Novi most na Ibru


KRALJEVO - Kraljevo će konačno dobiti novi most preko Ibra, i to na samo 80 santimetara od jednog postojećeg. Izgradnja novog betonskog mosta koji košta 187 miliona dinara, finansiraće se isključivo iz opštinskog budžeta. Radovi na mostu počinju za osam dana i trebalo bi da budu završeni za deset meseci. Posle završetka radova saobraćaj će se odvijati u dve trake.

Jučerašnjim potpisivanjem ugovora između beogradske firme AD „Intermost“, izvođača radova na novom mostu, i dr Miloša Babića, predsednika opštine Kraljevo, rešena je dugogodišnja agonija Kraljevčana sa obe strane Ibra koji su u kolonama sa obe strane na prelazak preko mosta starog pet decenija čekali i po četrdesetak minuta.

Prema rečima Miloša Babića, to je najveća investicija posle Drugog svetskog rata u gradu na Ibru. Posle prenosa avansne uplate izvođaču od 37 miliona dinara koja će, kako je predsednik opštine Kraljevo juče kazao, biti obavljena koliko sutra, u roku od osam narednih dana započeće izradnja novog mosta, čije će postojanje doprineti rasterećenju saobraćajne gužve u Kraljevu iz pravca Kruševca i Mataruške Banje.

Novi betonski most biće dugačak 190 metara, širok 12,5 metara sa trotoarima, i biće izgrađen na samo 80 centimetara razdaljine od postojećeg, izgrađenog još 1956. godine. Saobraćaj preko oba mosta će se obavljati u jednom smeru. Novi će služiti za izlazak iz Kraljeva, a stari za ulazak u grad.

Za grad koji broji oko 80.000 stanovnika, i kojim kruži oko 30.000 vozila, ne računajući one u tranzitu, novi most će predstavljati veliko olakšanje.

- S obzirom na to da Kraljevo dugo čeka na most, odustali smo od svih skupih varijanti i odlučili da ga sami napravimo. Prednost pri izgradnji novog mosta biće i što zahvaljujući blizini starog nećemo imati problema oko eksproprijacije zemljišta i odmah možemo da pristupimo poslu - rekao je predsednik opštine Kraljevo.

Dragiša Spasojević, direktor Direkcije za izgradnju Kraljeva, prilikom potpisivanja ugovora najavio je da će biti rekonstruisane i ulice Dušana Popovića i Žička, koje izlaze na most.

Posao izgradnje mosta na Ibru, „Intermost“ je dobio na tenderu u konkurenciji beogradske „Mostogradnje“ i „Puteva“ iz Užica.