5. ožujka 2009.
Banke u siječnju zaradile 440 milijuna kuna
Unatoč krizi koja uzima sve više maha, domaće banke posluju vrlo uspješno, te su u prvom mjesecu ove godine zaradile 125 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Samo u siječnju ostvarile su neto dobit od 440 milijuna kuna, pokazuju nerevidirani podaci Hrvatske narodne banke, a prenosi Poslovni.hr.
Siječanjski rezultat je gotovo 40 posto viši u odnosu prema istom mjesecu prošle godine, jer su lani u prvom mjesecu banke ostvarile 314 milijuna i 500 tisuća kuna dobiti. U samo mjesec dana krediti poslovnih banaka središnjoj državi povećani su za dvije i pol milijarde kuna, na ukupno 14 milijarda i 800 milijuna.
No ono što čvrsto potvrđuje sve veću nelikvidnost u državnim tvrtkama jest podatak o potraživanjima domaćih banaka po dospjelim kamatama na kredite. Naime, lani je krajem siječnja taj iznos bio 22 milijuna i 800 tisuća kuna, a ove je godine gotovo deset puta veći.
Nakon što je jučer Hrvatska narodna banka povećala likvidnost na tržištu sa 6,1 mlr kuna na repoaukciji, pale su kamate i na međubankarskom tržištu novca i to s 36,49% na gotovo 10%. HRT