BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.

Umfrageergebnis anzeigen: Würdet Ihr nach Sarajevo gehen?

Teilnehmer
329. Du darfst bei dieser Umfrage nicht abstimmen
 • Ja!

  180 54,71%
 • Nein!

  28 8,51%
 • War schon mal dort...

  92 27,96%
 • Vieleicht...

  29 8,81%
Seite 146 von 197 ErsteErste ... 4696136142143144145146147148149150156196 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1.451 bis 1.460 von 1968

Sarajevo / Sarajewo (Bosnien und Herzegowina/Bosna i Hercegovina/BiH)

Erstellt von Emir, 28.10.2009, 15:12 Uhr · 1.967 Antworten · 330.247 Aufrufe

 1. #1451
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940
  Bjelasnica

  image.jpg

 2. #1452
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940
  Quote:
  Utvrđenje poznato pod nazivom Bijela tabija predstavlja jednu od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu. Nalazi se na jugoistočnim ivicama nekadašnjeg starog grada, sa pogledom na dolinu Miljacke. Tokom historije imalo je važnu stratešku poziciju.
  Dio je odbrambenih zidina grada koje su ga nekad okruživale, a sada okružuju gradsko naselje Vratnik.

  Udruženje Digi.ba pripremilo je 4D virtuelnu prezentaciju Bijele tabije koja ima za cilj da predstavi historijski razvoj ovog objekta kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela Tabije u različitim vremenskim periodima.

  Ovi modeli sadrže digitalizirane arheološke nalaze i njihove 3D rekonstrukcije.  Trenutno je završena II faza projekta. Kreirano je šest 3D modela pretpostavljenog izgleda Tabije i to: jedan iz srednjovjekovnog perioda, tri iz osmanskog i dva iz austrougarskog perioda. Digitalizirani su odabrani arheološki nalazi sa lokaliteta, koji su dio zbirke Muzeja Sarajeva i kreirane virtuelne rekonstrukcije tih predmeta. Završeni su scenariji za digitalne priče, a projekt će biti predstavljen javnosti 28. oktobra u Muzeju Sarajeva - Brusa bezistan.  "U sljedećoj fazi radit ćemo produkciju digitalnih priča o Bijeloj tabiji kroz historiju, te o legendama, događajima i ličnostima vezanim za nju. Kreirane 3D modele ćemo prikazati na internetu u interaktivnoj formi, tako da se će posjetioci moći kroz njih kretati kao u kompjuterskoj igri. Rekonstruisane arheološke nalaze ćemo ubaciti u ta interaktivna okruženja, kako bi posjetioci mogli saznati koji je bio njihov kontekst. U okruženjima će biti moguće pogledati i digitalne priče o pojedinim važnim događajima i ličnostima vezanim za Tabiju", saopćeno je iz Digi.ba.

  Projekt će se nastaviti kad se obezbijedi potrebna finansijska podrška, a prve dvije faze su realizirane uz podršku BH Telecoma.

  Projektni tim Digi.ba čine stručni konsultant Adnan Muftarević, za digitalitzaciju eksponata zadužen je Fotis Arnaoutoglou, za 3D modeliranje Aida Sadžak i Mirsad Festa, tekst za digitalne priče sročio je Fatmir Alispahić, web programiranje obavlja Irfan Prazina, a koordinatorica projekta je Selma Rizvić.

  klix.ba


  http://youtu.be/IqlHJbq-8dc

 3. #1453
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940

 4. #1454
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940
  SARAJEVO DOBIJA KONGRESNI CENTAR KOJI ĆE SE GRADITI U CENTRALNOM DIJELU OPĆINE NOVI GRAD: Investicija vrijedna 300 miliona maraka

  Quote:


  Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je Nacrt odluke o usvajanju urbanističkog projekta „Kongresni centar Sarajevo“ sa odlukom o njegovom provođenju, čime su se stekli uslovi za realizaciju jednog od najvećih projekata u Sarajevu i šire.

  Kongresni centar Sarajevo gradit će se na lokalitetu pored zgrade Radio-televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad. Radi se o jednom od najznačajnijih projekata iz programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, kojim se uređuje centralni dio općine Novi Grad, odnosno najbitnija lokacija uz glavnu saobraćajnicu u blizini zgrade Općine. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 300 miliona konvertibilnih maraka.

  Obzirom da Sarajevo nema kongresni centar, izgradnjom jednog takvog centra u središtu općine Novi Grad, Sarajevo će biti stavljeno na mapu kongresnih gradova, a glavni grad će dobiti izgled evropske metropole.

  Objekt će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi.
  U sklopu kompleksa gradit će se hotel, šoping-centar, velike garaže, veliki dio poslovnih sadržaja, te jedan dio stambenog prostora.

  Osim toga, ovim projektom Novi Grad će dobiti centralni trg, jer danas ne postoji mjesto koje bi se moglo nazvati centrom općine Novi Grad. Stoga je predviđeno da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine fudbalskog stadiona.

  Pripreme za početak realizacije projekta Kongresnog centra u općini Novi Grad Sarajevo počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva donesena je u aprilu 2013. godine, na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, čime su započete aktivnosti na realizaciji jednog velikog projekta na području najmnogoljudnije bh. općine.

  Nacrt UP „Kongresni centar Sarajevo“ upućen je u javnu raspravu u trajanju od mjesec, tako da će svi subjekti moći dati primjedbe i sugestije, nakon čega će se usvojiti konačna verzija projekta.

  Nakon toga će se krenuti u proceduru rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno odabira investitora, kao i izdavanje potrebnih dozvola za gradnju.

 5. #1455
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940
  Die Strassen-Infrastruktur in Sarajevo boomt

  image.jpg

 6. #1456
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940

 7. #1457
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940

 8. #1458
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940
  Otvoren je Networks - poduzetnički i edukativni centar u Sarajevu

  image.jpg

 9. #1459
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940

 10. #1460
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.940
  Dolazi period velikih radova i gradnje
  PROJEKTI Sarajevo će postati prava metropola!

  Quote:
  Glavni grad BiH za četiri naredne godine mogao bi dobiti moderne saobraćajnice, sjevernu i južnu longitudinalu i ključnu prvu transverzalu, kojom će centar grada biti povezan s Vogošćom, na način da će se s Grbavice za manje od 10 minuta moći uključiti na autoput 5C. Na taj način, kao i izgradnjom preostalih transverzala i gradskog autoputa, Sarajevo će postati moderna prijestonica po uzoru na evropske i svjetske metropole.  (Sjeverna longitudinala: Izgradnja će biti nastavljena od nekadašnjeg "Mercatora" do remize GRAS-a)

  U tom pogledu optimistični su i u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo, koja je nadležna za izgradnju i održavanje gradskih saobraćajnica.

  Preostale dionice

  - Narednih nekoliko godina vjerujemo da će biti period velikih radova i gradnje. Drago mi je što će novim političkim dogovorom sve bolje i brže ići. Federalna vlada pomoći će Kantonu da brže gradi ključne saobraćajnice. Optimista sam da, ako uspijemo realizirati planove, za četiri godine možemo završiti preostale dionice obje longitudinale te izgraditi prvu transverzalu, kao i ostale koje su planirane - rekao je za “Avaz” direktor Direkcije Adem Zolj.

  prva-transverzala

  Prioritet Direkcije i Kantonalne vlade svakako je prva transverzala, koja će centar grada na vogošćanskoj petlji povezati s autoputem. Njena trasa, kako je potvrđeno u Direkciji, duga je 9,3 kilometra i ide s Grbavice pored Američke ambasade, Željezničke stanice prema Šipu.

  - Zatim, prolazit će tunelom Kobilja Glava, dugim 740 metara, prema Hotonju i Vogošći. Već smo Javnom preduzeću “Ceste FBiH”, u okviru kredita koje oni uzimaju, kandidirali izgradnju oko 900 metara prve dionice, od Američke ambasade do tunela Ciglane. Ova dionica vrlo je realno da će uskoro biti realizirana i za radove je potrebno oko godinu. Također, “Cestama FBiH” kandidirali smo izgradnju tunela Kobilja Glava, što je i prihvaćeno, pod uvjetom da Kanton gradi ostale dionice od Hotonja prema Vogošći i od Šipa prema gradu - rekao je Zolj, ističući da bi se kompletna prva transverzala mogla izgraditi za oko tri godine.

  Moderni nadvožnjak

  Prema njegovim riječima, za prvu transverzalu potrebno je oko 175 miliona KM, što uključuje i 60 miliona potrebnih za gradnju tunela Kobilja Glava s dvije cijevi i pješačkom stazom.

  Što se tiče sjeverne longitudinale, iz Kantonalne direkcije najavljuju nastavak radova. Kažu da glavni projekt imaju od prve do sedme transverzale. Međutim, trasa duž ulice Put života, od prve do treće transverzale već je završena, a sada slijedi izgradnja saobraćajnice od treće transverzale kod nekadašnjeg “Mercatora” do sedme koja se nalazi pored remize GRAS-a i to će koštati nešto više 15 miliona KM.  Shematski prikaz saobraćajnica u KS ​

  - Planirana je i gradnja devete transverzale, odnosno modernim nadvožnjakom spajanje Boljakovog Potoka. To će biti još jedna veza s autoputem. Nama je glavni cilj da grad sa što više saobraćajnica iz centra bude spojen s autoputem. Optimisti smo što se tiče svih nabrojanih projekata. Kao što vidite, nije potrebno još toliko mnogo novca da potpuno riješimo problem saobraćaja u Kantonu Sarajevo, u šta ne sumnjam da ćemo uraditi - potcrtao je Zolj.

  Izgradnja gradskog autoputa

  Ističući činjenicu da će krajem naredne godine biti završena izgradnja sarajevske zaobilaznice, među prioritetima je i gradnja dugo planiranog tzv. gradskog autoputa.  Zolj: Novim političkim dogovorom sve će bolje i brže ići

  - On će ići s autoputa 5C na Stupu prema ulicama Safeta Zajke i Drinska prema tunelu Ciglane, a zatim velikim tunelom općinama Centar i Stari Grad prema Bembaši. Još su aktuelne dvije varijante trase, prva je ulicama Safeta Zajke i Drinska, a druga kolosijekom trenutne željezničke pruge prema stanici. Ova druga varijanta mnogo je brža za graditi. Ovaj projekt trebale bi preuzeti „Autoceste FBiH“, jer tzv. gradski autoput ima sve karakteristike autoputa.

  Dva pravca do Sarajevskog aerodroma

  - Osim toga, već ove sedmice trebao bi biti potpisan sporazum za nastavak gradnje južne longitudinale od Grbavice do pekare AS. Na toj trasi urađen je glavni projekt dionice do Suda BiH, a idejni projekt od Suda BiH, odnosno šeste pa do desete transverzale, odnosno do kraja i na taj način uz A transverzalu, koja se već gradi, imat ćemo dvije trake u dva pravca skroz do Sarajevskog aerodroma - rekao je Zolj, dodajući da će za okončanje južne longitudinale biti potrebno još 25 miliona KM.
Ähnliche Themen

 1. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 2. Antworten: 48
  Letzter Beitrag: 11.08.2010, 18:54
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 47
  Letzter Beitrag: 07.04.2010, 14:58