BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte
Ergebnis 31 bis 40 von 56

BIZ-Newsflash Bosnia & Herzegowina

Erstellt von corvus, 12.05.2009, 23:14 Uhr · 55 Antworten · 5.307 Aufrufe

 1. #31
  Avatar von Noodles

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  684
  Zitat Zitat von corvus Beitrag anzeigen
  (...) dennoch ist für ein Land die Binnenproduktion ein essenzieller Faktor, der dann besonders relevant ist, wenn im Außenhandel ein zu starkes Defizit vorherrscht.
  Ich stimme dir völlig zu... interentitätische Maßnahmen zumal sind äußerst sinnvoll; und die Stabilisierung des Binnenmarktes ist immer noch enorm wichtig, weil man ihn ja nie wieder bekommt, wenn sich erst mal wichtige Produzenten aufgelöst haben...

 2. #32

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Zitat Zitat von Noodles Beitrag anzeigen
  Ich stimme dir völlig zu... interentitätische Maßnahmen zumal sind äußerst sinnvoll; und die Stabilisierung des Binnenmarktes ist immer noch enorm wichtig, weil man ihn ja nie wieder bekommt, wenn sich erst mal wichtige Produzenten aufgelöst haben...

  Definitiv - im Energiesektor ist das interentitätische Element sehr stark ausgeprägt und Projekte entwickeln sich zunehmend und in einer interessanten Intensität, da hier das Land die erfolgssversprechendsten Potentiale hat - man sollte ohnehin Wirtschaftsleuten mehr Verantwortung überlassen.

  .

 3. #33

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  "Bihać u fokusu": E. Kopušar u Bihaću


  U okviru projekta «Bihać u fokusu» u organizaciji Centra za civilno društvo Kyodo i Općine Bihać, pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika Europske unije u BiH i Direkcije za europske integracije BiH kao partnera, u posjetu Bihaću boravio je otpravnik poslova Ambasade Republike Slovenije Edvard Kopušar.  Nakon sastanka kod općinskog načelnika, delegacija je posjetila mljekaru "Meggle" Bihać, nekoliko bihaćkih povrtlara, te je sudjelovala u izuzetno dobro posjećenoj debata na temu „ Održiva poljoprivredna i stočna proizvodnja u regionu Bihaća - ocjena stanja poljoprivrede USK kao preduvjet ekonomskog, ekološkog i socijalno održivog razvoja".

  - "Turizam i poljoprivreda su okosnica razvoja ovog kraja i ja od naših partnera očekujem da će nam pomoći da razvijamo ove grane, a posebnu pažnju moramo obratiti na šanse da privučemo sredstva iz EU fondova. To zahtjeva ozbiljan pristup izradi projekata i Bihać traži ozbiljne partnere s kojima će aplicirati za ova sredstva", kazao je načelnik Bihaća mr. Hamdija Lipovača ovom prigodom.

  Nj.E. Edvard Kopušar istaknuo je da mu je posebno zadovoljstvo što je u okviru ovog projekta on, koji ima jako dobre odnose s gradovima u Sloveniji, dobio prigodu da bolje upozna lokalne prilike u Bihaću.
  BISCANI.NET - INFO PORTAL GRADA BIHACA

  Der Sonderbeauftragte der EU für europäische Integration zu Wirtschaftsgesprächen in Bihac. Themen waren im Besonderen Landwirtschaft und die Förderung von touristischen Projekten in der Region.


  .

 4. #34

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Energetski sektor je kičma privrednog razvoja svake zemlje


  Odluka Skupštine dioničara JP Elektroprivreda BiH, predstavnika Vlade Federacije BiH i malih dioničara o preuzimanju udjela Federacije BiH u privrednim društvima-rudnicima u FBiH je nastavak aktivnosti oko izgradnje jedinstvenog elektroenergetskog sektora u FBiH.
  Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je Feni kako su tom odlukom stvorene pravne pretpostavke da kapital u rudnicima kojim je raspolagala FBiH bude prenesen na Elektroprivredu BiH, kao i pretpostavke za formiranje koncerna.

  Koncem će činiti JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika: Kreka, Đurđevik, Kakanj, Breza, Zenica, Abid Lolić i Gračanica. Po riječima ministra Heće, sljedeća aktivnost je potpisivanje ugovora između Vlade FBiH i JP Elektroprivreda BiH o prenosu kapitala rudnika kako bi se započelo osnivanje koncerna, a što bi trebalo biti završeno sredinom godine.

  Ministar Hećo ističe kako se formiranjem koncerna, koji će brojati oko 17.000 radnika, rudnicima uglja otvaraju nove razvojne perspektive i stvaraju uvjeti za poboljšanje socijalno-materijalnog statusa rudara jer rudnici dobijaju sigurnog kupca, dok Elektroprivreda BiH dobija pouzdano snabdijevanje osnovnom sirovinom za postojeće i nove, buduće termokapacitete. Po njegovim riječima, formiranje koncerna će biti temelj za razvoj ostalih industrijskih grana kao Što su metalska, građevinska, drvna, tekstilna i ostale industrijske grane.

  SEKTOR

  Energetski sektor je kičma privrednog razvoja svake zemlje

  - Stabilan energetski sektor je kičma privrednog razvoja svake zemlje, naglasio je ministar Hećo. Po njegovim riječima, prava radnika unutar koncerna će, također, biti izjednačena, s time da se radi o procesu u sklopu kojega svi trebaju računati na to da da bi zaradili novac, moraju realizirati zacrtane planove proizvodnje.

  Ministar Hećo također je istaknuo potrebu modernizacije rudnika u FBiH, navodeći da je Elektroprivreda BiH zadužena za ulaganje u rudnike, čime će biti podignut nivo proizvodnje i standarda, te poboljšan položaj rudara u svim rudnicima.

  - Želimo napraviti efikasan sistem unutar kojeg će biti izjednačen položaj svih zaposlenih. Ovo je svijetla tacka budući da je očigledno da imamo izuzetno stabilan i efikasan energetski sektor, kazao je ministar Hećo.

  (Biznis.ba)


  Energergiesektor als Säule der Wirtschaftlichen Entwicklung

  Weiterführende Privatisierung des Energiekonzerns Elektroprivreda BiH und die Gründung eines Großkonzerns unter diesem Namen der die bishergie EP und zusätzlich sieben Bergwerke unter einem Dach vereint mit dann insgesamt 17.000 Beschäftigten.
  Die Formierung dieses Konzerns soll bis Mitte des Jahres unterschrieben sein.


  .

 5. #35

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  BOSNALIJEK: PROŠLA GODINA BILA NAJUSPJEŠNIJA POSLOVNA GODINA


  Kako je saopćeno iz ove komopanije, prema izvještaju Uprave Bosnalijeka, prošla godina bila je najuspješnija poslovna godina za kompaniju.

  Ostvaren je rast izvoza od 73 posto na godišnjem nivou i povećanje njegovog učešća u ukupnom prihodu od prodaje s 25 posto u 2007. godini na 35 posto u 2008. te je kompanija zadržala vodeću poziciju na tržištu BiH.

  Nakon usvajanja Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2008., s izvještajima revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, Nadzorni odbor razmatrao je prijedlog raspodjele i način upotrebe dobiti ostvarene u prošloj godini.

  Donesena je Odluka kojom se skupštini Društva predlaže da se dio dobiti od 802.746,60 KM ili 10 posto izdvoji u fond rezervi Društva, dio dobiti od 2.190.838,44 KM za isplatu dividende dioničarima Društva, što po dionici iznosi 0,28 KM, te da se ostatak dobiti od 5.190.042,96 izdvoji za investiranje u unapređenje i razvoj djelatnosti Društva.

  Prema ocjeni Nadzornog odbora, Bosnalijek je u 2008. ostvario izuzetno uspješne rezultate u svim segmentima svog poslovanja.

  Nadzorni odbor je podržao spremnost Uprave kompanije da, u vremenu globalne finansijske krize, dio dobiti podijeli svojim dioničarima.

  Trajna orijentiranost Bosnalijeka prema interesima dioničara, zaposlenika i potrošača se potvrđuje u ambicioznim razvojnim planovima koje kompanija nastavlja realizirati i tokom 2009., kontinuirano prateći kretanja na tržištima izazvana finansijskom krizom.

  Nadzorni odbor je usvojio Poslovni plan Bosnalijeka za 2009., koji uz uračunate mjere opreza predviđa nastavak rasta prodaje proizvoda na domaćem i inozemnim tržištima, uz kontinuirano širenje poslovanja na međunarodnom planu.

  Planirani su ukupni prihodi od prodaje od 112,7 miliona KM s godišnjim rastom od 5,20 posto i netodobit od 9,1 milion KM uz rast od 10,87 posto u odnosu na prethodnu godinu.

  Ovakav optimizam Bosnalijek zasniva na značajnim ulaganjima realiziranim u prethodnim godinama u modernizaciju poslovnih procesa, usavršavanje ljudskih resursa i intenzivan razvoj novih proizvoda.

  Samo od početka 2009. na bh. tržište je lansirano osam novih proizvoda.

  Nadzorni odbor Bosnalijeka je donio odluku o sazivanju Skupštine Društva za 20. juni.
  (Biznis.ba / Fena)


  2008 das erfolgreichste Jahr für Bosnalijek

  Bosnalijek mit Umsatzplus Das bosnische Pharmaunternehmen Bosnalijek hat im vergangenen Jahr seine Umsätze um 21% auf 107 Mio. BAM (54,7 Mio. EUR) steigern können.
  Der Export sieg sogar um 73 % gegenüber 2007, welches schon ein Erfolgsjahr gewesen ist. 6. #36

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Gradiće se šest malih hidroelektrana na rijeci bosni


  Norveška kompanija „Technor Energy ASA“ ušla je u završnu fazu realizacije Međunarodnog tendera za glavnog izvođača radova, kao i završnu fazu priprema za početak realizacije Integralnog projekta uređenja zaštite i hidroenergetskog iskorištenja dijela vodotoka rijeke Bosne na potezu Doboj-Modriča.

  Time se u upotpunosti prati utvrđena dinamika realizacije ovog projekta, saopćeno je jučer nakon što je u Banjoj Luci održana sjednica Upravnog odbora ove kompanije.

  „Technor Energy ASA“ je 2006. godine dobila koncesiju i potpisala ugovore o izgradnji tri male hidroelektrane na rijeci Bosni.

  Analize i mjerenja koje je nakon toga provela kompanija pokazali su da se u dijelu toka rijeke Bosne koji prolazi kroz Republiku Srpsku može izgraditi sedam malih hidroelektrana. Na osnovu njihovog zahtjeva za dodjelu koncesija, 2007. godine dodijeljene su još tri nove konsecije, za koje su potpisani i ugovori.

  Ukupna snaga svih šest hidroelektrana koje je dobio „Technor Energy ASA“ od Doboja do Modriče je 85 MW, a investicija ovog projekta, za koju je koncesionar zatvorio finansijsku konstrukciju, iznosi oko 550 miliona KM.
  (sa-c.info / biznis.ba)  Bau von sechs KleinwasserKraftwerken vereinbart


  der norwegische Konzern „Technor Energy ASA“ erhielt bereits im jahre 2006 die Konzession für den Bau von drei Wasserkraftwerken.

  Nach der fertigstellung von dann insgesamt sech Kraftwerken, wird eine Produktion von über 85 MW erreicht werden.

  Das Projekt beinhaltet eine Investitionssumme von über
  550 Mio Km (ca. 280 Mio € )
  ce

 7. #37

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Zenički Cimos dobio novi proizvodni pogon
  .
  05.06.2009. 14:00

  Zenička kompanija Cimos TMD Casting pokrenula je ove sedmice novu proizvodnu liniju, koja bi u punom kapacitetu na tržište mogla izbaciti i do 25.000 gotovih proizvoda godišnje, potvrdio nam je jučer Razim Lušničkić, direktor ove kompanije.

  Dok metalna industrija u Bosni i Hercegovini grca u problemima smanjujući proizvodnju i do 50 posto, Lušničkić kaže da će junska proizvodnja Cimosa u Zenici biti za 50 posto veća od januarske te da se kompanija pregrupiše za rad u tri smjene, jer je zatrpana poslom.

  Jedina investicija

  - Nova proizvodna linija, druga faza zeničkog pogona, jedina je investicija Grupacije Cimos u svijetu, a finansijski je vođena uglavnom iz centrale u Kopru (Slovenija). Uz veliko zalaganje uprave i nas, ovdje, posao je okončan, a u naredna dva mjeseca imat ćemo probnu proizvodnju, dok rad za tržište očekujemo od avgusta - kaže Lušničkić.

  Otvaranjem novog pogona slovenska kompanija ispunjava obećanje da će u tri faze gradnje investirati u Zenicu 33 miliona maraka i zaposliti 600 ljudi.

  - Uz postojećih 158, trebali bismo do septembra uposliti još 50 radnika u proizvodnji. U isto vrijeme pokrenuli smo finalnu obradu, čak znatno prije plana. Oprema za drugu fazu i finalizaciju je iz Japana, Njemačke, Italije i predstavlja najmoderniju tehnologiju u svijetu - kazao nam je direktor zeničkog Cimosa.

  Prema njegovim riječima, kompanija je prebrodila krizu dobrom organizacijom i preraspodjelom posla te uštedama, bez ijednog otkaza ili slanja na čekanje, a novi poslovi za najveće svjetske automobilske kuće su, očigledno, dočekani spremno.

  Ponos grada

  Iako se spolja ne razlikuje od bilo koje fabrike u okruženju, zenički Cimos je očigledno postao ponos ovog grada, jer sada neki od ključnih mehaničkih dijelova najmodernijih automobila širom svijeta u sebi imaju dio koji je ne samo proizveden u Zenici nego i finalno obrađen za ugradnju.

  Dijelovi na najveće svjetske kompanije

  Zenički Cimos trenutno radi veliku seriju za Volkswagen. Njemačkom koncernu isporučuje kočione doboše i diskove, zamajce, centralna kućišta turbokompresora te poklopce ležajeva radilica za program VW-a, ali i zamajce i mehaničke dijelove motora za Peugeot, Citroen i Renault.

  Za sat 800 proizvoda

  Kada za dva mjeseca počne proizvodnja za tržište, novopokrenuta, druga faza pogona moći će u jednom satu izbaciti 800 kočionih doboša ili diskova. Bit će to najveći ovakav pogon u Evropi, a sudeći prema kvalitetu proizvoda, većina automobila koji budu silazili sa proizvodnih traka od Japana do Sjedinjenih Američkih Država imat će uskoro neki od dijelova proizvodenih u Cimosovim pogonima u Zenici, Gradačcu ili Srebrenici.

  Autor: A. DŽONLIĆ


  Zenica CIMOS hat eine neue Produktionsanlage

  CIMOS TMD Casting startete in dieser Woche eine neue Produktionslinie, die bei voller Auslastung einen Umfang von bis zu 25.000 Fertogprodukte auf den Markt bringen kann.

  Entgegen dem derzeitigen Trend der Verringerung der Produktion in der Metall-Industrie in Bosnien und Herzegowina wird die Juni-Produktion von CIMOS in Zenica 50 Prozent höher sein als Jan. und das Unternehmen restrukturiert die Arbeit in drei Schichten, weil es nur so der Auftragslage gerecht werden kann.

  Mit einer neuen Produktionslinie, als zweite Phase des Werks in Zenica, werden 33 Millionen Mark investiert, und somit weitere 600 Personen beschäftigt.

  Zenica CIMOS produziert derzeit für eine große Auftragsserie von Volkswagen. Dem deutschen Unternehmen werden aktuell Bremstrommeln und-Scheiben, Gehäuse voon Turbokompressoren, Kappen und Lager geliefert und weitere mechanische Teile von Motoren für Peugeot, Citroën und Renault hergestellt.


  ce

 8. #38

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Puštena u pogon nova proizvodna linija cementa

  Okončana druga faza ulaganja u Lukavcu, vrijedna preko 80 miliona KM
  04.06.2009.

  U Fabrici cementa u Lukavcu puštena je u pogon nova proizvodna linija kapaciteta 2.000 tona dnevno. Time je udvostručen dosadašnji kapacitet, a sa proizvodnih traka ove tvornice godišnje će silaziti 600 hiljada tona klinkera i 800 hiljada tona cementa.

  Osim što s novom linijom postaje najveći proizvođač ovog građevinskog materijala u Bosni i Hercegovini, lukavačka tvornica svrstava se među tri tehnološki najmodernije cementare u Evropi.

  Uprkos recesiji, austrijska Asamer grupa je u planiranom roku, bez zastoja i finansijskih teškoća, okončala drugu fazu ulaganja u Lukavcu, vrijednu preko 80 miliona KM. Radovi na novom proizvodnom pogonu, kapaciteta 2 hiljade tona dnevno, trajali su 15 mjeseci.

  U realizaciji ove investicije, navodi predsjedavajući Nadzornog odbora Kurt Asamer, učestvovalo je 120 kompanija kao isporučioci i izvođači radova. Vlasnici Cementare ističu izuzetan doprinos čak 66 bh. firmi koje su svoj posao odradile profesionalno, kvalitetno i na vrijeme.

  Angažiranost lokalnih firmi u ovoj fazi izgradnje fabrike doprinosi razvoju lokalnih kompanija, napretku privrede ove regije i ukupne bh. ekonomije. Novi kapaciteti postaju i veći potrošač struje, domaćeg uglja, krečnjaka, angažovat će se više transportnih vozila. Od svega, ističe član uprave Karol Podhora, višestruku matrijalnu korst imat će bh. ekonomija.

  Puštanjem u pogon novog proizvodnog pogona udvostručen je dosadašnji kapacitet, a sa proizvodnih traka ove tvornice godišnje će silaziti 600 hiljada tona klinkera i 800 hiljada tona cementa.

  source: FENA


  Inbetriebnahme einer neuen Produktionslinie Zement


  Die zweite Investitionsphase in Lukavac im Wert von über 80 Mio. KM
  04.06.2009


  In der neuen Anlage der Zement-Fabrik in Lukavac wird die Produktionskapazität auf 2000 Tonnen pro Tag erhöht,
  was bedeutet, dass in diesem Werk nun vom Band pro Jahr 600 Tausend Tonnen Klinker und 800 Tausend Tonnen Zement laufen werden.

  Mit der neuen Linie wird dieses Werk nun mehr der größte Hersteller von Baustoffen in Bosnien und Herzegowina werden und zudem stellt dies die Tatsache dar, dass sie als eine unter drei technologisch modernsten Zementwerken in Europa wird.

  Trotz der Rezession laufen die Investitionen im Zeitplan, ohne Verzögerungen und finanziellen Schwierigkeiten.
  Die zweite Phase der Investitionen in Lukavac haben einen Wert von über 80 Millionen KM.
  Die Arbeiten an der neuen Produktionsstätte mit einer Kapazität von 2 Tonnen pro Tag, die dauerte 15 Monate.

  Autor: Fena

 9. #39

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Ausländische Investitionen wächst trotz Krise

  Für die ersten vier Monate dieses Jahres, betrugen die Auslandsinvestitionen in Bosnien und Herzegowina rund 126,4 Millionen Euro - nach den Angaben von der Agentur für die Förderung ausländischer Investitionen Bosnien und Herzegowina - in dieser Zeit investierte Österreich, etwas mehr als 35,6 Millionen Euro, während auf dem zweiten Platz Slowenien mit 16 Millionen Euro steht.

  Es ist sicher, dass trotz der weltweiten wirtschaftlichen Krise und Rezession, ausländische Investitionen in Bosnien und Herzegowina einen leichten Anstieg im Vergleich zum Durchschnitt verzeichnen

  Bestätigt wird dies durch die Tatsache, dass für die letzten 15 Jahre verschiedenen Unternehmen in Bosnien und Herzegowina 5,6 Milliarden Euro investierten und die diesjährigen dieses übersteigen.

  Darüber hinaus ist von entscheidender Bedeutung Tatsache, wie die Kredit-Ratings sich für BiH darstellen und für weitere Investoren attraktiv zu sein

  Der größte und bekannteste Haus in der Welt, "Dun & Bradstreet" schreibt Bosnien und Herzegowina ein hohes Risiko für ausländische Investitionen in der Region und zu ihrem Kredit-Rating von "DB" 5c ". Nach ihrer Einschätzung der BH sind alle Länder in der Region, und auch Albanien und Mazedonien.

  Im Dezember letzten Jahres hat die internationale Rating-Agentur Standard & Poors dagegen BiH einem Kredit-Rating mit stabilen Aussichten ertreilt.

  Ihre Experten haben prognostiziert, dass Bosnien und Herzegowina ein erheblich langfristiges Potenzial zu erkennen gegeben hat, das Wirtschaftswachstum und die günstigen Rahmenbedingungen für ausländische Investitionen seien gegeben.

 10. #40

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  POSLOVNI DNEVNIK:
  BiH U GRADNJU ENERGETSKIH OBJEKATA INVESTIRA 2,5 MILIJARDI EURA


  Do kraja 2020. godine Elektroprivreda Bosne i Hercegovine planira sagraditi nove hidro, vjetro i termoenergetske objekte snage 1800 MW uz godišnju proizvodnju više od osam TWh i vrijednost investicije od 2,5 milijardi eura, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić. Pojasnio je kako je gradnja proizvodnih objekta potrebna zbog rasta potrošnje električne energije i zamjene postojećih termokapaciteta, piše Poslovni dnevnik.

  Gradnja vjetroparka

  Gradnja novih proizvodnih objekta, prema njegovim riječima, preduvjet je razvoja i pozicioniranja Elektroprivrede BiH kao lidera u regiji. Elektroprivreda BiH planira gradnju zamjenskih termoelektrana za ugašene blokove u Kaknju i Tuzli. Međutim, problem je, priznaju, što nisu u stanju sami financirati te projekte, odnosno da će im biti potreban inozemni strateški partner.

  Sarajevska elektroprivredna kompanija planira do kraja 2012. gradnju i 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici, desnom pritoci Neretve. Procijenjena vrijednost investicije za svih 15 mini hidroelektrana iznosi oko 67 milijuna maraka, a instalirana snaga iznosit će 22 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 83 gigavatsata, piše Poslovni dnevnik.

  U planu je i gradnja vjetroparka u Podveležju kod Mostara. "Strateški ciljevi Elektroprivrede BiH su prestrukturiranje kompanije, što podrazumijeva integraciju rudnika ugljena u sustav Elektroprivrede BiH, investiranje u nove proizvodne objekte prateći nove europske trendove vezane za potrebu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora", izjavio je direktor kompanije Amer Jerlagić.

  Trećina u izvoz

  Elektroprivreda BiH Sarajevo je najveća elektroprivredna kompanija u BiH sa 1670 MW instalirane snage. Godišnje proizvodi 6,5 TWh električne energije, od čega jednu trećinu izvozi ili plasira na druga područja unutar BiH. Ostvaruje godišnji prihod više od 450 milijuna eura i opskrbljuje više od 670.000 kupaca na svom konzumnom području.

  Biznis.ba - Home


  Wachstumsbranche Energie


  Bis Ende des Jahres 2020 Jahre wird das Unternehmen Elektroprivreda Bosnien und Herzegowina in den Bau neuer Wasserkraft, Wind und thermischen Kraftwerke mit einer Leistung von 1800 MW und einer jährlichen Produktion von mehr als acht TWh den Wert von 2,5 Milliarden Euro investiren, sagte der General Manager von Elektroprivreda BiH, Jerlagić Amer. Der Bau von neuen Kraftwerken, die für das Wachstum der Stromnachfrage nötig sein werden.

  Der Bau von neuen Produktionsanlagen seien eine Voraussetzung für die Entwicklung und Positionierung von Elektroprivreda BiH als Führendes Energieunternehmenr in der Region.
  Elektroprivreda BiH plant den Bau als Ersatz für stillgelegte Blöcke in Kakanj und Tuzla. Zur finanzierung blicke man dabei auch auf die Zusammenarbeit mit ausländischen strategischen Partnern

  Das Unternehmen, mit Sitz in Sarajevo plant bis Ende 2012 den Bau von 15 Mini-Wasserkraftwerken am Fluss Neretvica, einem rechten Nebenfluss der Neretva. Der geschätzte Wert der Investitionen für alle 15 Mini-Hydro Kraftwerk beträgt etwa 67 Millionen BA-Mark, und die installierte Leistung beträgt 22 Megawatt, mit einer jährlichen Produktion von 83 GWH.

  Im weiteren Plan ist der Bau eines Windkraftparks im Podvelež bei Mostar. "Die strategischen Ziele der Elektroprivreda BiH sind eine Dritte bei den Exporten

  Elektroprivreda BiH Sarajevo ist der großte Energieversorger in Bosnien und Herzegowina mit 1670 MW installierter Leistung. Jährlich werden 6,5 TWh Strom erzeugt, wovon ein Drittel exportiert wird.
  Das Unternehmen erwirtschaftet dabei jährliche Einnahmen von 450 Millionen und beliefert mehr als 670.000 Kunden über seine customer Bereich.

  ce

Seite 4 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 104
  Letzter Beitrag: 01.06.2012, 16:19
 2. Enjoy Bosnia & Herzegowina
  Von Gospoda im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 08.10.2006, 23:02
 3. NEWSFLASH: Zug in MN verunglückt
  Von Karadjordje im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.01.2006, 20:04
 4. Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 05.03.2005, 17:26
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.03.2005, 16:48