BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 8 von 8 ErsteErste ... 45678
Ergebnis 71 bis 73 von 73

Projekte in der Serbischen Provinz Vojvodina

Erstellt von Gospoda, 11.08.2006, 19:40 Uhr · 72 Antworten · 5.031 Aufrufe

 1. #71

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte in der Serbischen Provinz Vojvodina

  Marija Terezija ponovo u Zrenjaninu
  Glavnoj gradskoj ulici biće vraćen motiv “riblje kosti” sa žutim klinkerom

  Zrenjaninsko glavno šetalište konačno je ovog leta dobilo novi izgled, prema prvonagrađenom konkursnom rešenju tima profesora Branislava Mitrovića - Nataše Đurić, Jelene Grujin, Biljane Begenišić i Slađane Markovic. U Ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića i centru grada, na površini od približno 20.500 metara kvadratnih, koja je obuhvaćena projektom, biće urađena nova pešačka staza, drvored, fontane, novi mobilijar...
  Prethodnih godina stanje parterne obloge u ulici je bilo u prillično devastiranom stanju, obloga ulice je obnavljana nekoliko puta a nikada kompletno te je i prostor nekadašnjeg kolovoza kao i trotoara bio potpuno zapušten. Sama ulica je imala denivelaciju u sredini sa dva pravca rigola koje su odvodile atmosfersku vodu. Poslednjom rekonstrukcijom ulice formirani su gusti zeleni zasadi u sredini, u vidu velikih žardinjera.

  Šetnja među drvoredima

  Novim projektom iz glavne gradske ulice biće uklonjene žardinjere, čime će biti formirana celovita pešacka zona od Žitnog trga do „gradske kuće“. Centralna gradska ulica biće popločana prirodnim materijalom u kombinaciju sa tradicionalnom žutom klinker kockom.


  Projektovanim rešenjem predviđeno je uklanjanje kompletne postojeće obloge do dubine od 60 cm, izjednačavanje niveleta postojećeg trotoara i kolovoza, a prostor rešavan celom širinom ulice jedinstveno. Funkcionalna i prostorna podela ulice vrši se postavljanjem novog dvoredog drvoreda (tradicionalnog za ovu ulicu tokom skoro celog prošlog veka) koji razdvaja trgovački deo ulice uz objekte i izloge, i centralni deo ulice koji je oslobođen za postavljanje bašti kafea i ostalog privremenog mobilijara u letnjem periodu.
  Novoformirani dupli drvored horizontalno i vertikalno određuje kako perspektivu tako i popločavanje u ulici. Centralna zona između drvoreda je popločana kao nastavak sa trga prema ulici. Levo i desno od drvoreda ka objektima slog kamena je sveden, sa malim akcentima u ritmu, i naglašenim ulazima u bočne pasaže prema dubini blokova.
  Levo i desno od osovine ulice, po dva metra, formira se protivpožarna zona, odnosno pravac koji je uvek potrebno ostaviti slobodnim za eventualni prolaz protivpožarnog vozila. Ova zona je i kolski prohodna, odnosno koristi se i za snabdevanje u određenom vremenskom periodu koji propisuje gradska uprava.
  "Poslednji sloj koji je nedavno postavljen je tucanik i ostaje da se postave granitne ploče na potrebnim podslojevima. Slog u popločavanju je nastao tako što smo se držali motiva riblje kosti koji je u glavnoj ulici postojao u periodu Marije Terezije, od žutog klinkera. Pomenuti klinker je dosta očuvan, te smo se trudili da ga iskoristimo kao akcente u popločavanju. Predviđeno je da ulica bude popločana svetlim granitom, a da se akcenti jave u tamnom granitu i žutom klinkeru. Postavljena je i ulična rasveta, još treba da se posade drvoredi severnom i južnom stranom ulice u već pripremljene jame. Opredelili smo se za srebrnolisnu lipu (Tilia Argentea). Razmak između sadnica na severnoj strani je 14 metara, dok je na južnoj sedam metara», rekla je Jelena Grujin.

  Nova svetla, novi mobilijar

  Tim profesora Mitrovića bio je zadužen za parterno rešenje, dok su stručnjaci Direkcije za izgradnju i uredenje grada Zrenjanina (u saradnji sa ostalim javnim preduzećima) ponudili rešenje u domenu infrastrukture. Predložena su i rešenja okolnih objekata u gabaritima, a dizajniran je i sav mobilijar koji će biti svedenog oblika.

  Sav mobilijar i urbana oprema, uglavnom su grupisani u zoni ispod drvoreda ostavljajući ostale prostore prohodnim i slobodnim i naglašavajući time vizure ka Gradskoj kući i Trgu Slobode, odnosno Trgu Republike.
  Ulica je opremeljena posebno dizajniranom opremom koja pored osnovnog mobilijara, klupa, korpi... podrazumeva i reklamne panoe, reklamne vitrine, držače za bicikle, govornice...
  Javni gradski prostor je predviđen da bude i dopunski opremljen gradskom rasvetom (uličnim svetiljkama i dekorativnim svetiljkama u zoni drvoreda naizmenično sa njegovim rasporedom), priključcima za javne priredbe (dodatno ozvučenje i osvetljenje prostora) i dekorativnu novogodišnju i festivalsku rasvetu. Svi priključci su postavljeni u posebne tipske kutije.
  Urbana oprema je usklađena sa projektovanim popločanjem. Predloženi materijali su kombinacija drveta, čelika i stakla. Mobilijar je savremenog dizajna i predstavlja adekvatnu dopunu istorijskog konteksta, kao i pečat vremena u kome je nastao.
  Nivelacija i odvodnjavanje atmosferskih voda posebno je planirano. U ulici se formiraju dve uvale u kojima su predviđena slivna mesta za atmosfersku vodu. Tako se voda vodi od kuća ka ulici do udolina, i levo i desno od ose (grbine) ulice ka udolinama. Na mesto jakog sužavanja glavne ulce prema ulici Svetosavskoj, dva slivna pravca se prevode na jedan koji se formira severnom stranom ulice. Profil ulice se u toj zoni smanjuje od ~20 do ~16 m, te je moguće odvesti atmosfersku vodu jednom uvalinom, odnosno od kuća asimetrično ka mestu sliva.

  Planirane su i tri vodene površine u okviru projekta. Prva se sastoji iz dva dela i nalazi se u ulici (na mestu gde Jevrejska ulica izbija na glavnu), druga je na samom Trgu i zajedno sa trećom koja je kod biblioteke, predstavlja normalu na glavnu osu ulice, čineći logičnu celinu trga i ulice. Prva je zamišljena kao česma, dok su druge dve u vidu fontane. Njihov oblik je diktiralo samo popločanje. Cilj je bio da se stekne utisak kao da se u jednom momentu popločanje izdiglo u vertikalnu osu i da se u prostoru između popločanih formi pojavila voda. Samim ovim konceptom, materijalizacija svih vodenih površina je urađena od granita i/ili žutog klinkera, već u zavisnosti od toga na kom mestu i u kom položaju se vodena površina pojavila.
  Budući da je reč o veoma kompleksnom zahvatu, odlučeno je da se rekonstrukcija sprovodi u tri faze, kako bi se sačuvao redovan tok života gotovo 200.000 ljudi iz grada i okruženja. Prva faza, koja će biti okončana ove godine, podrazumeva radove na potezu od dela Svetosavske ulice (od Gradske apoteke) do Jevrejske ulice na površini od 3.000 kvadrata.
  I sledeća deonica, od Jevrejske ulice do Trga Slobode, približno površine oko 5.500 metara kvadratnih, objedinila bi sve poslove u isto vreme. Poslednji deo, koji obuhvata radove na samom Trgu Slobode ukupne površine od oko 12.000 kvadrata i podrazumeva ukidanje saobraćaja ispred zgrade Skupštine opštine, katoličke crkve i Vodotornja bio rađen tek kada se obezbedi alternativni prilaz za južni deo centra (prostor izmedu Glavne ulice i velikog parkinga).


  http://www.zrenjanin.org.yu/aktuelno...ePloce2006.htm
  http://www.zrenjanin.org.yu/aktuelno...uGrada2006.htm

 2. #72

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte in der Serbischen Provinz Vojvodina

  Uredjenje katolicke porte  Druge Ulice  nova zgrada Metals Banka 3. #73

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Re: Projekte in der Serbischen Provinz Vojvodina

  ЗАВРШЕНА ИЗГРАДЊА СУБОТИЧКОГ БУЛЕВАРА У НОВОМ САДУ

  JП Завод за изградњу града завршило је изградњу новог новосадског булевара и то на деоници од Футошког пута до Булевара цара Лазара у Новом Саду. Када се буду комплетно завршили радови, будући Суботички булевар ће се протезати трасом од угла Булевара цара Лазара и Улице хероја Пинкија, преко Футошког пута, до Хаџи Рувимове и Улице Корнелија Станковића.

  САОБРАЋАЈНЕ ПОВРШИНЕ
  На потезу од Футошког пута до Улице Лазе Нанчића изграђене су две саобраћајне траке ширине 10 метара, док је од Улице Лазе Нанчића до Улице браће Груловић изграђена једна коловозна трака, такође ширине 10 метара. Даље се коловоз, до Булевара цара Лазара, сужава на ширину од 7 метара.
  Дужина новоизграђене саобраћајнице је 1300 метара.
  Уз Булевар су изграђени паркинзи ширине 4,6 метара за 193 возила и то на деоници од Улице Лазе Нанчића до Далматинске улице са десне стране гледано из правца Футошког пута. Изграђене су и бициклистичке стазе у целој дужини Булевара ширине 2 метра, док су пешачке стазе изведене на потезу од Футошког пута до Улице Лазе Нанчића у дужини од око 170 метара. Такође су изграђене и три раскрснице на местима укрштања Суботичког булевара са улицама Лазе Нанчића, Милутина Бојића и Гери Кароља.
  Поред тога, изграђена су три аутобуска стајалишта.
  На углу Футошког пута и Суботичког булевара постављен је најмодернији семафор који ће омогућити безбедније и ефикасније одвијање саобраћаја на овој раскрсници, јер је његов рад координисан са другим семафорима на Футошком путу.Seite 8 von 8 ErsteErste ... 45678

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 35
  Letzter Beitrag: 29.06.2011, 00:22
 2. Autonome Provinz Westbosnien
  Von Viva_La_Pita im Forum Rakija
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 10.08.2009, 14:31
 3. Projekte in der Serbischen Hauptstadt !>BELGRAD<!
  Von Gospoda im Forum Wirtschaft
  Antworten: 132
  Letzter Beitrag: 17.02.2007, 14:54
 4. Projekte in der Serbischen Provinz Kosovo
  Von Gospoda im Forum Wirtschaft
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 31.08.2006, 19:26
 5. Vojvodina will Rücktritt der serbischen Regierung!!
  Von Montenegrin im Forum Politik
  Antworten: 16
  Letzter Beitrag: 06.05.2006, 11:40