BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 2 von 2 ErsteErste 12
Ergebnis 11 bis 16 von 16

SP i SRB

Erstellt von Montenegrin, 01.09.2006, 19:00 Uhr · 15 Antworten · 798 Aufrufe

 1. #11

  Registriert seit
  21.05.2006
  Beiträge
  2.195
  [quote="Serbe"]B92 Srbija 2020 Društvo
  SRB ist i.o aber SP? So heisst doch die Sozialdemokratische Partei der Schweiz

 2. #12

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296
  Internet domen za Srbiju .rs
  26. septembar 2006. | B92
  Međunarodne skraćenice za Srbiju biće RS i SRB, odlučila je Međunarodna organizacija za standardizaciju. Umesto oznaka SX, SS ili SF koje su se ranije pominjale kao moguće međunarodne oznake za Srbiju, ipak je doneta odluka da Srbija u svetu bude prepoznatljiva po oznakama RS i SRB.


  Posle uspešnog lobiranja ministarstva za nauku organizacija sa sedištem u Ženevi je ipak prihvatila prvobitno odbijeni predlog Beograda, da dvoslovna skraćenica bude RS.

  Čedomir Šuljagić, pomoćnik ministra za nauku kaže da će se ta oznaka prvenstveno koristiti na internetu i da je ova oznaka “osnova za više kasnije izvedenih skraćenica. Ona koja privlači najviše pažnje javnosti je primena koju Međunarodna organizacija za internet domene preuzima kao dvoslovnu skraćenicu za novi nacionalni internet domen. Pored toga iz nje će se izvesti i skraćenica za valutu.”

  Novinar Zoran Stanojević smatra da je današnja odluka uspeh Beograda i to iz dva razloga. “Jedan je da je prihvaćena inicijativa vlade da ipak skraćenica za internet bude RS, a ne SP ili SS što su predlagali iz Međunarodne organizacije za standardizaciju što govori da izvestan uticaj i ugled vlada zaista ima jer nije mala stvar promeniti jednu odluku koja je delovala prilično čvrsto.

  Drugo je da se sada kada je taj domen dodeljen uradi što je moguće više na njegovoj promociji, znači da što veći broj sajtova koji su sada na .yu pređe na .rs”, kaže Stanojević.


  Oznaka SRB korisitiće se za automobile, ali i na sportskim takmičenjima. Srbija sada ima obavezu da u naredni godinama zameni oznaku YU. Čedomir Šuljagić i Zoran Stanojević objašnjavaju kako će nove adrese domaćih sajtova važiti od onog trentuka kada nadležno telo, a to je registar nacionalnog internet domena Srbije u saradnji sa međunarodnom organizacijom za internet i zvanično registruje promene i da bi ”oznaku RS mogli da koristimo od januara sledeće godine”.

  Dvoslovne i troslovne oznake koriste se za obeležavanje države, imena sportskih reprezentacija, internet domena države. Do skoro je troslovna oznaka bila je SCG, a dvoslovna YU. Crna Gora je takođe i zvanično dobila svoje međunarodne oznake, a to su ME i MNE.

  Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO obavestila je početkom meseca predstavnike Srbije da međunarodne oznake za Srbiju mogu da budu SP i SRB i da dvoslovna oznaka RS nije prihvaćena s obrazloženjem da oblik vladavine ne može biti deo njene internet skraćenice.

  Nakon toga, pojavile su se reakcije u domaćoj internet-zajednici da oznaka SP ni na koji način ne asocira na Srbiju i da više podseća na Singapur. U međuvremenu su se pojavljivali i predlozi da Srbija od bivše holandske kolonije Surinama otkupi skraćenicu SR ili da od Solomonskih ostrva otkupi znak SB, ali po međunarodnim pravilima trgovina internet-domenima nije dozvoljena.

 3. #13

  Registriert seit
  02.02.2006
  Beiträge
  8.965
  viel besser ist es nicht, was wenn die Republika Srpska unabhängig wird, was soll dann ihre abkürzung sein???

 4. #14
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141
  Zitat Zitat von Montenegrin
  viel besser ist es nicht, was wenn die Republika Srpska unabhängig wird, was soll dann ihre abkürzung sein???
  RSR

 5. #15
  Avatar von Sousuke-Sagara

  Registriert seit
  30.08.2005
  Beiträge
  7.770

  Re: SP i SRB

  Zitat Zitat von Gospoda
  also wird es SR nicht sein

  :bomb:
  Neee! Weil SR schon für Suriname reserviert ist.

 6. #16
  Nedd
  Zitat Zitat von Montenegrin
  viel besser ist es nicht, was wenn die Republika Srpska unabhängig wird, was soll dann ihre abkürzung sein???
  Referendum und keine unabhängigkeit!

Seite 2 von 2 ErsteErste 12