BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 18 von 66 ErsteErste ... 814151617181920212228 ... LetzteLetzte
Ergebnis 171 bis 180 von 658

Zagreb - Die Hauptstadt Kroatiens

Erstellt von Franjo_Tudjman, 18.01.2005, 18:45 Uhr · 657 Antworten · 107.194 Aufrufe

 1. #171
  cro_Kralj_Zvonimir


 2. #172
  cro_Kralj_Zvonimir
  Cibona Tower der Hauptsitz der kroatischen Firma Agrokor!!!

  Zagrebcanka

  Eurotower

  Zagreb Tower
  Euroherc 3. #173
  cro_Kralj_Zvonimir
  Na jesen počinje gradnja luksuznog Ban centra

  Na mjestu Gradskog podruma u blizini Trga bana Jelačića gradit će se poslovno-stambeni objekt vrijedan između 80 i 100 milijuna eura, u kojem bi četvorni metar stana mogao stajati i više od 7000 eura. Objekt s podzemnom garažom za 600 automobila gradit će se prema rješenju tima Otta Barića, odlučio je u srijedu stručni žiri u kojem je, među ostali, sjedio i pročelnik Gradskog ureda za strategijsko planiranje Slavko Dakić. Institut građevinarstva Hrvatske jučer je prezentirao pobjednički rad koji je sa suradnicama projektirao zgradu radnog naziva Centar Gradski podrum - s dvostrukim staklenim fasadama s ukupnom bruto razvijenom površinom od 32 tisuća četvornih metara na šest nadzemnih i pet podzemnih etaža. Prva procjena vrijednosti gradnje je između 80 i 100 milijuna eura, a kada zgrada bude gotova, u njoj će se nalaziti najskuplji stanovi u Hrvatskoj. Minimalna cijena četvornog metra bit će pet tisuća eura, a nije isključeno i da cijene kvadrata stana dođu do sedam tisuća eura po četvornom metru. U budućnosti će objekt vjerojatno ponijeti ime Ban Centar ili Rezidencije Centar. "Samo zemljište je stajalo oko tri tisuće eura po četvornom metru, a prva procjena je da će dvostuka staklena fasada stajati tisuću eura po kvadratu. Stanovi će biti elitni i cijena će im biti između pet i sedam tisuća eura po četvornom metru", rekao je Petar Đukan, predsjednik nadzornog odbora IGH i bivši direktor tog instituta.

  U investiciju zajednički ulaze IGH, Konstruktor i Zagrebačka banka. Oni su osnovali tvrtku Centar - Gradski podrum u kojoj IGH i Konstruktor imaju po 42,5 posto temeljnog kapitala, a Zagrebačka banka 15 posto. U istom omjeru su i vlasnici atraktivne parcele od 3200 četvornih metara, u tom omjeru će podijeliti investiciju, ali i dobit. Čelni ljudi većinskih vlasnika tvrtke - Jure Radić i Željko Žderić nisu bili prisutni na prezentaciji, ali je Đukan najavio da bi prema najoptimitističnijim procjenama lokacijska dozvola trebala biti ishođena do početka ljeta, a s iskapanjem građevne jame bi se trebalo početi u prosincu. Za završetak cijelog projekta bit će potrebno između dvije i dvije i pol godine zbog osjetljivosti lokacije u samom centru grada koja je u zoni kulturnog dobra. Iako veći dio bruto površine otpada na stanove, njih će biti samo 70-ak, što znači da će im neto površina prelaziti 100 četvornih metara. O njihovu unutrašnju uređenju još se nisu definirali stavovi, ali ima prijedloga da se napravi i bazen i preuzmu rješenja koja bi na krovu imala zelenu površinu, rekao je Đukan. Poslovni prostori bit će smješteni u jednoj podzemnoj etaži, prizemlju i vjerojatno djelomično prvom katu.

  Njihova namjena također još nije poznata, ali dosad se predlagao elitni šoping-centar u prvoj podzemnoj etaži. Projekt će, kako je i najavljeno, biti specifičan po tome što je prvi koji će omogućiti podzemne garaže uz sam Trg bana Jelačića. Predviđene su četiri etaže s ukupno 600 garažnih mjesta koje upoće nisu predviđene za javnu namjenu, nego isključivo za korisnike nove zgrade i postojećeg objekta Zagrebačke banke. U unutrašnjosti bloka Cesarčeva - Kurelčeva će se urediti dvorište sa zelenilom i parkom. Za svaki stan će biti potrebna dva ili tri garažna mjesta, a Zagrebačka banka je već zatražila čitavu jednu etažu za svoje potrebe. Ostatak će biti za korisnike.

  Urbanističko rješenje se uklapa u postojeću prometnu mrežu i ne znam zašto bi netko negodovao što će 150 automobila koji se sada parkiraju na toj površini spustiti pod zemlju. Posebna pozornost je posvećena povećanju pješačke zone, odnosu objekta s katedralom i njegovo uklapanje u postojeće propozicije", zaključio je Đukan. Za lokaciju Cesarčeva - Kurelčeva već su bili raspisani natječaji i izabrani projekti u proteklim godinama, ali nikada niti jedan nije realiziran zbog komplicirane pravne situacije oko vlasništva. Đukan ističe da su sada svi vlasnički odnosi u potpunosti riješeni i da više nema prepreka gradnji. Prošle godine je pri mijenjanju Generalnog urbanističkog plana, povećan i koeficijent izgrađenosti za navedenu lokaciju - upravo kako bi se omogućila gradnja podzemnih garaža. Pri raspisivanju natječaja za urbanističko-arhitektonsko rješenje investitori su pozvali devet arhitekata, šest onih koji su prije razmatrali gradnju na lokaciji i tri nova. Nagrade za pobjedničko, ali i tri ostala rješenja bile su prilično visoke - Otto Barić i njegovi suradnici S. Dombi i S. Andrijević nagrađeni su sa 270 tisuća kuna.

  Zbog posebnih doprinosa i korisnih sugestija, od kojih će se neke iskoristiti u izvedbenom projektu, nagrađeni su dva rada sa po 60 tisuća kuna - autora studija 3LHD i arhitekta Branka Kincla. Profesor Marjan Hržić je za svoj rad dobio odlukom žirija posebnu nagradu od 50 tisuća kuna.

  Ban centar u brojkama:

  32.000 kvadrata- bruto površina
  10.100 - bruto površina stanova
  7600 - bruto površina poslovnih prostora
  70 - broj stanova
  600 - broj podzemnih garažnih mjesta
  80-100 milijuna eura - vrijednost investicije


  http://www.zagreb.x-build.net/showne...an-centra.html

 4. #174
  cro_Kralj_Zvonimir

 5. #175
  cro_Kralj_Zvonimir
  Mimara Museum! 6. #176
  cro_Kralj_Zvonimir  TREĆA SREĆA I drugi put odgođeno otvorenje najvećega ovogodišnjega gradskog projekta
  Otvorenje Domovinskog mosta na Veliki petak
  Autor Antonio Mandir

  Domovinski most nije otvoren i nakon drugoga pokušaja, koji je najavljen za danas, dan nakon Cvjetnice.

  Milan će poludjeti
  Prvo otvorenje najvećega hrvatskog mosta bilo je najavljeno za sredinu ožujka, a i drugi pokušaj da se most otvori neslavno je propao.

  Novi most, čija je izgradnja s pristupnim cestama stajala gotovo 40 milijuna eura, trebao bi konačno biti pušten u promet nakon trećeg pokušaja.
  - U prometnom smislu sve je spremno za otvorenje, treba još samo ugladiti zemlju i neke sitnice uz pristupne ceste. To je najveća gradska investicija ove godine i otvorenje dva dana prije ili poslije ne igra nikakvu ulogu komentirao je dogradonačelnik Ivo Jelušić novo odgađanje otvorenja prilikom obilaska mosta s gradskim pročelnicima. Puno izravnije, razloge je iznio pomoćnik pročelnika za promet.

  - Ovdje hitno treba doći Zrinjevac. Milan će poludjeti kada vidi ovu neuređenu zemlju zabrinuto se dogradonačelniku obratio Stipan Matoš, nakon čega je Jelušić odmah nazvao tehničkog direktora Zrinjevca Igora Toljana i naredio mu da od danas mora cijelu hortikulturu dovesti u savršeni red. Pročelnici su istaknuli da su posadili travu koja tako brzo raste da bi iz čiste zemlje do petka trebala postati zelena ploha.

  Zašto na post?
  Mještani koji su se okupili u nadi da će se most konačno otvoriti i da više neće morati uklanjati prepreke kako bi prešli na drugu stranu Save rastužili su se kada su doznali da je novi termin za otvorenje mosta petak.

  - Što ćemo jesti na otvorenju, pa Veliki petak je naš najveći post žalio se stanar Petruševca koji je dogradonačelniku pokazivao dvije žemlje, svoj jedini obrok.

  http://www.vecernji.hr/newsroom/regi...75413/index.do

 7. #177
  cro_Kralj_Zvonimir
  Für alles die es nicht verstanden haben am Karfreitg also diesen Freitag wird die neue Brücke übder die Sava eröffnet!!! 8)

 8. #178
  cro_Kralj_Zvonimir
  Prva IKEA u Zagrebu već sljedeće godine?
  Predstavnici poznatog proizvođača namještaja traže lokaciju za prvi centar u Hrvatskoj

  Odluku o otvaranju prve trgovine IKEA u Hrvatskoj, kao i na kojoj lokaciji, predstavnici najpoznatijeg svjetskog proizvođača namještaja donijet će do kraja ove godine, potvrdili su nam u austrijskoj podružnici koja je zadužena za našu regiju.

  - Apsolutno postoji mogućnost da otvorimo centar u Hrvatskoj. Trenutno analiziramo hrvatsko tržište i potencijalne lokacije, a nedavno smo se sastali i s predstavnicima Grada Zagreba - rekao je predstavnik za regiju Dragan Skalušević.

  Prema njegovim riječima, to se sigurno neće dogoditi ove godine, ali prvi kupci na području Hrvatske u IKEA-i bi mogli kupovati već sljedeće godine.

  Istodobno, izvršni direktor IKEA-e Anders Dahlvig dao je intervju agenciji Reuters, u kojem je potvrdio ove najave. - Hrvatska, Slovenija i Srbija su nam sljedeća ciljana tržišta i tamo ćemo otvoriti trgovine u sljedeće dvije do četiri godine - rekao je Dahlvig za Reuters.

  Dovođenje IKEA-ima centra u svoj grad velika je želja i gradonačelnika Zaprešića Željka Turka. On nam je ispričao da će u sklopu novog trgovačkog centra Shopping City Zagreb, koji se počinje graditi ovoga ljeta, biti prostora za veliku trgovinu namještajem.

  - Želja nam je da u sklopu trgovačkog centra bude otvorena i IKEA, ali svi pregovori su još otvoreni. Prva faza centra počinje se graditi ove godine i predviđa centralni objekt, odnosno shopping centar.

  U drugoj fazi gradit će se sustavi izvan centralnog objekta, što bi mogla biti IKEA - ispričao je Turk. IKEA u svijetu ima 237 trgovina u 35 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj je još 1992. kupila zemljište veće od 215.000 četvornih metara na području općine Sveta Nedjelja. Poznati proizvođač namještaja ove godine očekuje zaradu od 20 milijardi eura. Svake se godine otvori čak dvadeset novih prodajnih centara, a toliko ih se očekuje i do kraja 2007.

  • 237 - broj trgovina diljem svijeta
  • 35- broj zemalja u kojima posluje IKEA
  • 20 milijardi eura - očekivana zarada ove godine
  • 2008. - najraniji mogući dolazak centra u Hrvatsku
  • 2010. - otvoreno nekoliko centara u Hrvatskoj

  http://www.skyscrapercity.com/showth...451112&page=18

  http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak...agreb,68997.jl

 9. #179

  Registriert seit
  03.04.2007
  Beiträge
  924
  Ich find Belgrad viel schöner und sehenswerter :wink:

 10. #180
  cro_Kralj_Zvonimir
  Zitat Zitat von Viva_La_Pita
  Ich find Belgrad viel schöner und sehenswerter :wink:


  HoHoHo!!!

Ähnliche Themen

 1. Hauptstadt von Großalbanien?
  Von BeZZo im Forum Kosovo
  Antworten: 199
  Letzter Beitrag: 25.06.2011, 00:07
 2. HR Gradovi Pt. 1 : ZAGREB - Metropole Kroatiens
  Von Esseker im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 26.01.2011, 22:48
 3. Balkan-Hauptstadt?!?
  Von Star 07 im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 214
  Letzter Beitrag: 13.09.2009, 22:39
 4. Sofia (Hauptstadt v BG)
  Von Bulgaro im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.09.2008, 12:16