BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 10 von 145 ErsteErste ... 678910111213142060110 ... LetzteLetzte
Ergebnis 91 bis 100 von 1448

Скопје | Skopje | Shkup

Erstellt von _Hajduk_, 31.01.2011, 11:34 Uhr · 1.447 Antworten · 173.854 Aufrufe

 1. #91

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Zitat Zitat von benni1 Beitrag anzeigen
  erklär mal monkey- du meintest die ilinden gemeinde ist die nr 1 gemeinde in mk.
  inwiefern, also auf was bezogen?
  Lokale Wirtschafts Entwicklung.

  Die Gemeinde Ilinden wird auch als ländliche (rurale) Gemeinde geführt. Da ist das um so beachtenswerter!

  Kurz info:
  Die Gemeinde Ilinden hat 12 Ortschaften, ca. 15500 Einwohner.
  Der Flughafen, die Raffinerie liegen auf dessen Territorium. Ebenso die Freie Handelszone Bunardzik (nur wird diese von der RM bewirtschaftet).
  Investitionen gibt es ständig (neueste sind Scania, Tinex, Fornetti), und bestehende expandieren (wie Deni Spedition-auch mittlerweile das grösste Zollterminal, Rio Caffe, MakPetrol-Bio Diesel Herstellung).

 2. #92

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Promotional ride with new Ukrainian buses for Skopje
  Skopje, 22 February 2011 (MIA) - A long term desire and need of JSP - Public Transport Enterprise - Skopje is now becoming a reality as the first new 15 buses - the Government's donation to the city of Skopje - are to be put into operation starting from today, Prime Minister Nikola Gruevski said Tuesday.

  "The new buses will gradually replace the old ones, which for decades have been part of everyday life of thousands of citizens that use the city public transport services. The capital and its citizens deserve new, modern public transportation," Gruevski said at the promotional ride of the new 15 of the planned 302 buses the Government has been purchasing for JSP.

  In the course of this year the rest of Ukrainian low-floor and Chines double-decker buses are expected to arrive to Skopje and add to the charm of the Macedonian capital, Gruevski said.

  Under the Macedonian Government agreements with Ukraine and China, the existing JSP vehicle fleet is to be replaced in total for the next three years. The Government has been purchasing 84 low-floor buses from Ukraine and 202 double-decker buses from China. It also plans to purchase 16 minibuses.

 3. #93

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Skopje bekommt einen neuen Stadtteil - Hipodrom II (Link mit Clip)

  Градоначалникот на Гази Баба, Тони Трајковски, најави изградба на нова населба во општина Гази Баба-Хиподром 2.


  1.Кои се најзначајните проекти кои општината ги изработи во изминатата година?

  Во почетокот на оваа година направена е анализа на се она што сме го сработиле во изминатата година. Дел од проектите се самостојни на општината, дел се во соработка на Град Скопје, а дел се со помош на ресорсните министерства на Владата на Република Македонија. Како позначајни проекти би ги напоменал оние кои се во делот на инфраструктурата, комуналната и патната. Меѓу нив патниот правец Раштак-Бутел, кој беше реализиран со Агенцијата за државни патишта, патниот правец Инџиково-Јане Сандански. Потоа ја завршивме фекалната канализација од Инџиково кон реката Вардар, а оваа година ќе ја завршиме во делот од Сингилич до населеното место Стајковци. Заедно со Градот Скопје се изгради една нова водоводна мража по улицата „Перо Наков“, која што има големо значење за граѓаните на општина Гази Баба. Од минатата година општината добива напојување од две места. Голем акцент ставивме на безбедноста на сообраќајот, почнувајќи од изградба на пешачки патеки во населбите Автокоманда и Железара, работевме на уредување на паркинг просторите, а се работеше и на се она што е потребно за развивање на спортските капацитети. Доста се работеше во собирањето на комуналниот смет, па така што сите оние депонии кои се правеа особено во руралните средини повеќе не постојат. Ова претставува врвен приоритет на општина Гази Баба. По тој основ ангажиравме 50 работници кои ќе се грижат за чистотата на улиците и парковите во Гази Баба. Исто така минатата година реализиравме асфалтирање и тампонирање на повеќе улици.

  2.Кои се тековни, а кои идни планови?

  Континуирано како и минатата година и оваа година работиме на подобрување на уличното осветлување, како еден од приоритетите. Општина Гази Баба е навистина голема по површина, најголем дел од територијата ни е опфатена со улично осветлување, но остана уште мал дел на кој работиме. Во зимскиов период правиме подготовки за сите активности кои ќе следуваат во пролетта. Со отворање на асфалтните бази, планираме една поголема активност во делот на изградбата на улиците, на пешачките патеки, на паркинзи. Оваа година со министерството за образование отпочнува проектот за изграба на ново училиште. Во завршна фаза е изградбата на фудбалски стадион во населеното место Трубарево, тоа е заеднички проект со Агенцијата за млади и спорт. Овој период го користиме за правење анализи и подготовки, одредени активности имаме на терен колку што ни дозволува времето.

  3.Каква е соработката со останатите општини и општините од странство?

  Можам да кажам дека со сите општини што се и во регионот на Град Скопје и пошироко, општина Гази Баба има одлична соработка. Исто така, имаме одлична соработка кога треба да се помогне на одредена општина доколку нема соодветен кадар, согласно законот правиме договори за меѓуопштинска соработка, како што е примерот со Кисела Вода и Арачиново. Настојуваме да ја збогатиме нашата меѓународна соработка, во изминатиот период општина Гази Баба потпиша меморандум за збратимување со Велење од Република Словенија и со општина Ускудар од Истанбул, Република Турција. Потпишавме договор за отпочнување постапка за збратимување со општина Бар од Црна Гора.

  4.Кои активности ги превземате за подобрување на спортскиот и културниот живот?

  Гази Баба е една од најспортските општини во републикава. Оваа година заедно со Агенцијата за млади и спорт планираме да реализираме изградба на неколку тениски игралишта, во наредниот период планирано е да се изградат две мултифункционални игралишта во населените места Јурумлери и Стајковци. Со ваков несмален интензитет ќе продолжиме и во наредната година.

  5.Какви услови нуди вашата општина за инвестиции?

  Општина Гази Баба како порта од јужниот дел на градот Скопје е навистина едно фрекфентно место, а тоа е добар предуслов и потенцијал за да ги промовираме сите наши атрактивни локации. Изминатиов период работевме на планска документација и имаме детален урбанистички план за изградба на нова населба – Хиподром 2 и очекуваме таму да отпочнат инвестиции. Отприлика се работи за 4000 до 5000 жители. На нашата територија се наоѓа и Скопскиот Саем, таму е донесен деталниот урбанистички план и очекуваме набрзо да најде инвеститор. Сметам дека една е од најатрактивните локации во Скопје е токму Скопскиот Саем

 4. #94

  Registriert seit
  17.01.2009
  Beiträge
  3.047
  Zitat Zitat von Monkeydonian Beitrag anzeigen
  Skopje bekommt einen neuen Stadtteil - Hipodrom II (Link mit Clip)

  Градоначалникот на Гази Баба, Тони Трајковски, најави изградба на нова населба во општина Гази Баба-Хиподром 2.


  1.Кои се најзначајните проекти кои општината ги изработи во изминатата година?

  Во почетокот на оваа година направена е анализа на се она што сме го сработиле во изминатата година. Дел од проектите се самостојни на општината, дел се во соработка на Град Скопје, а дел се со помош на ресорсните министерства на Владата на Република Македонија. Како позначајни проекти би ги напоменал оние кои се во делот на инфраструктурата, комуналната и патната. Меѓу нив патниот правец Раштак-Бутел, кој беше реализиран со Агенцијата за државни патишта, патниот правец Инџиково-Јане Сандански. Потоа ја завршивме фекалната канализација од Инџиково кон реката Вардар, а оваа година ќе ја завршиме во делот од Сингилич до населеното место Стајковци. Заедно со Градот Скопје се изгради една нова водоводна мража по улицата „Перо Наков“, која што има големо значење за граѓаните на општина Гази Баба. Од минатата година општината добива напојување од две места. Голем акцент ставивме на безбедноста на сообраќајот, почнувајќи од изградба на пешачки патеки во населбите Автокоманда и Железара, работевме на уредување на паркинг просторите, а се работеше и на се она што е потребно за развивање на спортските капацитети. Доста се работеше во собирањето на комуналниот смет, па така што сите оние депонии кои се правеа особено во руралните средини повеќе не постојат. Ова претставува врвен приоритет на општина Гази Баба. По тој основ ангажиравме 50 работници кои ќе се грижат за чистотата на улиците и парковите во Гази Баба. Исто така минатата година реализиравме асфалтирање и тампонирање на повеќе улици.

  2.Кои се тековни, а кои идни планови?

  Континуирано како и минатата година и оваа година работиме на подобрување на уличното осветлување, како еден од приоритетите. Општина Гази Баба е навистина голема по површина, најголем дел од територијата ни е опфатена со улично осветлување, но остана уште мал дел на кој работиме. Во зимскиов период правиме подготовки за сите активности кои ќе следуваат во пролетта. Со отворање на асфалтните бази, планираме една поголема активност во делот на изградбата на улиците, на пешачките патеки, на паркинзи. Оваа година со министерството за образование отпочнува проектот за изграба на ново училиште. Во завршна фаза е изградбата на фудбалски стадион во населеното место Трубарево, тоа е заеднички проект со Агенцијата за млади и спорт. Овој период го користиме за правење анализи и подготовки, одредени активности имаме на терен колку што ни дозволува времето.

  3.Каква е соработката со останатите општини и општините од странство?

  Можам да кажам дека со сите општини што се и во регионот на Град Скопје и пошироко, општина Гази Баба има одлична соработка. Исто така, имаме одлична соработка кога треба да се помогне на одредена општина доколку нема соодветен кадар, согласно законот правиме договори за меѓуопштинска соработка, како што е примерот со Кисела Вода и Арачиново. Настојуваме да ја збогатиме нашата меѓународна соработка, во изминатиот период општина Гази Баба потпиша меморандум за збратимување со Велење од Република Словенија и со општина Ускудар од Истанбул, Република Турција. Потпишавме договор за отпочнување постапка за збратимување со општина Бар од Црна Гора.

  4.Кои активности ги превземате за подобрување на спортскиот и културниот живот?

  Гази Баба е една од најспортските општини во републикава. Оваа година заедно со Агенцијата за млади и спорт планираме да реализираме изградба на неколку тениски игралишта, во наредниот период планирано е да се изградат две мултифункционални игралишта во населените места Јурумлери и Стајковци. Со ваков несмален интензитет ќе продолжиме и во наредната година.

  5.Какви услови нуди вашата општина за инвестиции?

  Општина Гази Баба како порта од јужниот дел на градот Скопје е навистина едно фрекфентно место, а тоа е добар предуслов и потенцијал за да ги промовираме сите наши атрактивни локации. Изминатиов период работевме на планска документација и имаме детален урбанистички план за изградба на нова населба – Хиподром 2 и очекуваме таму да отпочнат инвестиции. Отприлика се работи за 4000 до 5000 жители. На нашата територија се наоѓа и Скопскиот Саем, таму е донесен деталниот урбанистички план и очекуваме набрзо да најде инвеститор. Сметам дека една е од најатрактивните локации во Скопје е токму Скопскиот Саем

  Die sollten mal gescheite Namen geben anstatt Hipodrom 2 usw. sollten sich einen neuen namen aus denken

 5. #95

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Zitat Zitat von MaKeDoNiJa e VeCnA Beitrag anzeigen
  Die sollten mal gescheite Namen geben anstatt Hipodrom 2 usw. sollten sich einen neuen namen aus denken
  Das Areal ist aber schon als Hipodrom bekannt ))))) nur bis jetzt unbebaut

  PS: Ich find den Clip so geil, selbst der Bürgermeister sagt anstatt Cento immer noch "Singelikj"

 6. #96

  Registriert seit
  20.02.2010
  Beiträge
  4.612
  oh mori shkup


 7. #97

  Registriert seit
  20.02.2010
  Beiträge
  4.612

 8. #98

  Registriert seit
  28.09.2009
  Beiträge
  1.955
  Die neuen Doppeldecker sind im Einsatz


  Првиот кинески двокатен автобус се провозе по скопските улици
  ЈСП „Скопје“ со промотивно возење по скопските улици го претстави првиот од вкупно 202-та двокатни автобуси на кинескиот производител Јутонг што ги набави Владата.

  Во Скопје се стигнати два вакви двокатни автобуси и тие ќе се користат за обука на возачите во ЈСП.

  До крајот на годинава кинеската фирма треба да испорача пратка од 68 автобуси, а останатите 132 во Скопје треба да пристигнуваат во наредните две години. Два од нив ќе бидат панорамски и ќе се користат за разгледување на Скопје и Охрид.

  Најголем дел од деловите на автобусите се од германско и американско производство. Тие ги исполнуваат нормите ЕУРО 4.

  Кинеските двокатани автобуси заедно со 84. нарачани нископодни автобуси од Украина, од кои четири зглобни, до крајот на 2013 година треба целосно да го заменат веќе застарениот возен парк на ЈСП „Скопје“. /Н.М.

 9. #99
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Skopje Skyline.
  Angehängte Grafiken Angehängte Grafiken

 10. #100
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
Ähnliche Themen

 1. Antworten: 40
  Letzter Beitrag: 24.04.2017, 12:08
 2. Antworten: 56
  Letzter Beitrag: 16.06.2014, 10:33
 3. Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 09.07.2013, 12:48
 4. Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 31.10.2011, 18:49
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.09.2010, 01:43