spoj može biti rješenje mnogih ekonomskih problema ovog područja.

  "Informacijske tehnologije nisu budućnost, nego sadašnjost, a što prije poslovni subjekti u BiH to shvate, tim prije će većina ekonomskih problema nestati. Međutim, ne fokusiramo se isključivo na informacijske tehnologije kao takve, nego na sve ono što pojedinci i timovi mogu postići primjenom znanja iz područja informacijskih tehnologija. Zapravo želimo da prije svega kroz stjecanje znanja o primjenama tehnologije građani shvate kako je potrebno kritički promišljati, rješavati probleme zajednica te steći samopouzdanje potrebno za preuzimanje poduzetničkog rizika. Ovaj stav želimo približiti mladima u što ranijem uzrastu, pa smo tako organizirali lige SPARKreators i SPARKreatorice za osnovce, preko kojih smo donirali robotiće za STEM edukaciju školama u BiH, provodili projekte za srednjoškolce, svakodnevno pružamo besplatnu IT edukaciju u SPARK school te na kraju preko našeg startup programa omogućavamo mladim kreativcima da pokrenu vlastiti startup koji jednog dana može izrasti u kompaniju s velikim brojem zaposlenika", kaže Čordaš.

  Kroz SPARK su dosad prošle četiri generacije startupa, tačnije 37 njih, kaže nam Andrea i izdvaja neke od najuspješnijih, što ne znači da od neuspjeha nismo naučili važne lekcije o poslovanju.

  SPARK startupi koji su prerasli u kompanije su Eynio koji je nova IoT koja razvija inovativna rješenja za automatizaciju, nadzor i sigurnost doma, ureda ili cijelog poslovnog objekta. Sophico je kompanija za sportske informacije koja pruža rješenja za upravljanje sportskim klubovima i performanse igrača. Amplius je kompanija za potrošačku elektroniku koja proizvodi inovativne hardverske i softverske proizvode kao što je pametni privjesak, a Pimatico je tvrtka koja se bavi izradom komunikacijske i automatizacijske softverske platforme za tvrtke i poduzetnike. Pomogli smo i tvrtkama u različitim fazama razvoja pa je tako naprimjer firma STARK, s područja metaloprerađivačke industrije, na nedavno održanom događaju Find Your SPARK predstavila prvi električni brod u BiH", s ponosom ističe direktorica SPARK-a.

  Mjesto okupljanja talenata


  Andreina životna priče uklapa se u SPARK-ov model rada, učenja i stalnog napretka.

  "Po završetku Gimnazije u Mostaru potražila sam prilike za stipendiranje studija u inozemstvu. Tako sam diplomirala ekonomiju, smjer menadžment, na Rochester Institute of Technology u Hrvatskoj te magistrirala međunarodne odnose i evropske studije na Central European University u Mađarskoj. Tokom studija stekla sam praktične vještine u području menadžmenta kroz prakse, od kojih ističem one stečene na praksi u SAD-u i Njemačkoj. Svoju profesionalnu karijeru započela sam kroz inicijativu udruženja privrednika Mostara, gdje sam obavljala poslove upravljanja projektima i upravljanja međunarodnom saradnjom. Kroz intenzivnu saradnju s privrednicima stvarala sam prilike za podršku u njihovom poslovanju, a još 2015. godine dobila sam jedinstvenu priliku i povjerenje osnivača SPARK-a te zajedno s timom osnovala SPARK, prvi privatno finansiran startup akcelerator u Mostaru. Kroz rad u SPARK-u pronalazim priliku poticati inovativnost, pružati podršku mladim poduzetnicima te prije svega graditi buduće voditelje unutar svoga tima. Oduvijek vjerujem u ključnu ulogu koju vodstvo ima unutar bilo koje vrste organizacije te vjerujem kako je tajna napretka u izgradnji pojedinaca, timova i organizacija s kojima sarađujem. Tako je SPARK pronašao mene i ja sam tako pronašla SPARK", kaže nam Čordaš.

  SPARK je uvijek prepun ideja i ambicioznih planova za budućnost.

  "Planova je mnogo, a koliko će ih se ostvariti igra je varijabli i kvaliteta procjena rizika. No, to ne znači kako se u SPARK-u bojimo sanjati veliko, naprotiv. Za pet godina vidimo SPARK kao projekt koji je postao pozitivan putokaz mladima u BiH, kao razvojnu platformu koja je pronašla kvalitetne poslovne prijedloge i investitore te pružila podršku realizaciji značajnih investicija, kao mjesto okupljanja talenata kojima nismo uvijek na ispravan način pomogli da pronađu svoje mjesto na BiH tržištu, ali kojima smo uvijek pomogli da pronađu svoje najveće talente i ohrabrili ih da svoje snove pretvore u stvarne i značajne projekte", kaže nam na kraju Andrea Čordaš, direktorica SPARK-a.


 3. #573
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388
  NSoft najbrže rastuća tehnološka kompanija u Jugoistočnoj Europi  Quote:
  Firma NSoft iz Mostara najbrže je rastuća tehnološka kompanija u regiji Jugoistočne Europe, prema novom izvještaju ugledne revizorske i konsultantske kuće Deloitte.

  Riječ je o godišnjem izvještaju Deloittea za 2017. godinu u kojem su rangirane najbrže rastuće firme u zemljama cijele istočne Europe, od Estonije na sjeveru pa do Balkana.

  NSoft zauzima 7. poziciju na ovoj listi, ali je najbolje rangiran od svih država Balkana i Jugoistočne Euope. Ispred njega se nalaze samo po dvije firme iz Poljske i Češke i po jedna iz Slovačke i Litvanije.

  NSoft je ujedno jedini predstavnik BiH na ovoj listi, a sedmu poziciju je zauzeo zahvaljujući rastu prihoda od 1.990% u periodu od 2013. do 2016. godine, navodi ekapija.com.

  Mostarski NSoft u 2017. među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija  Quote:
  Firma NSoft iz Mostara smjestila se drugi put među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija iz 18 evropskih, bliskoistočnih i afričkih zemalja i to prema izvještaju ugledne revizorske kuće Deloitte.
  Kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na ovoj listi, NSoft je zauzeo 57. poziciju zahvaljujući rastu prihoda od 1.990 posto u periodu od 2013. do 2016. godine.

  Pobjednici ovogodišnje liste Deloittea imaju prosječnu stopu rasta prihoda od 1.377 posto. Najbolje kompanije odabrane su na osnovu procentualnog prihoda od fiskalne 2013. do 2016. godine, navodi se u saopćenju Deloittea.

  Britanska kompanija Deliveroo je prva na listi, a poslije nje slijede njemačka firma Lesara GmBH, Guide iz Irske, youAPPi iz Izraela te Bloom & Wild iz Velike Britanije.

  Zanimljivo je kako je firma NSoft najbrže rastuća tehnološka kompanija u regiji Jugoistočne Evrope.

  Hrvatska ima najveći broj kompanija na listi Deloittea. Šest hrvatskih firmi uspjelo se smjestiti na listi najbrže rastućih kompanija u 2017. godini, uključujući i firmu Rimac Automobil koja se bavi proizvodnjom vrhunskih električnih vozila na 101. poziciji.

  Bugari imaju pet najbrže rastućih firmi, a među najboljima je Titan Gate na 150. mjestu. Rumuniju su predstavljale četiri kompanije od kojih je najbolju poziciju zauzela kompanija Tredcadis koja se smjestila na 176. mjesto.


 4. #574
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388

 5. #575
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388
  Hotel i nacionalni spomenik "Neretva" u Mostaru uskoro bi trebao dobiti novo ruho

  Quote:
  Nacionalni spomenik hotel "Neretva" u Mostaru koji je godinama bio zapušten, uskoro će dobiti novo ruho, a pripreme za nastavak radova na obnovi se privode kraju. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,7 miliona eura.

  Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je v.d. direktorica “Neretva” d.o.o. Visoko Selma Vranac koja je istakla da su podnijeli zahtjev gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili s izvođenjem radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta.

  "Ukoliko Zahtjev ne bude odobren u zimskom roku, nastavak radova na obnovi i izgradnji Hotela ‘Neretva’ počet će 15. januara naredne godine. Kako se radi o nacionalnom spomeniku, hotel će nakon rekonstrukcije zadržati autentičan vanjski izgled", kazala je za Klix.ba Vranac.

  Unutrašnjost hotela bit će opremljena sa 83 sobe te će biti uređena u skladu sa standardima svjetskog hotelskog brenda.

  Hotel “Neretva” je kultni mostarski hotel u kojem su odsjedali car Franjo Josip, Josip Broz Tito, Džemal Bijedić i drugi, a nakon višegodišnjih problema, ova vijest bi, prema riječima Vranac, obradovati svakog Mostarca.

  Hotel je sagrađen 1982. godine i prijeratni je simbol grada na istoimenoj rijeci. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu, zbog čega će investitori morati zadržati autentični izgled. Prije 14 godina hotel je kupljen od Općine Stari Grad, a nakon brojnih poteškoća, investitori su odlučili hotelu vratiti stari sjaj.

  Društvo za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam “Neretva” od Grada Mostara zatražilo je odobrenje za privremeno zauzimanje javne površine radi izvođenja radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta Hotel Neretva za vremenski period od godinu dana počevši od 15. januara 2018. godine.


 6. #576
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388

 7. #577
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  23.527
  Wer hat da sein Raketenabwehrsystem statioiniert?

 8. #578

 9. #579
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388

 10. #580
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.388

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 17.04.2017, 00:21
 2. Altstadt von Mostar ist Weltkulturerbe
  Von Yugo4ever im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 09.02.2012, 16:23
 3. MOSTAR
  Von Blonder im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 223
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 22:04
 4. Statue von Bruce Lee als Gerechtigkeitssymbol für Mostar
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 13.09.2005, 21:40
 5. Größere Waffenmengen bei Mostar sichergestellt
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 17.08.2005, 18:24