BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.

Umfrageergebnis anzeigen: Würdet Ihr nach Sarajevo gehen?

Teilnehmer
328. Du darfst bei dieser Umfrage nicht abstimmen
 • Ja!

  179 54,57%
 • Nein!

  28 8,54%
 • War schon mal dort...

  92 28,05%
 • Vieleicht...

  29 8,84%
Seite 188 von 189 ErsteErste ... 88138178184185186187188189 LetzteLetzte
Ergebnis 1.871 bis 1.880 von 1883

Sarajevo / Sarajewo (Bosnien und Herzegowina/Bosna i Hercegovina/BiH)

Erstellt von Emir, 28.10.2009, 15:12 Uhr · 1.882 Antworten · 309.251 Aufrufe

 1. #1871
  Ero
  Avatar von Ero

  Registriert seit
  03.06.2012
  Beiträge
  5.093
  Sarajevo dogovara koncert Zdravka Čolića za javni doček Nove godine

  https://www.klix.ba/magazin/muzika/s...acebook+status

 2. #1872
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.475
  Tarcin Forrest Resort


 3. #1873
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.475
  Idiličnu atmosferu alpskih resorta od sada možete naći i u Tarčinu

  Quote:


  MGallery by Sofitel, luksuzni brand vodeće svjetske hotelske grupacije AccorHotels danas je otvorio svoja vrata u Tarčin Forest Resort-u te su predstavnici medija prvi imali priliku zaviriti u ovo idilično odmorište u šumskoj oazi kod Tarčina.

  Atmosfera i izgled resorta smještenog u borovoj šumi okruženoj slikovitim planinama podsjećaju na ekskluzivna alpska odmarališta, od kojih se ne razlikuje niti po standardima gradnje niti po kvaliteti hotelijerske usluge.

  Ova odmorišna destinacija nudi spoj luksuznog hotelskog servisa internacionalno poznatog branda MGallery by Sofitel i zdravog, sadržajnog boravka u prirodi tokom cijele godine za sve - pojedince, porodice sa djecom, poslovnu klijentelu i korporativne grupe.

  MGallery by Sofitel u Tarčinu je jedna od 85 jedinstvenih lokacija luksuzne kolekcije ovih butik hotela u 24 zemlje svijeta.

  "Na površini od oko 80 hiljada kvadratnih metara, gostima je na raspolaganju 55 hotelskih soba i dvadeset vila sa privatnim baštama, restoran i bar u šumi, igralište za djecu, ekskluzivni wellness & fitness centar sa bazenom, sadržaji za rekreaciju i sport na otvorenom te najmodernije opremljeni konferencijski kapaciteti. Osim što je građen prema internacionalnim standardima očuvanja okoliša, arhitektonski koncept i enterijer hotela kreiraju jednu unikatnu atmosferu spoja modernog i tradicionalnog", rekla je generalna menadžerica hotela Anca Cristea.

  Unikatan koncept resorta za zdrav boravak u prirodi za porodice i poslovnu klijentelu tokom cijele godine

  Koncept resorta je unikatan jer nudi kombinaciju vrhunske hotelske usluge i zdravog, regenerirajućeg odmora u prirodi. Pri tome, ova oaza je udaljena samo 30-40 minuta vožnje od glavnog grada i može biti destinacija za kratke i spontane odmore od stresne svakidašnjice u gradu, ali i poslovne događaje.

  Također, gosti resorta mogu birati vrstu smještaja - udobnost hotelske sobe ili komfor savremeno opremljenih vila za više osoba, oboje u kombinaciji sa različitim wellness i sportskim sadržajima poput planinarenja, vožnje na quadovima, jahanja ili jednostavno opuštajuće šetnje kroz šumu.

  I konačno, idealno je odmorište tokom cijele godine – kako za osvježavajući boravak u prirodi u toplim danima tako i zimski odmor sa izletima u popularne ski centre, do kojih se iz resorta može stići za svega tridesetak minuta vožnje.

  Sa svim ovim karakteristikama, MGallery by Sofitel će biti idealna odmorišna destinacija za sve kategorije gostiju – od pojednica i porodica sa djecom za kratke ili duže odmore u prirodi, do poslovnih klijenata i grupa za individualne ili grupne korporativne izlete.

  Jedinstvena arhitektura i standardi očuvanja okoliša

  MGallery by Sofitel je savremena, elegantna građevina oblih obrisa koja se sa svojom formom i estetikom uklapa u priordni ambijent. Kombinacija impresivnih visokih stropova, minimalističkog dizajna enterijera prožetog tradicionalnim bh. motivima i prirodnih materijala poput drveta i vune kreiraju jednu toplu i opuštajuću atmosferu.

  Udobne, prostrane sobe su uređene sa sofisticiranim osjećajem za detalj, a fascinatan pogled na šumski i planinski pejzaž ih čini utočištem mira i relaksacije. Kako hotel tako i vile su građeni u skladu sa internacionalnim standradima očuvanja okoliša.

  Quote:
  O brandu MGallery by Sofitel

  MGallery by Sofitel je prezentan na 90 fascinatnih lokacija u 24 zemlje svijeta koje nude nezaboravno, jedinstveno iskustvo. Svaki od ovih luksuznih butik hotela je unikatan po spoju vrhunskih internacionalnih standarda I ukorijenjenosti u lokalnoj sredini koju reprezentira.

  AccorHotels je najveća evropska i jedna od vodećih svjetskih hotelskih grupacija koja u svom portfoliju ima više od 20 brandova i 4,200 hotela, resorta i rezidencija širom svijeta.

  Quote:
 4. #1874
  Avatar von listopad

  Registriert seit
  19.05.2015
  Beiträge
  406
  Ich weiß nicht für wen das errichtet wurde, aber bestimmt nicht für die Leute in Vrhbosna.

 5. #1875
  Avatar von Vilenica

  Registriert seit
  13.10.2016
  Beiträge
  378
  Zitat Zitat von listopad Beitrag anzeigen
  Ich weiß nicht für wen das errichtet wurde, aber bestimmt nicht für die Leute in Vrhbosna.

  https://www.zdf.de/politik/auslandsj...nsand-100.html
  Grüne Wälder, laue Sommerabende, zahlreiche Moscheen – für Muslime aus den arabischen Ländern ist Bosnien und Herzegowina zunehmend zu dem geworden, was sie selbst als das Paradies auf Erden bezeichnen.

  Es ist gut für jeden, der einen Arbeitplatz braucht.

 6. #1876
  Avatar von Dubioza

  Registriert seit
  02.11.2014
  Beiträge
  2.066
  Zitat Zitat von listopad Beitrag anzeigen
  Ich weiß nicht für wen das errichtet wurde, aber bestimmt nicht für die Leute in Vrhbosna.
  wieso nicht, dort gibts auch welche die ehrlich zu ihrem geld gekommen sind

 7. #1877
  Avatar von Dubioza

  Registriert seit
  02.11.2014
  Beiträge
  2.066
  Pjesmice za djecu i odrasle | dubioza.org

  e kako bi do jaja bilo 1.12 otići u skenderiju slušati ih, dobar novi album standard

 8. #1878
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.475
  Beste Nachricht überhaupt!

  Dogs Trust gradi centar za udomljavanje pasa na Ilidži vrijedan 20 miliona KM  Quote:
  Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH večeras je obilježilo pet godina svoje podrške u BiH te najavilo da će se na području općine Ilidža izgraditi jedan od najmodernijih centara za udomljavanje pasa u vrijednosti oko 20 miliona KM.

  Tim povodom, izvršni direktor Fondacije Adrian Burder i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić potpisali su Memorandum o razumijevanju, kojim su definirane smjernice za uspostavu navedenog centra.

  U tom procesu Fondacija bi u potpunosti finansirala izgradnju, opremanje i rad centra, dok je Općina spremna Fondaciji bez naknade privremeno ustupiti pogodno zemljište na korištenje na najduži dozvoljeni zakonski period.

  Načelnik Memić dodao je da će Općina Ilidža dati i neograničen prostor za izgradnju centra.

  "Ovaj projekat bi pomogao i lokalnu ekonomiju jer bi izgradnju i opremanje Centra, kao i redovno održavanje izvodili lokalni dobavljači i firme dok bi u centru bilo otvoreno oko 40 novih radnih mjesta", izjavio je direktor Burder.

  Naglasio je da je Fondacija odlučila i nakon pet godina ostati u BiH zbog odličnog tima u Sarajevu, kojem je izrazio veliku zahvalnost.

  "Mislim da možemo biti zadovoljni sa onim što smo postigli radeći kroz pet programa i sa lokalnim partnerima širom zemlje kako na rješavanju napuštenih pasa l tako i na podizanju svijesti i mijenjanju ključnih shvatanja", rekao je šef Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH Anel Bećirović.

  Dog Trust, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, je jedna od najvećih fondacija koja pomaže psima, a od 1990. godine radi pod pokroviteljstvom kraljice Elizabete II.

  "Poznat je njihov slogan 'Pas je za cijeli život, a ne samo za Božić'. Djelatnici Fondacije stručnjaci su u svom polju rada te savjetuju vlade kako da rade na rješavanju problema pasa lutalica na način koji je human i u skladu sa lokalnim zajednicama i standardima EU"M poručio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson na svečanosti povodom pete godišnjice Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH.

  Klix

 9. #1879
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  6.475
  Sarajevske mahale i kaldrma: Simbol onog, ukras ovog vremena  “Bijaše srijeda, 15. decembar 2010. godine, u ranim popodnevnim časovima uz poprilično nisku temperaturu u blagom, maglom okupanom Sarajevu kad sam se zaputio kroz mahale oko i iznad Baščaršije.

  Iako su na lokalitetu današnjeg Sarajeva postojale raznorazne manje naseobine jos od vajkada, prvo ozbiljnije naseljavanje dešava se 1450-ih pod Osmanlijama nakon sto isti pokoravaju zapadni dio Balkana.

  To prvobitno naseljavanje dešava se upravo ovdje u brdima na istočnom obodu ravnice oko rijeke Miljacke, ravnice koja ce u dogledno vrijeme dobiti ime Sarajevsko Polje.

  Elem, počinjemo na Bistriku, nedaleko od Pivare i žičare tj. iznad trga pored Principovog mosta (ili ti Latinske ćuprije) na kom se okreće trola (za vrijeme SFRJ se zvao Trg 6. aprila, a danas Trg Austrije).”  Ovako počinje priča jednog nadahnutog, istraživača i ljubitelja onog starog, autentičnog i ljubaznog, a upravo takvo nešto opisuje Sarajevo. Sajevske mahale i kaldrma koja ih krasi, autentični su za ovo podneblje, te tako nadaleko poznati.

  U Zlatnom dolu građeni su prvi objekti, a onda su se uz brda počei pružati sokaci, gdje su i nastale prve sarajevske mahale. Mahala je riječ koja znači gradski kvart ili zaseok, i u upotrebi je po čitavom Balkanu, Turskoj, Bliskom Istoku i južnim državama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, navodi se na Wikipedia.org.  Mahale su nastale nakon osmanskog osvajanja Balkana, i transformacije gradova i sela u skladu s osmanskim zakonima i običajima, od 17. do kraja 19. vijeka.

  Mahale su često imale vlastite male centre, obično je to bio vjerski objekat; – džamija u muslimanskim mahalama, crkva po kršćanskim ili sinagoga po židovskim mahalama. Mahale su bile prije svega vjerski strogo odvojene (Muslimani, Kršćani, Židovi), ali i etnički tako su po većim turskim gradovima Istanbul, Solun, Bursa, Skopje, Sarajevo, Bitola postojale turske, grčke, slavenske, židovske, vlaške, armenske, ciganske mahale.  Da bi mahale imale čar kakvu zaslužuju, kaldrma je ta koja ih krasi. S vremenom je kaldrmu potisnula kocka, a kasnije i asfalt, te su samo rijetki sokaci ostali ukrašeni kaldrmom.

  http://rahatluk.net/sarajevske-mahal...s-ovog-vremena

 10. #1880
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.733


Ähnliche Themen

 1. Antworten: 189
  Letzter Beitrag: 08.10.2015, 22:19
 2. Antworten: 48
  Letzter Beitrag: 11.08.2010, 18:54
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 47
  Letzter Beitrag: 07.04.2010, 14:58