Sa sledećom isplatom, koja se u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja zaposlenih planira za četvrtak 10. novembra, penzije će u Srbiji biti povećane za 3,56 odsto, pa će tako prosečna penzija iznositi oko 12.300 dinara. Tom isplatom će, nakon više godina, penzioneri u Srbiji svoje prinadležnosti dobijati u tekućem mesecu za prethodni, s tim da će im dug biti isplaćen prema Zakonu o vraćanju duga.

Zakonom o vraćanju duga penzionerima, članovima fondova PIO zaposlenih i poljoprivrednika predviđeno je da se taj dug, u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi dinara, isplati konvertovan u obveznice, počev od januara 2006. godine u naredne tri godine za zaposlene, odnosno od 20. februara u narednih pet godina za poljoprivrednike.

U razgovorima predstavnika Vlade i MMF-a o okončanju šeste revizije trogodišnjeg finansijskog aranžmana koji Srbija ima sa tom međunarodnom institucijom zatraženo je da se isplata tog duga penzionerima odložili za najmanje godinu dana. MMF insistira da, ukoliko se ostane pri tome da se taj dug počne isplaćivati naredne godine, uštede u tom iznosu ostvare na nekim drugim stavkama u budžetu Republike.