BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 10 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 96

Serbien droht der Bankrot - Die Industire schwächelt

Erstellt von Mastakilla, 10.03.2009, 19:36 Uhr · 95 Antworten · 5.671 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Serbien droht der Bankrot - Die Industire schwächelt

  Srbiji preti bankrot


  Srbija treba da učini sve da bi održala deviznu likvidnost, bez toga nam preti scenario iz 1980, kada smo kao država bankrotirali, upozorava urednik MAT-a Stojan Stamenković

  Srbija neizostavno mora da zaključi aranžman sa MMF-om, da zadrži lanjski iznos „kros border” kredita, da revolvira kratkoročne zajmove, da ubedi banke da ne smanjuju kreditnu aktivnost… Da učini sve ne bi li održala deviznu likvidnost. Bez toga preti nam scenario iz 1980, kada smo kao država bankrotirali, kaže za „Politiku” Stojan Stamenković, urednik biltena „Makroekonomske analize i trendovi”.
  Čak i da u svemu tome uspemo, neminovno je smanjivanje ukupne javne i druge potrošnje. Da li smo spremni i sposobni za to?

  Indrustijska proizvodnja od januara 2007. do januara 2009.

  Stamenkoviću, koji se već 30 godina kao stručni konsultant „rve” sa raznim misijama MMF-a i koji je trenutno član savetničkog tima premijera Cvetkovića, jasno je da ćemo umesto kresanja rashoda iz budžeta posegnuti za povećanjem deficita – sa 1,75 na svih tri procenta BDP. To su, priznaje naš sagovornik, činile i druge zemlje, ali MMF će se, uveren je, odmah usprotiviti takvom predlogu. Ako ga i prihvati, zahtevaće da se taj deficit iskoristi za investicije u infrastrukturne objekte, a ne za druge vidove potrošnje. Gde je izlaz? Da vlada što pre izađe sa što razumnijom ekonomskom politikom za savladavanje krize i recesije u kojoj će štednja i smanjivanje javne potrošnje biti na prvom mestu. Ako ona to ne učini – uradiće to inflacija i kurs. Otuda i Stamenkovićeva procena da će inflacija 2009. biti oko 15 odsto, a ni rast kursa evra ne može biti ni za promil manji. Možda čak i veći.
  – Prošlonedeljni kopaonički susret političara, privrednika i ekonomista samo je još jedan dokaz olakog odnosa naše elite prema sve oštrijoj recesiji. I umesto da čujemo šta ćemo i kako da uradimo ne bismo li njene posledice što više ublažili, jer na uzroke ne možemo da odgovorimo, mi smo ponovo bili svedoci podgrevanja klime kako je sve manje-više normalno. Tako je bilo početkom oktobra, kada smo prvi put upozorili da svetska finansijska kriza i recesija dolaze s nesagledivim posledicama, tako je i sada – ignorisanje krajnje opasnih činjenica i pokazatelja – kaže Stamenković.

  Stojan Stamenković (Fotodokumentacija „Politike”)

  Istina, počelo se sa odobravanjem subvencionisanih kredita privredi i građanima za prodaju trajnih potrošnih dobara, ali ta akcija ni izbliza ne može da preokrene opadajući trend privredne aktivnosti. Zaključno sa januarom, industrijska proizvodnja je opala 1,7 odsto. Nastavi li se to malaksavanje istim tempom i ostalih meseci, kraj godine dočekaćemo s padom od svih 19 procenata. I to, napominje Stamenković, u ključnim prerađivačkim granama koje čine čak 75,5 odsto ukupnog učinka u industriji. Da je privredna dinamika na opasnoj silaznoj putanji ne ukazuje samo inflacija od 5,3 odsto u prva dva meseca ili pad uvoza od 37,5 i izvoza od 24 odsto. Sve manje kupujemo reprodukcioni materijal (29,8), energiju (21,6) i kapitalna dobra (24 odsto). Šta to znači? Da naša prerađivačka industrija staje, a s njom – izvoz i ponuda dobara za domaće tržište. Investicije su već u debelom realnom minusu – 15 odsto.
  – U vreme usvajanja budžeta upozoravali smo da je 3,5 odsto rasta BDP-a nemoguća misija. Ignorisano je. Sada se barata sa 0,5 odsto rasta pred neminovan rebalans, a sve ukazuje da će biti dobro ako pad privredne aktivnosti bude minus jedan. Daj bože da se ja prevarim u toj proceni, pa da ne bude gore. Lako ćemo podeliti višak, ali šta s manjkovima na svakom koraku? – pita Stamenković i predlaže da država uz pomoć banaka zatraži finansijsku pomoć gde god za to ima šanse. Da u zemlju unese svaki raspoloživi evro ili dolar.
  S. Kostić
  ----------------------------------------------
  Manje rada – niže plate
  Predlog ministra Rasima Ljajića da se odrade izgubljeni časovi rada zbog krize, Stamenković je nazvao čistim sindikalističkim pristupom. U tome nema ni trunke ekonomije ili, možda, Ljajić očekuje da se recesija završi za Titov rođendan. Ideja o skraćenju radne nedelje nije nova. To su već učinile neke zemlje, ali svuda je došlo i do pada nadnica. Ne može se, upozorava Stamenković, smanjiti fond radnih sati za 20 do 25 odsto, a da se to ne odrazi na troškove radne snage. Jedno drugo mora da prati. A to da će država nešto da subvencioniše, više je političko obećanje, nego realna mogućnost. Jer, u budžetu za tako nešto nema para.
  -----------------------------------------------
  Nisu bili u decembru
  Sve one koji su se sada sjatili na Kopaonik zvali smo na naše savetovanje drugog dana Svetog Nikole, 20. decembra, na Ekonomskom fakultetu. Niko od njih se nije odazvao našem pozivu. Još su se ljutili što im se tamo neki ekonomisti petljaju u posao i kroje im budžet. A da su tada bili, neke bi stvari ranije čuli a sada bi, možda, drugu priču pričali. I to je još jedan dokaz kako naša politička elita ne shvata šta nam se dešava, istakao je Stamenković.
  ___________________________

  Serbiens Wirtschaft ist am schrumpfen.
  Besonders die Industrie, die nach stätigem Wachstum seit 2001 nun massive Produktionseinbrüche hat, ist in Gefahr.
  Es wird jetzt darüber diskutiert, die Löhne zu senken und die Arbeitszeit zu verringern.

 2. #2
  Avatar von Urban Legend

  Registriert seit
  30.04.2008
  Beiträge
  1.613
  Oh mein Gott,Na ja mann sollte auch die letzten Fabriken den Russen überlassen dann wird auch das Kosovo Serbisch....

  Verfluchter Boris Tadic...

 3. #3

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  4.099
  hm, die wirtschaftskrise hat auch den balkan erreicht

  hoffentlich bessert sich die lage schnell  ---------------------------------------------------------

  btw bin neu hier

  wollte keinen neuen thread erstellen

 4. #4
  Hamëz Jashari
  ich dachte immer dass die wirtschaftskrise serbien nicht so sehr schaden wird wie andere länder

 5. #5

  Registriert seit
  19.09.2008
  Beiträge
  16.602
  Scheiss-Wirtschaftskriese .....

  mir tuen nur die Menschen leid, die regierenden wird das ja egal sein, sie werden nicht drunter leiden und ihnen ist die Bevölkerung sowieso egal.

 6. #6

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  4.099
  es wird langsam zeit das sich die arbeiter organisieren....

  warum sollen die arbeiter die krise zahlen ?

 7. #7
  Grasdackel
  Mir geht das Thema total am Arsch vorbei.

 8. #8
  Jehona_e_Rahovecit
  mir tun die armen serben leid, schließlich sind nicht alle von ihnen böse

 9. #9
  sky
  Avatar von sky

  Registriert seit
  21.10.2008
  Beiträge
  1.360
  Zitat Zitat von Kristalli_i_Rahovecit Beitrag anzeigen
  mir tun die armen serben leid, schließlich sind nicht alle von ihnen böse

  totalano iberflisig dajn bajtrag!

 10. #10
  Jehona_e_Rahovecit
  lern erst mal deutsch

Seite 1 von 10 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Ungarn droht Serbien mit Blockade
  Von Hakan im Forum Politik
  Antworten: 40
  Letzter Beitrag: 20.10.2011, 20:49
 2. Serbien: Kosovo droht mit Krieg
  Von Gentos im Forum Kosovo
  Antworten: 386
  Letzter Beitrag: 17.07.2010, 09:30
 3. FIFA droht Serbien mit Punktabzug
  Von Venom1 im Forum Sport
  Antworten: 193
  Letzter Beitrag: 22.10.2009, 12:57
 4. Serbien droht Staatsbankrott
  Von lulios im Forum Politik
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 10.03.2009, 23:10
 5. Serbien droht Kosovo mit Totalblockade!!!!
  Von Danik im Forum Politik
  Antworten: 28
  Letzter Beitrag: 21.02.2008, 16:22