BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Mobi 63 für 1,5 Mrd € an Telenor (Norwegen) verkauft

Erstellt von shvaler, 31.07.2006, 17:27 Uhr · 2 Antworten · 462 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von shvaler

  Registriert seit
  03.06.2006
  Beiträge
  280

  Mobi 63 für 1,5 Mrd € an Telenor (Norwegen) verkauft

  Telenor kupio Mobi 63 za milijardu i po evra!
  Ponedeljak, 31. jul 2006. 15:10

  Norveški Telenor kupio je na aukciji u Beogradu kompaniju Mobi 63 za 1,513 miljardi evra, pošto je inicijalno ponudio najviše od tri kompanije koje su se nadmetale za naslednika mreže "Mobtel".

  Telenor je za Mobi 63 ponudio 1,373 milijardi evra i tom cenom, koja je ubedljivo viša od ponuda Mobilkoma iz Austrije (805 miliona evra) i egipatskog Oraskoma, postao vlasnik Mobija 63.

  "Uzbudjeni smo zbog širenja naše kompanije i što je nova kompanija postala deo Telenor grupe", izjavio je predsednik Telenora Jon Fredrik Baksas, ističući da je, za tu kompaniju, "Srbija već dugo veoma interesantno tržište".

  Podsećajući da je Telenor na Balkan ušao još pre deset godina i da ima mobilne operatere u nekoliko okolnih zemalja, Baskas je u zvaničnom saopštenju povodom kupovine Mobija 63 ocenio da je Telenoru sada omogućeno da dodatno učvrsti svoju mobilnu mrežu u regionu.

  Aukcija je u beogradskom hotelu "Hajat" počela u 10 sati, a egipatska kompanija Oraskom odustala je posle prve runde. Cena Mobija 63 je u jednom trenutku dostigla 1,533 milijardi evra, ali pošto ni Telenor ni Mobilkom nisu prihvatili tu cenu, konačna cifra spuštena je za 20 miliona. Kupac je izabran po visini prvobitne ponude.

  Norveška telekomunikaciona kompanije Telenor posluje u 12 zemalja Evrope i Azije, vlasnik je mobilnog operatera Promonte u Crnoj Gori i ima oko 90 miliona korisnika.

  Kompanija Mobi 63 osnovana je aprila ove godine. Osnivači su Republika Srbija u čijem vlasnistvu je 70 odsto kapitala i grupa privatnih austrijskih investitora, predvodjena biznismenom Martinom Šlafom. Mobi 63 je nasledio opremu i pretplatničku bazu Mobtela kojem je Vlada Srbije oduzela dozvolu za rad.

  Vlada Srbije tebalo bi da pored 320 miliona evra za licencu dobije i 835 miliona evra za 70 odsto kapitala kompanije Mobi 63, dok će grupa austrijskih investitora dobiti oko 358 miliona evra za svoj udeo od 30 odsto kapitala te kompanije.

  Srpski ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je Tanjugu da će od prodaje Mobi 63 norveškom Telenoru država ostvariti prihod iznad milijardu evra i predočio da je cena od 1,513 milijardi evra nešto malo veća od njegovih očekivanja.

  Austrijski biznismen Martin Šlaf izjavio je da "nije nezadovoljan" postignutom cenom na aukciji, ali i dalje nije želeo da kaže koliko su Austrijanci platili Bogoljubu Kariću za udeo u kompaniji Mobtel i da li je uspeo da vrati uloženi novac.

  http://mtsmondo.com/slike/vesti/000/257/v25786p0.jpg

  Dinkić: Sav novac - u investicije

  Sav novac koji država dobije od prodaje kompanije Mobi 63, biće upotrebljen za investicije, izjavio je srpski ministar finansija Mladjan Dinkić. "Više nego očekivana uspešna prodaja Mobija 63 uvećala je sredstva koja su namenjena realizaciji Nacionalnog investicionog plana", rekao je Dinkić.

  Dinkić je precizirao da je od prodajne cene Mobija 63, kad se izuzmu prihodi od prodaju licence za mobilnu telefoniju, 76 odsto pripada državi Srbiji, a ostatak Mobilkomu, kao suvlasniku te kompanije.

  Javno preduzeće PTT Srbija, prema rečima Dinkića, dobiće 100 miliona evra, jer je otkupilo dugove kompanije Mobtel, čiju imovinu i korisnike je nasledila kompanija Mobi 63. Taj novac, kako je istakao Dinkić, takodje će biti upotrebljen za investicije, odnosno modernizaciju PTT-a.

  Dinkić je najavio da će u utorak biti potpisan ugovor sa Telenorom i naglasio da će ove godine priliv stranih investicija u Srbiji biti oko 3,5 milijardi dolara, što je za dve milijarde dolara više nego prethodne godine, koja je bila rekordna.

  Telenor je jedan je od najvećih operatera mobilne telefonije u svetu.

  Poseduje udeo u 12 telekomunikacionih kompanija u Evropi i Aziji, a ukupan broj pretplatnika je u drugom tromesečju ove godine dosegao 96 miliona.

  Prema rečima predsednika kompanije, u Telenoru su veoma zadovoljni poslovanjem u drugom tromesečju ove godine, budući da su prihodi u odnosu na isti period lani porasli za 37 odsto, na 22,6 milijardi norveških kruna (2,86 milijardi evra).

  U tri meseca, zaključno sa junom, ostvaren je profit pre plaćanja poreza od 3,9 milijardi kruna (494 miliona evra), dok je ukupan broj pretplatnika od 96 miliona veći za šest miliona u odnosu na drugo tromesečje 2005, saopštila je norveška kompanija.

  U Norveškoj je Telenor vodeći provajder usluga fiksne telefonije, a njen udeo na tržištu mobilne telefonije je na kraju drugog tromesečja iznosio 55 odsto. Pored toga, Telenor je najveća kompanija u skandinavskom regionu za pružanje usluga satelitske televizije.

  Ovaj norveški telekomunikacioni gigant je osnovan 1994. godine kao javno preduzeće, a u decembru 2000. je delimično privatizovan, a njegove akcije emitovane su na berzi. Ova promena je posledica postepene liberalizacije norveškog tržišta telekomunikacija na kome je Telenor, uprkos tome što je omogućena slobodna konkurencija, uspeo da zadrži jaku poziciju, preneo je Tanjug.

  Mobilkom hoće da bude treći operater

  Generalni direktor Mobilkoma Austrija Boris Nemšić najavio je u izjavi Tanjugu da će taj operater mobilne telefonije ući na srpsko tržište "za par meseci", kupovinom licence za trećeg operatera, što će koštati najmanje 320 miliona evra.

  Nemšić se pozvao na deo važećeg ugovora o formiranju prodatog srpsko-austrijskog preduzeća Mobi 63, prema kojem posle prodaje, treća licenca za mobilnu telefoniju u Srbiji ne može biti prodata ispod 320 miliona evra u naredne dve godine.

  Posle javnog nadmetanja za Mobi 63, Nemšić je objasnio da je Mobilkom odustao od daljeg nadmetanja zato što, prema njegovoj oceni, cena iznad 1,5 milijardi za "Mobi 63" "nije opravdana" i "iznad je granice realnog" .

  Nemšić smatra da je postignuta cena od 1,513 milijardi evra maksimalno moguća u ovom momentu i da je to dobra cena i za gradjane i za državu Srbiju.

  http://mtsmondo.com/slike/vesti/000/257/v25786p1.jpg

  Prema njegovoj oceni, čitav postupak, od raspisivanja do organizacije i sprovodjenja tendera za "Mobi 63", bio je transparentan.

  (MONDO)

  Die Nachfolgegesellschaft der serbischen Mobtel, Mobi 63 wurde für 1,5 Milliarden € an die Norwegische kommunikationsgesselschaft Telenor verkauft...

 2. #2
  jugo-jebe-dugo
  Ich hab eine 063 Nummer in Serbia. Glaub nicht das es Nachteile haben wird.^^

 3. #3
  jugo-jebe-dugo
  Übrigens höre ich gerade auf RTS das es der grösste Verkauf in der Geschichte ist an ausländische Investoren.Auserdem geht man von aus das die Preisangebote für 063 fallen werden. 063 hat in Serbien ein besseres Netz als der Konkurent 064(Vergleichbar mit D1 und D2).

  Kostunica will von diesem Geld alleine 500 Mil Euro für das Straßennetz ausgeben.


Ähnliche Themen

 1. Telenor tuži Ratel
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.07.2010, 01:00
 2. Od danas Telenor fiksni operater
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.02.2010, 11:00
 3. Vujoševi? i Telenor obradovali decu
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.02.2010, 17:30
 4. Telenor ponudio oko milion evra
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.01.2010, 12:30
 5. Telenor: Ve?e cene zbog poreza
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.05.2009, 17:00