BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 6 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 56

BIZ-Newsflash Bosnia & Herzegowina

Erstellt von corvus, 12.05.2009, 23:14 Uhr · 55 Antworten · 5.315 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588

  BIZ-Newsflash Bosnia & Herzegowina

  Svjetska banka pokrenula projekat vrijedan 3,5 miliona dolara

  BIHAĆ, Za projekat Zaštite šumsko-planinskih područja u BiH, koji je pokrenula Svjetska banka, biće izdvojeno 3,5 miliona dolara - rekla je danas u Bihaću Jessica Mott, rukovodilac tima Svjetske banke za zaštitu šumsko-planinskih područja u BiH.

  Ona je dodala da je cilj projekta da se sa trenutnih pola procenta adekvatno zaštićenih područja dostigne evropski standard koji iznosi tri odsto.

  Prema njenim riječima, projekat predviđa i uspostavljanje tri nacionalna parka u BiH, među kojima je na prvom mjestu nacionalni park Una.

  “Uspostavljanjem ovog nacionalnog parka procenat zaštićenih šumskih područja popeće se na 1,5 odsto”, rekla je Mot tokom današnjeg susreta sa predstavicima Vlade Unsko-sanskog kantona i opštine Bihać.

  Ona je istakla neophodnost uklanjanja svih prepreka za uspostavljanje ovog parka,a prije svega bespravne gradnje i izrazila očekivanje Svjetske banke da će 15 odsto operativnih troškova biti obezbijeđeno iz domaćih budžeta.

  “Nacionalni park i sam mora pokrivati dio svojih troškova, zbog čega je neophodno izgraditi planove održivog turizma”, rekla je Mot.

  Savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja Tomislav Lukić najavio je da će do kraja maja biti završena procedura za izbor rukovodećih i upravnih struktura Javnog preduzeća “Nacionalni park Una”, te da će uz usvajanje Statuta i pravilnika ovo preduzeće i faktički početi sa radom.

  “Federalna Vlada će u naredne tri godine za rad nacionalnog parka izdvajati po milion maraka godišnje”, istako je Lukić.

  Premijer Unsko-sanskog kantona Šemsudin Dedić obećao je da će kantonalni budžet u narednim godinama predvidjeti značajnija sredstva za nacionalni park Una.

  “Mnogi razvojni projekti ovog dijela BiH temelje se upravo na razvoju nacionalnog parka Una”, rekao je Dedić.

  (capital.ba)

 2. #2

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  FIRMA "GRID BH" DOBILA KONCESIJE ZA GRADNJU TRI MINI HIDROCENTRALE U BiH

  04.05.2009.


  Firma "Grid BH" iz Sarajeva planira na području Srednjobosanskog kantona (SBK) izgraditi još tri mini hidrocentrale za koje je dobila koncesije, izjavio je direktor ove firme Hamdija Hadžić, javio je dopisnik Agencije ONASA.

  Prva mini hidrocentrala, koja se nalazi na Prusačkoj rijeci, u općini Donji Vakuf, snage 1,2 megavata, puštena je u rad krajem aprila. U ovaj projekat "Grid BH" je, u saradnji sa njemačkim partnerom, uložio oko četiri miliona KM.


  (Biznis.ba/Onasa)

 3. #3

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Malezijska investicija

  KUALA LUMPUR - "Širbegović grupa" i HDC, glavni malezijski autoritet u razvoju halal inicijativa, potpisali su juče u Kuala Lumpuru Memorandum o razumijevanju o saradnji na projektu prvog halal parka u BiH.

  Planirano je da prvi bosanski halal park bude smješten u Gračanici, u poslovnoj zoni "Širbegović grupe".

  "Projekat je vrijedan oko 100 miliona evra, a trebalo bi da donosi godišnju zaradu od oko 500 miliona evra. Za dvije godine, koliko je potrebno za podizanje halal parka kod Gračanice, biće otvoreno nekoliko hiljada radnih mjesta", saopšteno je iz "Širbegović grupe".

 4. #4

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Proizvodnja halal hrane je razvojna šansa BiH

  Proizvodnja halal hrane je velika razvojna šansa za BiH, a izgradnjom poslovne zone u Gračanici otvara se mogućnost upošljavanja više hiljada radnika, izjavio je jučer Faruk Širbegović, vlasnik kompanije "Širbegović", koja će graditi buduću poslovnu zonu.

  Širbegović je iz Kuala Lumpura, gdje je na Svjetskom halal forumu potpisao Memorandum o razumijevanju s ključnom malezijskom kompanijom za tu vrstu proizvodnje hrane, istakao da se radi o velikom projektu koji će otvoriti mogućnost da BiH izađe na svjetsko i evropsko tržište halal hrane.

  Od njive do stola

  Radi se o više pogona i nekoliko fabrika koje će na integralan način proizvoditi hranu, doslovce od njive do stola, i voditi računa o zahtjevima tog standarda. Da bi se neko kvalifikovao za halal standard, mora imati i HACCAP certifikat - kaže Širbegović.

  Prema njegovim riječima, bh. kompanije bi mogle izvoziti takvu hranu na evropsko tržište halal hrane koje je drugo po veličini u svijetu.

  - Najveće je Azija, a 30 posto halal hrane proda se u Evropi. BiH je, izuzimajući Tursku, najperspektivnija evropska zemlja za proizvodnju halal hrane, zbog populacije, geografskog položaja i resursa koje imamo - navodi Širbegović, dodajući da je on samo jedan od investitora u ovaj projekt, a da je u toku pronalazak strateškog partnera iz svijeta.

  Brazil broj jedan

  Kako ističe, znakovito je da je najveći proizvođač halal hrane u svijetu Brazil, a da mnoge zapadne kompanije proizvode prema tim standardima.

  - Oni su uvidjeli prednosti i snagu tog tržišta. Ono je i naša šansa da zaposlimo veliki broj ljudi. Puno bh. proizvođača možemo staviti u lanac osiguravanja sirovina za halal hranu. Na taj način bismo iskoristili resurse, koje sada ne koristimo, jer ljudi ne vide tržište na koje bi plasirali proizvode - smatra Širbegović.

  Ukupna vrijednost investicije na površini od oko 20 hektara procjenjuje se na 100 miliona eura i predviđa godišnji promet od oko 500 miliona eura kada halal park počne funkcionirati u punom kapacitetu.

  Hiljade vrsta proizvoda

  Širbegović kaže da je projekt, čija je izrada pri kraju, već ušao u regulacioni plan.

  - Nedopustivo je da mi ne prepoznajemo potencijal ovog tržišta. To važi i za vlast i za poslovni sektor. Ovaj projekt je kompatibilan sa sadašnjom poljoprivrednom politikom, ali donosi novu vrijednost. Mi trebamo izvoziti gotove proizvode, a u halal parku će se moći proizvoditi hiljade različitih vrsta prehrambenih artikala - kaže Širbegović.


  Autor: T. LAZOVIĆ

 5. #5

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  BiH ima izvrsne resurse za korištenje energije vjetra

  ... i to je jedna od njenih šansi za privlačenje stranih investicija, otvaranje radnih mjesta i općenito povećanje njenog bruto nacionalnog dohotka.

  Ovo su neke od poruka s današnje prezentacije u njemačkoj ambasadi u Sarajevu, tokom koje je ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt uručio ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenu Zirojeviću elektronski atlas vjetrova.

  Kako je kazao ambasador Schmidt, radi se o dokumentu zasnovanom na meteorološkim podacima sakupljanim 30 godina, koji dopušta procjenu situacije s vjetrovima za svako područje u BiH.

  Pomoću atlasa je moguće tačnije lociranje i procjena kapaciteta pojedinih područja te lakše planiranje izgradnje postrojenja.

  Ambasador Schmidt je dalje naveo da je ukupni potencijal energije dobijene od vjetra u BiH oko 2.000 MW, ali se smatra da je iskoristivo oko 900 MW. Međutim, ovaj potencijal u BiH do sada nije korišten.

  - Ostaje nada da će BiH nove mogućnosti koristiti mudrije jer one mogu privući investicije, stvarati nova radna mjesta i povećati nacionalni dohodak.

  Zirojević je istaknuo da je BiH potpisnica Ugovora o energetskoj zajednici, čime je preuzela obavezu da promovira proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
  Najavio je da će se do kraja godine završiti studija koja će pokazati kolike su mogućnosti priključenja tih oblasti u postojeću elektromrežu, da se sagleda putna infrastruktura i drugo.

  Atlas pokazuje da su za korištenje ovog potencijala najinteresantnija područja oko Bihaća, Tomislav-Grada, Livna, Glamoča, Mostara i dijela istočne Hercegovine, u području Trebinja i Gacka.

  Na prezentaciji su bili prisutni i predstavnici resornih entitetskih ministarstava i javnih preduzeća.

  - Tu su eksplicitno na deset lokacija u prvom ciklusu i još šest u drugom ciklusu potvrdilo da prostori općina Glamoč, Livno, Tomislav-Grad, Posušje, Široki Brijeg, Mostar, Ravno i Stolac posjeduju potreban potencijal, rekao je Marinčić.

  Firme iz BiH mogu dati doprinos u izgradnji takvih postrojenja u izgradnji pristupnih puteva, montaži ili elektrostrojarskom dijelu, ali turbine moraju biti iz inozemstva, kazao je Marinčić.

  Na kraju je naglasio da su česti susreti s potencijalnim stranim investitorima, "ali ruke su nam vezane zbog ovih razloga, od procedure izdavanja dozvole do nepostojanja pravne regulative".

  (FENA)
  ________

 6. #6

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Rudnici "Kreke" dobili nagradu španskog magazina

  Rudnicima "Kreka" Tuzla dodijeljena je nagrada "International Award to the best Enterprise Image 2009." za ostvarene biznis planove.

  Nagradu u oblasti biznis planova u domenu industrije dodijelio je španski magazin "Actualidad", čije je sjedište u Madridu, a distribuira se u više od 70 zemalja. Radi se o magazinu za turizam, industriju i komercijalu.

  Nagrada za ostvarene biznis planove samo je jedna u nizu nagrada koje su Rudnici "Kreka" dobili u posljednjih desetak godina.

  Ostvarena nagrada ujedno je i poticaj tuzlanskim rudarima za postizanje izvanrednih rezultata i u budućnosti, a ovogodišnji cilj je ostvarenje godišnje proizvodnje od 2.600.000 tona iskopanog uglja, poručuju iz rudnika "Kreka".

  (FENA)

 7. #7

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  ILIDŽA: U MAJU PRVI MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA I TURISTIČKA BERZA


  Na Ilidži će od 21. do 25. maja biti održan 1. međunarodni sajam turizma i turistička berza "BiH horeca fest", u organizaciji Udruženja hotelijera i restoratera BiH. Cilj sajma i berze je promocija i valorizacija ...
  ... dostignuća u turizmu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, od tehnoloških do organizacionih i kvalitativnih parametara.

  U sklopu sajma će biti održan i međunarodni simpozij o temi "Kontinentalni turizam, programi i razvoj" i savjetovanje "BiH turistički proizvod, brendiranje i tržišna verifikacija".

  Sajamski prostori će biti u Kulturno-sportskom centru Ilidža, Hotelu Hollywood, Termalnoj rivieri i Hotelu Terme, a u upotrebi će biti i 20.000 kvadratnih metara otvorenog sajamskog prostora.

  Na sajmu će biti predstavljeni projektovanje, gradnja i opremanje hotela i ugostiteljskih objekata, proizvodnja i distribucija robe široke potrošnje, kamp i sportska oprema, lov, ribolov i hortikultura, a uz domaće predstavnike turizma očekuju se i gosti iz regiona.

  Bit će upriličene i specijalizirane manifestacije kao što su: Internacionalno takmičenje ugostiteljskih radnika -Gastro horeca fest, Festival znanja i umijeća učenika ugostiteljskih škola, Prvi radno-takmičarski susret ugostiteljskih radnika BiH, Vino horeca fest i Pivo horeca fest.

  (Biznis.ba / Fena)

 8. #8

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Sarajevski "Klas" ne pogađa ekonomska kriza

  Iz sarajevskog Klasa danas je saopćeno da ta kompanija, bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, zahvaljujući kvalitetu proizvoda i tradiciji dugoj 107 godina, bilježi solidne izvozne rezultate.

  Kako se navodi, najveći izvoz Klas ostvaruje u zemlje regiona i Evropske unije, a potom u Sjedinjene Američke Države.

  "U SAD najviše izvozimo zalivene kolače pripremljene prema receptu tradicije, a na zahtjev Bosanaca i Hercegovaca i građana susjednih zemalja s američkom adresom stanovanja. Tako se naše baklave, hurmašice, ružice, tulumbe mogu naći u trgovinama u New Yorku, Chicagu i Saint Louisu. U Ameriku šaljemo i jufku. Zanimljivo je da nije smanjenja ni potražnja za našim proizvodima u dalekoj Australiji“, rekao je Benjamin Vukotić, zamjenik izvršnog direktora za robni promet i marketing u Klasu.

  Velika potražnja za zalivenim kolačima je i na hrvatskom tržištu. U Danskoj, Švedskoj, Francuskoj i Holandiji najviše se traži zamrznuti somun, a najzastupljeniji je u restoranima brze hrane.

  "Među najtraženijim proizvodima van granica BiH su jufke, brašno, posebno naš brend zlatni puder, maline... Maline, koje otkupljujemo od domaćih proizvođača i prerađujemo i pakujemo u našem pogonu u Blažuju, najviše izvozimo u Belgiju, a brašno u Švedsku i Crnu Goru. Krajem prošle godine počeli smo isporuku pita jednom poznatom lancu ugostiteljskih objekata u Srbiji“, kazao je Vukotić, navode iz Klasa.
  (FENA)

 9. #9

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  4.099
  vielleicht sollte der Threadersteller seine Texte übersetzen :S

 10. #10

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Wenn ich dafür bezahlt werde, klar ...

Seite 1 von 6 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 104
  Letzter Beitrag: 01.06.2012, 16:19
 2. Enjoy Bosnia & Herzegowina
  Von Gospoda im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 08.10.2006, 23:02
 3. NEWSFLASH: Zug in MN verunglückt
  Von Karadjordje im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.01.2006, 20:04
 4. Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 05.03.2005, 17:26
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.03.2005, 16:48