BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 2 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte
Ergebnis 11 bis 20 von 56

Projekte im engeren Serbien + Kosovo

Erstellt von Gospoda, 11.08.2006, 19:50 Uhr · 55 Antworten · 5.049 Aufrufe

 1. #11

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  Ponikve airport reconstruction phase one complete
  COMPLETE

  English version not available at this time

  SRPSKI
  UŽICE - Sa aerodroma "Ponikve" kod Užica uskoro bi mogli da poleću avioni sa svežim voćem, povrćem i mesom iz zapadne Srbije, a da sleću sa turistima i poslovnim ljudima iz zapadne Evrope.
  Još jedan od "predizbornih projekata"?
  Mala verovatnoća, jer u Užicu uskoro neće biti izbora. Jedino što je zakazano su promotivni letovi dva JAT-ova aviona, 17. maja, na relaciji Beograd - Ponikve - Beograd.
  - To je datum od koga nema odstupanja - izričit je Ivan Živadinović, narodni poslanik u Skupštini Srbije.
  Prilikom nedavne posete Užicu i aerodromu na Ponikvama, Nebojša Nedeljković, direktor Aerodroma "Beograd", obavezao se da će njegovi stručnjaci uraditi "Studiju isplativosti" ovog projekta, ali i, što je važnije, da će finansirati uklanjanje pet neeksplodiranih NATO projektila, zaostalih od bombardovanja 1999. godine.
  Ogromne bombe nalaze se na dubini od deset do 15 metara ispod piste koju su probile. Do uklanjanja - beskorisnom su učinile 800 metara piste, koja je ukupne dužine 3.150 metara. Najduža je u Srbiji i - nema aviona koji ne bi mogao da se bezbedno prizemlji ili uzleti sa ove piste.
  - Predstavnici Vojske SCG prvobitno su se izjasnili da uklanjanje neeksplodiranih projektila košta oko 500 hiljada dinara, a potom su Aerodromu "Beograd" dostavili ponudu na čak tri i po miliona dinara - ukazuje Živadinović na prvi "kamen spoticanja" u nameri da se Ponikve aktiviraju. - Kod ovolikih finansijskih odstupanja, Aerodrom "Beograd" će raspisati tender za najpovoljnijeg izvođača radova, makar i stranci došli da vade bombe! Ministar finansija Mlađan Dinkić obavezao se da će Užice i Ponikve neizostavno naći svoje mesto u projektu "Milijarda eura za Srbiju".
  Aerodrom Ponikve će - u svim varijantama - ostati civilno-vojni, a njegovim civilnim delom gazdovaće preduzeće - akcionarsko društvo koje tek treba osnovati. Većinski vlasnik bio bi Aerodrom "Beograd" - koji interes pronalazi u formiranju rezervnog kargo-centra, ali i stalne kargo-baze za privredu zapadne Srbije. Ostali akcionari biće - lokalna samouprava ovog kraja, kao i zainteresovani privrednici.
  I ministarka Ivana Dulić Marković najavila je finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, jer će se kargo letovima omogućiti efikasan izvoz svežeg voća i povrća iz ovog kraja - kaže Živadinović. - Naravno, tako kvalitetna pista, brojni kapuniri i hangari za avione, blizina Zlatibora, Mokre Gore i Tare, dodatni su motiv za "loukost" kompanije, specijalizovane za sportske i turističke letove. Na primer, let avionom sa pet sedišta - od Beograda do Niša i natrag - staje svega 8.200 dinara. Za poslovne ljude - to je jevtinije nego da putuju svojim vozilima, a nimalo skuplji neće biti ni let sa Ponikava!

  RUŠILI I - ČUVALI
  UŽICE je jedna od deset opština Srbije kojima će SAD finansijski direktno pomoći da realizacijom izabranih projekata lakše savladaju tranziciju. Prilikom nedavnog potpisivanja Programa podsticanja ekonomskog razvoja izabranih opština sa ukupno 24,5 miliona dolara, ambasador SAD u Beogradu, Majkl Polt, rekao je da od Užica očekuje studiju ekonomske ispravnosti aktiviranja aerodroma Ponikve u civilne svrhe - kaže Miroslav Martić, predsednik opštine Užice. - Od rezultata studije - direktno zavisi i iznos koji će USAID investirati u aerodrom. Ali, i bez studije moram primetiti da je gospodin Polt ispoljio značajnu zainteresovanost za ovaj aerodrom - kaže Martić. Uostalom, više od studije, čija je izrada u toku, govori sledeći podatak: Amerikanci i ostatak NATO snaga bombardovali su aerodrom Ponikve sa hiljadama bombi i raketa izuzetne preciznosti i razornosti, a da pri tom - aerodromski toranj, koji je sav u staklu, nijednom nije oštećen! Ostao je netaknut i - uskoro će biti aktiviran u civilne svrhe.

  ZLATIBOR
  U slučaju aktiviranja aerodroma Ponikve, na Zlatiboru se neće graditi sportski aerodrom, na koji bi sletali i manji turistički avioni. Najposećeniji srpski turistički centar, kome nedostaju strani gosti da bi postao i regionalna "turistička velesila"; aktiviranjem Ponikava zadovoljio bi jedan od glavnih zahteva stranih agencija: da avionska pista bude na maksimalno 50 kilometara od Zlatibora.

 2. #12

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  Reconstruction of a railway bridge over the Sava river at Ostružnica
  PROJECTS UNDER RECONSTRUCTION

  ENGLISH
  Investor: Construction directorate of Republic Serbia ŽTP
  Works on rehabilitation – reconstruction of the existing railway bridge are currently under construction. This bridge was heavily demolished during NATO air strikes in spring of 1999. The most piers were demolished then. Reinforced-concrete structures were hit on the both riverbanks. One of four spans of truss steel structure above river was demolished.
  Works on rehabilitation and reconstruction have started in the summer of previous year and so far the following was executed:

  - reinforced-concrete access structures on the both riverbanks were rehabilitated,
  - damaged reinforced-concrete piers were rehabilitated as well.

  Regarding demolished steel structure, first of all, preliminary works were executed for construction of steel supports for various usage: large support with hydraulic equipment – tools for extraction of demolished structure, supports for taking over the demolished structure, auxiliary support for erection of new steel structure. At the same time, remedial works of certain parts were executed. Therefore, truss structures at pier “11” were partially rehabilitated, as well as certain number of bearings. Some bearings will be replaced with new ones because they couldn’t be rehabilitated. Construction of new elements and assemblies of steel structure is executed simultaneously and they will be erected instead of those that couldn’t be rehabilitated. One of the large operations that was recently successfully executed is lifting of demolished steel structure and its extraction from the river. During execution of those works, the river was cleaned from the parts of the demolished structure. The part of the old structure that wasn’t heavily demolished was, after lifting from water, placed into designed position by leaning on support, for the purposes of rehabilitation and overbuilding.

  SRPSKI
  Naručilac radova: Građevinska direkcija Srbije ŽTP Beograd
  Izvode se radovi na sanaciji – rekonstrukciji postojećeg železničkog mosta koji je teško oštećen u proleće 1999.godine od strane NATO avijacije. Tada je oštećena većina stubova mosta, pogođene su armirano-betonske konstrukcije na obe obale reke, porušeno je jedno od četiri polja rešetkaste čelične konstrukcije iznad reke.
  Radovi na sanaciji i rekonstrukciji su otpočeli u leto prošle godine i do sada je urađeno sledeće: sanirane su armirano-betonske prilazne konstrukcije na obe obale reke, sanirani su oštećeni armirano-betonski stubovi. Kada je reč o porušenoj čeličnoj konstrukciji urađeni su najpre obimni pripremni radovi na izradi čeličnih jarmova za razne potrebe: veliki jaram sa hidrauličkom opremom – alatom za vađenje srušene konstrukcije, jarmovi za prihvatanje oštećene konstrukcije, pomoćni jaram za montažu nove čelične konstrukcije. Istovremeno je rađeno i na sanacijama određenih delova pa su do sada delimično sanirane rešetkaste konstrukcije kod stuba «11», saniran je određeni broj ležišta dok će izvestan broj ležišta biti zamenjen novim usled nemogućnosti sanacije. Takođe se uporedo radi na izradi novih elemenata i sklopova čelične konstrukcije koji će biti montirani umesto onih čija je sanacija nemoguća. Jedan od velikih zahvata koji je nedavno uspešno završen je podizanje porušene čelične konstrukcije – njeno vađenje iz reke. Tokom izvođenja tih radova, reka je očišćena od delova porušene konstrukcije dok je deo stare konstrukcije koji nije pretrpeo veća oštećenja, posle izdizanja iz vode oslanjanjem na jaram postavljen u projektovani položaj radi sanacije i nadogradnje.

  Note: These reconstruction projects will be complete by the end of 2006.

 3. #13

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  Za revitalizaciju kliničkih centara i bolnica u Srbiji tokom 2006. godine biće izdvojeno 350 mil EUR
  Iz Privatizacionog fonda Republike Srbije tokom 2006. godine biće izdvojeno 350 mil EUR za zdravstvo, istakla je državni sekretar za zdravstvo Nevenka Karanović prilikom obilaska Zdravstvenog centra u Boru.

  Novac će biti uložen u revitalizaciju četiri velika klinička centra i u rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju zdravstvenih ustanova u Republici, precizirala je Karanović i naglasila da će Zdravstveni centar u Boru, uz centre u Šapcu, Požarevcu i Prokuplju, imati prioritet u opremanju.

 4. #14

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  "Mercator" to have trade center built in Valjevo
  Director of "Mercator" in Serbia, Vladimir Kravčuk, confirmed that that Slovenian company would have big trade center built in Valjevo.
  At the press conference that followed the talks between Kravčuk and local management, he said that "Mercator" had bought building lot on attractive location in Valjevo, between the building of Police station and railway station, near company "Remont".
  According to his words, Valjevo will be one of eight cities in which Slovenian company will open its trade center. The construction will start when local administration issues necessary licenses


 5. #15

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  ZAJEČAR - Opština Zaječar i češka privatna firma „Moravija energo“ sklopile su predugovor o izgradnji termoelektrane-toplane, a ugovor o izgradnji potpisaće se 21. novembra kada će delegacija opštine Zaječar boraviti u Republici Češkoj. Vrednost projekta u prvoj fazi iznosiće oko 70 miliona evra, i to je najveća investicija uložena u ovu opštinu u poslednjih 15 godina.

  Termoelektrana-toplana biće izgrađena između Zaječara i sela Grljan, oko dva kilometara od grada. Sa gradnjom će se početi u martu iduće godine, a za grejnu sezonu 2008. planira se puštanje objekta u rad.

  - Termoelektrana će imati jačinu 35 megavata elektrosnage, a toplana 100 megavata toplotne snage. Kao gorivo koristiće se ugalj iz rudnika opštine Zaječar, Lubnica i Vrška Čuka, dok će se kreč koji je potreban za neutralizaciju sumpora iz goriva kupovati od fabrike kreča iz Zagrađa kod Zaječara. Biće izvršena i modernizacija toplovodnog sistema - rekao je predsednik opštine Boško Ničić, koji je u ime opštine potpisao predugovor.

  Cela tehnologija biće po standardima Evropske unije i zadovoljiće sve ekološke standarde. „Moravija energo“, kao nezavisni proizvođač električne energije, napraviće ugovor i integrisati se gde bude imala najviše interesa, najverovatnije sa EPS-om.

  Za građane opštine Zaječar ova izgradnja je od neprocenjivog značaja. Rudnici će konačno raditi punom parom, krečana punim kapacitetom, dok će cene grejanja biti izuzetno niske, i neće se plaćati po grejnom metru već po isporučenom kilodžulu.

 6. #16

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  "Holiday Inn" rises in Nis
  APPROVED

  ENGLISH
  Nis will, during the month of August, get the most luxurious hotel which will have the licence "Holiday Inn". That is, the company "Euroinvest" from Belgrade is working on the complete reconstruction of the existing "Nis" hotel, the investitor - "Serbia tours" will spend around 6.5 millions of euros.
  Only the construction will remain from the old building, because the newest, and the most modern age materials are build in. The Hotel will have 106 rooms and 5 suites. Then, it will have a large multifunctional banket hall, which will serve for conferences and rearranged for bankets as well. There will also be a small meeting room with video-conference and and business-office. Besides that, it's being planned to bring in a fitness room and a spa center with jacuzzi and massaging. In words, the hotel will be of high category with 4 stars - as explained by Mr. Darko Radovic from Euroinvest, a company that also built "Delta" building, Special court building...
  This hotel, as said in Euroinvest, is supposed to get today a licence of "Holiday Inn" from the Executive Board of International Hotel group in Brussels.
  This practically means that all services in Nis' "Holiday Inn" will be as anywhere around the world "Holiday Inn" hotels, concerning the staff, services...

  SRPSKI
  Niš će početkom avgusta dobiti najluksuzniji hotel koji će imati licencu "Holidej in". Naime, preduzeće Evroinvest iz Beograda radi kompletnu rekonstrukciju postojećeg hotela "Niš", investitor - "Srbijaturs" će potrošiti oko 6.5 miliona evra.
  Od starog zdanja će ostati samo konstrukcija, jer se ugrađuju najnoviji, najsavremeniji materijali. Hotel će imati 106 soba i pet apartmana. Zatim, veliku multifunkcionalanu salu, koja će služiti za konferencije, ali se može preurediti i za bankete. Biće i mala sala za sastanke sa video-konferencijom i biznis-kancelarija. Pored toga, planirano je da se uradi fitnes sala i spa (banjski) centar sa đakuzijem i masažom. Tačnije, hotel će biti visoke kategorije sa četiri zvezdice - objašnjava Darka Radović iz Evroinvesta, koja je inače radila zgradu "Delte", Specijalnog suda...
  Ovaj hotel, kako kažu u Evroinvestu, danas bi trebalo da dobije licencu "Holidej ina" od Izvršnog odbora internacionalne hotelske grupe u Briselu.
  Ovo praktično znači da će sve usluge u niškom "Holidej inu" biti kao svugde u svetu u hotelima "Holidej ina", bilo da je reč o osoblju, uslugama...

 7. #17

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  3 000 new apartments to be built in Niš
  Turkish businessman Omer Guzel Čiftč and Mayor of Niš, Smiljko Kostić, have signed the Protocol on construction of over 3,000 apartments and other facilities the city requires. The construction will be financed by the namesake Turkish company.
  Turkish company will build cheap apartments whose square meter will cost €200 - €300. The construction should commence at the beggining of 2006.
  City of Niš has the obligation to provide location for the construction, whereas the Turkish company will finance newly founded stock company that is going to design plans, build and sell apartments and other facilities.

 8. #18

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  Ćuprija: Construction of business centre worth €10m
  APPROVED

  ENGLISH
  On the Belgrade-Niš highway, near Ćuprija, on surface of 4 ha and the most important part of Corridor 10, the contemporary business centre would be built in 2006, Municipality of Ćuprija confirmed. Serbian Minister of Capital Investments, Velimir Ilić, has already signed the agreement on start of construction. It is the project that is being prepared in cooperation with companies “Hellenic Petrol” and “EKO YU” from Greece for about two years. Estimated value of the works is about €10m.
  The Business canter will be built in the vicinity of the bridge across the Velika Morava and it will be the most valuable investment in the Pomoravlje region in the last 10-15 years. Along with two gas stations on both sides of the highway, there will be supermarkets, restaurants, coffee shops, Internet centre, bungalows, sports courts, playgrounds for children, car repair shops and car wash. Mayor of Ćuprija, Ljubomir Marić, expresses expectation that the construction will start as soon as the building season starts and that the business centre will employ about 150 workers. The construction should last for about 90 days.

  SERBIAN
  Na autoputu Beograd-Niš kod Ćuprije, na četiri hektara površine i na najznačajnijem delu „Koridora 10“, biće ove godine izgrađen savremeni biznis-centar, potvrđeno je u opštini Ćuprija. Za početak izgradnje, kako je ukazano, saglasnost je već potpisao srpski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Reč je o projektu koji se u saradnji sa kompanijom „Helenik petrol“ i firmom „EKO YU“ iz Grčke priprema oko dve godine, a predračunska vrednost radova je oko 10 miliona evra.
  Biznis-centar biće izgrađen u neposrednoj blizini mosta na Velikoj Moravi i biće najvrednija investicija u Pomoravskom okrugu u poslednjih 10-15 godina. Uz dve benzinske pumpe sa obe strane autoputa, za turiste u tranzitu predviđeni su supermarketi, restorani, kafe-barovi, internet-stanice, bungalovi, sportski tereni, zabavišta za decu, servisi i praonice za automobile. Predsednik ćuprijske opštine Ljubomir Marić izrazio je očekivanje da će izgradnja krenuti sa početkom građevinske sezone i da će biznis-centar, kada bude završen za 90 dana, zapošljavati oko 150 radnika.

 9. #19

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  "Grand kafa" invests €10m in tourist complex at Srebrno Jezero (Silver Lake)
  CONSTRUCTION STARTS SOON


  ENGLISH
  The city planning-architectural solution for tourist complex “Tinkum” at Silver Lake was represented today in Veliko Gradište. "Grand kafa" from Belgrade will invest €10m in it.
  Manager of "Grand kafa", Slobodan Vučićević, said that €4m would be invested in construction of infrastructure and that the foreign investors were expected.
  The works will commence in March 2006 and housing project "Beli bagrem" will be finished in five years.
  This is the biggest investment project in the history of Municipality of Veliko Gradište and it is in accordance with the general project for tourism development in Serbia, which was elaborated by the authorized ministry.
  “The development of tourism on the Danube is a big chance for this area”, said Vučićević, adding that "Grand kafa" saw its own interest in this investment and, therefore, it decided to invest money in it.

  SERBIAN
  U Velikom Gradištu danas je predstavljeno urbanističko-arhitektonsko rešenje turističkog kompleksa "Tinkum" na Srebrnom jezeru u koji će "Grand kafa" iz Beograda uložiti 10 miliona evra.
  Direktor "Grand kafe" Slobodan Vučićević rekao je da će u izgradnju infrastrukture biti uloženo četiri miliona evra i da se očekuju i inostrani investitori.
  Radovi će započeti u martu ove godine i naselje "Beli bagrem" biće završeno za pet godina.
  Ovo je najveći investicioni projekat u istoriji opštine Veliko Gradište i u skladu je sa generalnim projektom razvoja turizma u Srbiji, koji je izradilo resorno ministarstvo.
  Razvoj turizma na Dunavu je šansa za ovaj kraj, rekao je Vučićević dodavši da je "Grand kafa" videla sopstveni interes u ovoj investiciji i zato se odlučila da ulaže novac. 10. #20

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte im engeren Serbien + Kosovo

  Soon agreement on construction of Pan-European oil pipeline
  CONSTRUCTION STARTS SOON
  APPROVED

  ENGLISH
  The Agreement on construction of Pan-European Oil Pipeline will be signed on March 21 and 22 in Trieste. This was confirmed in Zagreb, at the seventh meeting of the International Committee for Supervision of Realization of that project. The Ministry of Mining and Energy of Serbia says that Pan-European oil pipeline is gaining in importance and that it will grow from the regionally important infrastructural facility into the European one. The oil pipeline will connect Caspian and Russian regions rich with oil with the countries of European Union. The oil pipeline 1,319 km long will go through Romania, Serbia, Croatia, Slovenia and Italy. The value of that facility is estimated to about 2 billion USD.

  SERBIAN
  Sporazum o izgradnji Panevropskog naftovoda biće potpisan 21. i 22. marta u Trstu, potvrđeno je u Zagrebu na sedmom sastanku Međudržavnog komiteta za praćenje realizacije tog projekta. U Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije kažu da Panevropski naftovod sve više dobija na značaju i da će iz regionalnog prerasti u evropski značajan infrastrukturni objekat. Naftovod će povezati kaspijski i ruski region bogate naftom sa zemljama Evropske unije. Naftovod dužine 1.319 kilometara prelaziće preko teritorije Rumunije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije, a vrednost tog objekta se procenjuje na oko dve milijarde dolara.

Seite 2 von 6 ErsteErste 123456 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 78
  Letzter Beitrag: 10.07.2011, 02:13
 2. Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 27.03.2009, 21:43
 3. Projekte in der Serbischen Provinz Kosovo
  Von Gospoda im Forum Wirtschaft
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 31.08.2006, 19:26
 4. Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 01.06.2006, 22:17
 5. Projekte in Serbien *Dagegen ist HOT Eiskalt*
  Von Mare-Car im Forum Wirtschaft
  Antworten: 18
  Letzter Beitrag: 15.01.2006, 15:34