Potpisan Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Srbije i Izraela

Beograd, 22. septembar 2006. godine - Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Republike Srbije Milan Parivodić i ambasador Izraela u Beogradu Jafa Ben Ari potpisali su danas Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Vlade Srbije i države Izrael.


Parivodić je na konferenciji za novinare objasnio da je cilj potpisivanja ovog sporazuma da uspostavi moderne trgovinske odnose “najpovlašćenije nacije” između Srbije i Izraela.

On je naglasio da su izraelski investitori do sada uložili u Srbiju približno 500 miliona dolara i napomenuo da je za našu zemlju veoma važna ekonomska saradnja sa Izraelom.

Ministar je rekao da su dosad najveće investicije izraelskih privrednika u Srbiji izgradnja poslovnog centra "Ušće" i poslovnog kompleksa "Airport City Belgrade" na Novom Beogradu.

Prema njegovim rečima, Sporazum koji je danas potpisan predviđa formiranje komiteta koji će nadgledati trgovinsku razmenu privrednika dveju zemalja i predlagati olakšice u cilju privlačenja novih investitora iz Izraela u Srbiju.

Ben Ari je istakla da je potencijal za proširenje saradnje srpskih i izraelskih firmi velik, što potvrđuju i sporazumi koji su do sada potpisani između vlada dveju zemalja.

Ona je podsetila na to da je 2004. godine potpisan Sporazum o unapređenju i zaštiti investicija i navela podatak da je za poslednje tri godine nivo investicija izraelskih firmi u Srbiji povećan deset puta, tako da su one od 40 miliona, koliko su iznosile pre tri godine, dostigle 500 miliona dolara ulaganja.

Ambasador Izraela u Beogradu ukazala je i na značajnu trgovinsku razmenu koja je ostvarena u proteklom periodu i precizirala da je ona 2002. godine iznosila samo sedam miliona evra, da bi sada dostigla nivo od 40 miliona evra.

Izrael smatra da ima još većih potencijala za saradnju sa Srbijom, s obzirom na to da se sa zemljama centralne i istočne Evrope u proseku ostvaruje 200 miliona evra robne razmene i približno dve milijarde evra investicija, ukazala je ona.


Jafa Ben Ari
Trenutno četiri velika investitora u oblasti nekretnina posluje u Srbiji, od kojih su najpoznatije kompanije "Livingštajn" i "Kadan grup", navela je Ben Ari i najavila dolazak "Erge grupe" koja će ulagati u izgradnju marine "Dorćol" koja će, posle "Airport City Belgrade" biznis parka, biti najveća izraleska investicija.

Prostor za saradnju izraelskih i srpskih firmi postoji naročito u oblasti poljoprivrede, medicinske opreme i visokih tehnologija, dodala je Ben Ari.

Ben Ari i Parivodić su najavili da će uskoro biti potpisan i međudržavni sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja prilikom saradnje izraelskih i srpskih kompanija.

Povodom poslednjeg dana 5766. godine po jevrejskom kalendaru, ambasador Izraela podelila je ministru Parivodiću i novinarima tradicionalne kolače od meda koji se, prema jevrejskim običajima, daju prijateljima uoči jevrejske Nove godine, Šana Tova.

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=56045