BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 31

Visoko (Bosna i Hercegovina)

Erstellt von bosmix, 27.10.2007, 12:43 Uhr · 30 Antworten · 13.980 Aufrufe

 1. #1
  bosmix

  Visoko (Bosna i Hercegovina)
 2. #2
  Avatar von Knutholhand

  Registriert seit
  15.07.2004
  Beiträge
  4.881
  Zitat Zitat von bosmix Beitrag anzeigen 3. #3
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.142
  Soo viel Arbeit umsonst...

  Also ich bring da mal paar Bilder von Visoko:


 4. #4
  bosmix
  Ich dachte früher 100% das es pyramiden sind.....
  aber meine meinung liegt jetzt bei 50%, und durch so ein thread möchte ich einfach dieses thema hier im forum aktuell halten, interessieren tuts bestimmt viele.

 5. #5
  bosmix

  150.000 turista

  [h1]Bosansku dolinu piramida ove godine posjetilo 150.000 turista[/h1]
  Prema preliminarnim podacima Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" ove godine je Bosansku dolinu piramida posjetilo oko 150.000 posjetilaca. Na taj način, već drugu godinu zaredom, Visočka dolina je jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.
  Najveća posjeta piramidama zabilježena je u maju 2007. kada je oko 40.000 posjetilaca s interesovanjem obilazilo piramide Mjeseca, Sunca i kompleks podzemnih tunela, saopšteno je iz Fondacije. Najveći broj se odnosio na ekskurzije iz svih dijelova BiH, ali i iz susjednih zemalja.

  Tokom ljetnih mjeseci, bh. dijaspora je kao i lani ponovo prednjačila. Osim naših ljudi ove godine dolina je bilježila i posjete turista iz 80 zemalja svijeta koji su, u knjigama utisaka Fondacije, isticali svoju impresioniranost arheološkim lokacijama. Najčešće, inostrani turisti dolaze iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, SAD i drugih zemalja.

  Posjetioci daju bezrezervnu podršku Fondaciji na odvažnom projektu kojeg su pokrenuli. Oni koji više puta posjećuju dolinu piramida ističu zadovoljstvo ovogodišnjim otkrićima: podzemni labirint tunela Ravne, kamenu građevinu u Vratnici koja se sastoji od impresivnih megalitnih blokova i velike otkopane površine s kamenim terasama na vrhu Bosanske piramide Mjeseca.

  Najčešće isticane zamjerke su na račun nerazvijene turističke infrastrukture u Visokom kao što je nepostojanje znakova dobrodošlice, tabli s mapama i informacijama, kampova za volontere, slab prilaz lokacijama i sl. Ove primjedbe idu na račun turističke zajednice i lokalnih i kantonalnih vlasti. Uvažavajući grandioznost i značaj ovog projekta za BiH i u globalnim razmjerama posjetioci izražavaju čuđenje zbog nedostatka finansijske podrške projektu institucija BiH, ali i svoje razočarenje zbog zabrane radova na Bosanskoj piramidi Sunca koju je uvelo federalno Ministarstvo kulture. To je i uticalo na manji broj turista nego prošle godine, stoji u saopštenju Fondacije.

  Kada se otklone ovi nedostaci, onda će se od tranzitnih posjetilaca koji ostanu nekoliko sati dobiti turisti koji ostaju nekoliko dana i koji će donijeti značajan devizni priliv privredi BiH.


 6. #6
  bosmix


  Fondacija arheološki park: BPS - BOSANSKE PIRAMIDE SU DIVOVSKI OSCILATORI

  Fondacija arheološki park: BPS - BOSANSKE PIRAMIDE SU DIVOVSKI OSCILATORI


  CRO COP POSJETIO BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA

  SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Bosansku dolinu piramida danas je posjetio majstor borilačkih vještina Mirko Filipović Cro cop. Posjeta ovog legendarnog "ultimate fight" borca realizirana je na njegov osobni zahtjev jer je kako je kazao "želio da i sam vidi ono o čemu priča cijeli svijet".
  Cro cop je u Visoko doputovao u pratnji legendarnog istraživača Drage Plećka, kondicionog trenera Igora Jukića te Roberta Schenka.

  Goste je dočekao osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić, izvršni direktor Ahmed Bosnić te članovi Upravnog odbora Fondacije. Odmah po dolasku Filipović je obišao kompleks podzemnih tunela Ravne, plato i podnožje piramide Mjeseca, sonde na sjevernoj strani piramide Sunca i kamenu građevinu u Vratnici.

  "Ovo je veoma interesantno arheološko nalazište i veoma kompleksno. Potrajat će dok se ne otkriju sve njegove tajne", izjavio je Filipović nakon posjete te obećao da će ponovo doći kako bi pratio nastavak istraživanja.

  Popularni Mirko Cro cop jedan je od najpoznatijih majstora borilačkih vještina na svijetu. Također i jedan od rijetkih s podjednako velikim uspjesima u K-1 i PRIDE turnirima.

  Najpoznatiji je po sjajnoj borbi nogama te svom lijevom high-kicku kojim često nokautira suparnike. Također, bavi se i nogometom, igrajući (vrlo rijetko) za hrvatskog nogometnog prvoligaša Cibaliju iz rodnih Vinkovaca.

  Kickboxing karijeru započeo je 1996. i u to vrijeme radio je u hrvatskoj specijalnoj policiji i to u elitnoj antiterorističkoj jedinici Lučko (ATJ Lučko).

  Mirko je dao otkaz u policiji 2003. a sada je rezervist MUP-a.
  Otuda mu i nadimak Cro cop (hrvatski policajac). 7. #7
  bosmix
  BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA: KAMENA GRAĐEVINA BLISTAVE LJEPOTE

  Bosanska piramida Sunca je najveća sačuvana kamena struktura iz daleke prošlosti čovječanstva. Po njenim dimenzijama nema joj premca niti na jednom kontinentu.
  Snimali smo je iz satelita, aviona, helikoptera, sa zemlje, iz različitih uglova. Georadarske, termalne, arheoastronomske, elektromagnetne, seizmičke, topografske, geodetske, geometrijske i arheološke analize su pokušale da je objasne i shvate.

  U njenim dubinama locirali smo prolaze; termalna zračenja utiču da širi toplotu oko sebe i da na njoj rastu mediteranske biljke. Cementna glazura preko kamenih blokova ne dozvoljava korijenu bora da prodire kroz njih već skreće u stranu. Tupo odzvanjanje tokom bombardovanja u ratu upozoravalo je da je riječ o vještačkoj strukturi.

  Ipak, čini se da je još uvijek nedovoljno pažnje i ljubavi koju joj moramo posvetiti da bi se njene moćne energije otvorile ljudima.
 8. #8
  bosmix
  TROKUT VELIKIH PIRAMIDA: BOSNA, EGIPAT, UKRAJINA

  Prošle godine sam posjetio piramide u Visokom. Imajući u vidu dimenzije Bosanske piramide Sunca i Velike egipatske piramide u Gizi, bilo mi je logično da negdje treba da postoji i treća velika piramida.

  U našem trodimenzionalnom svijetu potreban nam je vektor 3 da se postigne koordinirano kretanje vektora.

  Kada se spoje na mapi piramide u Visokom i Gizi i kreira jednakostranični trougao onda nas treći vrh vodi u Ukrajinu. Tačnije u gradić Lugansk.

  Tamo su u 2006. godini započela arheološka iskopavanja ogromnog piramidalnog kompleksa koji je, prema riječima vodećeg istraživača Viktora Kločka (Klochko), star preko 5000 godina!


  Slučajnost ili...? 9. #9
  bosmix
 10. #10
  bosmix
  Model Bosanske doline piramida

  Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca poslala nam je zanimljiv model Bosanske doline piramida. U ovom modelu na podlozi satelitskog snimka, građevine su predstavljene kao pretpostavka potpunih kamenih objekata.


Seite 1 von 4 1234 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Wunderschönes Bosna & Hercegovina
  Von Magic im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 285
  Letzter Beitrag: 14.04.2011, 02:11
 2. Una - Bosna i Hercegovina
  Von bosmix im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 30.07.2009, 19:28
 3. Fojnica (Bosna i Hercegovina)
  Von bosmix im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 26.12.2007, 16:40
 4. Bosna i Hercegovina
  Von denki im Forum Politik
  Antworten: 92
  Letzter Beitrag: 16.07.2007, 18:54
 5. Bosna i Hercegovina - Bilder
  Von Dobojlija im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 178
  Letzter Beitrag: 03.10.2006, 11:31