BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

Srebrenik

Erstellt von bih_zh, 22.02.2008, 17:13 Uhr · 4 Antworten · 2.473 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.02.2008
  Beiträge
  158

  Srebrenik

  moj grad srebrenik
  Srebrenik je gradić koji se nalazi u Tuzlanskom bazenu u dolini rijeke Tinje, na pruzi i putu Brčko-Tuzla-Sarajevo.

  Opstina Srebrenik se nalazi u sjeveroistocnom dijelu Bosne i Hercegovine, na teritoriji Tuzlanskog bazena. Okruzena je planinskim masivima Majevice i Trebave koji se spustaju u prostranu ravnicu kroz koju od juga prema sjeveru protice rijeka Tinja. Na podrucju od 250 km2 zivi oko 33500 stanovnika, od cega u samom gradu Srebreniku 9500.

  Srebrenik je danas otvoreni grad umjetnosti, poznat po trgovinskim sajmovima i uspjesnoj privatnoj inicijativi. Vlastitim naporima i uz pomoc sire zajednice gradjani Srebrenika su nakon II svjetskog rata izgradili potpuno novi grad sa savremenim kapacitetima:

  - Osam osnovnih skola
  - Obdaniste za oko 120 malisana
  - Srednjoskolski centar
  - Dom zdravlja sa osam sektorskih ambulanti
  - Dom kulture sa bibliotekom, kinom i galerijom

  historija

  rebrenik se u istoriji prvi put pominje godine 1333. Prvi pisani dokument o postojanju ovog drevnog grada jeste povelja Stjepana II Kotromanica kojom on, kao bosanski ban, Dubrovackoj republici ustupa Ston i Rat - otvarajuci trgovinske puteve Dubrovnika sa Bosnom. U to vrijeme Srebrenik je bio i prijestolnica srednjevjekovne Bosne kojom su vladali Kotromanici, utemeljivsi njene najprostranije granice. Bosna se tada prostirala od Save na sjeveru, Zadra i Knina na zapadu i Herceg Novog na jugoistoku.

  Ugarski kralj Matija Korvin u oktobru 1464 prodire sa vojskom u sjeveroistocnu Bosnu i zauzima Srebrenik. Od osvojenih krajeva formira Srebrenicku banovinu, koju uredjuje po strogim vojnickim principima. Za zapovjednika Banovine postavlja hrvatskog velikasa Nikolu Ilockog.

  O zauzimanju Srebrenika od strane Turaka postoje dvije istorijske verzije: po prvoj Srebrenik je osvojen 1512.godine, zajedno sa Teocakom. Druga je verzija da je 1521 bosanski sandzakbeg Feriz-beg zauzeo Srebrenik, Sokol i Tesanj. Interesantno je narodno predanje o zauzimanju Srebrenika od strane Turaka. Kako je turska vojska bila brojcano nadmocna, branitelji Srebrenika su u toku noci napustili grad, potkovavsi konje naopako da bi prikrili tragove svog povlacenja. Zbog tragova kopita Turci su mislili da je gradu stigla pomoc i dugo su oklijevali da ga pokusaju zauzeti. Nema pouzdanih podataka o tome kada je sagradjena srebrenicka tvrdjava, ali je posve sigurno da su je sagradili Madjari za vrijeme njihove vladavine u Bosni. Dogradjivali su je Turci, o cemu svjedoci dogradjena dzamija koja je sluzila za potrebe posade, odnosno turskih askera.

  U periodu poslije Turaka Srebrenik je bio u izvjesnoj istorijskoj zaledjini, tako da nema puno svjedocenja o gradu u periodu Austro-Ugarske vladavine niti Kraljevine Jugoslavije.

  Ponovno istorijsko budjenje Srebrenik dozivljava u periodu poslije II svjetskog rata. Gradnja pruge Brcko-Banovici i putne dionice Zupanja-Sarajevo-Opuzen daje Srebreniku impuls napretka i ozivljavanja.

  die burg aus dem jahre 1933:  carsija:

 2. #2
  Avatar von Srebrenik_boy

  Registriert seit
  01.04.2009
  Beiträge
  1.427
  srebrenik <3

 3. #3

  Registriert seit
  06.07.2017
  Beiträge
  1.018
  Es liegt wohl in der Natur des Menschen, dass er jedes unbedeutende Kaff als heilig ansieht, wenn er zufällig von dort stammt.

 4. #4
  Avatar von Srebrenik_boy

  Registriert seit
  01.04.2009
  Beiträge
  1.427
  Zitat Zitat von Vujadin Beitrag anzeigen
  Es liegt wohl in der Natur des Menschen, dass er jedes unbedeutende Kaff als heilig ansieht, wenn er zufällig von dort stammt.
  du kommst sicher aus nem kuhdorf welches nicht einmal google maps findet

 5. #5
  Ero
  Cevape sind relativ gut ..